Review – Supernatural – 1×12 Faith

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

[Disclaimer: Η κριτική που θα διαβάσετε παρακάτω γράφτηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς, και περιέχει μικρά spoilers για τη συνέχεια.]

Κυνηγώντας ένα Rawhead, ο Dean παθαίνει ηλεκτροπληξία. Ο Sam τον τρέχει στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί του κάνουν μια φριχτή διάγνωση: καρδιακή ανεπάρκεια, με προσδόκιμο ζωής μόνο λίγες εβδομάδες. Ο Sam φυσικά δεν πρόκειται να αφήσει τον αδερφό του να πεθάνει, οπότε ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να τον γιατρέψει. Η πιθανή απάντηση έρχεται από έναν γνωστό του John, ο οποίος ενημερώνει τον Sam για έναν θεραπευτή πίστης στη Nebraska. Χωρίς να αποκαλύψει στον Dean ποιόν πάνε να επισκεφτούν, τον φέρνει προ τετελεσμένου έξω από την σκηνή του τυφλού θεραπευτή Roy Le Grange, όπου υπάρχει πολύς κόσμος, πιστοί που πάνε να γιατρευτούν από το άγγιγμά του. Ο σκεπτικιστής Dean αρνείται ότι ένας θεραπευτής πίστης θα μπορούσε να είναι αληθινός. Αρνείται να πιστέψει ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω που βοηθάει τους καλούς:

Sam: Αφού ξέρεις ότι υπάρχει κακό εκεί έξω, πώς γίνεται να μην πιστεύεις ότι υπάρχει και καλό;
Dean: Επειδή έχω δει τι κάνει το κακό στους καλούς ανθρώπους.

Ο Roy δηλώνει πως δεν διαλέγει εκείνος αυτούς που θα γιατρευτούν, αλλά του το δείχνει ο Θεός κάθε φορά. Σε μια περίπτωση συμπτωματικής προοικονομίας (αφού στην πορεία της σειράς θα μάθουμε ότι ο Dean είναι πραγματικά ευνοούμενος του Θεού Chuck), ο Roy διαλέγει τον Dean να είναι ο επόμενος, κι όντως τον θεραπεύει. Τη στιγμή εκείνη, όμως, ο Dean βλέπει ένα πλάσμα δίπλα τους, και ξέρει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Sam είναι ευγνώμων που ο αδερφός του είναι καλά, αλλά ο Dean δεν μπορεί να ησυχάσει, κάτι τον βασανίζει. Γιατί να αξίζει αυτός τη ζωή περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους εκεί μέσα; Περισσότερο από τη νεαρή Layla η οποία θα πεθάνει από τον όγκο που δεν μπορούν οι γιατροί να αφαιρέσουν από τον εγκέφαλό της;

Ο Dean μιλάει ξανά στον θεραπευτή και μαθαίνει για την περιπέτεια της υγείας του με τον καρκίνο, που τον άφησε τυφλό, αλλά του χάρισε αυτές τις “δυνάμεις”. Ταυτόχρονα, ο Sam ανακαλύπτει ότι την ώρα που σώθηκε ο Dean, ένας νεαρός γυμναστής πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Το ίδιο είχε συμβεί κι όλες τις υπόλοιπες φορές που ο Roy έσωζε κάποιον από τη θανατηφόρα ασθένεια που τον έπληττε: κάποιος άλλος έπαιρνε τη θέση του και πέθαινε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τα αδέρφια συμπεραίνουν ότι πρόκειται για ένα ξόρκι μαύρης μαγείας με το οποίο κάποιος έχει καταφέρει “δέσει” έναν Θεριστή. Αρχικά οι υποψίες τους πέφτουν στον Roy, αλλά γρήγορα συνειδητοποιούν ότι η γυναίκα του, η Sue-Ann, τα κάνει όλα, για να τιμωρήσει όσους εκείνη θεωρεί αμαρτωλούς. Ο Sam κι ο Dean, λοιπόν, τρέχουν να σταματήσουν τους Le Granges, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν τη θεραπεία της Layla, αφού αυτή ήταν η επόμενη που θα γιάτρευε ο Roy. Η Sue-Ann στέλνει τον Θεριστή για τον Dean αυτή τη φορά, αλλά ο Sam προλαβαίνει και της παίρνει τον σταυρό, που λειτουργεί ως τα δεσμά του Θεριστή. Ο μικρός Winchester καταστρέφει το σταυρό κι ο Θεριστής αφήνει τον Dean και σκοτώνει τη θρησκόληπτη δολοφόνο που τον κρατούσε δέσμιο. Παρόλο που κάποιος πέθανε τελικά, η Layla δεν γιατρεύτηκε…

Supernatural Symbols — LiveJournal

Καθώς ετοιμάζονται να φύγουν από τη Nebraska, ο Sam προσκαλεί τη Layla στο ξενοδοχείο τους, για να μιλήσει με τον Dean, που είναι ακόμη ταραγμένος που σώθηκε εκείνος κι όχι αυτή. Η Layla τον καθησυχάζει λέγοντάς του ότι έχει αποδεχτεί αυτό που θα της συμβεί, κι ο Dean της λέει ότι θα προσεύχεται για εκείνη, παρόλο που είναι κάτι που δεν το συνηθίζει. Η Layla αναγνωρίζει ένα μικρό θαύμα σε αυτή την αλλαγή νοοτροπίας…

***

It's Only Supernatural: S1E12- Faith

Πραγματικά δεν έχω λόγια να περιγράψω το πόσο μου άρεσε αυτό το επεισόδιο. Τώρα στην επανάληψη το εκτίμησα ακόμη περισσότερο! Έχει μια εξαιρετική κεντρική ιδέα, ένα φανταστικά ανατριχιαστικό τέρας-της-εβδομάδας, και, κυρίως εμβαθύνει στις προσωπικότητες των αγοριών: ο Sam δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τον Dean να πεθάνει, κι ο Dean είναι η κλασική περίπτωση “ενοχής του επιζώντα”. Και τα δυο αυτά στοιχεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των χαρακτήρων και της σχέσης τους. Για τον Sam δεν έχω να σχολιάσω πολλά, έμεινε διακριτικά στα παρασκήνια του σεναρίου για να λάμψει ο Dean, αλλά φάνηκε εκεί που έπρεπε. Ο Sam νοιάζεται για την υγεία του αδερφού του, κάτι για το οποίο ο ίδιος ο Dean δεν φαίνεται να του καίγεται καρφί. Σε πρώτη ανάλυση, ο Dean φαντάζει αυτοκαταστροφικά επιπόλαιος, και ναι, όταν τον βλέπουμε να προκαλεί ηλεκτροπληξία στο τέρας που κυνηγάει, ξέροντας ότι θα πάθει κι ο ίδιος, αυτό σκεφτόμαστε. Τον Dean δεν τον νοιάζει ο εαυτός του, αλλά αυτό δεν είναι επιπολαιότητα, είναι αυτοθυσία. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να κάνει καλά τη δουλειά του: να προστατεύει τους αθώους και τον αδερφό του. Αυτές είναι οι δυο δουλειές που τον μεγάλωσε ο John για να κάνει. Και θέλει να τις κάνει τέλεια. Οι τύψεις που νοιώθει όταν συνειδητοποιεί ότι στη θέση του πέθανε κάποιος άλλος είναι αβάσταχτες – και συγχαρητήρια στον Jensen Ackles που επικοινώνησε τόσο άψογα ακόμα κι όσα δεν ξεστόμισε ποτέ ο Dean για όσα ένιωθε.

Το επεισόδιο αυτό θέτει, επίσης, για πρώτη φορά το θέμα της πίστης στο Θεό, κάτι που θα μας απασχολήσει σε ολόκληρη τη σειρά, ειδικά σε ότι αφορά τον Dean. Χρόνια πριν να έχει πραγματικό λόγο να πιστεύει ότι δεν αξίζει την εύνοια του Θεού, ο Dean αμφισβητεί την απόφαση του Roy να τον γιατρέψει:

Dean: Γιατί εμένα; Από όλους τους άρρωστους ανθρώπους, γιατί να σώσεις εμένα;
Roy: Όπως είπα και πριν, ο Κύριος με καθοδηγεί. Κοίταξα στην καρδιά σου, και απλά ξεχώριζες από τους υπόλοιπους.
Dean: Τί είδες στην καρδιά μου;
Roy: Ένα νέο άνδρα με έναν σημαντικό σκοπό. Μια δουλειά να κάνει. Και δεν έχει τελειώσει.

Faith (2006)

Ο Sam πιστεύει στο Θεό και στην καλοσύνη, αλλά ο Dean (θέλει να πιστέψουμε ότι) είναι άθεος. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Dean βρίσκεται σε μια κρίση μέσα του, γιατί δεν μπορεί να συμφιλιώσει όλα τα κακά που βιώνει καθημερινά με την πιθανότητα ύπαρξης ενός Θεού που τα αφήνει να συμβαίνουν. Αυτό ακριβώς το παράπονο θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει στον ίδιο τον Ύψιστο στην 11η σεζόν της σειράς. Αλλά ας μην προτρέχω (και σας κάνω και spoiler!), στο επεισόδιο ο Dean δείχνει ότι είναι διχασμένος, ειδικά στην τελευταία υπέροχη σκηνή με τη Layla όπου της δηλώνει ότι θα προσεύχεται για αυτήν. Μπορεί ο ίδιος να μην διάγει έναν βίο θεοσεβούμενο, γεμάτο προσευχή, αλλά δεν εγκαταλείπει πλήρως την πιθανότητα ύπαρξης του Θεού, κι αν η προσευχή του μπορούσε να βοηθήσει έναν αθώο άνθρωπο, είναι διατεθειμένος να το προσπαθήσει, όπως του έμαθε η Layla:

Layla: Αν είναι να έχεις πίστη, δεν γίνεται να την έχεις μόνο όταν συμβαίνουν θαύματα. Πρέπει να την έχεις κι όταν δεν συμβαίνουν.

Supernatural Season 1, Episode 12 – FAITH | New Stories, Old Book.

Τέλος, μου άρεσε πολύ που άφησαν τις “δυνάμεις” του Roy αμφιλεγόμενες. Εννοείται ότι το κομμάτι της θεραπείας εξηγήθηκε με την αποκάλυψη ότι ο Θεριστής έκανε όλη τη δουλειά, αλλά δεν μαθαίνουμε ποτέ πώς αποφάσιζε ο Roy ποιόν να γιατρέψει. Σίγουρα η Sue-Ann δεν είχε λόγο στο ποιόν θα διάλεγε ο Roy, εκείνη μπορούσε μόνο να διαλέξει ποιόν θα σκότωνε ο Θεριστής. Με όσα ξέρουμε από τη συνέχεια της σειράς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όντως ήταν ο Θεός αυτός που υποδείκνυε στον Roy ποιόν να γιατρέψει (ειδικά στην περίπτωση του Dean), αλλά κατά την πρώτη προβολή του επεισοδίου όλο αυτό παρέμεινε αόριστο. Ο σημαντικός σκοπός για τον οποίο προορίζεται ο Dean είναι κάτι που “είδε” ο Roy, και ως φερέφωνο των σεναριογράφων ενημέρωσε το κοινό. Αυτές είναι οι μικρές λεπτομέρειες που αναπόφευκτα σου διαφεύγουν στην πρώτη προβολή, αλλά σε κάνουν να εκτιμάς το καλό γράψιμο της σειράς που έχτιζε λιθαράκι-λιθαράκι την Αποκάλυψη για 5 ολόκληρα χρόνια!

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Fun facts & Trivia

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-Week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Μετά από ένα κυνήγι, ο Dean βρίσκεται ετοιμοθάνατος κι ο Sam τον πάει σε έναν θεραπευτή πίστης. Από όλα τα αυτοτελή επεισόδια ολόκληρης της σειράς, το Faith παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα. Η πλοκή, οι χαρακτήρες, η κινηματογράφηση, είχε όλο το πακέτο για να μπει στα "κλασικά", κι όταν μιλάμε για σειρά 300+ επεισοδίων, αυτό σημαίνει πολλά!
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Μετά από ένα κυνήγι, ο Dean βρίσκεται ετοιμοθάνατος κι ο Sam τον πάει σε έναν θεραπευτή πίστης. Από όλα τα αυτοτελή επεισόδια ολόκληρης της σειράς, το Faith παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα. Η πλοκή, οι χαρακτήρες, η κινηματογράφηση, είχε όλο το πακέτο για να μπει στα "κλασικά", κι όταν μιλάμε για σειρά 300+ επεισοδίων, αυτό σημαίνει πολλά!Review - Supernatural - 1x12 Faith