12×04 American Nightmare | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 4ου επεισοδίου της 12ης σεζόν:

12x04-american-nightmare-jared-padalecki-as-sam-gig-morton-as-elijah-peterson-and-william-macdonald-as-abraham-peterson

Ο τίτλος του επεισοδίου American Nightmare (= αμερικανικός εφιάλτης) είναι αναφορά στο ομότιτλο τραγούδι των Misfits. Ο σεναριογράφος του επεισοδίου Davy Perez τουίταρε το τραγούδι λίγο πριν την προβολή του επεισοδίου.

Έτσι, για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν και δυο ταινίες με τον ίδιο τίτλο, καθώς και μια hardrock punk μπάντα.

Ο τίτλος μπορεί να παρωδεί κατά κάποιον τρόπο το αξίωμα του “αμερικάνικου ονείρου” (american dream), που είναι η πεποίθηση ότι στις ΗΠΑ η σκληρή εργασία μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή, συνήθως μέσω των χρηματικών απολαβών. Η κατεστημένη θέση είναι ότι το αμερικανικό όνειρο αποτελείται από το να αποκτήσουν δύο παιδιά, και να ζουν σε ένα προαστιακό σπίτι με οικονομική ασφάλεια και να διαθέτουν γκαράζ 2 αυτοκινήτων. [πηγή]


Το επεισόδιο βρίθει από αναφορές στη χριστιανική παράδοση, κυριότερη εκ των οποίων ο τρόπος που πεθαίνουν η Olivia Sanchez κι ο Ricky Copeland, που παραπέμπει στο φαινόμενο των “στιγμάτων“. [Διαβάστε περισσότερα εδώ.]

Επίσης, τα ονόματα της οικογένειας Peterson είναι όλα παρμένα από τη Βίβλο. Ο πατέρας της οικογένειας ονομάζεται Abraham, αναφορά στον Αβράαμ, πατριάρχη του έθνους Ισραήλ και πρόγονο του Ιωσήφ και του Ιησού Χριστού. Η μητέρα ονομάζεται Gail, πιθανότατα από το Abigail, όπως είναι στα αγγλικά το όνομα της Αβιγαίας, της γυναίκας του Δαυίδ, σύμφωνα με τη Βίβλο. Ο γιος της οικογένειας ονομάζεται Elijah, από τον Προφήτη Ηλία.

12x04-american-nightmare-magda-peterson2Το όνομα της κόρης είναι το πιο ενδιαφέρον όμως, γιατί το Magda παραπέμπει στη Μαρία τη Μαγδαληνή (Mary Magdalene), η οποία ήταν πιστή ακόλουθος του Ιησού και των Αποστόλων και ιστορικά ταυτίζεται -λανθασμένα- με την μετανοημένη ιερόδουλη που μύρωσε το κεφάλι και τα πόδια του Ιησού στο σπίτι του Σίμωνα (περιστατικό που περιγράφεται στο Κατά Λουκά Ευαγγέλιο). Η λανθασμένη ταύτιση συνέβη γιατί αναφέρεται ότι ο Χριστός έβγαλε μέσα από τη Μαρία «επτά δαιμόνια» (και εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι προέρχονταν από πορνεία, ενώ η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας εννοούν έτσι τα πάθη της ψυχής που αντιτίθενται στο Πνεύμα Του Θεού). Επίσης, η Μαγδαληνή ήταν μια από τις μυροφόρες που μύρωσαν το νεκρό σώμα του Ιησού μετά τη Σταύρωση και έπεσαν στα πόδια του μετά την Ανάσταση. [πηγή]


Ο Sam κι ο Dean χρησιμοποιούν τα ψευδώνυμα ‘Penn’ και ‘DeNiro’ ως ιερείς, παραπέμποντας στους ηθοποιούς Sean Penn και Robert DeNiro αντίστοιχα, οι οποίοι μεταμφιέστηκαν επίσης σε παπάδες στην ταινία We’re No Angels.

Τα αδέρφια χρησιμοποιούν αργότερα στο επεισόδιο τα ψευδώνυμα ‘James Morrison’ και ‘Ray Manzarek’ όταν παριστάνουν τους κοινωνικούς λειτουργούς. Τα ονόματα είναι αναφορά σε δυο μέλη του συγκροτήματος Doors, στον τραγουσιστή Jim Morrison και στον μπασίστα Ray Manzarek.


Dean: So, Lucifer. The lord of evil, the angel of light, is now the master of butt rock. He jumped into Vince Vincente.

Στα ’90s οι rock ραδιοφωνικοί σταθμοί χρησιμοποιούσαν το tagline: “Rock. Nothing but Rock.“, το οποίο γρήγορα παρωδήθηκε με το λογοπαίγνιο “Nothing Butt Rock” (ΣτΣ. “butt” σημαίνει “κώλος”). Το ‘butt rock’ εξελίχθηκε από εκεί κι έπειτα σε έκφραση της αργκό για την κακή ροκ μουσική – η οποία φυσικά ποικίλλει, ανάλογα με τα γούστα του καθενός…


Dean: Me neither. Well, maybe we should focus on the case and less of the Dr. Phil crap.

Ο λεγόμενος ‘Dr. Phil‘ (κατά κόσμον Phil McGraw) είναι ένας τηλεοπτικός ψυχολόγος που δίνει συμβουλές για τις σχέσεις.


Wicked WitchDean: What? The Wicked Witch of the West in there. Miss ‘positive energy,’ wanted a bigger office, did a little hoodoo. Boom. I say we put a witch-killing cap in her ass and call it a day.

Η Κακιά Μάγισσα της Δύσης είναι -όπως υποδηλώνει και το υπερπεριγραφικό όνομά της- μια κακιά μάγισσα από τα βιβλία του Frank Baum, που διαδραματίζονται στον μαγικό κόσμο του Oz.

Μια live-action εκδοχή της εν λόγω μάγισσας (όπως και του κόσμου του Oz) είδαμε στο επεισόδιο 9×04 Slumber Party.


Dean: So, weird creepy off-the-grid Children of the Corn people. I’m in.

Το Children of the Corn είναι ένα διήγημα του Stephen King (που έγινε αργότερα κινηματογραφικό franchise), με θέμα μια επαρχιακή κωμόπολη όπου τα παιδιά σκοτώνουν όσους είναι πάνω από 18 χρονών, προσφέροντάς τους σαν θυσία σε μια σατανική θεότητα που ζει στα χωράφια με το καλαμπόκι.


Sam: Well, you know sometimes families do better with a little time apart.
Dean: Yeah, who? The Mansons?

‘Οικογένεια Manson’ ονομάστηκαν οι ακόλουθοι του αρχηγού της αίρεσης και κατά συρροή δολοφόνου Charles Manson.


Gail: Olivia Sanchez was a papist. But at least she believed in God.

Το “παπιστής” είναι ένας  υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιούν κυρίως οι αιρετικοί για τους Ρωμαιοκαθολικούς.


Δείτε επίσης:

Η κριτική μας για το επεισόδιο – εδώ

Fun facts & trivia – εδώ

Η μουσική του επεισοδίου – εδώ

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα