Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα – 15×10 The Heroes’ Journey

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να ανακαλύψουμε όλες τις αναφορές που ενσωμάτωσαν ο σεναριογράφος Andrew Dabb κι ο σκηνοθέτης John F. Showalter στο 10ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: “The Heroes’ Journey”

“Το ταξίδι των ηρώων”. Ο τίτλος του επεισοδίου παραπέμπει στο αφηγηματικό αρχέτυπο γνωστό ως “ταξίδι του ήρωα” (hero’s journey) ή “μονομύθος” (monomyth). Αυτή η δομή ιστορίας είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η αφήγηση. Από τον Θησέα και το Μινώταυρο μέχρι τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τόσες πολλές αφηγήσεις ενσωματώνουν αυτό το μοτίβο (με ποικίλες παραλλαγές φυσικά) που είναι πια εμποτισμένο στο πολιτιστικό DNA όλων των λαών.

H μελέτη των ηρωικών μύθων είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, προφανώς, αλλά ο όρος “hero’s journey” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ακαδημαϊκό Joseph Campbell το 1949 στο βιβλίο The Hero with a Thousand Faces, κι αναφέρεται σε μια ευρεία κατηγορία ιστοριών στις οποίες ο κεντρικός χαρακτήρας ξεκινάει μια αποστολή για να βρει αυτό που χρειάζεται, αντιμετωπίζει εμπόδια, αλλά τελικά επιστρέφει θριαμβευτής και για πάντα αλλαγμένος από την εμπειρία του.

[Επειδή το θέμα έχει πολύ ζουμί, όποιος έχει διάθεση να διαβάσει περισσότερα, σας παραπέμπω στο σχετικό λήμμα της Wikipedia για το θέμα, αλλά και σε μια ενδιαφέρουσα μετα-ανάλυση του μονομύθου και πώς αυτός εφαρμόζεται στον κινηματογράφο. Αν, πάλι, δεν είστε του γραπτού λόγου, υπάρχει κι αυτό το ωραίο βίντεο που τα εξηγεί αναλυτικά. Γενικά, όρεξη να έχετε να το ψάξετε!]

Αποτέλεσμα εικόνας για heros' journey

Πάμε στα του Supernatural τώρα. Οι Winchesters κάνουν τόσα χρόνια το δικό τους Ταξίδι του Ήρωα και βρίσκονται λίγο πριν το τέλος. Ο δημιουργός της σειράς, Eric Kripke έχει αποκαλύψει ότι η εξερεύνηση του αρχετυπικού αυτού μοτίβου τον επηρέασε πολύ όταν έγραφε την ιστορία του Supernatural. Και, γνωρίζοντας αυτό, καταλαβαίνουμε ότι σίγουρα δεν είναι τυχαία και η επιλογή του πατρικού της Mary (Campbell, από τον Joseph Campbell).

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Ο Dean ψωνίζει στο μινι-μάρκετ ονόματι “Berens’ Kwik Trip“, το οποίο δεν είναι αναφορά στον σεναριογράφο της σειράς Robert Berens, αλλά στον κωμικό Charlie Berens και τη σατιρική ιντερνετική εκπομπή του, Manitowoc Minute. Ο Σχεδιαστής Παραγωγής του Supernatural, Jerry Wanek, είναι μεγάλος φαν της εκπομπής, και κατάγεται, μάλιστα, από το Manitowoc του Wisconsin. [πηγή]

O Wanek είχε συμπεριλάβει άλλη μια κρυμμένη αναφορά στον Charlie Berens, στο 15×06. [Διαβάστε περισσότερα εδώ.]


Dean: No. No, no, no. This is — this is more than just a no good very bad day, okay? Chuck must have boned us before He left, you know. Or maybe some of that crap you brought back from Rowena’s went sideways. Because this. This is not normal.

Ο Dean κάνει αναφορά στο κλασικό παιδικό βιβλίο Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day της Judith Viorst, με πρωταγωνιστή ένα αγόρι που περνάει μια κακή μέρα όπου όλα πάνε στραβά. Το βιβλίο έγινε και ταινία το 2014, με τους Steve Carell και Jennifer Garner. [πηγή]


Garth: Oh, no no no. I wanna be the guest star. Being the hero sucks. I mean sure you’ll probably win eventually, but until you do. Your life blows. Your parents get gunned down in an alleyway. Your home planet blows up. You, uh, interview this good looking rich guy and it doesn’t go well, so he shows up at the hardware store where you work and man, it starts to get you know.
Bess: We love “Fifty Shades”.

Ο Garth αναφέρει έμμεσα δυο από τους γνωστότερους ήρωες των κόμικς, τον Batman και τον Superman, και τις τραυματικές παιδικές τους ηλικίες που βοήθησαν να γίνουν ήρωες αργότερα. Οι γονείς του Bruce Wayne δολοφονήθηκαν σε ένα σοκάκι, κάτι που τον ώθησε να γίνει ο Batman μεγαλώνοντας για να πολεμήσει το έγκλημα. Ο Clark Kent (Superman) μεγάλωσε στη Γη γιατί ο πλανήτης του, ο Krypton, ανατινάχθηκε όταν εκείνος ήταν μωρό.

Μαζί με τους υπερήρωες, για κάποιο λόγο, ο Garth αναφέρεται και στη δημοφιλή σειρά βιβλίων (και ταινιών) Fifty Shades of Grey της E.L. James, που ακολουθεί το σαδο-μαζο ρομάντζο της Anastasia Steele, που εργάζεται σε ένα κατάστημα με εργαλεία, και του Christian Grey, ζάμπλουτου εργένη με ιδιαίτερες ερωτικές προτιμήσεις… (Μη με ρωτήσετε ποιός υποτίθεται ότι είναι ο ‘ήρωας’ σε αυτήν την αναλογία!)

Garth: The point is, the hero thing is not fun. Well, I mean there are some good things about it, like when’s the last time Batman got a flat tire. Or Superman couldn’t pay his water bill.
Bess: Or the power goes out in the Red Room.

Ο Garth συνεχίζει τη μετα-ανάλυση των κόμικ ηρώων, αναφέροντας το γνωστό κλισέ ότι οι ήρωες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα απλά προβλήματα της καθημερινότητας. Σε μια ηρωική ιστορία, ο ρεαλισμός τέτοιου είδους δεν υπάρχει, κάτι για το οποίο και το Supernatural έχει δεχτεί κριτική (και από εμένα την ίδια, δεν βγάζω την ουρά μου απέξω).

Το “Κόκκινο Δωμάτιο” που αναφέρει η Bess είναι και πάλι αναφορά στο Fifty Shades of Grey. Σε αυτό το δωμάτιο ο Κύριος Grey του τίτλου κάνει όλα τα BDSM… παιχνίδια του.


Dean: Isolated, run-down yep, that’ll do… Monster Bloodsport. This should be perfect.

Ο Dean κάνει αναφορά στην cult ταινία πολεμικών τεχνών Bloodsport (1988) με τον Jean-Claude Van Damme, ο οποίος παίζει έναν άνδρα που εγκαταλείπει τη θητεία του στο στρατό για να συμμετάσχει σε ένα επικίνδυνο τουρνουά πολεμικών τεχνών στο Χονγκ Κονγκ. Το Bloodsport ήταν από τους πρώτους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Van Damme και ανέδειξε τις αθλητικές του ικανότητες. Η ταινία γέννησε και 3 sequels, χωρίς τον Van Damme, βέβαια, που βγήκαν κατευθείαν σε βίντεο. [πηγή]


Η αρένα των τερατομαχιών είναι σε μια αποθήκη επί της Οδού Peach. Ο χαρακτήρας που έπαιζε ο Jared Padalecki στη σειρά Gilmore Girls κατοικούσε στην Οδό Peach της πόλης Stars Hollow. [πηγή]


Ο βρυκόλακας ονόματι “Maul” ίσως είναι αναφορά στον Darth Maul από το Star Wars, δεδομένου ότι το Supernatural λατρεύει να κάνει αναφορές στο συγκεκριμένο franchise.


Dean: Hey! Hey, what are you doing? We gotta get outta here before the Monster Squad shows up!
Garth: I’ve already got a plan.
Sam: What?
Garth: The Monster Squad were the good guys. We’re the Monster Squad.

Ο Garth αναφέρεται στην cult κωμωδία τρόμου The Monster Squad του 1988, όπου μια ομάδα παιδιών, που αυτοαποκαλούνται “Monster Squad” (= η ομάδα των τεράτων), προσπαθούν να σώσουν την πόλη τους από τέρατα, όπως ο Δράκουλας και το Τέρας του Φρανκενστάιν. [πηγή]


Dean: Hey, you know what. You don’t smell too bad yourself.
Garth: Thanks. It’s Hai Karate.

Το Hai Karate ήταν ένα φθηνό aftershave που κυκλοφορούσε από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τη δεκαετία του ’80 στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επανακυκλοφόρησε το 2014. [πηγή]


Dean: You know, I always thought I could be a good dancer if I wanted to be.
Sam: Well, you were awesome at the Macarena.

Το Macarena ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές χορευτικό κομμάτι που βγήκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Fun facts & Trivia

Τραγούδια

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα