12×05 The One You’ve Been Waiting For | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα *UPDATED*

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 5ου επεισοδίου της 12ης σεζόν:

Ο τίτλος του επεισοδίου είναι παράφραση του τραγουδιού “The One That I’ve Been Waiting For” (= αυτός που περίμενα) που κυκλοφόρησε ο Nick Cave το 1997. Μπορεί όμως να ιδωθεί κι ως κοροϊδευτικό σχόλιο για την επιστροφή του Χίτλερ.


Sam: Dean, its called sublimation.
Dean: Yeah. Yeah, it’s kinda my thing.

Στην Ψυχολογία, η μετουσίωση, είναι μία ασυνείδητη αμυντική διεργασία κατά την οποία κοινωνικά μη-αποδεκτές παρορμήσεις μετατρέπονται σε άλλες, πιο αποδεκτές, συμπεριφορές. Για παράδειγμα, επέστρεψε η μαμά σου από τους νεκρούς και μετά σε παράτησε; Αντί να κλαις ολόκληρο γομάρι (και σε κοροϊδεύει ο κόσμος), μπορείς να γουρουνιάσεις με μια ωραιότατη κερασόπιτα και θα είσαι κοινωνικά αποδεκτός! 😛


Αποτέλεσμα εικόνας για Scrooge McDuckDean: Check out the old lady. Loaded. I’m talking Scrooge McDuck swimming in pools of money

Ο Scrooge McDuck είναι ένας πάμπλουτος κόμικ πάπιος, θείος του Donald Duck, που έχει την εκκεντρική συνήθεια να κολυμπάει μέσα στα χρήματα του τιγκαρισμένου θησαυροφυλακίου του.


Dean: Nazis. I hate these guys.

Αναφορά στην ταινία Indiana Jones and the Last Crusade, όπου ο Indy λέει ακριβώς την ίδια ατάκα. 


Dean: Follow that car. I always wanted to say that.

Η ατάκα “Follow that car” (= ακολούθησε αυτό το αμάξι) είναι ένα κλασικό κινηματογραφικό και τηλεοπτικό κλισέ. Εδώ εμφανίζεται μαζί την πιο μοντέρνα κλισέ ατάκα “I always wanted to say that” (= πάντα ήθελα να το πω αυτό).


Dean: Alright, skip the foreplay. What did your dad do to Hitler?
Christoph: He saved his life. He saved his soul, like literally. The watch, it’s like a Horcrux.

Στα βιβλία Harry Potter, ένας Πεμπτουσιωτής (Horcrux στο πρωτότυπο) είναι αντικείμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας σκοτεινός μάγος για να κρύψει ένα μέρος της ψυχής του.


Gottfried: What should we do with her, Führer?
Hitler: Take the rest of her blood. Then give her to the dogs.
Gottfried: Führer, we have no dogs.
Hitler: Then get some! I love doggies. Woof-woof-woof.

Ο Hitler ήταν γνωστός λάτρης των σκυλιών. Το διασημότερο από τα σκυλιά του ήταν ένας γερμανικός ποιμενικός ονόματι Blondi.


Dean: Nice new meatsuit. It come with two testicles this time?
Hitler: One of many upgrades I am enjoying. Like this. It’s like having a tiny Goebbels in my pocket. I sold ten million copies of Mein Kampf. What do you think I can do with Twitter? Where is my plane!

Πιστεύεται ότι ο Hitler είχε χάσει τον έναν του όρχι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτήν την πεποίθηση εδραίωσε περαιτέρω το σατιρικό βρετανικό τραγούδι “Hitler Has Only got One Ball” (= ο Χίτλερ έχει μόνο ένα μπαλάκι). Υπάρχουν πολλές εκδοχές των στίχων, ενώ η μουσική είναι από το “Colonel Bogey March”.

Ο Joseph Goebbels ήταν ο Υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας. Το Twitter (και γενικά τα social media) είναι ιδανικό μέσο προπαγάνδας στις μέρες μας. (Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το απέδειξαν περίτρανα…)

Mein Kampf (Ο Αγών Μου) είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του Hitler, την οποία έγραψε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1923 (Beer Hall Putsch).


Αν και μπορεί να είναι απλή σύμπτωση, η χρήση του ρολογιού τσέπης που κρατάει την ψυχή του Χίτλερ θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Doctor Who (της ομώνυμης βρετανικής σειράς) χρησιμοποίησε ένα ρολόι τσέπης για να αποθηκεύσει την ουσία/ψυχή του και έγινε προσωρινά άνθρωπος (επεισόδια “Human Nature” και “The Family of Blood“). Ένας άλλος Time Lord στη σειρά ανακτά την ουσία του που βρισκόταν σε ένα παλιό ρολόι τσέπης στο επεισόδιο “Utopia”.


Πριν ο Dean φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι του Χίτλερ, λέει: “Heil this.” το οποίο είναι πιθανώς ατάκα που έχει σκοπό να θυμίσει το “Dodge this.” της Trinity λίγο πριν πυροβολήσει έναν από τους Πράκτορες στο The Matrix.


Στο flashback, όταν ο Χίτλερ είναι έτοιμος να αφαιρέσει τη ζωή του, τον βλέπουμε να περιτριγυρίζεται από τους έμπιστούς του. Στην πραγματικότητα, o Χίτλερ είχε κρυφτεί στο δωμάτιό του με τη γυναίκα του, Eva Braun, και μαζί αυτοκτόνησαν.


Καθώς ο Χίτλερ κρατά το όπλο στον κρόταφό του, παίζει η 7η Συμφωνία του Gustav Mahler. Η μουσική του Mahler ήταν απαγορευμένη κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ναζί, χαρακτηριζόμενη ως “φαύλη”, καθώς ο Mahler προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια.


Η Ellie αναφέρει ότι έψαξε τη γενεαλογία της “που φτάνει μέχρι το Mayflower”. Το Mayflower ήταν το διαβόητο πλοίο που έφερε τους πρώτους λευκούς αποικιοκράτες στην Αμερική, οι οποίοι κατέκτησαν τη γη και κατέστρεψαν το βιός των ντόπιων.


Η σκηνή όπου ο Dean θέλει να χρησιμοποιήσει τον εκτοξευτήρα χειροβομβίδων φαίνεται να είναι φόρος τιμής σε μια παρόμοια σκηνή από την ταινία Bad Taste (1987) του Peter Jackson, όπου ο Barry λέει στον Ozzy πως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει το ρουκετοβόλο.


Δείτε επίσης:

Η κριτική μας για το επεισόδιο – εδώ

Fun facts & Trivia – εδώ 

Η μουσική του επεισοδίου – εδώ

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα