Review – Supernatural – 5×13 The Song Remains The Same

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Η παρακάτω κριτική γράφτηκε στα πλαίσια επανάληψης της σειράς από την αρχή και περιέχει μεγάλα SPOILERS για τη συνέχεια.

Η Anna επιστρέφει μετά από την παρατεταμένη φυλάκισή της στον Παράδεισο και βάζει στόχο να σκοτώσει τον Sam Winchester. Αλλά δεν κάνει κίνηση απευθείας προς τα αγόρια. Για να δυσκολέψει τον εαυτό της (και να κάνει πιο ενδιαφέρον το σενάριο), ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να σκοτώσει τη μητέρα τους!

Ο Castiel, αν και έχει αποδυναμωθεί αισθητά μετά την επανάστασή του, καταφέρνει να ταξιδέψει κι αυτός πίσω στο 1978, μαζί με του Winchesters, για να αποτρέψουν όλοι μαζί το σχέδιο της Anna. Το χρονοταξίδι βγάζει τον άγγελο νοκ-άουτ, όμως, έτσι ο Dean κι ο Sam αναγκάζονται να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα. Συναντούν τους νεαρούς γονείς τους, και προειδοποιούν την Mary για τον επικείμενο κίνδυνο. H Anna, όμως, αρπάζει πρώτα τον John, ο οποίος δεν θυμάται τι του είχε συμβεί στο In the Beginning, κι είναι ακόμη ανίδεος για το Υπερφυσικό. Τους 4 Winchesters σώζει κυριολεκτικά στο παρά πέντε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, όταν κυριεύει τον John και σκοτώνει την άλλοτε επαναστάτρια άγγελο.

Ο Μιχαήλ εξηγεί στον Dean ότι αυτός κι ο αδερφός του κατάγονται από τη γενιά του Κάιν και του Άβελ, κι ότι αυτό που είναι γραφτό να έρθει, θα έρθει, και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτε για το εμποδίσει. Μάλιστα, ο Μιχαήλ εκφράζει απόλυτη σιγουριά στο ότι ό Dean θα πει κάποια στιγμή το ‘ναι’ στο μέλλον κι ότι η Αποκάλυψη θα επισφραγιστεί με την τελική του μάχη με τον Εωσφόρο. Αφού μεταφέρει τα αγόρια πάλι στο παρόν τους, φροντίζει ώστε η Mary κι ο John να μην θυμούνται αυτή την περιπέτεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το Σχέδιο του Θεού για εκείνους…

Michael: “Think of a million random acts of chance that let John and Mary be born, to meet, to fall in love, to have the two of you. Think of the million random choices that you make, and yet how each and every one of them brings you closer to your destiny. Do you know why that is? Because it’s not random. It’s not chance. It’s a plan that is playing itself out perfectly. Free will’s an illusion, Dean. That’s why you’re going to say yes.”

Όπως συνέβη και με το In the Beginning της 4ης σεζόν, όπου είδαμε τον Dean να ταξιδεύει στο 1973 και να γνωρίζει τους γονείς του πριν παντρευτούν, η πλοκή και αυτού του επεισοδίου γυρίζει γύρω από τους νεαρούς John και Mary. Όμως, αντίθετα με εκείνο το επεισόδιο, το The Song Remains the Same δεν αλλάζει όσα ξέραμε για το παρελθόν, αλλά επιδρά στον τρόπο που βλέπουμε το μέλλον.

Ήμουν από αυτούς που κατανόησα ότι ήταν αναγκαίο για την αφήγηση το να λείπει ο Sam από το ταξίδι στο ’73, αλλά πολύ χάρηκα που επιτέλους είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους δικούς του! Η αντίδραση του Jared Padalecki όταν ο Sam πρωτοαντικρύζει τη Mary επικοινώνησε τόσο συναίσθημα που με άγγιξε ακόμα και τώρα που ήξερα ότι θα συμβεί. Η διάδραση με τη Mary, αλλα κυρίως ο υπέροχος διάλογός του με τον John, συνέβαλε στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του και ήταν απολύτως αναγκαίος εν όψει της θυσίας που ξέρουμε πια ότι θα κάνει στο φινάλε της σεζόν.

John: Look, how long have you known about this… hunting stuff?
Sam: Pretty much forever. My dad raised me in it.
John: You’re serious? Who the hell does that to a kid?
Sam: Well, I mean, for the record, Mary’s parents did.
John: I don’t care. You know, what kind of irresponsible bastard lets a child anywhere near—Y-you know, you could’ve been killed!
Sam: I, uh… came kind of close.
John: The number it must’ve done on your head… Your father was supposed to protect you.
Sam: He was trying. He died trying. Believe me. I used to be mad at him. I—I mean, I used to… I used to hate the guy. But now I—I… I get it. He was… just doing the best he could. And he was trying to keep it together in—in—in this impossible situation. See… My mom, um… She was amazing, beautiful, and she was the love of his life. And she got killed. And… I think he would have gone crazy if he didn’t do something. Truth is, um, my dad died before I got to tell him that I understand why he did what he did. And I forgive him for what it did to us. I do. And I just—I love him.

Back to the Future: Terminator Edition θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του επεισοδίου, αφού η Anna ως άλλος Schwarzenegger πάει πίσω στο χρόνο για να σκοτώσει τη μάνα του ήρωα πριν καν τον γεννήσει. (Και αυτή είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου από αναφορές στην ποπ-κουλτούρα για το επεισόδιο!) Η Anna ήταν ένας από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες στο Supernatural, που είχε ένα πολύ άδοξο τέλος — όπως και πολλοί ακόμη γυναικείοι χαρακτήρες στη σειρά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν θα επεκταθώ εδώ. Ήταν ο πρώτος έκπτωτος άγγελος που γνωρίσαμε, οι σχέσεις της τόσο με τον Castiel όσο και με τον Dean ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και πολυεπίπεδες, αλλά δυστυχώς αυτό το επεισόδιο τις έκοψε απότομα και είναι το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω.

Η Anna ήταν ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να δώσει πολλά παραπάνω σστο Supernatural αν δεν την είχαν χαραμίσει έτσι, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να κρατήσουν τον Castiel. Μην με παρεξηγήσετε, εννοείται ότι λατρεύω Cas και Misha Collins, και δεν τίθεται θέμα να διάλεγα την Anna στη θέση του, αλλά θα ήθελα να έχουν διαχειριστεί διαφορετικά τον χαρακτήρα της οι σεναριογράφοι — και ειδικά το τέλος της. Γιατί δεν μπορούσαμε να έχουμε κρατησει και τους δυο χαρακτήρες;

Στην πρώτη προβολή, μου είχε φανεί πολύ τραβηγμένη η απότομη μεταστροφή της από πιστή σύμμαχος (και κάτι παραπάνω) των Winchesters σε αδίστακτη παρ’ολίγον δολοφόνος τους. Η επαναληπτική προβολή βοήθησε για να δω τα πράγματα λίγο διαφορετικά, και να αποδεχτώ ευκολότερα το τέλος της. Αναδρομικά, με τα όσα θα δούμε πολύ αργότερα να διαδραματίζονται στη σειρά, μπορεί να εξηγηθεί αυτή η στροφή 180ο που έκανε: τα βασανιστήρια που θα υπέστη στον Παράδεισο από τα “αδέρφια” της και η πλύση εγκεφάλου που θα της έκανε η Naomi δικαιολογούν πλήρως τη στάση της. Κάτι που φυσικά κάνει το θάνατό της ακόμη πιο τραγικό. Πάλεψε τόσο για την ελεύθερη βούληση και τελικά πέθανε δέσμια…

Το πιο ζουμερό κομμάτι του επεισοδίου είναι, φυσικά, ο μονόλογος του Μιχαήλ (παρεμπιπτόντως, πολύ καλός ο Matt Cohen στο διπλό του ρόλο στο επεισόδιο) όπου πετάει την κεραμίδα στον Dean: η ελεύθερη βούληση είναι μια ουτοπία και όλα όσα έχουν ζήσει τα αδέρφια μέχρι τώρα είναι απλά βήματα στο προσχεδιασμένο πλάνο του Θεού. Επίσης, αποκαλύπτει ότι οι απόγονοι του ο Κάιν και του Άβελ είναι όλοι αρκετά δυνατά δοχεία για τους Αρχαγγέλους — κάτι που, φυσικά, προοικονομεί την επικείμενη ανάσταση του Adam και τον τρόπο που θα κλείσει η σεζόν με τον Dean να μην κυριεύεται ποτέ από τον Αρχάγγελο.

Βέβαια, με μια πιο ψύχραιμη ματιά –η οποία, δυστυχώς, για τους Winchesters είναι μια πολυτέλεια αυτή τη στιγμή που δεν μπορούν να έχουν μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν– μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως ότι ο Μιχαήλ κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, γιατί η πίστη στα σχέδια του απώντα Πατέρα του τον τυφλώνει (και ξέρουμε ότι θα τον τυφλώνει μέχρι το τέλος). Αν το “πεπρωμένο” των Winchesters ήταν κάτι από το οποίο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, όπως δηλώνει, τότε ο Παράδεισος δεν θα χρειαζόταν να κινεί Γη και Ουρανό τόσα χρόνια για να εξασφαλίσει την επιθυμητή εξέλιξη των γεγονότων, απλά θα τα άφηνε να εκτυλιχθούν. Όλα εμπίπτουν στο κλασικό φιλοσοφικό ερώτημα της “αυτοεκπληρούμενης προφητείας”: και οι δυο πλευρές δουλεύουν, οι άγγελοι/δαίμονες υπέρ και οι Winchesters ενάντια, μιας προφητείας που όλοι τους θεωρούν αληθινή, ενώ είναι ουσιαστικά πλασματική. Οι αντιδράσεις τους σε μια κατάσταση εκ του μη όντος εκπληρώσουν τελικά την υποτιθέμενη προφητεία. Κι αυτό είναι που έκανε τον Chuck πολύ καλύτερο συγγραφέα από ότι του αναγνωρίζουν και τον καλύτερο Big Bad που είχε ποτέ οποιαδήποτε σειρά φαντασίας: πέταξε μια μ@%#$* πριν 300.000 χρόνια για να περάσει η ώρα και έβγαλε υλικό για 15 σεζόν σειρά (κι ένα prequel που βρίσκεται στα σκαριά)!

ΥΓ Έτυχε να γράφω την κριτική για αυτό το επεισόδιο, που μας έκανε να αγαπήσουμε πραγματικά τους νεαρούς Mary & John, την ώρα που ανακοινώθηκε η είδηση ότι εγκρίθηκε από το CW το prequel για τη ζωή τους και αυτό θα πει ευτυχής σύμπτωση! Φυσικά, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που παρακολούθησα το επεισόδιο από τότε που πρωτοπρολήθηκε, ήταν, όμως, η πρώτη φορά που το έβλεπα με την προοπτική του spin-off στο πίσω μέρος του μυαλού μου και συνειδητοποίησα το potential αυτών των χαρακτήρων. Αναγνωρίζω ότι η Amy Gumenick κι ο Matt Cohen είναι οι κυριότεροι λόγοι που λειτουργησαν τόσο καλά αυτοί οι δυο στην αφήγηση του Supernatural (τους θεωρώ δυο από τις καλύτερες επιλογές ηθοποιών που είχε κάνει ποτέ η σειρά), και μακάρι να είχαν μείνει 20 χρονών για να πρωταγωνιστούν αυτοί στη νέα σειρά, αλλά τι να κάνουμε… Χωρίς να θέλω να υπονομεύσω τους νέους ηθοποιούς που θα αναλάβουν τους αντίστοιχους ρόλους στο spin-off, αφού δεν έχω ιδέα τι ταλέντο κατέχουν, τι χημεία θα αποκτήσουν, ή με τι σενάριο θα κληθούν να δουλέψουν, αλλά εύχομαι να είναι έστω και στο μισό όσο ταιριαστοί ήταν οι προκάτοχοί τους στους ρόλους αυτούς! Γιατί, αν μας απέδειξε κάτι το Supernatural τόσα χρόνια είναι ότι η ποιότητα του σεναρίου δεν πιάνει μια μπροστά στη χημεία των πρωταγωνιστών. Οποιαδήποτε σειρά μπορεί να έχει καλογραμμένο σενάριο, αλλά το να βλέπεις τους ηθοποιούς να μεταμορφώνονται στους χαρακτήρες που υποδύονται και να συνεργάζονται αρμονικά για να δώσουν πνοή με κάθε ατάκα τους στην ίδια την ιστορία είναι μια μαγεία που δεν προοικονομείται…

Οδηγός επεισοδίων 5ης σεζόν

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Villain(s)
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Η Anna επιστρέφει μετά από την παρατεταμένη φυλάκισή της στον Παράδεισο και βάζει στόχο να σκοτώσει τον Sam Winchester. Το α λα Terminator σχέδιό της περιλαμβάνει ένα ταξίδι πίσω στο 1978 για να σκοτώσει τους γονείς του! Ένα από τα καλύτερα επεισόδια της 5ης σεζόν που αποκτά αναδρομικά διαφορετική σημασία λόγω του prequel The Winchesters.

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
πανος αμορανιτης
πανος αμορανιτης
1 year ago

To 5×13 The Song Remains The Same και το 5χ10 Abandon All Hope απο τα πολυαγαπημένα μου επεισόδια της καλύτερης σεζόν του Supernatural με διαφορά!!!
Τι να επισημανει κανείς:
1) Τη φοβερή χημεία Matt Cohen & Amy Gumenick
2) Το πόσο επιβλητικός ηταν ο Matt Cohen ως Αρχάγγελος Μιχαήλ και το πόσο δυνατός ηταν. Με το που ακούμπησε εναν Άγγελο τον έκαψε, ύστερα με το χτύπημα των δακτύλων του έστειλε τον Ούριελ μακριά. Αξιοσημειωτο πως οι Μιχαήλ & Γαβριηλ με το χτύπημα των δακτύλων τους δεν έγιναν ποτε τους εκδικητικοί και δεν έκαναν κατάχρηση της δύναμης τους, σε αντιθέση με τους:
α) ο Εωσφόρος απέναντι στον Κας
β) ο Μεταλλαγμενος Θεος Κας απέναντι στον Ραφαήλ
γ) ο Ιδιος ο Θεός απέναντι στον εγγονό του
3) Τη χαμένη ευκαιρία του SPN να σπάσει το στόρυ της Αποκάλυψης σε 2 σεζόν(5η-6η) να ευρυνει τις μάχες δαιμόνων-Αγγέλων, να δειξει φυσικές καταστροφές ανα τον κόσμο ωστε να βιωσουμε στο πετσί μας την Αποκάλυψη, το στόρυ των δακτυλιδιών των 4 καβαλάρηδων να μην αναλωθει για καθε καβαλαρη 1 επεισοδιο, αλλα σε 2-3 επεισοδια, περισσοτερη δαίμονας Μεγκ, επανεμφανιση της Τεσσα, ο Ραφαήλ να κανει πιο αισθητη τη παρουσία του, να παρθουν τα απαραίτητα ρισκα ωστε να οδηγηθει η ιστορία στο σημειο να δοθει η μάχη Λούσιφερ Vs Μιχαήλ με τα σωστά τους δοχεία!
No Happy Ending στο τέλος….το Prequel του Supernatural να επακολουθησει μετα με τους Matt Cohen & Amy Gumenick στους πρωταγωνιστικους ρόλους και να είχαμε και φλασμπακ με τους γονείς της Μαίρη!!!

Last edited 1 year ago by πανος αμορανιτης

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Η Anna επιστρέφει μετά από την παρατεταμένη φυλάκισή της στον Παράδεισο και βάζει στόχο να σκοτώσει τον Sam Winchester. Το α λα Terminator σχέδιό της περιλαμβάνει ένα ταξίδι πίσω στο 1978 για να σκοτώσει τους γονείς του! Ένα από τα καλύτερα επεισόδια της 5ης σεζόν που αποκτά αναδρομικά διαφορετική σημασία λόγω του prequel The Winchesters. Review - Supernatural - 5x13 The Song Remains The Same