Review – Supernatural – 4×02 Are You There, God? It’s Me, Dean Winchester

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Disclaimer: Η παρακάτω κριτική γράφτηκε στα πλαίσια επανάληψης της σειράς από την αρχή και περιέχει SPOILERS για τη συνέχεια!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά απολαμβάνω λίγο περισσότερο τα επεισόδια που έχουν όμορφους τίτλους. Εδώ ο τίτλος είναι αναφορά στο βιβλίο Are You There God? It’s Me, Margaret, στο οποίο ένα κορίτσι αναλογίζεται, μεταξύ άλλων, την πίστη του στο Θεό. Μετά τα συνταρακτικά γεγονότα της πρεμιέρας, ο Dean έχει τις δικές του ερωτήσεις για το Θεό να τον βασανίζουν. Γιατί τον έσωσε; Γιατί κάθεται κρυμμένος και γιατί δεν κάνει κάτι ενώ υπάρχει τόσος πόνος και δυστυχία γύρω του; Από την άλλη, ο Sam δεν φαίνεται να δυσκολεύεται καθόλου με την ιδέα ύπαρξης των αγγέλων ή του Θεού. Τα δυο αδέρφια αντιδρούν σε αυτή τη νέα γνώση ακριβώς όπως θα περιμέναμε βάσει όσων έχουμε δει από αυτούς (θυμηθείτε το Houses of the Holy της 2ης σεζόν). Τα ερωτήματα του Dean έχουν τεθεί και αναλυθεί από θεολόγους και φιλοσόφους ανά τους αιώνες, και φυσικά δεν έχουν απάντηση (τουλάχιστον όχι κάποια που θα τους ικανοποιήσει όλους). Αυτά δεν είναι ανάλαφρα θέματα που ταιριάζουν σε μια σειρά φαντασίας, κι όμως, το Supernatural τόλμησε να τα θέσει, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το αγάπησα τόσο πολύ. Δεν φοβήθηκε ποτέ να είναι σοβαρό, όσο δεν φοβήθηκε να είναι κι εντελώς θεότρελο.

Supernatural: Season 4 - Are You There, God? It's Me, Dean Winchester  Pictures - Rotten Tomatoes

Αλλά η φιλοσοφική αναζήτηση των πρωταγωνιστών πρέπει να περιμένει, γιατί κυνηγοί αρχίζουν και σκοτώνονται ο ένας μετά τον άλλο από φαντάσματα ανθρώπων που δεν κατάφεραν να σώσουν. Ο Dean, ο Sam κι ο Bobby γίνονται στόχος των δικών τους τύψεων. Τον Bobby κυνηγούν δυο κοριτσάκια, ενώ ο Sam κι ο Dean βρίσκουν μπροστά τους τον Ronald Resnik (που πέθανε στο Nightshifter και για να είμαι ειλικρινής το φταίξιμο ήταν περισσότερο δικό του, οπότε δεν ξέρω γιατί στοιχειώνει τώρα τους Winchesters), τον Victor Henkricksen (που σκοτώθηκε από τη Lilith στο Jus In Bello), και την αληθινή Meg Masters (που ξεψύχησε μετά τον εξορκισμό της στο Devil’s Trap). Οι δυο τελευταίοι χαρακτήρες είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες επιστροφές, γιατί όντως εγείρουν το θέμα των ενοχών που κουβαλούν οι Winchesters. Είναι πάντα στα θετικά ενός επιεσοδίου το να βλέπουμε τον Charles Malik Whitfield ως Henricksen, ακόμα και για τόσο λίγο. Και αν η Nikki Aycox είχε δώσει στην ερμηνεία της ως Meg το ίδιο πάθος που δίνει εδώ, θα μου είχε αρέσει πολύ περισσότερο στην 1η σεζόν.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του επεισοδίου είναι αφιερωμένο στο πώς ο Dean κι ο Sam ακολουθούν τις οδηγίες του Bobby για να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα και μοιράζονται μαζί του την τεράστια γνώση του πάνω στο Υπερφυσικό. Ο Bobby είναι αυτός που ανακαλύπτει ότι δεν πρόκειται για απλά φαντάσματα αλλά για Μάρτυρες. Κι ο Bobby, φυσικά, βρίσκει το ξόρκι για να τους ξαποστείλει. Νομίζω ότι ο Dean μιλούσε εκ μέρους όλων μας όταν του είπε ότι είναι γαμάτος μέσα στο δωμάτιο πανικού που κατασκεύασε μόνος του όταν «είχε ρεπό ένα σαββατοκύριακο»!

SUPERNATURAL: 4.02 – Are You There God? It's Me, Dean Winchester Recap |  Smaller on the Outside

Η κλιμάκωση του επεισοδίου μπορεί φαινομενικά να είχε δράση, αλλά μου φάνηκε εντελώς ανούσια. Ενόσω ο Bobby έψαλλε το ξόρκι, οι Winchesters απλά πυροβολούσαν από εδώ κι από εκεί. Δεν ένοιωσα αγωνία, απλά περίμενα να τελειώσει ο θόρυβος. Και τελειώνει με το απόλυτο κλισέ, όπου ο Dean βουτά και πιάνει το δοχείο και ρίχνει το περιεχόμενό του στη φωτιά, λίγο πριν το φάντασμα ξεριζώσει την καρδιά του Bobby. Ήταν το αντίστοιχο του να σταματήσει η βόμβα ένα δευτερόλεπτο πριν την έκρηξη.

1k supernatural my stuff castiel mine: spn spnedit spncastiel nimues •

Η αγαπημένη μου σκηνή του επεισοδίου ήταν και πάλι η τελευταία, με το διάλογο Dean-Castiel. Διάνθισε την ευρύτερη συζήτηση του επεισοδίου για το Θεό. Ο Castiel, ως πιστός (ή καλύτερα, τυφλός) στρατιώτης του Παραδείσου, δεν αμφιβάλλει για το σχέδιο που έχει ο Θεός για τον Dean. Από την άλλη, ο Dean αμφισβητεί κάθε λέξη από όσα του λέει ο άγγελος, και τον φέρνει σε τόσο δύσκολη θέση με την αντιλογία του που τον απειλεί ότι θα τον στείλει πίσω στην Κόλαση αν δεν κάτσει καλά. Η αμηχανία που ένοιωθε ο Jensen Ackles στην αρχή της συνεργασίας τους με τον Misha Collins (την οποία έχει ομολογήσει ο ίδιος, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου), δούλεψε υπέρ του και τους βοήθησε να μας δώσουν σκηνάρες. Αν απολαμβάνω αυτό το rewatch για κάτι, είναι που ανακαλύπτω από την αρχή πως εξελίχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, και εδώ βλέπω τα πρώτα ψήγματα αυτού που σε λίγα επεισόδια θα εξελιχθεί στην πιο στοργική και περίπλοκη σχέση του Supernatural.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, σε αυτό το επεισόδιο είχαμε και την πρώτη άμεση και ξεκάθαρη αναφορά στον Εωσφόρο. Ο Castiel ενημερώνει τον Dean για τις 66 Σφραγίδες (το πιο αγαπημένο μου storyline ολόκληρης της σειράς), τις οποίες αν καταφέρει να σπάσει η Lilith θα φέρει την Αποκάλυψη. Η έκπληκτη φάτσα του Dean ακούγοντας αυτό το νέο είμαι σίγουρη ότι θα ήταν ίδια με την δική μας όταν πρωτοείδαμε το επεισόδιο…

ΥΓ Απορία: γιατί τα αγόρια κοιμούνται στη βιβλιοθήκη του Bobby, ο ένας στον καναπέ κι ο άλλος στο πάτωμα;! Ολόκληρο διώροφο σπίτι και δεν έχει άλλο ένα δωμάτιο να βολευτούν;

Οδηγός επεισοδίων 4ης σεζόν

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Οι Winchesters κι ο Bobby στοιχειώνονται από φαντάσματα αθώων που δεν κατάφεραν να σώσουν. Ένα 40λεπτο γεμάτο δράση, γαρνιρισμένο με δύσκολα φιλοσοφικά ερωτήματα και μια τεράστια διεύρυνση στη μυθολογία της σειράς!
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Οι Winchesters κι ο Bobby στοιχειώνονται από φαντάσματα αθώων που δεν κατάφεραν να σώσουν. Ένα 40λεπτο γεμάτο δράση, γαρνιρισμένο με δύσκολα φιλοσοφικά ερωτήματα και μια τεράστια διεύρυνση στη μυθολογία της σειράς!Review - Supernatural - 4x02 Are You There, God? It's Me, Dean Winchester