Review – Supernatural – 5×06 I Believe The Children Are Our Future

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Disclaimer: Η παρακάτω κριτική γράφτηκε στα πλαίσια επανάληψης της σειράς από την αρχή και περιέχει spoilers για τη συνέχεια.

Supernatural: I Believe….. | Damsel Undistressed

Στο Alliance της Nebraska, άνθρωποι αρχίζουν να πεθαίνουν εξαιτίας παιχνιδιών για φάρσες, ενώ εντοπίστηκε κι ένα περιστατικό όπου η «νεράιδα των δοντιών» αφαίρεσε όλα τα δόντια ενός άνδρα. Οι Winchesters ανακαλύπτουν ότι για αυτά τα πολύ περίεργα ατυχήματα ένα έντεκαχρονο αγόρι ονόματι Jesse Turner, ο οποίος –χωρίς να το ξέρει- έχει την υπερφυσική ικανότητα να κάνει πραγματικότητα όσα πιστεύει. Ο Sam και ο Dean ανακαλύπτουν ότι ο Jesse είναι υιοθετημένος, κι ότι η βιολογική του μητέρα ήταν δαιμονισμένη όταν έμεινε έγκυος. Ο Castiel προειδοποιεί τους Winchesters ότι ο Jesse είναι ο «Αντίχριστος», ένα υβρίδιο ανθρώπου/δαίμονα που κατέχει ουσιαστικά απεριόριστες δυνάμεις, οι οποίες, μάλιστα, ενισχύονται με την παρουσία του Εωσφόρου στη Γη. Ο Castiel επιχειρεί να σκοτώσει τον μικρό, αλλά εκείνος, αμυνόμενος, τον μεταμορφώνει σε κουκλάκι.

Ενώ ο Sam κι ο Dean προσπαθούν να πείσουν τον Jesse να σταθεί στο πλευρό τους, ο δαίμονας πατέρας του, κυριεύει και πάλι την βιολογική μητέρα του και προσπαθεί να τον φέρει με το δικό του μέρος. Ο Jesse ακούει και τις δυο πλευρές πριν αποφασίσει. Ο Sam είναι αυτός που του αποπνέει εμπιστοσύνη γιατί είναι ειλικρινής μαζί του. Του λέει ότι πρέπει να επιλέξει και ότι θα τον στοιχειώνει για πάντα αν κάνει τη λάθος επιλογή — όπως συνέβη σε εκείνον. Ο Jesse ξορκίζει τον δαίμονα από τη μητέρα του και συμφωνεί να φύγει με τους Winchesters. Όμως, προσποιούμενος ότι θέλει να αποχαιρετήσει τους θετούς γονείς του, το σκάει (αφού πρώτα επαναφέρει τον Cas), και προστατευμένος από τις δυνάμεις του πια, είναι αδύνατον να βρεθεί, ούτε καν από τους αγγέλους.

*****

Κοιτώντας πίσω σε ολόκληρο το Supernatural παρατηρώ ότι, κατά ένα περίεργο τρόπο, τα πιο επιτυχημένα επεισόδια είναι εκείνα που παντρεύουν την κωμωδία και το δράμα. Το παρόν είναι ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα, το Supernatural στα καλύτερά του. Ξεκινά με ένα μπαράζ από εξωφρενικούς θανάτους (εκείνος ο μουσάτος νεράιδος είναι από τις πιο τρελές ιδέες που έχει γεννήσει το μυαλό των Daniel Loflin & Andrew Dabb) και παίρνει ξαφνικά μια δραματική τροπή. Κι όμως αυτή η απότομη αλλαγή στο ύφος του επεισοδίου λειτουργεί υπέρ του. Ξαφνιάζει ευχάριστα τον θεατή και, σε συνδυασμό με τις δυνατές ερμηνείες, του κρατά το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Ο μικρός ηθοποιός Gattlin Griffith που παίζει τον Jesse, είναι απλά εντυπωσιακός στο ρόλο του (ένας από τους πιο αγαπημένους guest stars της σειράς). Ο Jesse είναι ένα ασυνήθιστα ώριμο αγόρι κι ο Griffith διαχειρίζεται όμορφα την ισορροπία της αθωότητας του Jesse και της τρομακτικής δύναμής του. Χαρακτηριστική αυτής της ισορροπίας είναι η σκηνή που ο Jesse ανακαλύπτει την δύναμή του και τον βλέπουμε αμέσως να τη διαχειρίζεται με ψυχραιμία, κι όχι ανεξέλεγκτα, όπως θα περίμενε κανείς από ένα φοβισμένο παιδί της ηλικίας του. Ναι, η δύναμη του Jesse είναι αληθινή και είναι τρομακτική. Αυτό εξηγεί την ακραία αντίδραση του Castiel, παρόλο που ακόμα κι έτσι, η απόφασή του να σκοτώσει ένα παιδί μου φαίνεται αδιανόητη για το χαρακτήρα! Χαίρομαι που έστω και στιγμιαία τον έδειξαν να έχει αμφιβολίες πριν καταφέρει στον Jesse τη χαριστική βολή (αν και ο μικρός τον μεταμόρφωσε σε κουκλάκι πριν γίνει το κακό).

Doux Reviews: Supernatural: I Believe the Children are our Future

Μου άρεσε, επίσης, η μικρή λεπτομέρεια της επικοινωνίας του Jesse με τον Sam κι όχι με τον Dean. Ο μεγάλος αδερφός ήταν πάντα αυτός που έρχεται κοντά στα παιδιά και που τα κάνει να τον εμπιστεύονται, και ενώ είναι ο Dean αυτός που αρχικά προσπαθεί να μιλήσει με τον Jesse, τελικά είναι ο Sam που καταλαβαίνει τι περνάει και είναι αυτός που πρέπει να ακούσει το αγόρι. Αμέσως μόλις ο Castiel χαρακτηρίζει τον Jesse ως τον Αντίχριστο, ο Sam ταυτίζεται μαζί του, γιατί κι εκείνος γεννήθηκε για να αναλάβει έναν ρόλο που δεν θέλει. Ο Sam είναι αποφασισμένος να δώσει στον μικρό την ευκαιρία να επιλέξει να πράξει το σωστό, κι ο Castiel του θυμίζει ότι όταν κι εκείνος είχε την ίδια ευκαιρία τελικά δεν επέλεξε σωστά. Η διάδραση μεταξύ Sam και Castiel είναι πολύ ενδιαφέρουσα, και φυσικά έχουν εντελώς διαφορετική δυναμική από αυτήν που έχει ο άγγελος με τον Dean. Μεταξύ Sam και Dean, ο Sam ήταν αυτός που πάντα ήταν έτοιμος να πιστέψει στο θείο, παρόλα αυτά δεν έχει καταφέρει να έρθει κοντά με τον Castiel, όπως ο Dean. Η σειρά θα αργήσει πολύ να εξερευνήσει τη σχέση αυτή, και σπάνια θα το κάνει χωρίς γνώμονα τον Dean.

5.06 - I Believe the Children Are Our Future - Julia Wright Possessed -  YouTube

Η Ever Carradine κάνει εξίσου καλή δουλειά ως Julia Wright, η πολύπαθη μητέρα του Jesse, αλλά και αργότερα ως δαίμονας που προσπαθεί να δελεάσει τον Jesse. Η ερμηνεία της σε ανατριχιάζει όταν η Julia περιγράφει τι της συνέβη και πως γεννήθηκε ο Jesse. Και η αλλαγή στη στάση της είναι άμεση όταν μετατρέπεται από εύθραυστη και πανικόβλητη γυναίκα σε έναν δαίμονα γεμάτο αυτοπεποίθηση και αυταρχισμό.

Ένα κομβικό στοιχείο του επεισοδίου που θα ήθελα να έχει εξηγηθεί περισσότερο είναι οι συνθήκες σύλληψης του Jesse όσο η Julia ήταν κυριευμένη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πολλά περισσότερα δαιμονοπαίδια εκεί έξω, γεννημένα από δαιμονισμένες γυναίκες; Ποιες είναι οι παράμετροι που την καθιστούν τόσο σπάνια ως διαδικασία, ενώ ξέρουμε ότι η δημιουργία ψυχοκινητικών ατόμων χρησιμοποιώντας δαιμονικό αίμα είναι τόσο εύκολη; Ξέρουμε ότι Sam ήταν ένα από τα πολλά παιδιά μολυσμένα με δαιμονικό αίμα, αλλά κρίνοντας από τα λεγόμενα του Castiel, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα παιδιά σαν τον Jesse. Ήταν ο πατέρας του Jesse τόσο ισχυρός δαίμονας, κι αν ναι, γιατί δεν τον είδαμε ποτέ ξανά; Η σειρά όχι μόνο δεν απάντησε κανένα από τα ερωτήματα αυτά, ούτε ξαναείδαμε ποτέ τον Jesse ή κάποιο άλλο δαιμονοπαίδι, αλλά εισήγαγε και τον γιο του Εωσφόρου στην 12η σεζόν, που είχε παρόμοιες δυνάμεις και πάλι αποκαλέστηκε “Αντίχριστος”, αλλά δεν γεννήθηκε με παρθενογένεση, το οποίο εγείρει από μόνο του πολλά νέα ερωτήματα.

Όπως συνειδητοποίησαν και αργότερα με τον Jack οι σεναριογράφοι, η εισαγωγή ενός χαρακτήρα με την φαινομενικά απεριόριστη δύναμη που έχει ο Jesse είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί έχει την ικανότητα να τερματίσει κάθε σύγκρουση άμεσα. Έτσι, δεν προκαλεί καμία έκπληξη που στο τέλος ο μικρός επιλέγει να μην ακολουθήσει τον Sam και τον Dean πίσω στου Bobby. Το γεγονός ότι επαναφέρει τους ανθρώπους που έχει πληγώσει (έστω αυτούς που δεν έχουν πεθάνει) είναι αρκετό κλείσιμο αυτής της ιστορίας, και παρόλο που το έχω παράπονο το ότι δεν επιστρέψαμε ποτέ σε αυτό το χαρακτήρα και σε αυτό το storyline, καταλαβαίνω το λόγο. Ο Jesse μπορούσε να πλάσει την πραγματικότητα όπως την θέλει εκείνος, και δεν θα είχε ενδιαφέρον να παραμείνει στην ιστορία μόνιμα σε αυτή τη φάση όντας τόσο πανίσχυρος.

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This

Ένα εξαιρετικό αυτοτελές που ισορροπεί άψογα μεταξύ κωμωδίας και δράματος, και εισάγει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της σειράς, τα δαιμονοπαίδια, αλλά δυστυχώς χάνει σε υστεροφημία γιατί δεν το εξερεύνησε ποτέ ξανά. Ο χαρακτήρας του Jesse Turner είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ολόκληρης της σειράς, παρόλο που τον είδαμε τόσο λίγο!Review - Supernatural - 5x06 I Believe The Children Are Our Future