Review – Supernatural – 1×20 Dead Man’s Blood

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

[Disclaimer: Η κριτική που θα διαβάσετε γράφτηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς από την αρχή και περιέχει spoilers για τη συνέχεια.]

Σε ένα εστιατόριο κάπου στη Nebraska, ο Sam κι ο Dean ψάχνουν για κάποια υπόθεση και διαβάζουν για το θάνατο ενός Daniel Elkins στο Colorado. Ο Dean αναγνωρίζει το όνομα από το ημερολόγιο του John, κι έτσι φεύγουν δυτικά. Φτάνοντας στο λεηλατημένο καλυβάκι του Elkins, σιγουρεύονται ότι επρόκειτο για κυνηγό, και βρίσκουν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα το οποίο τους στέλνει σε μια θυρίδα ταχυδρομείου. Εκεί βρίσκουν έναν φάκελο με παραλήπτη «J.W.» και υποθέτουν ότι απευθύνεται στον πατέρα τους, κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή σκάει μύτη ο John!

Anne Openshaw - Internet Movie Firearms Database - Guns in Movies ...

Διαβάζοντας το γράμμα που του είχε αφήσει ο Elkins, ο John συνειδητοποιεί ότι ο γέρος κυνηγός είχε βρει αυτό που έψαχναν οι δυο τους εδώ και πολλά χρόνια: ένα εξάσφαιρο Colt του 1835. Από όσα του λένε οι γιοι του για αυτά που βρήκαν στο σπίτι του Elkins, ο John βγάζει το συμπέρασμα ότι το όπλο βρίσκεται πια στα χέρια βρικολάκων.

Ενόσω ο Sam κι ο Dean κοιμούνται, ο John έχει ανοιχτή τη συχνότητα της Αστυνομίας, όπου ακούει για ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο που άφησε ένα νεαρό ζευγάρι αφότου κάλεσε για βοήθεια και μετά εξαφανίστηκε. Ο John ξυπνάει αμέσως τους γιους του και χωρίς πολλές εξηγήσεις, τους σέρνει μαζί του να ερευνήσουν το εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο. Ο Sam, έξαλλος με την αυταρχική συμπεριφορά του John, σταματάει στη μέση του δρόμου και οι δυο τους τσακώνονται. Ο Sam τον κατηγορεί ότι τους συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη παιδιά, κι ο John επειδή τους παράτησε κι έφυγε για το Stanford. Ο Dean μπαίνει στη μέση για να σταματήσει τον καυγά και να συνεχίσουν την έρευνά τους.

Εν τω μεταξύ, πίσω στην φωλιά των βρικολάκων που σκότωσαν τον Elkins, οι οποίοι έχουν απαγάγει τώρα το νεαρό ζευγάρι με το αυτοκίνητο, η υπαρχηγός Kate παρουσιάζει στον αρχηγό τους τον Luther, τα δώρα που του έχουν, ένα εξ αυτών και το Colt. Ο Luther αρχικά την επιπλήττει που σκότωσε τον Elkins, ακόμη κι αν είχε καλό σκοπό. “Η εκδίκηση δεν αξίζει και πολλά αν καταλήξεις νεκρός,” της λέει, καθρεφτίζοντας και την οικογενειακή διαμάχη των Winchesters.

Με τον Dean ως καταλύτη στον καυγά του με τον Sam, ο John ηρεμεί και πείθεται να αρχίσει να λέει την αλήθεια στα παιδιά του. Τους εξηγεί ότι οι περισσότεροι θρύλοι για τα βαμπίρ είναι μούφες, κι ότι ο μόνος τρόπος να τα σκοτώσεις είναι ο αποκεφαλισμός. Τους αποκαλύπτει επίσης γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το Colt που ψάχνει: ο θρύλος λέει ότι μπορεί να σκοτώσει τα πάντα, άρα μπορεί να είναι το κλειδί στο να σκοτώσουν το δαίμονα και να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο της Mary.

Οι τρεις Winchesters μπαίνουν στη φωλιά, αλλά πριν ο John καταφέρει να πάρει στα χέρια του το Colt, τους ανακαλύπτουν κι αναγκάζονται να το σκάσουν. Ο John έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο που χρειάζεται αίμα νεκρού για να πετύχει. Το νεκρό αίμα λειτουργεί σαν δηλητήριο για τους βρικόλακες και τους αποδυναμώνει δρακτικά. Ενόσω περιμένουν τον Dean να πάει να κλέψει αίμα από ένα γραφείο κηδειών (ιιιιιου), ο Sam κι o John έχουν μια ήρεμη συζήτηση και συμφιλιώνονται.

John: Πρέπει να καταλάβεις κάτι. Αφότου πέθανε η μητέρα σας, το μόνο που έβλεπα ήταν Κακό, παντού. Και το μόνο που με ένοιαζε ήταν να κρατήσω εσάς τα αγόρια ζωντανούς. Σας ήθελα προετοιμασμένους. Έτοιμους. Μόνο που κάπου στην πορεία σταμάτησα να είμαι πατέρας σας κι έγινα ο λοχίας σας. Οπότε, όταν είπες ότι θέλεις να φύγεις για να σπουδάσεις, το μόνο που σκεφτόμουν […] ήταν ότι θα είσαι μόνος σου. Sammy, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό τί ήθελες εσύ. Απλά δεν μπορούσα να δεχτώ ότι εγώ κι εσύ… είμαστε απλά διαφορετικοί.

Luther and his guys - 1.20 Dead Man's Blood | Supernatural season ...

Οι Winchesters χρησιμοποιούν το αίμα νεκρού για να πιάσουν την Kate και να αναγκάσουν τον Luther να έρθει να τη σώσει. Σκοπεύει να την ανταλλάξει με το Colt. Για μια ακόμη φορά οι τρεις άνδρες έρχονται σε σύγκρουση εξαιτίας της εμμονής του John να θέλει να τους κρατήσει ασφαλείς, διώχνοντάς τους μακριά. Τους λέει να ξεπαστρέψουν όσα βαμπίρ βρίσκονται ακόμη στη φωλιά και μετά να φύγουν.

Το σχέδιο του John δεν πάει όσο καλά θα ήθελε, κι ο Luther είναι έτοιμος να τον σκοτώσει. Ευτυχώς για τον John, οι γιοι του παράκουσαν τη διαταγή του και γύρισαν πίσω για αυτόν. Αποσπούν την προσοχή του Luther, αρκετά ώστε να βρει την ευκαιρία ο John να αρπάξει το Colt και να τον πυροβολήσει. Το απέθαντο βαμπίρ σωριάζεται μπροστά στα μάτια τους. Το όπλο δουλεύει πραγματικά. Η εκδίκηση για το θάνατο της Mary είναι πια όσο πιο κοντά έχει υπάρξει ποτέ…

***

Dead Man's Blood | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumgir

Αυτό το επεισόδιο έχει πολλές πρωτιές για το Supernatural: είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε βαμπίρ στη σειρά, είναι η πρώτη εμφάνιση του Colt και ο πρώτος θάνατος κάποιου τέρατος από αυτό. Είναι, επίσης, το πρώτο επεισόδιο που βλέπουμε τους 3 Winchesters να διαδρούν μεταξύ τους για πάνω από 2 λεπτά!

Σε ότι αφορά τους αντιπάλους, το επεισόδιο δεν λέει και πολλά. Γενικά, ενώ η ποπ-κουλτούρα μας έχει δώσει φανταστικές βαμπιροϊστορίες, τους βρικόλακες του Supernatural τους έβρισκα πάντα τρομερά βαρετούς. Κι αυτή η πρώτη τους εμφάνιση δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Luther είναι ο κοινότυπος emo αρχηγός (που ο μόνος λόγος ύπαρξής του ήταν να πεθάνει από το Colt) και η Kate η κοινότυπη grunge γκόμενά του (που για κάποιο σεναριακό λόγο επέζησε, αλλά δεν την είδαμε ποτέ ξανά). Οι υπόλοιποι της φωλιάς απλά γλάστρες. Κάτι πήγαν να κάνουν οι δημιουργοί με την εξωτερική εμφάνισή τους (κρυφά κοφτερά δόντια κι όχι κυνόδοντες, μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι), αλλά τα άσχημα εφέ δεν βοήθησαν την κατάσταση.

Στη θέση των βαμπίρ, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο τέρας, γιατί έτσι κι αλλιώς η πλοκή του επεισοδίου περιστράφηκε γύρω από το Colt και τη σημασία του στον πόλεμο με τον δαίμονα που σκότωσε τη Mary. Η τεταμένη σχέση των Winchesters κάνει το επεισόδιο να αξίζει όλα τα λεφτά. Εδώ είδαμε τον John Winchester στο μεγαλείο του, και τους γιους του, οι οποίοι σε όλη τη σεζόν ακολουθούσαν στη μεγαλοπρεπή σκιά του, ξαφνικά να πατάνε πόδι. Στο τέλος, ο John παραδέχεται ότι τα αγόρια του έχουν δίκιο, και δέχεται να συνεργαστούν για να νικήσουν μαζί τον δαίμονα, τώρα που έχουν ένα όπλο που μπορεί να τον σκοτώσει…

Dead Man's Blood | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumgir

John: Με φοβίζει πολύ. Εσείς οι δυο είστε ό,τι έχω και δεν έχω. Αλλά υποθέτω ότι είμαστε δυνατότεροι ενωμένοι σαν οικογένεια. Οπότε… θα κυνηγήσουμε αυτό το πράγμα. Μαζί.

Έχοντας την πολυτέλεια της στερνής γνώσης που δεν είχα πρώτα, αναγνωρίζω και κατανοώ πραγματικά τον John Winchester πια (μου πήρε μόνο 15 χρόνια), και τους λόγους για τους οποίους έκανε ό,τι έκανε. Όσα ειπώθηκαν σε αυτό το επεισόδιο μεταξύ πατέρα και γιών αποτελούν τεράστια προοικονομία, γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι ο John σε 3 επεισόδια πεθαίνει: θυσιάζεται για να σώσει τον Dean. Σεναριακά, λοιπόν, ήταν ύψιστης σημασίας να πει όσα είπε και να συμφιλιωθεί με τα παιδιά του πριν επέλθει το μοιραίο…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Fun facts & Trivia

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Παρά τους βαρετούς αντιπάλους, το επεισόδιο ξεχωρίζει γιατί εισήγαγε το Colt στη μυθολογία της σειράς και άλλαξε τη δυναμική των 3 Winchesters.
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x