Star Wars

To saga του Star Wars (Ο Πόλεμος των Άστρων) δημιουργήθηκε από τον George Lucas, και περιλαμβάνει δυο ολοκληρωμένες κινηματογραφικές τριλογίες, άλλη μια τριλογία που τρέχει τώρα, δυο spin-off ταινίες, κάμποσες σειρές κινουμένων σχεδίων, και πολλά, πολλά, ΠΟΛΛΑ tie-ins (βιντεοπαιχνίδια, βιβλία, κόμικς, θεματικά πάρκα, κλπ).

Η πρώτη τριλογία μας αφηγείται τον πόλεμο μεταξύ των Επαναστατών και της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Οι ήρωες της ιστορίας είναι ο νεαρός Luke Skywalker, ο τυχοδιώκτης Han Solo, η Πριγκίπισσα Leia, ο σοφός πολεμιστής-Jedi Obi-Wan Kenobi, και ο μέντορας-Jedi Yoda, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις αυτοκρατορικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Αυτοκράτορα Palpatine και το δεξί του χέρι, τον πανίσχυρο σκοτεινό Jedi, Darth Vader. Το Star Wars έχει υπάρξει τεράστια επιρροή στην ποπ-κουλτούρα ολόκληρου του πλανήτη, εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες. Οι πρώτες 3 ταινίες εξερευνούν θέματα όπως το Καλό ενάντια στο Κακό, η κατάχρηση της εξουσίας, και η οικογένεια.

Η δεύτερη τριλογία ταινιών Star Wars, μπορεί να ξεκίνησε σχεδόν 15 χρόνια μετά την πρώτη, όμως, είναι prequel, αφού εξηγεί το πώς απέκτησε δύναμη η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, και εξερευνά τις ρίζες του θρυλικού Darth Vader. Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η τριλογία αναλώνεται περισσότερο σε θέματα όπως οι φόροι, εμπορικές συμφωνίες και ένα τέρμα ενοχλητικό CGI ζώο(ν) ονόματι Jar Jar. Κατά γενική ομολογία, η τριλογία των prequel δεν είναι τόσο αξιόλογη, και γι’αυτό σνομπάρεται αμείλικτα από τους απανταχού φανς. Αντίστοιχα διχασμένο είναι το fandom και για την τρίτη τριλογία Star Wars, η οποία αποτελεί sequel της πρώτης…

Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι το Supernatural, μια σειρά που ξέρουμε πόσο λατρεύει τις meta-αναφορές, ασχολείται πολύ συχνά με το φαινόμενο της ποπ-κουλτούρας ονόματι Star Wars, αλλά με ατάκες που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την original τριλογία.

Το Star Wars δεν αποτέλεσε απλά μια πηγή για ποπ-αναφορές για τη σειρά του Eric Kripke, βέβαια. Ο δημιουργός του Supernatural έχει δηλώσει επαλειμμένα ότι το Star Wars ενέπνευσε την ίδια τη δημιουργία της σειράς. Όταν παρουσίασε στο κανάλι την ιδέα του, την περιέγραψε ως “Star Wars in Truck Stop America”. Επίσης, είχε το Star Wars στο πίσω μέρος του μυαλού του όταν δημιουργούσε τους χαρακτήρες και έψαχνε ηθοποιούς για τους δυο πρωταγωνιστές του:

“Όταν ξεκινήσαμε το casting, είχαμε κάποια αρχέτυπα στο μυαλό μας, που ήταν ο Han Solo και ο Luke Skywalker. Θέλαμε ο Sam να είναι συγκαταβατικός, καλόκαρδος και συμπαθής, και να έχει μια σύνδεση με το κοινό. Θα ήταν το πρόσωπο στο οποίο το κοινό θα βρει κοινά στοιχεία και θα ακολουθήσει την ιστορία μέσα από τα μάτια του. Και αυτό απαιτούσε μια μοναδική ικανότητα να γίνεις συμπαθής. Για τον Dean θέλαμε τον Han Solo, έναν ριψοκίνδυνο, χαρισματικό, λίγο χοντροκομμένο, λίγο ακραίο, να μην λέει πάντα το πιο ευγενικό πράγμα, αρκεί να είναι αστείος. Και με αυτά ξεκινήσαμε.”

Αλλά πολυλογώ μου φαίνεται, ας περάσουμε στο ψητό σιγά-σιγά… Πάμε να δούμε κάθε μια από τις αναφορές που έγιναν από τη σειρά στο Star Wars σε κάθε μια από τις 13 σεζόν…

Σημείωση: Λάβετε υπόψη ότι παρακάτω θα βρείτε σημαντικές αποκαλύψεις για την πλοκή των ταινιών Star Wars, οπότε αν δεν τις έχετε δει (καλά, τι κάνατε 40 χρόνια τώρα; ), και δεν θέλετε spoilers, καλό θα ήταν να μη συνεχίσετε! 😉

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural star wars

1×03 Dead in the Water

Οι Winchesters συστήνονται ως πράκτορες “Ford και Hamill”. O Harrison Ford και ο Mark Hamill είναι οι ηθοποιοί που έπαιξαν τον Han Solo και τον Luke Skywalker αντίστοιχα, στην πρώτη τριλογία Star Wars. Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι Winchesters βασίστηκαν σε αυτούς τους 2 χαρακτήρες.


1×10 Asylum

Ο Dean παραλληλίζει τη γραφή του John στο ημερολόγιό του με τον τρόπο που μιλάει ο μέντορας του Luke, o Yoda, ο οποίος συντάσσει τις προτάσεις του παράξενα (πχ. βάζοντας το ρήμα πάντα στο τέλος). Ένα τυπικό παράδειγμα της ομιλίας του Yoda από το Return of the Jedi:

“When 900 years old you reach, look as good you will not.”


1×12 Faith

Dean: Look, no disrespect, but I’m not exactly a believer.
Reverend Roy: You will be, son. You will be.

Η συζήτηση του Dean με τον ιερέα θυμίζει τα λόγια του Yoda προς τον Luke στο The Empire Strikes Back:

Luke: I’m not afraid.
Yoda: You will be. You will be.


2×02 Everybody Loves a Clown

Το τελετουργικό αποτέφρωσης των νεκρών κυνηγών, που βλέπουμε πρώτη φορά στη σειρά όταν καίνε τη σωρό του John Winchester, θυμίζει την νεκρική πυρά για τον Darth Vader στο Return of the Jedi.


2×05 Simon Said

Το επεισόδιο απότισε εκτενή φόρο τιμής στο Star Wars με όχι μια, ούτε δυο, αλλά τρεις αναφορές! Η πρώτη ήταν, φυσικά, του Dean:

Dean: He full-on Obi-Wan-ed me!

Ο Dean παραλληλίζει τον Andy με τον Obi-Wan Kenobi του Star Wars λόγω των τηλεπαθητικών ικανοτήτων του. Ο Obi-Wan χρησιμοποιούσε τη Δύναμη για τηλεκίνηση και νοητικό έλεγχο άλλων ατόμων (τα λεγόμενα Jedi mind tricks).

Andy: These aren’t the droids you’re looking for.

Αυτή η ατάκα είναι αναφορά στην πρώτη ταινία Star Wars με τίτλο A New Hope. Τις λέξεις αυτές ψιθυρίζει ο Obi-Wan Kenobi καθώς ελέγχει τηλεπαθητικά τον φρουρό για να αφήσει αυτόν, τον Luke και τα δυο ανδροειδή ρομπότ (droids) να περάσουν στην πόλη Mos Eisley.

Γίνεται και τρίτη παραπομπή στον Obi-Wan με την πινακίδα του αυτοκινήτου του Andy, η οποία γράφει “RU-OBI-1“, ή αλλιώς “Are you Obi Wan” (= είσαι ο Obi-Wan; ).


2×06 No Exit

Jo: I’m here to rescue you.

Αυτό που λέει η Jo στην Teresa είναι ακριβώς ότι λέει ο Luke στη Leia στο A New Hope.


2×08 Crossroad Blues

Dean: Wasn’t for cash. Oh, who knows. Maybe this place is full of babes in Princess Leia bikinis.

Όταν ο Jabba αιχμαλωτίζει την πριγκίπισσα Leia στο Return of the Jedi, και την κάνει σκλάβα του, την αναγκάζει να φορέσει ένα χρυσαφένιο μπικίνι. Αυτό το σούπερ-σέξι μεταλλικό μπικίνι έκανε την αείμνηστη Carie Fisher, πρωταγωνίστρια πολλών ανδρικών φαντασιώσεων στα 80s…


2×10 Hunted

Sam: Am I supposed to go Dark Side or something?

Η εξαιρετικά δημοφιλής έκφραση «go dark side» (= πάω στη σκοτεινή πλευρά) είναι μια αναφορά στο Star Wars που σημαίνει «γίνομαι κακός».


2×12 Nightshifter

Η ταυτότητα FBI του Sam γράφει ονοματεπώνυμο Han Solo, αν και ο χαρακτήρας του Han Solo ήταν εν μέρει η έμπνευση πίσω από τον Dean κι όχι τον Sam, ο οποίος βασίστηκε στο ‘καλό παιδί’ Luke Skywalker.


2×18 Hollywood Babylon

Actor 1: I love you.
Actor 2: I know.

Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος της ‘ταινίας μέσα στη σειρά’, οι ‘ηθοποιοί’ έχουν τον διάσημο διάλογο ανάμεσα στην πριγκίπισσα Leia και τον Han (The Empire Strikes Back). Στην σκηνή της ταινίας, η πριγκίπισσα του λέει ότι τον αγαπάει λίγες στιγμές πριν τον παγώσουν, και αυτός της απαντάει “το ξέρω”. (Τι γλυκός κάφρος…)


2×22 All Hell Breaks Loose: Part 2

Jake: See, that Ava girl was right. Once you give in to it, there’s all sorts of new Jedi mind tricks you can learn.

Οι Jedi είναι πολεμιστές που μέσω της Δύναμης αποκτούν διάφορες νοητικές ικανότητες, όπως για παράδειγμα τηλεκίνηση ή τηλεπάθεια. Ο Jake παραλληλίζει τον εαυτό του και τα υπόλοιπα ‘παιδιά του Azazel’ με τους Jedi λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν και μπορούν να καλλιεργήσουν περισσότερο αν το θελήσουν. Ο Jake μιλάει για “νέα κόλπα των Jedi” – ο Jabba στο Return of the Jedi αναφέρεται στην τηλεπαθητική ικανότητα των Jedi ως “παλιό κόλπο”.


3×16 No Rest for the Wicked

Dean: Our slutty little Yoda.

Ο Dean παραλληλίζει την Ruby με τον Yoda (στο πιο τσουλάκι όμως), γιατί όπως η Ruby πασχίζει να γίνει ο οδηγός του Sam στον υπερφυσικό κόσμο, παρομοίως και ο Yoda υπήρξε ο δάσκαλος του Luke Skywalker που του έμαθε όλα όσα έπρεπε να μάθει για τη Δύναμη (The Empire Strikes Back).

YODA star wars
O Yoda (ίδιος με τη Ruby είναι, ε; 😛 )

Πριν συνεχίζουμε το μεγάλο μας αφιέρωμα στο Star Wars και την επιρροή που είχε στη σειρά μας. πάμε να δουμε ένα μικρό fun fact (έτσι σαν ορεκτικό 😛 ) :

Δυο μέλη του συνεργείου του Supernatural έχουν άμεση σχέση με το Star Wars franchise. Η σεναριογράφος Julie Siege έχει δουλέψει στη σειρά κινουμένων σχεδίων Clone Wars, ενώ ο σεναριογράφος Eric ‘Giz’ Gerwirtz είναι ταυτόχρονα και σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών, υπεύθυνος για δυο από πιο επιτυχημένα βιντεοπαιχνίδια Star Wars.


4×01 Lazarus Rising

Dean: The name’s Antilles, Wedge.

Ο Dean καλεί την τηλεφωνική εταιρία για να εντοπίσει τον αδερφό του. Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο Sam στο κινητό του είναι Wedge Antilles, το οποίο είναι -καθόλου τυχαία- και το όνομα ενός χαρακτήρα από το Star Wars.


4×15 Death Takes a Holiday

Ενόσω ο Dean βρίσκεται στο αστρικό του σώμα, χωρίς να μπορεί να επηρεάσει με κανέναν τρόπο τον φυσικό κόσμο, δέχεται τη βοήθεια του έφηβου φαντάσματος Cole Griffith, τον οποίο αποκαλεί Yoda, λόγω του ότι του μαθαίνει πώς να μετακινεί πράγματα ως φάντασμα. Αυτό είναι αναφορά στην τηλεκινητική ικανότητα του χαρακτήρα του Star Wars ο οποίος μετακινεί αντικείμενα με το μυαλό του, και διδάσκει και άλλους πώς να δαμάσουν αυτήν τη δύναμη.


4×22 Lucifer Rising

Ruby: This is the final run on the Death Star and you need more juice than I’ve got.

Αυτό είναι αναφορά στην τελική μάχη της πρώτης ταινίας, κατά την οποία ο Luke Skywalker χρησιμοποιεί τις νεοαποκτηθείσες δυνάμεις του για να πετύχει μια καθοριστικής σημασίας βολή και να καταστρέψει το Death Star (τον μεγαλύτερο διαστημικό σταθμό των κακών), και να σώσει την Επανάσταση.


Σχετική εικόνα

5×01 Sympathy for the Devil

Chuck: You went full-on Vader.

Αναφορά στην μεταμόρφωση του καλού Jedi, Anakin Skywalker, σε μοχθηρό Darth Vader.


5×09 The Real Ghostbusters

Hotel Manager: Look, I don’t have time to play Star Wars guys. Go ask the guy in the ascot.

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου νομίζει ότι ο Sam και ο Dean παίρνουν μέρος σε ένα παιχνίδι LARP, δηλαδή υποδύονται χαρακτήρες από το Star Wars.


5×07 The Curious Case of Dean Winchester

Ο Sam αποκαλεί τον ηλικιωμένο Dean “Αυτοκράτορα Palpatine“, ως αναφορά στον ομώνυμο ρυτιδιασμένο κακό των ταινιών Star Wars.


5×12 Swap Meat

Ο Sam ανακαλύπτει πολλά κοντομάνικα Star Wars στην ντουλάπα του Gary. Μόλις τα βλέπει ο Sam χωρίς δεύτερη σκέψη αποφαίνεται ότι ο Gary είναι παρθένος.

Fun fact: Στην πραγματικότητα ο Jared Padalecki είναι τεράστιος φαν του Star Wars! (Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ)


5×19 Hammer of the Gods

H σκηνή όπου η θεά Kali πνίγει τηλεπαθητικά τον Ερμή κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, παραπέμπει στον Darth Vader που επέδειξε πολλές φορές στις ταινίες Star Wars την ίδια ικανότητα να στραγγαλίζει από μακριά τους εχθρούς και τους αντιρρησίες.


5×22 Swan Song

Bobby: So, was I right?
Dean: As always, Yoda. Two stunt demons inside, just like you said.

Στο Star Wars, ο Yoda είναι γνωστός για τις εκτεταμένες γνώσεις και τη σοφία του, όχι πολύ αλλιώτικος από τον Bobby του Supernatural δηλαδή…

Sam: I’m gonna rip you apart from the inside out. Do you understand me?
Lucifer: Such anger… Young Skywalker. Who are you really angry with? Me? Or that face in the mirror?

Αυτός ο διάλογος μας πάει πίσω στην αναμέτρηση του Αυτοκράτορα Palpatine και του Luke Skywalker στο Return of the Jedi, όπου ο Αυτοκράτορας προσπαθεί να προσηλυτίσει τον Luke στη Σκοτεινή Πλευρά.

Dean: I got a bad feeling about this.

«Έχω κακό προαίσθημα για αυτό.». Αυτή η ατάκα λέγεται πολλές φορές, από διάφορους χαρακτήρες, στις ταινίες Star Wars.


6×20 The Man Who Would Be King

Bobby: If there’s a snowball of a snowballs chance here, that means we’re dealing with a Superman who’s gone darkside.

Ο Bobby χρησιμοποιεί μεταφορικά την έκφραση για τη «Σκοτεινή Πλευρά» (που στα Star Wars χρησιμοποιείται για τους Jedi που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για το Κακό) για να μιλήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πιθανότητα να συνεργάζεται ο Castiel με τον Crowley.

Αποτέλεσμα εικόνας για star wars supernatural

7×11 Adventures in Babysitting

Dean: Relax, it’s a field, not the Death Star.

Το Death Star είναι ένας γιγαντιαίος διαστημικός σταθμός, τόσο μεγάλος που μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα φεγγάρι, και είναι τεχνολογικά εξοπλισμένος να καταστρέψει έναν ολόκληρο πλανήτη — όπως κατάλαβαν με τον πιο επίπονο τρόπο οι κάτοικοι του Tatooine…


7×17 The Born-Again Identity

Dean: Quit being Dalai-friggin-Yoda about this. Get pissed!

Ο Dean ανακατεύει τα ονόματα δυο προσώπων (ένα πραγματικό κι ένα φανταστικό) που είναι αμφότεροι γνωστοί για την αυτοκυριαρχία τους απέναντι στις προκλήσεις της ζωής – του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα (του οποίου το όνομα προφέρει λάθος), και του Jedi master Yoda από το Star Wars.


7×20 The Girl with the Dungeons and Dragons Tattoo

Dean: Great. It’s in the middle of the Death Star.

Ο Dean λέει ότι το φλασάκι του Frank βρίσκεται στη μέση του Death Star, το οποίο ήταν το αρχηγείο των Κακών στο Star Wars, ακριβώς το ρόλο που έχει η εταιρία του Dick Roman για τους Λεβιάθαν.

Αυτή όμως ήταν μόνο η πρώτη από τις πολλές αναφορές αυτού του επεισοδίου στο Star Wars:

H Charlie φοράει ένα μπλουζάκι με την Πριγκίπισσα Leia με το σλόγκαν “Rebel” (= επαναστάτης), παραπομπή στο ρόλο της πριγκίπισσας ως ηγετικό μέλος της επανάστασης και παραλληλισμός με την ίδια την αντικομφορμιστική φύση της Charlie.

Επίσης, πάνω στο γραφείο της η Charlie έχει ένα bobblehead του Darth Vader, κουκλάκια C3P0 κι ενός stormtrooper, ένα κουτάκι καραμέλες Pez σε σχήμα Yoda, και τουλάχιστον ένα κόμικ Star Wars. Μια παρόμοια συλλογή βλέπουμε και στο σπίτι της.

Ο συνάδελφος της Charlie της λέει “I love you” στο οποίο αυτή απαντά “I know“. Αυτός ο διάλογος πάρθηκε αυτούσιος από το The Empire Strikes Back, όπου λαμβάνει χώρα μεταξύ του Han και της Leia λίγες στιγμές πριν τον παγώσουν. Ο ίδιος διάλογος γίνεται σε κάθε επεισόδιο όπου εμφανίζεται η Charlie, μεταξύ της κοκκινομάλλας και κάποιου άλλου χαρακτήρα (κρατείστε τα μάτια σας ανοιχτά, θα τον ξαναβρείτε στην πορεία του άρθρου).

Η Charlie αποκαλύπτει ότι έχει ένα τατουάζ της Πριγκίπισσας Leia, με το γνωστό χρυσό μπικίνι, καβάλα σε ένα ζάρι (ΣτΣ: ζάρια χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια role-play).


7×23 Survival of the Fittest

Meg: There goes the Empire’s last hope.

«Πάει η τελευταία ελπίδα της Αυτοκρατορίας». Αυτό είναι αναφορά στο The Empire Strikes Back όπου ο Luke αφήνει τον Yoda πριν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, και το πνεύμα του Obi-Wan λέει στον Yoda: “That boy is our last hope.” Μια σημαντική διαφοροποίηση βέβαια είναι ότι στο Star Wars ο Luke είναι η ελπίδα της Επανάστασης κι όχι της κακής Αυτοκρατορίας.


8×11 LARP and the Real Girl

LARPer: I love you.
Charlie: I know.

Τι σας έλεγα; Νά’τος πάλι ο διάλογος μεταξύ της Πριγκίπισσας και του Han, που είχαμε και στο 7×20 (και θα ξανασυναντήσουμε και αργότερα).

Επίσης, ο Dean αποκαλεί την Charlie “Your Worshipfulness“. Αυτό είναι παραπομπή στην ατάκα του Han Solo: “Look, Your Worshipfulness, let’s get one thing straight. I take orders from just one person: me.

Charlie: My name’s Charlie. I’m here to rescue you.

Μια παραλλαγή της ατάκας είπε ο Luke στη Leia στο πρώτο Star Wars: “I’m Luke Skywalker. I’m here to rescue you.


8×12 As Time Goes By

Dean: So you’re like Yodas to our Jedis.

Όπως έχουμε ξαναπεί, στο Star Wars, ο Yoda είναι ένας πανίσχυρος Jedi master ο οποίος εκπαιδεύει άλλους Jedi.


8×17 Goodbye Stranger

Meg: Aren’t you a little short for a Stormtrooper?.

Αυτούσια ατάκα από το Star Wars την οποία είπε η Leia στον Luke όταν τον είδε μεταμφιεσμένο σε stormtrooper, όταν είχε πάει να τη σώσει.


8×20 Pac-Man Fever

Καθώς φεύγει, η Charlie λέει “I love you” στον Dean ο οποίος απαντάει “I know“, τέταρτη αναφορά που κάνει η σειρά στη σκηνή του Han και της Leia που είδαμε και στα 2×18, 7×20 και 8×11.


8×22 Clip Show

Η υπόθεση με το χαρακτηρισμό “weird” (= παράξενο) στα αρχεία των Men Of Letters είχε τον αριθμό 1138, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία για τους φανς του George Lucas. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους ήταν το Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB, η οποία αργότερα διασκευάστηκε στην κινηματογραφική ταινία THX 1138. Από τότε ο αριθμός 1138 βρίσκεται σε πολλές ταινίες του Lucas, συμπεριλαμβανόμένων και των Star Wars.


Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural star wars

9×02 Devil May Care

Kevin: I’m Kevin freakin′ Solo!

Αναφορά στον υπεργαμάτο και πολύ cool τύπο, Han Solo.


9×18 Meta Fiction

Sam: You want to sneak onto the Death Star, take out the emperor?
Castiel: Okay I… I’m not sure what a fictional battle station in space has to do with this, but if taking out the emperor means taking out Metatron, I’m on board.
Dean: Wait, did you… did you just understand a Death Star reference?
Castiel: Yeah, I think so. But I don’t understand what that has to do with heaven.

Αγανακτισμένος με την άγνοια του Castiel για ό,τι έχει να κάνει με την ποπ-κουλτούρα, ο Metatron εμφυτεύει στο μυαλό του τα περιεχόμενα κάθε βιβλίου, ταινίας και τηλεοπτικής σειράς που έχει πέσει ποτέ στα χέρια του. Έτσι κατάφερε ο αδαής αγγελάκος μας να «get that reference» επιτέλους… εεε, περίπου δηλαδή! 😛

Στον παραλληλισμό του Sam ο Παράδεισος είναι το Death Star κι ο ‘Αυτοκράτορας’ είναι ο Metatron.


9×21 King of the Damned

Η σκηνή της κλιμάκωσης της μάχης μεταξύ του Dean και της Abaddon περιέχει στοιχεία που θυμίζουν μια εμβληματική σκηνή από το The Empire Strikes Back. Όταν ο Luke Skywalker βρίσκεται στον παγωμένο πλανήτη Hoth, αιχμάλωτος του πλάσματος που λέγεται Wampa, είναι κρεμασμένος ανάποδα και το φωτόσπαθό του είναι στην άλλη άκρη της σπηλιάς. Χρησιμοποιεί τη Δύναμη για να κάνει το σπαθί να έρθει κοντά του, ακριβώς όπως ο Dean καλεί τη Λεπίδα προς το μέρος του. Δείτε την σκηνή από την ταινία εδώ.


9×23 Do You Believe in Miracles?

Gadreel: So you said you had a plan, how we might convince them to let us pass.
Castiel: Wookie.
Gadreel: Brother, I have no idea what that means.
Castiel: It’s a reference to a very popular film that… Never mind.

Για την στρατηγική που ακολούθησαν ο Castiel και ο Gadreel για να μπουν στις φυλακές του Παραδείσου, ο Cas πήρε την ιδέα από το Star Wars: A New Hope, όπου ο Chewbacca, το Wookie, παριστάνει τον αιχμάλωτο του Han Solo έτσι ώστε να μπουν στην πτέρυγα των φυλακών του Death Star, εκεί που βρίσκεται φυλακισμένη η Πριγκίπισσα Leia.


Αποτέλεσμα εικόνας για young han solo

Και λίγο πριν την ολοκλήρωση του αφιερώματος, ας σταματήσουμε λίγο πάλι για ένα ακόμα fun fact! Το 2018, κυκλοφόρησε η ταινία Solo: A Star Wars Story, η οποία είναι prequel, αυτόνομο από τις τριλογίες, και ακολουθεί τις περιπέτειες του νεαρού Han Solo πριν γνωρίσει τους Skywalkers. Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον γοητευτικό τυχοδιώκτη είχε τον πρώτο ρόλο της καριέρας του στο Supernatural. [Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.]

Και μετά αυτό το ευχάριστο διάλειμμα, πάμε να συνεχίσουμε με τις αναφορές, οι οποίες, όπως θα παρατηρήσετε, λιγοστεύουν ανά τις σεζόν…

Σχετική εικόνα

10×14 The Executioner’s Song

Η σκηνή της κλιμάκωσης της μάχης μεταξύ του Κάιν και του Dean θυμίζει τη σκηνή μεταξύ του Darth Vader και του Luke Skywalker στην ταινία Star Wars: The Empire Strikes Back, όπου ο Darth μιλάει για τις ομοιότητες που έχει με τον Luke, και λέει πως ο Luke οδεύει προς το Σκοτάδι, ακριβώς ότι λέει ο Κάιν στον Dean. Ο Κάιν αναφέρεται στον Dean ως “γιέ μου”, ξεκάθαρη αναφορά στον Darth ο οποίος αποκαλύπτει στον Luke ότι είναι πατέρας του. Στην ίδια σκηνή υπάρχει και η απώλεια ενός χεριού, η οποία ορίζει και το αποτέλεσμα της μάχης. Δείτε την σκηνή από την ταινία εδώ.


10×21 Dark Dynasty

Η Charlie αποκαλεί το Καταφύγιο των Ανθρώπων των Γραμμάτων, “Death Star” – αναφορά στον διαστημικό σταθμό-αρχηγείο των Αυτοκρατορικών δυνάμεων στα Star Wars.


13×04 The Big Empty

Sam: Jack? Hey. Clone Wars.
Jack: The computer said I’d like it. I do like Ashoka, kinda hate Anakin.
Sam: Uh, that’s probably for the best… Never mind.

Ο Sam βρίσκει τον Jack στο δωμάτιό του να παρακολουθεί το The Clone Wars, μια σειρά κινουμένων σχεδίων που διαδραματίζεται στο σύμπαν του Star Wars. Η Ashoka Tona (της οποίας το όνομα προφέρει λάθος ο Jack στο επεισόδιο) είναι μια πολεμίστρια Jedi που εκπαιδεύεται από τον Anakin Skywalker. Ο Anakin, φυσικά, όπως ξέρουμε, κάπου το έχασε στην πορεία κι έγινε ο (εμβληματικός) κακός Darth Vader.


13×10 Wayward Sisters

Ο Dean αποκαλεί την κουκουλοφόρο του Κακού Μέρους “Darth Dickwad”, προφανής αναφορά στον μαυροφορεμένο κακό του Star Wars, τον Darth Vader.


13×23 Let the Good Times Roll

Jack: What do we do?
Lucifer: Leave. I mean there’s a whole universe out there buddy, planets, stars, galaxies. Why should we stay here on Earth when we could go anywhere else? Heck, everywhere else.
Jack: Like, um, like Star Wars?
Lucifer: It’s exactly like Star Wars. You want a lightsaber, I can make you a lightsaber. Heck, I can make you a Wookie.

O Εωσφόρος για να πάρει με το μέρος του τον Jack, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αγάπη του μικρού για το Star Wars. Του υπόσχεται ότι θα ταξιδέψουν σε όλο το σύμπαν, κι ότι θα του φτιάξει ένα φωτόσπαθο, κι ένα Wookie! Στο σύμπαν του Star Wars τα Wookies είναι ένα είδος τριχωτών ανθρωποειδών από τον πλανήτη Kashyyyk. Το πιο διάσημο Wookie είναι ο Chewbacca, ο σύντροφος του Han Solo, που ξεκινά ως λαθρέμπορος και γίνεται κι εκείνος επαναστάτης, σύμμαχος των Skywalkers.


14×13 Lebanon

Zachariah: Yeah, we sensed a — well, let’s call it a disturbance in the Force. And in Heaven, well, we’re — we’re not super fond of those.

Οι Ιππότες Jedi αισθάνονται μια “ενόχληση στη Δύναμη” όταν πάει να συμβεί κάποιο κατακλυσμιαίο γεγονός, όπως για παράδειγμα η καταστροφή του πλανήτη Alderaan.


14×16 Don’t Go In The Woods

Προσπαθώντας να εντυπωσιάσει την καινούργια παρέα του, ο Jack βγάζει μια αγγελική λεπίδα, την οποία παρομοιάζει με “φωτόσπαθο”, όπως τα σπαθιά-λέιζερ στο σύμπαν του Star Wars. Αυτή δεν είναι η μοναδική αναφορά του επεισοδίου στο διάσημο franchise. Λίγο αργότερα, ο Eliot εντυπωσιασμένος από τις δυνάμεις του νεφελίμ, τον παρομοιάζει με “Jedi”, που είναι οι μαχητές στο Star Wars, οι οποίοι επιδεικνύουν ψυχοκινητικές ικανότητες που αντλούν από τη Δύναμη. Ο Jack αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του Eliot, γιατί είναι προφανώς μεγάλος φαν του Star Wars, όπως έχουμε ξαναδεί


14×17 Game Night

Sam: You’re trying to communicate with someone? Who?
Nick: Search your feelings, Sam.

Η φράση “ψάξε τα συναισθήματά σου” προέρχεται από τo The Empire Strikes Back. Είναι η συμβουλή που δίνει ο Obi-Wan Kenobi στον Luke Skywalker όταν εκείνος τον ρωτά ποιά είναι η αδερφή του.


15×05 Proverbs 17:3

Sam: Hamill and Ford? Wow. That is a deep cut.

Ο Sam κι ο Dean παριστάνουν τους δασοφύλακες και χρησημοποιούν για ψευδώνυμα τα ονόματα των πρωταγωνιστών της αρχικής τριλογίας ταινιών Star Wars, του Mark Hamill και του Harrison Ford, τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει τελευταία φορά στο Dead in the Water της 1ης σεζόν.

SOURCESupernatural Wiki
Previous articleSupernatural Ιστορία: Κοχόντα (Kohonta)
Next articleFun facts & Trivia | 14×16 Don’t Go In The Woods
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!
Subscribe
Notify of
guest

9 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
SavvinaVvi
SavvinaVvi
8 years ago

Λατρευουμε Star Wars! Ακομα και την τριλογια – prequel…! 😛
Δεν ειχα παρατηρησει ποτε οτι υπηρχαν τοσες πολλες αναφορες Ο.ο

Amalia
Reply to  SavvinaVvi
8 years ago

Μόνο πολλές;; Αναγκάστηκα να τις χωρίσω σε 3 άρθρα! Τόσες πολλές είναι! 😉
Καλά το πρίκουελ δεν το λατρεύουμε, απλά μας αρέσει για την τίμη των όπλων… 😉 Περιμένω τώρα την επόμενη ταινία! Τα Χριστούγεννα the Force Awakens!! 😀

SavvinaVvi
SavvinaVvi
Reply to  Amalia
8 years ago

Πωω…..μερικες τις ειχα πιασει, αλλα οχι ολες…..χαρα στο κουραγιο σου! 🙂
Οχι εμενα μ’αρεσε κι εκεινο αρκετα….πιο πολυ γιατι τα εκανα και τα 6 μαραθωνιο με παρεα μεσα σε 3 μερες, οποτε τα ειδα περισσοτερο σαν 6 συνεχειες παρα σαν δυο τριλογιες…..επισης στο prequel ειναι και ενας απο τους πολυ, πολυ αγαπημενους μου χαρακτηρες, οποτε.. :Ρ
Πωωωωω τι αναμονη κι αυτη!! Ασε 😀 😀

Amalia
Reply to  SavvinaVvi
8 years ago

Αν τα έκανες μαραθώνιο δεν μπορείς να καταλάβεις εύκολα τη διαφορά στην ατμόσφαιρα…
Δεν λες όμως ποιος ειναι ο αγαπημένος σου χαρακτηρας και ανησυχω. Μόνο μη μου πεις Jar Jar, δεν σου ξαναμιλάω! 😛 😛

SavvinaVvi
SavvinaVvi
Reply to  Amalia
8 years ago

Ισχυει αυτο…..ετσι κι αλλιως θελω να τα ξαναδω πριν το επομενο (δεν πιστευα ποτε οτι θα μπορω να το πω αυτο! :Ρ) οποτε αυτη τη φορα ισως τις δω χωριστα τις τριλογιες..
Οχι……οχι! Ειπαμε! :Ρ
Ο Qui-Gon Jinn <3 μεντορας με ολη τη σημασια της λεξης……δεν ξερω γιατι, αλλα τον συμπαθησα απειρα οταν ειδα την πρωτη ταινια

Amalia
Reply to  SavvinaVvi
8 years ago

Λες να έχει να κάνει με το οτι τον παίζει ο Λίαμ Νίσον;; Μπα… Τυχαίο θα είναι! 😛

SavvinaVvi
SavvinaVvi
Reply to  Amalia
8 years ago

χαχαχαχαχαχαχαχαχ

TV Guru_39
TV Guru_39
8 years ago

Συγχαρητηρια ΚΑΤΑΡΧΗΝ για το σαιτ μάγκες-ισες, εξαιρετικη δουλεια, τα αφιερωματα σας τα σπανε, και πολλα μπραβο ΠΟΥ ΤΙΜΑΤΕ μια 6λογία που λιγοι εδω μεσα την εχουν δει με τη σωστη τους σειρα IV,V,VI και υστερα τα I,II,III. ωστε να απολαυσεις τη μαγεια του I’m your father και το απιστευτο twist που θα επακολουθησει. Παντως και η prequel ειχε καποιες καλες στιγμες οπως τη απιστευτη σπαθομαχια Qui Gon,Obi Wan & Darth Maul με μουισκη υποκρουση του Duels of Fates, Τον γιγαντα Κριστοφερ Λη και το επεισοδιο III που μαζι με τη αυτοκρατορια αντεπιτειθεται και επιστροφη των τζενταϊ ειναι μακραν τα καλυτερα Star Wars!!!!
υ.γ.Αμαλια ας ελπισουμε και το Force Awakens να ανταπελξεθει τις προσδοκιες και μην διανοηθει κανεις να σκοτωσει τον Λουκ!!!

Amalia
Reply to  TV Guru_39
8 years ago

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! 🙂

Και όσο για τα Star Wars ειναι μια τεράστια κινηματογραφική κληρονομιά, που έχει επηρεάσει δραματικά την ποπ-κουλτούρα, και το παράξενο ειναι ότι παρόλο που κλείνει 40ετία σε λίγα χρόνια παραμένει παραδόξως πάντα στο προσκήνιο. Ακόμα κι όσοι δεν το έχουν δει ποτέ, ξέρουν ποιος είναι ο Luke Skywalker, o Han Solo, ή ο Yoda! Αυτο θα πει πολιτισμικό φαινόμενο, ακόμα κι αν αμφισβητείται απο καποιους η ποιότητα του…

Όντως στη χώρα μας δεν έχει τόσους (φανατικούς) θαυμαστές όσο έξω, και ειναι λογικό, αν μη τι άλλο λόγω γλώσσας και τελείως διαφορετικής κουλτούρας. (πχ ποιος θα τολμήσει στην Ελλάδα να κάνει cosplay ανοιχτά αν δεν ειναι φοιτητής ή Απόκριες;; ) Παρόλα αυτά ειναι ακόμα κι έτσι ένα απο τα πιο αναγνωρίσιμα κινηματογραφικά franchise.

ΥΓ Και εννοείται περιμένουμε με υψηλές προσδοκίες το Force Awakens! 😉