Review – Supernatural – 3×15 Time Is on My Side

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Προσοχή! Η παρακάτω κριτική γράφτηκε στα πλαίσια επανάληψης της σειράς από την αρχή και περιέχει spoilers για τη συνέχεια.

Λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας του Dean, τα αδέρφια επιτέλους στρώνουν τον κώλο τους κάτω για να βρουν τρόπο να σπάσουν τη δαιμονική συμφωνία που έκανε. (Σαν τους φοιτητές που διαβάζουν το βράδυ πριν την εξεταστική ένα πράμα.) Έκαναν διάφορες σκόρπιες αναφορές στα προηγούμενα επεισόδια ότι ψάχνουν να βρουν λύση, αλλά αυτή είναι νομίζω η πρώτη φορά που τους βλέπουμε όντως να το κάνουν.

Έρχεται, λοιπόν, ο Sam, που τόσο καιρό γκρίνιαζε που ασχολούνται με άσχετα τέρατα, με μια -φαινομενικά ξεκάρφωτη- υπόθεση ζόμπι. Είναι να μην τον υποψιαστεί ο Dean; Όντως ο απώτερος σκοπός του Sam είναι να βρουν τον Doc Benton, που έχει το μυστικό της αθανασίας, και να το χρησιμοποιήσουν για να «σώσουν» τον Dean. Είναι ανησυχητικό το ότι ο Sam θεωρεί έστω και οριακά αποδεκτό το σχέδιο να μεταμορφώσει τον αδερφό του στο τέρας του Φρανκενστάιν. Όπως έγινε και στο Jus In Bello, ο Dean αναλαμβάνει να φέρει τον Sam στα συγκαλά του. Ακόμη κι αν κερδίσει λίγο χρόνο από αυτό το κόλπο, δεν αξίζει να μετρατραπεί σε τέρας για να το καταφέρει. Ξέρω ότι οι σεναριογράφοι ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο Sam άρχισε να χάνει την ψυχή και την ανθρωπιά του μετά την ανάστασή του, αλλά για εμένα ποτέ δεν έδειξε «σατανικός». Ούτε εδώ. Είναι απλά ένας άνθρωπος απελπισμένος. (Και) αυτό το σχέδιο δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένα τα αδέρφια να το πάνε για να προστατέψουν ο ένας τον άλλο.

Ο Doc Benton είναι ένας αρκετά creepy, αλλά δυστυχώς κλισέ χαρακτήρας — Victor Frankenstein (with a twist). Η περίπτωσή του έχει ένα ενδιαφέρον φιλοσοφικό, αλλά το σενάριο αναλώνεται στο gore, και τελικά δεν είναι αυτός που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση στο επεισόδιο, αλλά ο τρόπος διαχειρίζονται την υπόθεσή του τα αγόρια. Όταν αποφασίζουν ότι δεν τον χρειάζονται να τους αποκαλύψει το μυστικό του, τον θάβουν ζωντανό! Συνήθως οι Winchesters δεν είναι τόσο απάνθρωποι, θα μπορούσαν να τον κάψουν για να μην αποτελέσει κίνδυνο ξανά στο μέλλον. Το θάψιμο μου φάνηκε υπερβολική τιμωρία ακόμη και για αυτόν το δολοφόνο. Άσε που δεν είναι και 100% ασφαλές. Δεν έχουν δει το Jumanji αυτοί;

Ενδιαφέρον, πάντως, είχε το cameo του θρυλικού Steven Williams. O Rufus Turner εδώ δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα εξόφθαλμο εργαλείο exposition, για να μάθουμε το παρελθόν της Bela και πού βρίσκεται τώρα, αλλά η παρουσία του ηθοποιού γεμίζει την οθόνη. Πάντα μου άρεσε όταν γνωρίζαμε νέους κυνηγούς, κι ο Rufus είναι από τους πιο αξιομνημόνευτους. Χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να τον ξαναδούμε και στις επόμενες σεζόν.

Θα κλείσω σχολιάζοντας τον αναπάντεχο ( ; ) θάνατο της Bela. Όπως έχω γράψει και σε άλλα reviews, τον χαρακτήρα της τον διαχειρίστηκαν σκανδαλωδώς άσχημα οι σεναριογράφοι. Δεν τη σκιαγράφησαν καθόλου. Ήταν αντικείμενο του πόθου; Ήταν αντιηρωίδα; Ήταν villain; Ούτε ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι εμφανίστηκε σε 5 επεισόδια και στα 5 πρόδωσε τους Winchesters. Μέχρι το Jus In Bello, το κοινό είχε δικαιολογημένα σιχτιριαστεί κι η ζημιά που είχε γίνει στο χαρακτήρα της ήταν μη αναστρέψιμη. Κι όμως, ο τρόπος που πέθανε, ολομόναχη περιμένοντας τα διαολόσκυλα να την ξεσκίσουν, ήταν θλιβερός. Κατάφεραν να μας κάνουν να τη συμπονέσουμε στο τέλος, αλλά ήταν πια αργά. Το τραγικό της backstory έπρεπε να το έχουμε μάθει νωρίτερα, κι όχι απλά να υπονοηθεί διακριτικά στο Red Sky At Morning και μετά να ξεχαστεί. Και η αποκάλυψη ότι είχε κι εκείνη ένα συμβόλαιο που έληγε σαν του Dean έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Κι εδώ δεν ρίχνω φταίξιμο στην απεργία των σεναριογράφων, αν και θα έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Ο χαρακτήρας ήταν τόσο κακογραμμένος εξαρχής, αλλά θα είχε πολλά να δώσει, αν κάποιος εκμεταλλεύονταν σωστά αυτό το backstory. Το μόνο που μας έμεινε από τη Bela τελικά ήταν το πόσο απάνθρωπα φέρθηκε στα αγόρια. Στο τέλος δεν παρεξηγούμε καν τον Dean που δεν προσπαθεί να τη σώσει – όχι πως θα μπορούσε να κάνει και τίποτα δηλαδή…

Η Bela κάνει ένα τελευταίο χρήσιμο πράγμα πάντως: αποκαλύπτει στον Dean ότι η Lilith, ο ίδιος δαίμονας που κυνηγά και τον Sam, είναι αυτή που κρατά το συμβόλαιό του. Είναι ελαφρώς βολική αυτή η ανατροπή, αλλά είμαστε ένα επεισόδιο πριν το τέλος μιας αναγκαστικά κουτσουρεμένης σεζόν, οπότε δεν γκρινιάζω πολύ με τη σεναριακή ευκολία. Ό,τι καλύτερο μπόρεσαν έκαναν οι άνθρωποι τηρουμένων των αναλογιών.

Και πάμε κατευθείαν για το season finale! Η αγωνία για τον Dean κορυφώνεται. Θα επιζήσει; (*γκουχ* Λατρεύω την επανάληψη γιατί γνωρίζοντας την απάντηση σε τέτοια ρητορικά πια ερωτήματα, έχω την ευκαιρία να δώσω προσοχή στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!)

Οδηγός επεισοδίων 3ης σεζόν

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Οι Winchesters κυνηγούν έναν γιατρό τύπου Frankenstein ο οποίος έχει κατακτήσει την αθανασία σκοτώνοντας ανθρώπους και κλέβοντας τα όργανά τους. Ο Sam για κάποιο λόγο θεωρεί ότι αυτό είναι η λύση για να σωθεί ο Dean από την Κόλαση. H αμφιλεγόμενη σεναριακή ιδέα του επεισοδίου δεν βοηθιέται καθόλου από το πρόχειρο σενάριο. Γενικά, είναι ένα 40λεπτο που δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό στη σεζόν και θα είχε ξεχαστεί εντελώς αν δεν ήταν αυτό όπου πεθαίνει η Bela.
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Οι Winchesters κυνηγούν έναν γιατρό τύπου Frankenstein ο οποίος έχει κατακτήσει την αθανασία σκοτώνοντας ανθρώπους και κλέβοντας τα όργανά τους. Ο Sam για κάποιο λόγο θεωρεί ότι αυτό είναι η λύση για να σωθεί ο Dean από την Κόλαση. H αμφιλεγόμενη σεναριακή ιδέα του επεισοδίου δεν βοηθιέται καθόλου από το πρόχειρο σενάριο. Γενικά, είναι ένα 40λεπτο που δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό στη σεζόν και θα είχε ξεχαστεί εντελώς αν δεν ήταν αυτό όπου πεθαίνει η Bela. Review - Supernatural - 3x15 Time Is on My Side