Review – Supernatural – 4×22 Lucifer Rising

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Disclaimer: Η παρακάτω κριτική γράφτηκε στα πλαίσια επανάληψης της σειράς από την αρχή και περιέχει SPOILERS για τη συνέχεια.

Το Lucifer Rising είναι ένα βραδυφλεγές season finale, αλλά όταν παίρνει μπρος, φέρνει τα πάνω κάτω στον κόσμο του Supernatural!! To 40λεπτο αφήνει τους Winchesters αντιμέτωπους με ένα ζοφερό μέλλον, ενώ το κοινό μένει με ένα σοκαριστικό cliffhanger για την επίλυση του οποίου θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Ο ίδιος ο τίτλος του καθρεφτίζει τον τίτλο της πρεμιέρας Lazarus Rising, όπου ο Dean επέστρεψε στον κόσμο των ζωντανών. Αυτή τη φορά, όμως, αυτός που επιστρέφει δεν είναι καλόβουλος…

Το πρώτο μισό του επεισοδίου πραγματεύεται τη ρήξη στην αδερφική σχέση του Dean και του Sam, κι εδώ φαίνεται πραγματικά πόσο καλά στήθηκε η σκακιέρα στο προηγούμενο επεισόδιο. Ενόσω η Ruby οδηγεί τον Sam προς το μοναστήρι που θα γίνει το σημείο-μηδέν της απαρχής της Αποκάλυψης, οι άγγελοι παγιδεύουν τον Dean στο Πράσινο Δωμάτιο του Παραδείσου, σε μια προσπάθεια να τον κρατήσουν όσο γίνεται πιο μακριά από τον αδερφό του. Είναι η αλήθεια ότι αυτές οι σκηνές τράβηξαν περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Η φλυαρία κόπηκε μαχαίρι, όμως, όταν ο Castiel, έχοντας πια αποφασίσει να εξεγερθεί εναντίον του Παραδείσου και να βοηθήσει τον Dean, του αποκαλύπτει ότι Η ΛΙΛΙΘ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ! Η συλλογική ανάσα ενός ολόκληρου fandom κόπηκε για λίγα δευτερόλεπτα και ξαφνικά το επεισόδιο αποκτά αληθινό ενδιαφέρον.

Lilith Supernatural Quotes. QuotesGram

Αν και ο πρόσφατος τσακωμός των αδερφιών ήταν πολύ σοβαρός, ο δεσμός μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί τόσο καλά με την πάροδο των σεζόν που δεν μας προκαλεί έκπληξη όταν σύντομα επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Ο Sam αρχίζει τελικά να αμφισβητεί τις ενέργειές του όταν έρχεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι για να πάρει το αίμα που χρειάζεται για να νικήσει τη Λίλιθ, μια αθώα γυναίκα θα πρέπει να πεθάνει. Κάτι που δεν μας είχε απασχολήσει σοβαρά μέχρι τώρα είναι πόσο θα αλλάξει ο Sam από αυτό που έχει κάνει στον εαυτό του. Ξέραμε ότι θα αλλάξει για πάντα αν συνεχίσει να πίνει δαιμονικό αίμα, αλλά ήταν σοκ η θέα των μαύρων ματιών του κατά τη διάρκεια της μάχης με τη Λίλιθ. Λίγο αργότερα, όμως, είδαμε να έχουν στερέψει οι δυνάμεις του μετά τον θάνατό της. Στην επόμενη σεζόν θα εξερευνηθεί λίγο περισσότερο αυτό, αλλά, γενικά, ένοιωσα ότι οι σεναριογράφοι διάλεξαν την εύκολη λύση του “κρύβουμε τις δυνάμεις του Sam κάτω από το χαλί τώρα που δεν μας βολεύουν πια στην πλοκή”, ενώ θα μπορούσαν να το έχουν εξελίξει διαφορετικά.

Ο Dean, εν τω μεταξύ, ξεκινά το επεισόδιο βυθισμένος στη δυστυχία μετά τον τσακωμό με τον Sam. Ευτυχώς υπήρχε ο Bobby να τον ταρακουνήσει με λίγο tough love, θυμίζοντάς του ότι η οικογένεια είναι κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιστεί και ότι ο Dean έχει αρχίσει να μιλάει σαν τον πατέρα του. H σκηνή όπου ο Bobby χαρακτηρίζει τον Dean «πριγκίπισσα» και «κακομαθημένο» είναι ο λόγος που τον αγαπάμε τόσο πολύ! Ξεκαρδιστικά χειμαρρώδης και ειλικρινά στοργικός, προσφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ενθάρρυνση που χρειάζεται ο Dean, λέγοντάς του ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τα βήματα του John, κι ότι είναι καλύτερος από αυτόν.

Supernatural Season 4 Episode 22: "Lucifer Rising" Quotes - TV Fanatic

Οι ανατροπές στο επεισόδιο είχαν να κάνουν κυρίως με το παρελθόν της σειράς. Το Supernatural είχε πάντα μια παράξενη ικανότητα να φέρνει τα παλαιότερα κομμάτια της μυθολογίας του ξανά στο προσκήνιο για να τα εμπλουτίσει. Όταν ο Κιτρινομάτης πέθανε στο φινάλε της 2ης σεζόν νομίζαμε ότι ξέραμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι ‘αυτόν, αλλά ήταν στο Sin City της 3ης που μάθαμε το όνομά του, κι εδώ μαθαίνουμε ότι η εμμονή του με τον Sam είχε ένα βαθύτερο νόημα, αφού είχε να κάνει με την απόδραση του Εωσφόρου από την Κόλαση.

Η Ruby ήταν μια άλλη μεγάλη αποκάλυψη του επεισοδίου. Οι μέθοδοι της ήταν πάντα ύποπτες, ειδικά στα πρόσφατα επεισόδια, και φαινόταν ότι απολαμβάνει λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε την πρόσφατη εξάρτηση του Sam από το αίμα της, αλλά το γεγονός ότι οι μηχανορραφίες της ξεκινούσαν από την πρώτη στιγμή που την αντικρίσαμε στην πρεμιέρα της 3ης σεζόν ήταν μια έκπληξη!

Demons of Supernatural Photo: Ruby (04x22 Lucifer Rising) | Supernatural  season 4, Supernatural seasons, Ruby supernatural

Μια άλλη σημαντική ανατροπή ανήκε στον Castiel και στην απόφασή του να βοηθήσει τον Dean. Η απόμακρη στάση του προς τον Dean στο προηγούμενο με είχε κάνει να πιστέψω ότι είχε αποφασίσει να καταπνίξει τις αμφιβολίες που είχε μοιραστεί με την Anna, αλλά εδώ υπερισχύουν αυτές τελικά, ο Cas σώζει τον Dean από τον Ζαχαρία και τον στέλνει στον Sam. Ύστερα, ο ίδιος χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως δόλωμα για να δελεάσει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ μακριά από τον προστατευόμενο του! Ο Castiel εξαρχής έδειχνε ότι αγαπά τους ανθρώπους επειδή είναι δημιουργήματα του Πατέρα του, και μου άρεσε που τον είδαμε σε ενεργό ρόλο πια να τους προστατεύει γιατί πιστεύει ότι αξίζουν τη σωτηρία – μια άποψη που προφανώς μεγάλη μερίδα των αγγέλων δεν συμμερίζεται πια, εξού και η έμμεσή βοήθειά τους στο να ξεκινήσει η Αποκάλυψη.

Doux Reviews: Supernatural: Lucifer Rising

Με τους Jared Padalecki και Jensen Ackles να μοιράζονται ελάχιστα την οθόνη σε αυτό το φινάλε, δόθηκε η ευκαιρία στον Jensen να αναπτύξει κι άλλο τη χημεία του με τον έτερο συμπρωταγωνιστή του, τον Misha Collins. Οι σκηνές μεταξύ τους στο Πράσινο Δωμάτιο είναι το καλύτερο κομμάτι του επεισοδίου: από την αστεία στιγμή που ο Cas πιάνει τον Dean να σπάει ένα αγαλματάκι κατά λάθος, μέχρι την έντονη σκηνή όπου εκδιώκει τον Ζαχαρία για να σώσει τον Dean από την οργή του.

Του cameo του Rob Benedict ως Chuck ήταν επίσης ευπρόσδεκτο – και η σημαντικότητα αυτής της σκηνής θα εξερευνηθεί καλύτερα την επόμενη σεζόν. Τώρα δεν νομίζω να συνειδητοποιήσαμε το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου στον οποίο βρισκόταν ο άγγελος μας.

Ενώ οι τελευταίες στιγμές του φινάλε αφήνουν ένα τεράστιο cliffhanger, ταυτόχρονα το κοινό νοιώθει μια ανακούφιση γνωρίζοντας ότι ο Dean και ο Sam αγωνίζονται ξανά πλάι-πλάι. Δουλεύουν μαζί για να στείλουν τη Ruby από εκεί που ήρθε – ο Sam τη συγκρατεί ενώ ο Dean τη σκοτώνει με το ίδιο της το μαχαίρι. Ποιητικό τέλος για μια μισητή villain. Και τώρα ξεκινά το πραγματικό πανηγύρι, γιατί ο αντίπαλος που έρχεται δεν έχει καμία σχέση με όλους μαζί τους υπόλοιπους που προηγήθηκαν…

ΥΓ Υπάρχει μια αστεία παρασκηνιακή ιστορία για το πως το fandom μας ψάρωσε άσχημα τους θρησκόληπτους στο Twitter εκείνο το καλοκαίρι μετά από αυτό το επεισόδιο, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οδηγός επεισοδίων 4ης σεζόν

Αναδρομή στα season finales του Supernatural

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Sam μετέτρεψε τον εαυτό του σε τέρας για να σκοτώσει τη Λίλιθ πριν εκείνη σπάσει την τελευταία Σφραγίδα, και μαθαίνει κατόπιν εορτής ότι η Λίλιθ *ήταν* η τελευταία Σφραγίδα! Μια ‘αποκαλυπτικών’ διαστάσεων αποτυχία στο ενεργητικό των Winchesters που αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας για όλες τις σεζόν που θα ακολουθήσουν...
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Ο Sam μετέτρεψε τον εαυτό του σε τέρας για να σκοτώσει τη Λίλιθ πριν εκείνη σπάσει την τελευταία Σφραγίδα, και μαθαίνει κατόπιν εορτής ότι η Λίλιθ *ήταν* η τελευταία Σφραγίδα! Μια ‘αποκαλυπτικών’ διαστάσεων αποτυχία στο ενεργητικό των Winchesters που αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας για όλες τις σεζόν που θα ακολουθήσουν...Review - Supernatural - 4x22 Lucifer Rising