10×08 Hibbing 911 | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα (αμερικάνικη κυρίως, αλλά και παγκόσμια). Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν πολλές ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη Λαογραφία ή Μυθολογία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τι αναφορές γίνονται στο 8ο επεισόδιο της 10ης σεζόν:

donna millesΟ τίτλος του επεισοδίου “Hibbing 911” είναι αναφορά στην κωμική σειρά Reno 911!

911 είναι ο αριθμός που καλούν στις ΗΠΑ για την αστυνομία.


Η σεναριογράφος Jenny Klein τοποθέτησε το επεισόδιο στο Hibbing της Minnesota ως αναφορά στον Bob Dylan, ο οποίος μεγάλωσε εκεί. Οι αναφορές του επεισοδίου στον Dylan περιλαμβάνουν το τραγούδι “The Weight” που ακούγεται στη σκηνή που τα δυο σεριφοκόριτσα μιλούν έξω από το ξενοδοχείο και μια επί της οθόνης αναφορά στο τραγούδι “Up on Cripple Creek” (η βαμπιροφωλιά βρίσκεται στην οδό Cripple Creek 424). Και τα δυο τραγούδια είναι του συγκροτήματος The Band οι οποίοι ήταν η κομπανία του Dylan από το 1965 μέχρι το 1967.

Trivia: Στο Hibbing της Minnesota διαδραματίστηκε και το επεισόδιο της 1ης σεζόν The Benders.


Sam: Hey, we good?
Dean: Aces. Yeah, I love the smell of parchment in the morning.

Αναφορά στην διάσημη ατάκα “I love the smell of napalm in the morning” από την ταινία Apocalypse Now.


 

Woman: Don’t you go smoking, Howie.
Howie: Just watch your Top Model.
Top Model” ειναι η σύντομη βερσιόν του τίτλου του ριάλιτι διαγωνισμού America’s Next Top Model, το οποίο παίζει στο ίδιο κανάλι με το Supernatural, το CW. (Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…)

Dean: You know this badge means something.
Sam: I made it at Kinko’s.

Τα Kinko’s (τώρα πια έχουν μετονομαστεί σε FedEx Office) είναι μια αλυσίδα καταστημάτων της ταχυδρομικής εταιρείας FedEx, όπου παρέχουν και υπηρεσίες εκτύπωσης, φωτοτύπησης και βιβλιοδεσίας. Ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο φωτοτυπάδικο!


http://youtu.be/JMHp9a5FwrI

Donna: Look at all this sunblock, you’d think he’s at the Copacabana or something.

Η Copacabana είναι μια κοσμοπολίτικη γειτονιά στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας. Είναι επίσης και το όνομα ενός νυχτερινού κλαμπ στη Νέα Υόρκη, το οποίο ήταν η έμπνευση πίσω από το πασίγνωστο τραγούδι του Barry Manilow.


Starr: It’s all love pretty boy. All of you will become all of us. We won’t waste one bit.
Dean: Okay Mufasa enough with the circle of life crap. You’re a vampire, you’re scum, end of story.

Ο Mufasa είναι ο πατέρας του Simba στην ταινία της Disney, The Lion King, ο σοφός βασιλιάς που προσπαθεί να διδάξει το γιο του τη σημασία του να σέβεσαι την ισορροπία της φύσης. Το Circle of life είναι τραγούδι στην ταινία.

Donna: Hakuna matata, lady.

Το Hakuna matata είναι επίσης τραγούδι από το The Lion King. “Hakuna matata” στα Swahili σημαίνει “κανένα πρόβλημα”.


Starr_vampire_Hibbing_911

Sam: So what’d you do Len? You break-up Burning Man?
Starr: More like Woodstock. Len found me crying on the curb after my daddy kicked me out, I got in Len’s van and the rest is wavy gravy.

Το Burning Man (= ο φλεγόμενος άνδρας) είναι ένα ετήσιο event που λαμβάνει χώρα στην έρημο Black Rock της βόρειας Nevada και διαρκεί μια εβδομάδα. Πήρε το όνομά του από το τελετουργικό κάψιμο ενός τεράστιου ξύλινου ομοιώματος ανθρώπου. (Αν αναρωτιέστε που το έχετε ξανακούσει τώρα τελευταία, είναι επειδή έγινε ξανά αναφορά στο Burning Man στο επετειακό επεισόδιο.)

Το φεστιβάλ του Woodstock έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1969 και παραμένει μέχρι και σήμερα το διασημότερο μουσικό φεστιβάλ που έγινε ποτέ. Θεωρείται σημείο-σταθμός στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Έχει συνδέσει το όνομά του με την αντικομφορμιστική κουλτούρα των 60s και τα “παιδιά των λουλουδιών”. Ο Wavy Gravy ήταν ένας χίπης/ακτιβιστής που έπαιξε στο Woodstock.


Jody: So what Len’s like your Charlie Manson?
Starr: Oh, Charlie couldn’t hold a candle to Len. He taught us everything.

Ο Charles Manson ήταν ο αρχηγός της Manson Family, μιας αίρεσης-κοινόβιο που δημιουργήθηκε στην California τη δεκαετία του ’60. Ο Manson καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία στο φόνο της ηθοποιού Sharon Tate (που ήταν έγκυος τότε) και άλλων 6 ανθρώπων.


 

http://youtu.be/LJr6FknZhpM

Dean: I’m sure it was all kombucha and kumbaya.

Το Kombucha είναι ένα αεριούχο ρόφημα μαύρου ή πράσινου τσαγιού.

Το Kumbaya είναι ένα σπιρίτσουαλ τραγούδι της δεκαετίας του ’20.

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This