10×05 Fan Fiction | Fun facts & Trivia

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

jared and jensen 200th episode 1

Είναι νομίζω αναμφισβήτητο ότι το Supernatural χειρίζεται το metafiction καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη σειρά στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή. Για τα όρια που είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν οι παραγωγοί έτσι ώστε να δημιουργήσουν κάποια από τα πιο αστεία και ευρηματικά επεισόδια (βλ. The French Mistake και Changing Channels), η σειρά αξίζει πολύ μεγαλύτερης αναγνώρισης από αυτή που λαμβάνει. Αλλά ας μην είμαστε πλεονέκτες. Έχουμε την τύχη να είμαστε μέλη του πιο ενεργού fandom που έχει υπάρξει ποτέ και να απολαμβάνουμε την αγάπη και τον σεβασμό των συντελεστών της σειράς.

 Αν και συγκριτικά πολύ λιγότεροι σε αριθμό σε σχέση με άλλα fandoms, η SPNFamily έχει καταφέρει πολλές φορές να κάνει την παρουσία της αισθητή, είτε κερδίζοντας στα People’s Choice Awards βραβείο για το καλύτερο fandom, είτε καταλαμβάνοντας το Tumblr έχοντας «ένα gif για τα πάντα» ή γράφοντας ιντερνετική ιστορία (βλέπε Mishapocalypse).

Οι συντελεστές της σειράς εκτιμούν όλη αυτή την αγάπη που τους δείχνουν οι φανς και αποφάσισαν να τους πουν ευχαριστώ με τον πιο πρωτότυπο τρόπο: να αφιερώσουν ένα επεισόδιο σε αυτούς! Έτσι, γεννήθηκε το 200ό επετειακό επεισόδιο του Supernatural το οποίο ο showrunner Jeremy Carver περιέγραψε ως «ένα ερωτικό γράμμα προς τους φανς». Οι συντελεστές μας έκλεισαν το μάτι και μας εξήγησαν έμμεσα τι σκέφτονται για εμάς.

Η αυτοαναφορικότητα ξεκινά από τον τίτλο του επεισοδίου. “Fan Fiction” είναι οι φανταστικές ιστορίες που γράφουν οι φανς εμπνεόμενοι από ό,τι βλέπουν στη σειρά. Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται οι φανς είναι το fanart, τα fanvideos και φυσικά το cosplay!

Το επεισόδιο είναι ένα μεγάλο fanfiction/cosplay event από μόνο του, το οποίο περιέχει πολλές μικρολεπτομέρειες που καθρεφτίζουν κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν όπως οι ατάκες “idjits” και “assbutt” που έχουμε συνδέσει με το Bobby και τον Cas αντίστοιχα, ή το σχόλιο ότι το τραγούδι “Carry On Wayward Son” (ό,τι κοντινότερο έχει η σειρά σε theme song) είναι κλασικό.

Δεν θα σας απαριθμήσω όλες τις αυτό-αναφορές που είδαμε στο επεισόδιο, γιατί… γιατί είναι πολλές και θα ξημερώσουμε! 😛 Σας διάλεξα τις πιο σημαντικές και αυτές που θεώρησα ότι ‘έλεγαν’ κάτι παραπάνω από το προφανές!

fan fiction supernatural logo

Ο τίτλος αρχής αποτελείται από μια φωτεινή πινακίδα φτιαγμένη από λάμπες ειδικά για τη θεατρική παράσταση, ακολουθούμενος από ένα μοντάζ όλων των τίτλων αρχής που έχουμε δει – με εξαίρεση τα ξεχωριστά intro του 4×18 The Monster at the End of This Book, του 5×08 Changing Channels, του 7×14 Plucky Pennywhistle’s Magical Menagerie, και το κανονικό intro της 7ης σεζόν.


Μέσα στο επεισόδιο γίνονται και κάποιες αναφορές στο ότι αυτό είναι το 200ό επεισόδιο: τα αγόρια μένουν στο Route 200 Motel, στο δωμάτιο 200. Επίσης, το πρωινό με τις τηγανίτες που σερβίρεται στο σχολείο κοστίζει $2.00.


fan fiction fbi

Ο Sam και ο Dean συστήνονται ως Πράκτορες Smith και Smith, τα ίδια ψευδώνυμα που είχαν χρησιμοποιήσει και στο επεισόδιο 7×12 Time After Time – που είναι επίσης γραμμένο από τον Robbie Thompson.


“Samulet” είναι το παρατσούκλι που έχει δώσει το fandom στο φυλαχτό του Dean, το οποίο του είχε δωρίσει ο Sam όταν ήταν μικροί (3×08 A Very Supernatural Christmas). Το φυλαχτό ήταν πολύ σημαντικό για τον Dean, και το φορούσε πάντα, μέχρι που το πέταξε στο 5×16 Dark Side of the Moon. Κατά σύμπτωση (;) αυτό ήταν και το τελευταίο βιβλίο Supernatural που εκδόθηκε, όπως μας θυμίζει και η Marie.

Πολλοί φανς είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια με την κίνηση του Dean να πετάξει το αντικείμενο που -σύμφωνα με αυτούς- συμβολίζει τη σχέση των αδερφών. Εδώ και χρόνια, πολλοί ζητούσαν την επιστροφή του φυλαχτού, και φαίνεται ότι η ευχή τους πραγματοποιήθηκε (σχεδόν), αν και ο Dean ξεκαθαρίζει:

Dean: It never really worked. I don’t need a symbol to remind me how I feel about my brother.


200th episode fan fiction dean

Η περούκα που φοράει ο ‘Dean’ στην παράσταση είναι ξανθιά. Το χρώμα των μαλλιών του Dean έχει υπάρξει θέμα διαμάχης στο fandom. Στα fan fics συνήθως περιγράφεται ως ξανθό, ενώ οι περισσότεροι φανς το βλέπουν ως ανοιχτό καστανό. (Πάντως για fandom που αυτοαποκαλείται οικογένεια, θα έλεγα ότι τις περισσότερες φορές τσακωνόμαστε για τρίχες! Κυριολεκτικά.)

Επίσης, η ηθοποιός που παίζει τον Dean στην παράσταση ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να φορέσει το φυλαχτό γιατί τη χτυπάει συνέχεια στα χείλια. Αυτή τη δήλωση την έχει κάνει και ο ίδιος ο Jensen στο Supernatural: The Official Companion Season 5 :

«Αυτό το πράγμα ήταν τόσο βαρύ… είναι από ατόφιο μπρούτζο. Καμιά φορά ξεχνούσα να το αλλάξω με το λαστιχένιο που φορούσα στις επικίνδυνες σκηνές κι έχω χάσει κομματάκια από τα δόντια μου επειδή τα κέρατα χτυπούσαν στο στόμα μου. Μετά από 4 σεζόν που το φορούσα στο λαιμό μου, χάρηκα πολύ όταν το ξεφορτώθηκα!»


Dean: If there was singing, you know, and that’s a big if. If there was singing, it would be classic rock, and not this Andrew Floyd Weber crap.
Sam: Lloyd Weber.

Η λάθος προφορά του ονόματος του πασίγνωστου συνθέτη διάσημων μιούζικαλ Andrew Lloyd Weber δεν ήταν στο σενάριο, αλλά σαρδάμ του Jensen, το οποίο έσωσε ο Jared. O όλος αυτοσχεδιασμός τους άρεσε και το κράτησαν στο επεισόδιο!

O Jensen Ackles γράφει στο Twitter του:
Andrew “Floyd” Webber was not scripted. It was a happy accident. Good call @jarpad #Supernatural200thEpisode

H σύγχυση των αδερφιών όταν ακούν τη συντομογραφία “BM scene” καθρεφτίζει τη σύγχυση που ένοιωσε ο σεναριογράφος του επεισοδίου Robbie Thompson την πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά στο Supernatural, όταν άκουγε τους συναδέλφους να αναφέρονται στη “BM scene” και να μην καταλαβαίνει τι εννοούν.

Έγραψε για αυτό στο Twitter:

Fun Fact, my 1st day on #Supernatural writers kept referring to “The B.M.” scene… I was SO confused.

Στο fandom γενικά, όταν δυο χαρακτήρες γίνονται ζευγάρι είτε κανονικά είτε σε fan-fiction, συνηθίζεται να τους δίνεται κι ένα παρατσούκλι σύνθετο από τα ονόματά τους. Για παράδειγμα, ένα δημοφιλές ζευγάρωμα στις αρχές της σειράς (πριν εμφανιστεί ο Castiel) ήταν είναι αυτό μεταξύ των δυο αδερφιών [αν με ρωτάτε, το βρίσκω αρκετά αρρωστημένο, αλλά για το χατίρι της αντικειμενικότητας του άρθρου δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο], το οποίο είναι γνωστό ως Wincest, σύνθετο όνομα από τις λέξεις Winchester και incest (= αιμομιξία).

Dean: You know they’re brothers, right?
Marie: Well, Duh. But subtext.

Αυτή η ατάκα του Dean μας πήγε πίσω στην αντίδραση που είχε όταν πρωτοέμαθε για τα βιβλία και τα παράξενα ‘ships’ που κάνουν οι φανς στο 4×18 The Monster at the End of This Book. Όταν είχε τότε ανακαλύψει την ύπαρξη των ‘slash fans’ (Wincest) είχε πει την ίδια ακριβώς ατάκα.

Sam: Destiel? Shouldn’t it be Dea-stiel? […] Casdean?

Μετά την 4η σεζόν, δημιουργήθηκε το λεγόμενο ‘Destiel‘, ζευγάρωμα του Dean με τον Castiel (εξαιρετικά δημοφιλές στα fan-fics). Λίγο με τα υποννοούμενα των σεναριογράφων (subtext), λίγο με τη ζωηρή φαντασία των φανς, το Destiel έχει θεριέψει τα τελευταία χρόνια. Το βλέμμα του Dean/Jensen κατευθείαν στην κάμερα νομίζω τα είπε όλα…

O Jensen γράφει το Twitter του:

Hey all you “FanFic” writers out there…that look into the camera wasn’t scripted. Just sayin. #WinkWink #Supernatural200thEpisode

[Με ένα “wink wink” αποφορτίζει μια -αυστηρή, θα έλεγα- κριτική για το πώς βλέπει ο ίδιος τον όλο πανικό που έχει δημιουργηθεί με το Destiel.]

Sam: And what about Sastiel? Samstiel?

Ένα λιγότερο δημοφιλές ζευγάρωμα στις fan-fiction ιστορίες (πράγμα που φάνηκε να ενοχλεί τον Sam) είναι αυτό του Sam με τον Castiel το οποίο ονομάζεται Sastiel ή Sassy.

Γενικά στις ιστορίες τους οι φανς έχουν δημιουργήσει τα πιο περίεργα ζευγαρώματα, ακόμα και μεταξύ χαρακτήρων που δεν έχουν εμφανιστεί καν μαζί στη σειρά! Από τη μεγάλη λίστα που υπάρχει εγώ ξεχώρισα τα πιο παράξενα: Adamandriel, Sevin, Mooseley, Crowstiel, Annary και Daddycest (επειδή το Wincest δεν ήταν αρκετά αρρωστημένο)!

…και δεν θα μπω καν στα θεοπάλαβα χωράφια των crossover-ships, όπου ζευγαρώνουν τους χαρακτήρες του Supernatural με χαρακτήρες από άλλες σειρές/ταινίες! 😛

[Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα.]


Sam: Wait where’s Chuck?
Marie: Oh, I love him I do, but honestly the author inserting themselves into the narrative thing, it’s just not my favorite. I kind of hate the meta stories.
Sam and Dean: Me too.

Όσο εμείς οι φανς λατρεύουμε τα meta-επεισόδια, τόσο φαίνεται ότι τα μισούν οι πρωταγωνιστές μας! Στο Supernatural έχουν υπάρξει αρκετά meta-επεισόδια (τα πιο διάσημα εκ των οποίων είναι το 5×08 Changing Channels και το 6×15 The French Mistake), στα οποία οι Winchesters τα βρήκαν σκούρα. Οπότε δεν τους κακολογούμε που τα μισούν, ε; 😉


200th episode dean breaking fourth wallΤο Fan Fiction θεωρείται ότι έσπασε τον Τέταρτο Τοίχο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο meta-επεισόδιο της σειράς, Οι χαρακτήρες του επεισοδίου γίνονται η ηχώ των συντελεστών για να απευθυνθούν στους φανς.

Πριν ξεκινήσει η παράσταση, ο Dean εμψυχώνει τη Marie και τις ηθοποιούς, εξηγώντας πως ο ίδιος μπορεί να εκφράζει την αντίθεσή του με το περιεχόμενο της παράστασης, όμως στηρίζει το δικαίωμα της Marie να έχει τη δικιά της οπτική γωνία για τη σειρά, και το δικό της όραμα. Μέσω των όλων λέει ο Dean, οι σεναριογράφοι εκφράζουν στους φανς την υποστήριξη όλων των προσωπικών ερμηνειών/θεωριών και όλων όσα μας εμπνέει η σειρά να δημιουργήσουμε (fan fiction, fan art, κλπ) τα οποία μπορεί ξεφεύγουν από την πηγή αναφοράς που είναι η ίδια τη σειρά. Διότι όλα είναι μέρος αυτού που κάνει το Supernatural, Supernatural.

Dean: I know I have expressed some differences of opinion regarding this particular version of Supernatural. But tonight, is all about Marie’s vision, this is Marie’s Supernatural. So I want you to get out there and I want you stand as close as she wants you to, and I want you to put as much sub into text as you possibly can. There is no other road, no other way, no day but today.
Maeve: Did he just quote Rent?
Marie: Not enough to get us in trouble.
Dean: Now you get out there and kick it in the ass!

Το εμψυχωτικό λογίδριο του Dean όπου χρησιμοποιεί ατάκες από το μιούζικαλ Rent, θύμισε την ξεκαρδιστική σκηνή από το LARP and the Real Girl όπου ο δεινός γνώστης της ποπ-κουλτούρας Dean, χρησιμοποιεί λέξη προς λέξη το λόγο του Mel Gibson από το Braveheart, κερδίζοντας έναν ξεκαρδιστικό σχολιασμό από τον Sam και την Charlie.

Το σχόλιο της Marie “Not enough to get us in trouble.” (= όχι αρκετά ώστε να έχουμε μπλεξίματα), αναφέρεται στο ότι οι σεναριογράφοι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν κάποιες ατάκες/καταστάσεις χωρίς να θεωρηθεί κλοπή πνευματική ιδιοκτησίας. Τα όρια μεταξύ αντιγραφής και φόρου τιμής είναι ασαφή, το μυστικό είναι με πόσο στιλ το κάνεις! [Απευθυνθείτε στον κύριο Tarantino για περισσότερες λεπτομέρειες… 😉 ]

Η φράση “Kick it in the ass!” ήταν η αγαπημένη ατάκα του μακαρίτη παραγωγού και σκηνοθέτη του Supernatural Kim Manners, κι έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στη σειρά ως φόρος τιμής.


Maeve: Okay, we’re through the looking glass here people. Start the wendigo set, let’s prep the priest costumes, and Sarah get our understudies into hair and make-up.

Το πλάσμα wendigo το είδαμε στο επεισόδιο 1×02 Wendigo και κοστούμια παπάδων φορέθηκαν από τους Winchesters στο 1×14 Nightmare.


fan fiction 200th episode castiel

Siobhan/”Dean”: Okay, so, you can pop in tomorrow morning.
Kristen/”Castiel”: Yes. I’ll just — … wait here, then.

Ο ίδιος ακριβώς ο διάλογος μεταξύ του Dean και του Castiel συνέβη στο 5×04 The End και ήταν η έμπνευση για το ολόγλυκο τραγούδιI’ll Just Wait Here Then  που είδαμε στο επεισόδιο.


dean cries

Το τραγούδι “A Single Man Tear” (= ένα ανδρικό δάκρυ) αναφέρεται στην τάση του Dean/Jensen, όταν κλαίει, να δακρύζει μόνο από το ένα μάτι. Οι σεναριογράφοι έχουν δώσει σε αυτό το ‘φαινόμενο’ το παρατσούκλι «Ένα Τέλειο Ανδρικό Δάκρυ».


200th episode fan fiction adam

Η εμφάνιση του Adam στο τελευταίο τραγούδι “Carry On Wayward Son” είναι μια αναφορά στη συνεχιζόμενη έντονη ανησυχία κάποιων φανς για το γεγονός ότι ο χαρακτήρας είναι παντελώς αγνοημένος, και τον έχουν αφήσει τα αδέρφια του να σαπίσει στην Κόλαση. [Και θέλω να ελπίζω ότι ήταν επίσης κι ένα foreshadowing ότι καποια στιγμή θα τον ξαναδούμε! 🙂 ]


Τα βιβλία Supernatural τελειώνουν στο Swan Song (τέλος 5ης σεζόν, δηλαδή). H Marie βάσισε την 1η Πράξη του έργου της σε αυτά, ενώ στη 2η Πράξη αυτοσχεδίασε. Ο Dean της δίνει μια μικρή περίληψη με τα σημαντικότερα από όσα συνέβησαν στο Supernatural από την 6η μέχρι την 10η σεζόν:

• Ο Sam επιστρέφει από την Κόλαση χωρίς ψυχή (6η σεζόν).
• Ο Castiel απελευθερώνει τα Leviathans (7η σεζόν).
• Η εμφάνιση ενός καινούργιου Προφήτη, του Kevin Tran (7η σεζόν), και ο θάνατός του (9η σεζόν).
• Ο θάνατος του Bobby Singer (7η σεζόν).
• Ο Sam χτυπάει ένα σκύλο με το αυτοκίνητο (8η σεζόν).
• Ο Dean και ο Castiel παγιδεύονται στο Καθαρτήριο (7η-8η σεζόν).
• Ο Sam και Dean προσπαθούν να κλείσουν τις Πύλες της Κόλασης, το οποίο παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στον Sam (8η σεζόν).
• Ο Dean γίνεται δαίμονας (9η σεζόν).

Fun fact: Η σκηνή αυτή ήταν μια συνεχόμενη λήψη, χωρίς cut και μοντάζ. Ο Robbie Thompson έστειλε μέσω Twitter συγχαρητήρια σε όλους, που κατάφεραν να γυρίσουν αυτό το δύσκολο μονοπλάνο:

Dean’s Season 6-10 “recap” is all in one shot– kudos to @JensenAckles @katiesarife, Phil and the crew! #Supernatural

Η Marie δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με όσα έγιναν μετά το Swan Song, αντιπροσωπεύοντας με την αντίδρασή της και μέρος των θεατών που υποστηρίζει ότι μετά την 5η σεζόν η ιστορία της σειράς χωλαίνει.

Marie: That is some of the worst fanfiction I have ever heard. I mean seriously where did your friend find this garbage? And not saying that ours is a masterpiece or anything, but jeez.


fan fiction 200th episode dean fixes cas' tieBonus trivia:

  • Η φράση “We got work to do” ξανακάνει την εμφάνισή της στη σειρά, αυτή τη φορά στην αρχή του επεισοδίου κι όχι στο τέλος όπως όλες τις προηγούμενες φορές
  • Ο Dean και η Marie έχουν τον εμβληματικό διάλογο “Bitch/Jerk”. Σύμφωνα με τον Robbie Thompson, υπήρχε κι ένα τραγούδι “Bitch/Jerk” αλλά δεν μπήκε στο σενάριο. (#κλαψ)
  • Ο John DeSantis, που έπαιξε το ρόλο του Σκιάχτρου, έχει εμφανιστεί σε άλλα 2 επεισόδια του Supernatural: 3×13 Ghostfacers ως Freeman Daggett και στο πιο πρόσφατο 8×13 Everybody Hates Hitler στο ρόλο του Golem.
  • Πριν ξεκινήσει το μιούζικαλ ο Dean διορθώνει τη γραβάτα της Kristen/”Castiel” (φωτό πάνω) για να είναι ανάποδα, όπως είναι πάντα μπρος-πίσω η γραβάτα του Cas.
  • Το Fan Fiction είναι μόλις το δεύτερο επεισόδιο στην ιστορία της σειράς όπου ο μόνος που πεθαίνει είναι το ‘monster-of-the-week’. Το πρώτο ήταν το επεισόδιο 2×20 What Is and What Should Never Be. (πηγή)

ΥΓ Διαβάστε εδώ τις αναφορές του επεισοδίου στην ποπ-κουλτούρα.

by Amalia

9 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

9 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
SavvinaVvi
SavvinaVvi
9 years ago

Ghostfacers……….! Που ειναι οι ghostfacers? 😛

Sawyer Orestis
Reply to  SavvinaVvi
9 years ago

Mακράν η χειρότερη στιγμή του επεισοδίου…

gf4ioat
gf4ioat
Reply to  Sawyer Orestis
9 years ago

Εφόσον δεν τους ξαναδούμε ποτέ, πλάκα έχει να θυμόμαστε αυτή την λεπτομέρεια που εισήχθη κάποτε στην σειρά.

Sawyer Orestis
Reply to  gf4ioat
9 years ago

Συμφωνώ απόλυτα 😛

Amalia
Reply to  SavvinaVvi
9 years ago

Εμπάργκο! 😛

SavvinaVvi
SavvinaVvi
Reply to  Amalia
9 years ago

χαχαχαχχαχαχχαχ ελα μωρε γιατι……. 😛
Απ ολο το fandom, δεν γινεται να αρεσουν μονο σε μενα xD

Amalia
Reply to  SavvinaVvi
9 years ago

Όλα γίνονται! 😛

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
9 years ago

Αυτό που το fandom μας έχει ένα gif για τα πάντα είναι από τα αγαπημένα μου! χαχαχαχα τι γέλιο ρίχνω κάθε φορά που βλέπω σχετικά δημοσιεύματα :Ρ

Leftos
Leftos
9 years ago

Και τα κανονικά intro από την 4η και την 8η σεζόν δεν δείξανε!!!!!

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα