Supernatural Αφιέρωμα: “Φιλικά” Τέρατα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Τι είναι ο Sam και ο Dean Winchester; Κυνηγοί θα μου πείτε. Και τι κυνηγούν; Τέρατα θα μου ξαναπείτε. Όχι, δεν πρόκειται για ερωτήσεις παγίδα. Σας θυμίζω, όμως, ότι υπήρχαν και τέρατα που δεν είχαν καμιά πρόθεση να βρεθούν εμπόδιο στο δρόμο των Winchesters αλλά αντίθετα τους βοήθησαν σε πολλές περιπτώσεις είτε για δικό τους όφελος είτε γιατί αγωνίζονταν να απαρνηθούν την monster πλευρά τους και να ελέγξουν τα βίαια ένστικτά τους. Ας θυμηθούμε κάποια από αυτά…

Benjamin “Benny” Lafite: ένας βρικόλακας, που όμως μέσα του είχαν ριζώσει βαθιά υπολείμματα ανθρωπιάς καθώς ο ίδιος προσπαθούσε να ξεφύγει από το αιματοβαμμένο του παρελθόν. Και τότε ήρθε ο έρωτας και μάλιστα ελληνικού χρώματος. Δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην γοητεία της Andrea, ένας έρωτας όμως που δεν είχε αίσιο τέλος για κανέναν από τους δύο. Κι αν αυτό σας θυμίζει σενάριο ελληνικής ταινίας μη βιαστείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας αφού το ασπρόμαυρο, scary σκηνικό του Καθαρτηρίου, όπου κατέληξε ο Benny, δεν μας αφήνει περιθώρια για άλλη μετάφραση…

Βέβαια δεν είναι όλα άσπρα μαύρα όταν εμφανιστεί ένας Winchester. Έτσι και η συνάντηση του Benny με τον Dean ήταν καθοριστική και για την οικονομία της υπόθεσης αλλά και για την ψυχοσύνθεση των δύο  πρωταγωνιστών. Ο Dean, ο ανελέητος κυνηγός, αποκτά έναν αδερφικό φίλο και ο Benny συναντά τον άνθρωπο που θα τον οδηγήσει έξω από την πύλη του Καθαρτηρίου και θα τον στηρίξει στην προσπάθειά του να εναρμονιστεί με τον πραγματικό κόσμο. (8×01 We need to talk about Kevin).  Ο γοητευτικός βρικόλακας με τη ζεστή φωνή (…συγγνώμη, παρασύρθηκα) προσπάθησε -αν και μάταια- να ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους καταπνίγοντας την θανάσιμη επιθυμία του για αίμα (περιοριζόταν σε αίμα από νοσοκομείο). Κι επειδή “ό,τι γράφει η μοίρα, δεν ξεγράφει η χείρα” ούτε την  Andrea έσωσε από την χείρα του Dean ούτε μπόρεσαν να ζήσουν με εκείνη happily ever after ενώ ο ίδιος βρέθηκε ξαφνικά μόνος μέσα σε μια ατέλειωτη ανθρωπότητα (8×05 Blood Brother). Ωστόσο, κατάφερε να σώσει την εγγονή του Elizabeth (8×09 Citizen Fang) από την μανία του κυνηγού Martin (γυάλιζε από τότε το ματάκι του…) αλλά βοήθησε και τον Sam να απελευθερώσει την ψυχή του Bobby από το Καθαρτήριο θυσιάζοντας τον εαυτό του (8×19 Taxi Driver) γεγονός, που προκάλεσε έναν βουβό πόνο στον φίλο του, στον “αδερφό” του Dean, με τον οποίο τους ένωσε ένας ξεχωριστός κώδικας φιλίας.

Και μιας και μιλάμε για βρικόλακες ας θυμηθούμε και την Lenore, που είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός μιας ομάδας βρικολάκων και αρνιόταν και εκείνη να πιει ανθρώπινο αίμα καταφεύγοντας σε…αγελαδινό (2×03 Bloodlust). Ο  Gordon είχε εξαπολύσει με αδίστακτη μανία ένα σχεδόν εμμονικό κυνήγι εναντίον της (είχε κι αυτός τα ψυχολογικά του θεματάκια…) καταδικάζοντάς την, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των αδερφών Winchester, οι οποίοι ήταν πιο open-minded απέναντι στα υπερφυσικά όντα. Οι δεύτερες ευκαιρίες δεν ήταν όμως στο μενού του Gordon. Ωστόσο, την Lenore θα την ξανασυναντήσουμε  στο επεισόδιο 6×19 Mommy Dearest ως σύμμαχο των Winchester για να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν την Εύα. Επιδίωξε η ίδια το τέλος της και ο Castiel φρόντισε να ικανοποιήσει αυτή την τελευταία επιθυμία της. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξαναυπάρξει friendly monster, μάγισσα αυτή τη φορά, στη σειρά Buffy the Vampire Slayer.

Και μένουμε σε τέρατα με …δόντια. Αυτή τη φορά λυκανθρώπους και μάλιστα γένους θηλυκού: από τη μια, η Madison για την οποία καρδιοχτύπησε ο μικρός αδερφός Winchester (2×17 Heart) και επιχείρησε μάταια να νικήσει την λυκανθρωπία με ξόρκι, που θα ξαναχρησιμοποιήσει με επιτυχία αυτή τη φορά, στον 12ο κύκλο, στο επεισόδιο 12×16 Ladies Drink Free με την Claire με τη βοήθεια του Mick Davies. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σφαίρα από το όπλο του Dean που έσβησε τη ζωή της Madison και άνοιξε άλλο ένα κενό στην εσώψυχα του Sam (λες και δεν είχε ήδη αρκετά…).

Σε αρκετούς κύκλους αργότερα και συγκεκριμένα στο επεισόδιο 8×04 Bitten, οι νεαροί κυνηγοί θα συναντήσουν την Kate, μια γλυκιά ξανθούλα λυκάνθρωπο, που τυχαία βρέθηκε στην απέναντι, σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Και προς κακή της τύχη, βρέθηκαν ξανά μπροστά της στο επεισόδιο 10×04 Paper Moon, τότε, που λόγω αφέλειας και κακής κρίσης είχε οδηγήσει στην λυκανθρωπία και την αδερφή της Tasha, που δεν μοιραζόταν όμως τις ίδιες …ευαισθησίες με αυτή γι αυτό και η Kate της έδωσε το τέλος που της άξιζε.

Ωστόσο και κάποιοι φίλοι και συν-κυνηγοί των Winchesters πέρασαν στην…τερατοχώρα. Και αυτός που μου έρχεται στο μυαλό δεν είναι άλλος από τον ένα και μοναδικό στο είδος του Garth, που ξαφνικά από άνθρωπος εμφανίζεται στον Sam και στον Dean ως λυκάνθρωπος! Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ αφού παρουσιάζεται παντρεμένος και με μια κοπέλα της ίδιας…φύσης (9×12 Sharp Teeth), την Bess Fitzgerald, που δεν γνωρίστηκε με τους Winchesters κάτω από τις καλύτερες, φιλικές συνθήκες. Η φιλήσυχη νέα οικογένεια του Garth με  επικεφαλή τον πατέρα της Bess, Jim Myers, κρύβει ωστόσο και μια κακιά μητριά, που κάθε άλλο παρά φιλική δεν είναι με τους κυνηγούς σε αντίθεση με τον σύζυγο και την θετή κόρη της.

Και μιας και ήρθε ο λόγος στις οικογένειες, ας θυμηθούμε και μια άλλη monster οικογένεια, αυτή της Maritza, που ήταν πιστάκο. Η ίδια θέλησε να ζήσει αρμονικά στην ανθρώπινη κοινωνία και κατάφερε να τρέφεται ελέγχοντας την πείνα της σε ένα σπα ομορφιάς και ευεξίας που διατηρούσε. Εκεί βρέθηκε και η σερίφης Donna Hanscum για να χτίσει κορμί αγαλματένιο. Που να ήξερε ότι τα…περιττά κιλά της ήταν πήγαιναν στην τροφοδοσία των πιστάκο. Η Maritza βέβαια σεβόταν την ανθρώπινη ύπαρξη γεγονός που προκάλεσε τον οίκτο των Winchesters, οι οποίοι έδειξαν για μια ακόμη φορά την μεγαλοψυχία τους αφήνοντάς την ελεύθερη. Φυσικά δεν είχε την ίδια μοίρα και ο αδερφός της, που έβλεπε τους ανθρώπους σαν κρεμ μπρουλέ…(9×13 The Purge).

Και όσο lucky ήταν η Maritza άλλο τόσο ήταν και ο θηριάνθρωπος Lucky, που στο επεισόδιο 6×08 All dogs go to heaven, έπεισε τον Sam και τον Dean πως δεν αναζητούσε τίποτε άλλο από μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Τέτοιο κατοικίδιο να έχεις, τι τους θες τους σωματοφύλακες!

Και επειδή είναι εντυπωσιακή η ικανότητα κάποιων τεράτων να αλλάζουν μορφές, θα ήταν άδικο να μην θυμηθούμε και τους πολυμορφικούς. Σε αυτήν την τερατο-οικογένεια άλλοι έχουν δολοφονικές και εκδικητικές τάσεις άλλοι έχοντας αποδεχτεί την ιδιαιτερότητά τους επιδιώκουν να χτίσουν ισορροπημένες σχέσεις με τους ανθρώπους. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και ο David Lassiter, ο πολυμορφικός που τον ένωσε ο θεός του Έρωτα με την λυκάνθρωπο Violet Duval (9×20 Bloodlines). Αυτή η πολύπαθη σχέση τους προκάλεσε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των υπερφυσικών πλασμάτων με βασικούς αντιπάλους δύο οικογένειες – συμμορίες, που πάλευαν για την επικράτησή τους, κάτι σαν Gangs of New York ένα πράγμα.

Αλλά και στον 13ο κύκλο (13×04 The Big Empty), συναντάμε άλλη μία πολυμορφική με φιλικές διαθέσεις προς την ανθρώπινη κοινότητα, προσφέροντας μάλιστα τις υπηρεσίες της και αυτή στους Winchesters για την καταπολέμηση του κακού. Δεν είναι άλλη παρά η Mia, που βοήθησε τα αδέρφια να εξουδετερώσουν τον πολυμορφικό πρώην φίλο της Buddy, αλλά και ως ψυχολόγος – σύμβουλος που ήταν, κατάφερε να βοηθήσει τον Sam και τον Dean να συμφιλιωθούν με τις πικρές αναμνήσεις ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος δίνοντας μια άλλη προοπτική στην μεταξύ τους αδερφική σχέση. Well done, Mia!

Και ολοκληρώνουμε αυτή τη σύντομη ανασκόπηση, με ένα κιτσούνε, την Amy Pond. Παλιά γνώριμη του Sam από το εφηβικό του παρελθόν, που τον έσωσε σκοτώνοντας την ίδια τη μητέρα της όταν εκείνη απειλούσε τον μικρό αδερφό Winchester. Ωστόσο, ο Dean, που ήταν ακόμη στη φάση “μην κοιτάς την ομορφιά του, το χούι του κοίτα” δεν έβλεπε ένα ρόδινο μέλλον στη σχέση Sam και Amy και κυρίως δεν έβλεπε και τόσο φιλική τη συμπεριφορά της Amy (7×03 The girl next door). Έτσι δεν της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία εγκαταλείποντας τον γιο της Jacob μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους.

Γι αυτό όταν ακούμε “Winchesters” δεν έρχεται στο μυαλό μας μόνο η εικόνα δύο ατρόμητων κυνηγών αλλά και δύο αδερφών που δεν στόχευαν να γίνουν κυνηγοί της επιτυχίας αλλά άνθρωποι της αξίας. Για αυτόν το λόγο ξεχωρίζουν από άλλους πρωταγωνιστές του hunting. Κι αυτό είναι που μας κάνει να τους ακολουθούμε τόσα χρόνια τώρα!

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Iro
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

Περισσότερα Άρθρα