Review – Supernatural – 1×14 Nightmare

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

[Disclaimer: Η παρακάτω κριτική γράφτηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς από την αρχή, και περιέχει μικρά spoilers για τη συνέχεια.]

Ο Sam βλέπει έναν εφιάλτη όπου ένας άνδρας παγιδεύεται μέσα στο γκαράζ του και δηλητηριάζεται από μονοξείδιο του άνθρακα. Ξυπνά τον Dean και επιμένει ότι πρέπει να προσπαθήσουν να το αποτρέψουν. Χρησιμοποιώντας την πινακίδα στο αυτοκίνητο που είδε ο Sam στο όνειρό του, εντοπίζουν τον ιδιοκτήτη στο Saginaw του Michigan. Φτάνουν ακριβώς όταν το ασθενοφόρο μεταφέρει τη σωρό του Jim Miller από το γκαράζ. Η αστυνομία υποθέτει ότι αυτοκτόνησε, αλλά ο Sam είναι πεπεισμένος ότι κάτι υπερφυσικό συμβαίνει.

Την επόμενη μέρα, μεταμφιεσμένοι σε παπάδες, τα αδέρφια επισκέπτονται το σπίτι και μιλούν στον Roger Miller, τον αδερφό του νεκρού, και τη σύζυγό του, την Alice. Ο Sam μιλά στον γιο της οικογένειας, τον Max Miller, έναν νεαρό άνδρα στην ηλικία του Sam, ο οποίος, όπως και η μητέρα του, αναφέρει μια φυσιολογική ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Ο Dean ερευνά το σπίτι για υπερφυσική δραστηριότητα, αλλά δεν βρίσκει κάποιο στοιχείο.

Πίσω στο μοτέλ, τα αγόρια συνεχίζουν την έρευνα για τους Millers και το σπίτι τους, όταν ο Sam έχει ένα επίπονο όραμα του Roger να αποκεφαλίζεται από το παράθυρο της κουζίνας του. Τρέχουν στο διαμέρισμά του, και προσπαθούν να τον προειδοποιήσουν, αλλά τους αγνοεί – και λίγες στιγμές αργότερα πεθαίνει ακριβώς με τον τρόπο που είχε δει ο Sam στο όραμά του. Ο Sam και ο Dean επιστρέφουν στο σπίτι των Millers για να μιλήσουν στον Max. Εκείνος αναστατώνεται εμφανώς όταν μιλάει για το παρελθόν.

Ο Sam και ο Dean επισκέπτονται την παλιά του γειτονιά, και ένας γείτονας τους αποκαλύπτει ότι ο Max ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αφού τον χτυπούσαν τακτικά και ο πατέρας και ο θείος του, ενώ η Alice (που είναι στην πραγματικότητα η μητριά του) δεν έκανε ποτέ τίποτα για να τους σταματήσει. Ξαφνικά ο Sam έχει ένα άλλο όραμα. Αυτή τη φορά βλέπει τον Max να χώνει ένα κουζινομάχαιρο στο μάτι της μητριάς του. Ο Sam πιστεύει ότι ο Max ίσως έχει τηλεκινητικές ικανότητες, και το ότι έχει ψυχοκινητικές δυνάμεις είναι αυτό που τους συνδέει.

Τρέχουν και πάλι στο σπίτι των Millers, και σώζουν την Alice από τον Max, αλλά εκείνος βλέπει το όπλο του Dean και τους επιτίθεται. Ο Sam τον πείθει να αφήσει την Alice και να καθίσει να μιλήσουν. Ενόσω ο Dean πηγαίνει στον πάνω όροφο την Alice για να περιποιηθεί τα τραύματά της, ο Max ανοίγεται στον Sam. Του λέει για τους ξυλοδαρμούς που συνέχιζε να υφίσταται από τον πατέρα του και αποκαλύπτει ότι η μητέρα του είχε πεθάνει σε μια φωτιά στο παιδικό του δωμάτιο. Η σύνδεση που έχουν οι δυο νέοι πάει πολύ πιο βαθιά από τις δυνάμεις που έχουν αποκτήσει. Ο Sam, όμως, όση συναισθηματική νοημοσύνη κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να κατανοήσει την ψυχική κατάσταση του Max:

Max: Όταν πρωτοανακάλυψα ότι μπορούσα να μετακινώ πράγματα με το μυαλό μου, ήταν ένα δώρο. Όλη μου τη ζωή ήμουν ανήμπορος και τώρα είχα αυτό. Οπότε, την περασμένη βδομάδα ο Μπαμπάς μέθυσε. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό. Και με τσάκισε στο ξύλο, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό. Και τότε ήξερα τι έπρεπε να κάνω.
Sam: Γιατί απλά δεν έφευγες;
Max: Δεν φτάνει το να φύγεις μακρυά. Και μόνο που θα ξέρεις ότι είναι ακόμη εκεί έξω αυτοί. Το θέμα είναι… να μην φοβάσαι. Όταν με κοιτούσε ο Μπαμπάς μου, υπήρχε μίσος στο βλέμμα του. Το έχεις νοιώσει αυτό;
Sam: Όχι.

Supernatural—Season 1 Review and Episode Guide |BasementRejects

Αυτό το “όχι” του Sam ήταν πολύ δυνατό. Όσα προβλήματα και να είχε με τον John, όσους τσακωμούς και να έριξαν, ο Sam ξέρει ότι ο πατέρας του τον αγαπάει. Γι’αυτό και το κουταβίσιο βλέμμα του δεν πιάνει στον Max. Ο Max δεν μπορεί απλά να “φύγει μακρυά”, όπως έκανε ο Sam, γιατί κουβαλάει μέσα του όλον τον πόνο και τον τρόμο, και του κατατρώνε την ψυχή. Είναι αποφασισμένος να σκοτώσει τη μητριά του, πιστεύοντας ότι αυτό θα τον λυτρώσει. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να κλειδώσει τον Sam σε μια ντουλάπα και πάει να σκοτώσει την Alice. Ο Sam βλέπει σε όραμα τον Max να σκοτώνει τον Dean, όταν εκείνος υπερασπίζεται την Alice, και η συναισθηματική φόρτιση τον βοηθά να μετακινήσει τηλεκινητικά τη σιφονιέρα που τον κρατούσε παγιδευμένο στη ντουλάπα. Ο Sam προλαβαίνει να σώσει τον Dean και την Alice, αλλά όχι και τον Max που γυρνάει το όπλο και πυροβολεί τον εαυτό του…

Καθώς ετοιμάζονται να φύγουν από την πόλη, συντετριμένοι από την τροπή που πήρε η υπόθεση, ο Sam αποκαλύπτει στον Dean ότι μετακίνησε το έπιπλο με το μυαλό του κι εκείνος τον καθησυχάζει ότι δεν θα αφήσει τίποτα να του συμβεί, αλλά σαφώς ανησυχεί.

***

Το Nightmare εισήγαγε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα storylines ολόκληρης της σειράς. Ξέραμε εδώ και καιρό ότι ο Sam έχει υπερφυσικές δυνάμεις, που εκδηλώνονται συνήθως στη μορφή προμηνυμάτων, αλλά σε αυτό το επεισόδιο γνωρίσαμε άλλον έναν συνομήλικό του με παρόμοιες δυνάμεις, και οι υποψίες για μια ευρύτερη συνωμοσία αρχίζουν να σχηματίζονται στο μυαλό μας. Δεν είναι μόνο οι δυνάμεις που είχε ο Max, αλλά και το γεγονός ότι η μητέρα του πέθανε κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τη Mary Winchester. Τα αγόρια δεν μπορούν καν να φανταστούν ακόμη το γαϊτανάκι που έχουν πλέξει οι δαίμονες για να ξεκινήσει η Αποκάλυψη. Κι ο Sam είναι ακριβώς στο κέντρο, με τις δυνάμεις του να μεγαλώνουν και τον αόρατο δαιμονικό κλοιό να σφίγγει γύρω του.

Δεδομένης της αφηγηματικής σημασίας του επεισοδίου, θα περίμενα από τους δυο πρωταγωνιστές ένα “τσικ” παραπάνω στο θέμα των ερμηνειών (ειδικά από τον Jared Padalecki που είχε τους προβολείς πάνω του), αλλά ήταν απλά διεκπεραιωτικοί και οι δυο τους. Αυτός που κουβάλησε το επεισόδιο ήταν ο Brendan Fletcher, που τα έδωσε όλα ως Max Miller. Πραγματικά τον λυπήθηκα, πρέπει να ήταν πολύ ψυχοφθόρα γυρίσματα αυτά για εκείνον, αφού πέρασε όλο το επεισόδιο κλαμένος και στην τσίτα.

Η ιστορία του Max είναι βγαλμένη από αρχαία τραγωδία. Έχασε τη μητέρα του νωρίς και, χωρίς να φταίει, μισήθηκε από τον πατέρα του για αυτό. Μεγάλωσε μέσα στο φόβο, και οι υπερδυνάμεις που απέκτησε διέφθειραν τον ήδη εύθραστο ψυχισμό του: τον μετέτρεψαν σε δολοφόνο. Θα ήταν όμως πολύ άδικο να τον χαρακτηρίσεις “villain”. Οι αληθινοί κακοί πέθαναν από το (τηλεκινητικό) χέρι του. Ναι, σύμφωνοι, διάλεξε (;) να γίνει θύτης και παραλίγο να σκοτώσει τον Dean, αλλά ήταν και μεγάλο θύμα των περιστάσεων. Ο Sam νοιώθει ότι έχουν πολλά κοινά, και ίσως βαθιά μέσα του φοβάται ότι μπορεί να καταλήξει σαν τον Max, αλλά ξεχνάει ότι έχει κάτι πολύ σημαντικό: τον αδερφό του, ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να τον αφήσει έρμαιο της τύχης και του φόβου του, θα είναι πάντα δίπλα του για να τον προσέχει — αυτή είναι η δουλειά που του ανέθεσε ο John εκείνο το μοιραίο βράδυ του Νοέμβρη το 1983 και αυτή είναι η δουλειά που θα έχει για μια ζωή. Κρατήστε τη αυτή τη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού σας, γιατί θα την ξαναθυμηθείτε με τον πιο επίπονο τρόπο στο τέλος της επόμενης σεζόν…

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Fun facts & Trivia

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Sam ανακαλύπτει ότι εκείνος έχει περισσότερα κοινά με έναν δολοφόνο παρά η ίδια του η οικογένεια, σε αυτό το κομβικό επεισόδιο της 1ης σεζόν που εξερευνά τις δυνάμεις του μικρού Winchester.
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Ο Sam ανακαλύπτει ότι εκείνος έχει περισσότερα κοινά με έναν δολοφόνο παρά η ίδια του η οικογένεια, σε αυτό το κομβικό επεισόδιο της 1ης σεζόν που εξερευνά τις δυνάμεις του μικρού Winchester.Review - Supernatural - 1x14 Nightmare