Supernatural Ιστορία | Ιερό Έλαιο

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

11x01_Holy_Oil
Ο ειδικός αμφορέας που περιέχει το Ιερό Έλαιο

Το Ιερό Έλαιο είναι μια εξαιρετικά σπάνια ουσία. Στην υφή μοιάζει με λάδι αλλά είναι διάφανο σαν νερό.  Είναι κύριο συστατικό σε ισχυρά ξόρκια και χρησιμοποιείται σε διάφορες μυστικιστικές πρακτικές, που έχουν να κάνουν κυρίως με αγγέλους αλλά και με δαίμονες. Για να λειτουργήσει ως μυστικιστικό συστατικό όμως, πρέπει να αναφλεχθεί. Oπότε, ‘Ιερό Έλαιο’ και ‘Ιερή Φωτιά’ (βλ. παρακάτω) είναι δυο όροι αλληλένδετοι στο σύμπαν του Supernatural.

Ιερή φωτιά

Όταν το Ιερό Έλαιο παίρνει φωτιά δημιουργεί φλόγες που μπορούν να παγιδεύσουν ή να τραυματίσουν αγγέλους και αρχαγγέλους. Μπορεί λοιπόν κάποιος να περιχύσει Ιερό Έλαιο σε κύκλο και να του βάλει φωτιά, δημιουργώντας έτσι μια παγίδα για αγγέλους που είναι περίπου σαν τη ‘δαιμονοπαγίδα’. Η παγίδα Ιερής Φωτιάς διαφέρει από τη δαιμονοπαγίδα στο ότι οι άγγελοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους μέσα στον φλεγόμενο κύκλο. 

Η πρώτη φορά που μαθαίνουμε για το Ιερό Έλαιο και την Ιερή Φωτιά είναι στο 5×03, όταν ο Castiel αναζητά μια ποσότητα Ελαίου στην Ιερουσαλήμ που θα χρησιμοποιήσει για να παγιδεύσει τον Αρχάγγελο Ραφαήλ.

Castiel_in_a_Ring_of_Holy_FireΑν ένας άγγελος αγγίζει ή επιχειρήσει να περάσει μέσα από τις φλόγες θα πεθάνει. Οι Αρχάγγελοι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην Ιερή Φωτιά, για παράδειγμα, είδαμε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να επανακάμπτει ανέπαφος -αν και πολύ τσαντισμένος- από μια μολότοφ ιερού ελαίου που τον τύλιξε στις φλόγες (5×22).

Ο Metatron, αντλώντας δύναμη από την Αγγελική Πλάκα, είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός άγγελος που έχει καταφέρει να σβήσει την Ιερή Φωτιά μέσα στην οποία ήταν -υποτίθεται- παγιδευμένος (9×18).

Οι Winchesters έχουν πάντα έναν αμφορέα με Ιερό έλαιο στο πορτ-μπαγκάζ της Impala, το οποίο υποθέτουμε ότι τους παρέχει ο Castiel.  

Άλλες χρήσεις του Ιερού Ελαίου

Το Ιερό Έλαιο είναι επίσης ένα από τα απαιτούμενα συστατικά του ξορκιού για να δει κάποιος τα Διαολόσκυλα. Ο Dean καψαλίζει δυο ζευγάρια γυαλιά σε Ιερή Φωτιά (8×14), τα οποία χρησιμοποιούν στη συνέχεια τα δυο αδέρφια για να εντοπίσουν τα Διαολόσκυλα. 

Η Ιερή Φωτιά μπορεί αποδεδειγμένα να τραυματίσει (ή και να σκοτώσει) τους δαίμονες – για παράδειγμα, όταν ο Sam καταβρέχει την Abaddon με Ιερό Έλαιο και της βάζει φωτιά, η δαιμόνισσα ουρλιάζει από τον πόνο και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σώμα που κυρίευε (8×23). Σε μια περίπτωση έχουμε δει έναν δαίμονα να διαπράττει καμικάζι-αυτοκτονία, αυτοπυρπολούμενος με Ιερή Φωτιά (10×03).

Προσπαθώντας να απαλλαγεί από την μόλυνση του Σκοταδιού, ο Sam ανακαλύπτει πως η Ιερή Φωτιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ‘βιβλικό εξαγνισμό’, γεγονός που την κάνει ίσως τη μοναδική θεραπεία ενάντια στη συγκεκριμένη μυστικιστική αρρώστια (11×02). 

Όπως μαθαίνουμε στο 12×14, το ιερό έλαιο είναι κύριο συστατικό για να κατασκευαστούν οι σφαίρες του Κολτ.

Ένα από τα συστατικά του ξορκιού που χρησιμοποιεί ο Crowley για να κλείσει τη ρωγμή προς το παράλληλο σύμπαν στο φινάλε της 12ης σεζόν είναι το ιερό έλαιο.

Στο 13×08, ο Luther Shrike έχει κατασκευάσει ένα σύστημα που πυροβολεί με δηλητηριασμένα βέλη όσους προσπαθούν να παραβιάσουν το χρηματοκιβώτιό του. Τα βέλη είναι γεμάτα με αρσενικό, αγιασμό και ιερό έλαιο.

Προφανώς, το ιερό έλαιο πιάνει και σε κυριευμένους από φαντάσματα ή καταραμένα αντικείμενα. Στο 13×16, οι Winchesters αντιμετωπίζουν ένα κυριευμένο γιγάντιο πάνινο δεινόσαυρο. Για να τον νικήσουν, τον περιλούζουν με ιερό έλαιο και του βάζουν φωτιά.

Στην Χριστιανική Παράδοση

Η ιδέα του Ιερού Ελαίου στο Supernatural είναι βασισμένη στο πραγματικό ‘Άγιο Μύρο‘ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα μείγμα λαδιού και 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών, το οποίο παρασκευάζεται κατ’ αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάθε δέκα περίπου χρόνια, και κατόπιν αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά το μυστήριο του χρίσματος (μετά τη βάπτιση). Ονομάζεται και ‘έλαιον ευχαριστίας’, ‘έλαιον χρίσεως’, ‘χρίσμα ευχαριστίας’ ή ‘χρίσμα επουράνιον’. [πηγή]

Σημείωση: Η Ιερή Φωτιά του Supernatural (‘holy fire στα αγγλικά) θυμίζει σε εμάς τους Έλληνες τόσο την αρχαιοελληνική ιστορία (παραπέμποντας -κατά λάθος- στο Ιερό Πυρ) αλλά και την ορθόδοξη θρησκεία (κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στο ‘άσβεστο’ Άγιο Φως).

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα