Supernatural Ιστορία | Οι Παλιοί Θεοί (Old Gods)

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

File:830px-Gods.png

Οι Παλιοί Θεοί (ή αλλιώς παγανιστικοί θεοί) είναι μια φυλή αρχέγονων υπερφυσικών πλασμάτων, που ανήκουν σε διάφορα πάνθεα και, σε διαφορετικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, ίδρυσαν κάποια θρησκεία και λατρεύτηκαν από τους πιστούς της.

Παρόλο το ρόλο τους στην ανθρώπινη ιστορία και θρησκεία, οι Παλιοί Θεοί στην πλειοψηφία τους είναι σκληροί, μικρόψυχοι, άσπλαχνοι, και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και την επιβίωσή τους. Κάποιοι από αυτούς είναι ουδέτεροι ή αδιάφοροι προς τους ανθρώπους, κι ελάχιστοι φαίνεται να θέλουν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, αλλά οι περισσότεροι είναι κακόβουλοι. Πολλοί θεοί, μάλιστα, είναι και ανθρωποφάγοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural atropos gifΕμφανίσεις θεών στο Supernatural:

Οι παγανιστικοί θεοί είναι τα πέμπτα κατά σειρά πιο συχνά υπερφυσικά πλάσματα που εμφανίζονται στη σειρά. Έχουμε δει θεούς (όχι απαραίτητα βασισμένους σε αληθινούς μυθολογικούς χαρακτήρες) στα παρακάτω επεισόδια:

 1. Scarecrow – ανώνυμος Βανίρ

 2. Tall Tales – Ανάνσι (απλή αναφορά)

 3. A Very Supernatural Christmas – Οι Carrigans

 4. Wishful Thinking Τιαμάτ (απλή αναφορά)

 5. Fallen Idols Λέσι

 6. Hammer of the Gods Κάλι, Όντιν, Μπάλντουρ, Μπάρον Σαμντί, Ερμής, Γκανέσα, Ζάο Σεν και Ίσιδα

 7. You Can’t Handle The Truth Βέριτας

 8. My Heart Will Go On Άτροπος (και απλή αναφορά στις υπόλοιπες Μοίρες)

 9. Defending Your Life Όσιρις

 10. Time After Time Χρόνος

 11. The Slice Girls Αρμονία (απλή αναφορά)

 12. What’s Up, Tiger Mommy? Πλούτος, Beau και Βίλι 

 13. Heartache Κακάο (απλή αναφορά)

 14. Remember the Titans Προμηθέας, Άρτεμις και Δίας

 15. Rock and a Hard Place Βέστα

 16. Sharp Teeth Φένρις (απλή αναφορά)

 17. Fan Fiction Καλλιόπη

 18. The Memory Remains Μολώχ (και απλή αναφορά στον Πάνα)

 19. Who We Are Ντέβλα (απλή αναφορά)

 20. The Thing Γιόκοθ και Γκλίθουρ

 21. Unfinished Business Λόκι*, Σλάιπνιρ, Φένριρ και Νάρφι

*Σημείωση: Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρίστανε για αιώνες τον Σκανδιναβό θεό Λόκι. Πριν αποκαλυφθεί η αγγελική φύση του, ο Γαβριήλ εμφανίστηκε παρίστανε τον Λόκι στα επεισόδια: Tall Tales, Mystery Spot και Changing Channels.

File:VeritasSPN 1117.jpgΙστορία 

Κάποια στιγμή στην ιστορία του σύμπαντος (δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν πριν ή μετά την Κοσμογονία από τον Θεό), άρχισαν να εμφανίζονται οι παγανιστές θεοί. Με τον καιρό σχημάτισαν διάφορα συλλογικά πάνθεα και γέννησαν θρησκείες στους ανθρώπους, που προσέλκυσαν πολλούς πιστούς ανά τον κόσμο. Οι θεότητες αυτές λατρεύονταν για αιώνες, και σε κάποιες περιπτώσεις για χιλιετίες. Χάρη στις θυσίες που τους προσέφεραν οι θνητοί γινόταν ακόμα πιο δυνατοί, “σχεδόν άτρωτοι”, σύμφωνα με τον Sam Winchester.

Οι Παλιοί Θεοί έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών του όταν εμφανίστηκαν οι αβρααμικές θρησκείες (ο Ιουδαϊσμός, ο Μουσουλμανισμός και ο Χριστιανισμός). Έμειναν χωρίς πιστούς να τους προσφέρουν θυσίες, κάτι που τους αποδυνάμωσε πολύ και τους ανάγκασε να φροντίζουν μόνοι τους να παίρνουν τις θυσίες που δεν τους προσφέρονται πια απλόχερα. Στη μοντέρνα εποχή, υπάρχουν ακόμη οι θεοί, διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο, που παριστάνουν τους ανθρώπους, και είτε δημιουργούν μικρές αιρέσεις ή σκοτώνουν για να έχουν τις θυσίες που χρειάζονται.

Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την καταγωγή των Παλιών Θεών, το παρελθόν, το απόγειο και την παρακμή τους. Σύμφωνα με την Κάλι, το είδος τους προϋπήρχε του “δυτικού” Θεού, και είναι δισεκατομμύρια.

Kali: Westerners, I swear. The sheer arrogance. You think you’re the only ones on earth? You pillage and you butcher in your God’s name. But you’re not the only religion, and he’s not the only god. And now you think you can just rip the planet apart? You’re wrong. There are billions of us. And we were here first. 

File:IMG 0216.jpgΧαρακτηριστικά

Οι παγανιστικοί θεοί συχνά μεταμφιέζονται σε απλούς θνητούς, όμως οι περισσότεροι έχουν αληθινές μορφές αποκρουστικές, ή τεραστίων διαστάσεων, στο οποίο μοιάζουν με τους αγγέλους. Τα αληθινά πρόσωπα της Madge και του Edward Carrigan μοιάζουν με δαιμονικά. Στην αρχική της μορφή η Κάλι είχε γαλάζιο δέρμα, κυνόδοντες και πολλαπλά ζευγάρια χεριών. Κάποιες θεότητες έχουν χαρακτηριστικά ζώων, όπως η Βέριτας, που είχε χαρακτηριστικά γάτας, ή ο Γκανέσα, που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ελέφαντα. Άλλες θεότητες μπορούν να πάρουν εντελώς διαφορετικές μορφές, πέρα των ζωόμορφων ή των ανθρωπόμορφων. Για παράδειγμα, ο Βανίρ που συνάντησαν ο Sam και ο Dean στις αρχές των περιπετειών τους, είχε κυριεύσει ένα άψυχο αντικείμενο (ένα σκιάχτρο), ενώ αναφέρθηκε ότι κατοικούσε σε ένα πραγματικό ιερό δέντρο (υπονοείται ότι μπορεί και να ήταν ο ίδιος το δέντρο).

Ως θεοί, είναι πανίσχυρα όντα, αλλά έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, από την ηλικία μέχρι και τις ικανότητές τους. Υπάρχουν και διαφορετικές ‘φυλές’ θεών. Για παράδειγμα, ο Προμηθέας περιγράφηκε ως “Τιτάνας” και ως “πρωτο-θεός”, χωρίς να επεξηγείται μέσα στο σενάριο πού (και αν) διαφέρει από τους υπόλοιπους θεούς.

Οι θεοί έχουν, επίσης, διαφορετικά πιστεύω, αντιλαμβάνονται εντελώς διαφορετικά κάποια γεγονότα, και είναι στην πλειοψηφία τους δογματικοί και προκατειλημμένοι ενάντια στις υπόλοιπες θρησκείες.

Odin: I don’t know what everybody’s getting so worked up about! ‘Cause it’s just a couple of angels having a slap fight! There’s no Armageddon. Everybody knows, when the world comes to an end, the Great Serpent Jormungandr rises up, and I myself will be eaten by a big wolf!
Zao Shen: Here we go…
Odin: Oh yeah? And why is that? Because your beliefs are so much more realistic? The whole world’s getting carried around on the back of a giant turtle? Ha! Give me a break!
Zao Shen: Don’t mock my world turtle.
Odin: What are you gonna do about it?
Zao Shen: I’m gonna send you packing to Valhalla!
Odin: You watch your mouth when you talk to me, boy!
Zao Shen: Boy? I’m older than you.
Odin: No one’s ever proved that.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural mercury gif

Οι περισσότεροι θεοί είναι υπερόπτες και αλαζονικοί, και βλέπουν τους εαυτούς τους ως τα πανίσχυρα ανώτατα όντα. Περιφρονούν τους ανθρώπους, βλέποντάς τους μόνο ως υπόδουλους, ή ως πηγή τροφής, ψυχαγωγίας και θυσιών. Κάποιοι επιτίθενται σε θνητούς μόνο για τη διασκέδασή τους και απολαμβάνουν σαδιστικά να τους βασανίζουν ή να τους σκοτώνουν. Εκτός από τον Προμηθέα, κανείς άλλος θεός δεν έχει αντιταχθεί στο βασανισμό ή στη θανάτωση θνητών.

Πολλοί θεοί έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στους παρθένους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα η Βέστα, o Βίλι, και κάμποσοι από τους θεούς που συναντήθηκαν με την Κάλι στο ξενοδοχείο Elysian Fields κατά τη διάρκεια της Αποκάλυψης.

Ένα ακόμα κοινό στοιχείο των περισσότερων παγανιστικών θεών είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης που υπάρχει μεταξύ τους (με εξαίρεση, ίσως, κάποιες θεότητες που ανήκουν στο ίδιο πάνθεον).  Έχουν την ίδια εχθρότητα μεταξύ τους, όση έχουν και προς τους ανθρώπους. Κανονικά, ο κύριος στόχος ενός θεού είναι να φροντίσει το τομάρι του, και κάποιοι είναι διατεθειμένοι να προδώσουν άλλους θεούς αν λάβουν κάποια καλύτερη προσφορά.

Ένα ακόμα σημαντικό κοινό στοιχείο των Παλιών Θεών είναι η ανάγκη τους για τη συνέχιση των εθιμοτυπικών τελετουργικών τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τα συνεχίζουν αναλλοίωτα μέσα στους αιώνες, χωρίς να τους νοιάζει ο αριθμός των πιστών που τους έχει απομείνει. Κάποιοι τα έχουν εξελίξει για να συνάδουν με το ρεύμα της μοντέρνας εποχής.

File:Remember the titans Zeus.jpgΔυνάμεις 

Οι θεοί είναι πολύ ισχυρά υπερφυσικά πλάσματα. Οι δυνάμεις τους, και η ισχύ τους, σε αντίθεση με τους αγγέλους, τους δαίμονες και άλλα υπερφυσικά πλάσματα, ποικίλλουν. Κάποιοι κατέχουν ξεχωριστές δυνάμεις που τους διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους του είδους τους. Κάποιοι είναι τόσο ισχυροί (πιο ισχυροί και από αγγέλους) που μπορούν να θεωρηθούν ανώτατα όντα σαν το Θεό και την Amara. Η ισχύς των δυνάμεών τους εξαρτάται από τον τύπο και την ηλικία τους.

Όλοι οι θεοί μοιράζονται κάποιες συγκεκριμένες δυνάμεις: είναι αγέραστοι και (σχεδόν) άτρωτοι, ενώ επιδεικνύουν και υπεράνθρωπες αισθήσεις, σωματική δύναμη και αντοχή. Οι νοητικές διεργασίες τους και η αντίληψή τους φαίνεται να είναι επίσης ανώτερες από τις ανθρώπινες. Τέλος, έχουν εγγενή την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν μαγεία. Πέρα από αυτές τις κοινές ικανότητές τους, όμως, οι περισσότεροι θεοί κατέχουν δυνάμεις μοναδικές ή έστω δυνάμεις πιο σπάνιες που δεν κατέχουν όλοι του είδους τους:

 • Υπερ-ταχύτητα – Κάποιες θεότητες όπως ο Λέσι, ο Όσιρις, και κυρίως ο Ερμής, έχουν την ικανότητα να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.
 • Τηλεμεταφορά – Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural artemis teleportation gifΚάποιοι παλαιότεροι και πιο ισχυροί θεοί, όπως η Κάλι, ο Μπάλντουρ, ο Όσιρις, η Άτροπος, ο Πλούτος, ο Χρόνος και η Άρτεμη, έχουν την ικανότητα της τηλεμεταφοράς. 
 • Τηλεκίνηση – Έχουμε δει πολλούς θεούς να μπορούν να μετακινήσουν αντικείμενα και ανθρώπους με τη σκέψη τους. Έχουμε δει, μεταξύ άλλων, την Κάλι, τον Όσιρι, τη Βέριτας, τον Beau και τον Δία να επιδεικνύουν αυτήν την ικανότητα.
 • Τηλεπάθεια – Πολλοί θεοί έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τις σκέψεις των άλλων. Ο Λέσι και ο Όσιρις την χρησιμοποιούσαν για να αντλήσουν πληροφορίες από τα θύματά τους.
 • Βιοκίνηση – Η ικανότητα ελέγχου ενός σώματος, είτε για να το τραυματίσεις ή να το μεταμορφώσεις. Είδαμε την Κάλι να χρησιμοποιεί αυτήν την ικανότητα εναντίον του Ερμή, και τον Δία να στραγγαλίζει τον Προμηθέα με μια κίνηση του χεριού. Επίσης, η Αρμονία, η μητέρα των πρώτων Αμαζόνων, τις μεταμόρφωσε σε υπερφυσικά πλάσματα για να τις προστατέψει. Ο θεός των Μάγια, ο Κακάο, μπορούσε να χαρίσει αθανασία (και υπερφυσικές δυνάμεις) σε κάποιον θνητό, με αντάλλαγμα συχνές θυσίες.
 • Χρονοκίνηση – Λίγοι θεοί έχουν την ικανότητα χειραγώγησης του χρόνου – με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας τους. Η Άτροπος μπορεί να σταματήσει τον χρόνο και να ελέγξει επιλεκτικά τη ροή του, κάτι που την καθιστά ικανή να κατευθύνει κατά βούληση την εξέλιξη συγκεκριμένων γεγονότων και να δρομολογήσει τη μοίρα των θνητών. Ο Χρόνος μπορούσε να ταξιδέψει στο χρόνο, παίρνοντας κι άλλους μαζί του. Μπορούσε επίσης να ελέγξει τη ροή του χρόνου. Μια άλλη μορφή χρονοκίνησης είναι η δημιουργία χρονικών βρόχων (όπου το θύμα επαναλαμβάνει γεγονότα ξανά και ξανά, μέχρι να πεθάνει εκείνος που το παγίδευσε ή να το απελευθερώσει). Ο μοναδικός που έχει επιδείξει αυτήν την ικανότητα είναι ο Γαβριήλ, όταν δρούσε ως Μπαγαπόντης. Δεν είναι γνωστό, όμως, αν όλοι οι Μπαγαπόντηδες (οι αληθινοί, όχι οι incognito Αρχάγγελοι) κατέχουν τη δύναμη να δημιουργούν χρονικούς βρόχους.

  File:Tumblr mcs8mdsU3n1qdm1cbo10 r1 250.gif

 • Μεταμόρφωση – Οι περισσότεροι θεοί έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την μορφή τους και επιλέγουν να εμφανίζονται σαν κοινοί θνητοί. Οι Μπαγαπόντηδες και ο Λέσι μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή θελήσουν, ενώ και ο Γκανέσα έχει την ικανότητα μεταμόρφωσης σε ελέφαντα (εικάζεται ότι αυτή είναι και η αληθινή του μορφή).
 • Κυρίευση – Είδαμε τον Βανίρ στο Scarecrow να μπορεί να κυριεύσει ένα σκιάχτρο, και να μπαινοβγαίνει σε αυτό κατά βούληση.
 • Στρέβλωση της Πραγματικότητας – Την ικανότητα αλλαγής και χειραγώγησης των νόμων της φυσικής πραγματικότητας και δημιουργίας νέων νόμων ή πραγματικοτήτων έχουν κυρίως οι Μπαγαπόντηδες. Άλλοι θεοί που κατέχουν αυτή τη δύναμη είναι ο Ερμής,  που μετέτρεψε ένα εγκαταλλειμένο κτίριο σε 5άστερο ξενοδοχείο μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Μολώχ που πραγματοποιούσε τις ευχές της Οικογένειας Bishop για δεκαετίες με αντάλλαγμα αίμα, και η Μούσα Καλλιόπη, που μπορούσε να δημιουργήσει πλάσματα από το πουθενά.
 • Διαχείριση της Χλωρίδας – Η ικανότητα μερικής ή ολικής επίδρασης πάνω στα φυτά και τη βλάστηση, όπως για παράδειγμα το να επαναφέρει κάποιος ξεραμένα φυτά στη ζωή. Η παρουσία του Ερμή στο Elysian Fields είχε αυτήν την επίδραση. Επίσης, οι Βανίρ μπορούν να κάνουν τις σοδειές πιο πλούσιες (αρκεί να τους προσφέρουν οι άνθρωποι τις κατάλληλες θυσίες).
 • Διαχείριση του Καιρού – Κάποιες θεότητες μπορούν να ελέγξουν τον καιρό, όπως για παράδειγμα να αποτρέψουν έναν δριμύ χειμώνα, ή να προσφέρουν ένα κλίμα κατάλληλο για φύτεμα και αποκομιδή καρπών. Οι Carrigans είχαν αυτήν την ικανότητα, καθώς και οι Βανίρ, που, όπως είδαμε, μπορούν να εξαπολύσουν δυνατή καταιγίδα αν θυμώσουν. Μια ομάδα θεών μπόρεσαν να οδηγήσουν τον Sam και τον Dean σε αυτούς δημιουργώντας μια τρομερή καταιγίδα.
 • Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural kali gifΠυροκίνησηΗ ικανότητα δημιουργίας και χειραγώγησης της φωτιάς. Η Κάλι ρίχνει τη φωτιά από τα χέρια της σαν φλογοβόλο, ενώ η Βέστα χρησιμοποιεί την ικανότητα της με τόση ακρίβεια που μπορεί να εξαπολύσει ένα θερμικό κύμα που θα βγάλει νοκ-άουτ τους αντιπάλους της, αντί να τους κάψει.
 • Απόσπαση της Αλήθειας – Μέχρι τώρα μόνο η Βέριτας επέδειξε αυτήν την ικανότητα. Η θεά αυτή μπορούσε επίσης να καταραστεί κάποιον να ακούει μόνο την αλήθεια από τους άλλους.
 • Ηλεκτροκίνηση – Η ικανότητα δημιουργίας και χειραγώγησης του ηλεκτρισμού. Μέχρι στιγμής, ο μόνος θεός με αυτήν την ικανότητα ήταν ο Δίας.
 • Νεκρομαντεία – Η ικανότητα ελέγχου των νεκρών (πνευμάτων/ψυχών). Ο Όσιρις μπορεί να ελέγχει τα πνεύματα των νεκρών, και να τους μετατρέπει σε εκδικητικά πνεύματα.
 • Ενόραση – Ως θεός του χρόνου, ο Χρόνος μπορούσε να δει το μέλλον.
 • Αναγέννηση – Η ικανότητα επαναφοράς κάποιου νεκρού στη ζωή.  H κατάρα του Δία στον Προμηθέα τον ανάγκαζε να επανέρχεται στη ζωή μετά τον καθημερινό θάνατό του. Επίσης, o Λόκι/Γαβριήλ ανέστησε τον Dean μετά από 6 μήνες που ήταν νεκρός. Και πάλι, δεν είναι ξεκάθαρο αν όλοι οι Μπαγαπόντηδες έχουν αυτήν την ικανότητα ή μόνο ο Γαβριήλ που είναι Αρχάγγελος.
 • Διαχείριση ψυχών – Ο Πλούτος ήταν ικανός να αφαιρέσει την ψυχή της Κυρίας Tran όταν έκλεισε μαζί της μια συμφωνία.

Σπονδές, θυσίες και άλλες προσφορές στους θεούς

Έχει επιβεβαιωθεί κάμποσες φορές μέσα στο Supernatural, ότι οι δυνάμεις των θεών δεν πηγάζουν από την πίστη των ανθρώπων σε αυτούς. Ο αληθινός λόγος που οι δυνάμεις των θεοτήτων ποικίλλουν είναι άγνωστος – εικάζουμε ότι έχει να κάνει με την ηλικία ή/και τη φυλή τους. Παρόλα αυτά, οι θεοί κερδίζουν τουλάχιστον ένα μέρος των δυνάμεών τους από τις προσφορές και τις θυσίες των θνητών.

Sam: The thing is, with the old gods, once upon a time they were – they were just short of invincible. But they got a lot of their mojo from worshipers, from people feeding them.
Jody Mills: These days, not so much.
Sam: Right, they’re not what they used to be. But they make up for lack of power with being twice as pissed and a lot more hands-on.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού είναι η θεά Βέστα που ήθελε παρθένες και ο Βανίρ που ήθελε έναν άνδρα και μια γυναίκα για να παρέχει καλύτερη σοδειά, ευφορία και προστασία σε αυτούς που τον τρέφουν και τον λατρεύουν. Αν αυτές οι προσφορές δεν αποδοθούν για να κατευνάσουν τους θεούς, τότε όσα παρείχαν στους θνητούς θα εξαφανιστούν σιγά-σιγά.

Ο θεός Χρόνος υποστήριξε ότι χρειαζόταν 3 ανθρωποθυσίες για να μπορέσει να ελέγξει το που και το πότε θα μεταφερθεί μέσα στο χρόνο. Οι άνθρωποι που θα θυσιάζονταν δεν ήταν απαραίτητο να είναι πιστοί του.

File:SPN 1583.jpgΑδυναμίες

Αν και πρόκειται για ισχυρά υπερφυσικά όντα, οι θεοί μπορούν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν με πολλές μεθόδους:

 • Συγκεκριμένα τελετουργικά – Ο Λέσι, η Βέριτας, και ο Βανίρ μπορούσαν να πεθάνουν χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο τελετουργικό. Αντιστοίχως, οι Winchesters μπόρεσαν να αποδυναμώσουν (αλλά όχι να σκοτώσουν) τον Όσιρι μέσω ενός συγκεκριμένου τελετουργικού.
 • Ξύλινα παλούκια – Πολλές θεότητες (πχ. Χρόνος, Ζάο Σεν, Βέριτας, Πλούτος, Βέστα, Καλλιόπη) είναι ευάλωτες σε συγκεκριμένα είδη ξύλου, βουτηγμένου σε συγκεκριμένο είδος αίματος. Τα ξύλινα παλούκια που χρησιμοποιούνται εναντίον τους είναι συνήθως φτιαγμένα από ξύλο δένδρων κοινών στην πατρίδα τους. Παρομοίως, ο Δίας ήταν ευάλωτος σε ένα παλούκι φτιαγμένο από δέντρο που το χτύπησε κεραυνός.
 • Θεία όπλαΑποτέλεσμα εικόνας για supernatural mjolnir gifΌλα τα όπλα που κατασκευάστηκαν από θεούς ή από τους αγγέλους μπορούν να σκοτώσουν έναν θεό, ακόμα κι αν τα χειρίζεται θνητός. Κάποια από τα θεϊκά όπλα που είδαμε στο Supernatural ήταν το Mjolnir (ο Sam εύκολα σκότωσε τον Beau και τον Βίλι με το Σφυρί του Θωρ), και τα όπλα της Άρτεμης που σκότωσαν τον Δία και τον Προμηθέα. Το μοναδικό όπλο φτιαγμένο από άνθρωπο που μπορεί να σκοτώσει έναν θεό είναι το Κολτ (ο Sam σκότωσε με αυτό τον Μολώχ).
 • Αρχέγονα όντα – Όλα τα ανώτερα όντα, των ίδιων των θεών συμπεριλαμβανομένων, είναι ικανά να σκοτώσουν έναν θεό. Ο Αρχάγγελος Εωσφόρος μπόρεσε εύκολα να υπερνικήσει και να σκοτώσει μια στρατιά θεών.
 • Έλλειψη προσφορών ή/και θυσιών – Οι παγανιστικοί θεοί οφείλουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους στις προσφορές που λαμβάνουν από τους θνητούς, οπότε η έλλειψη προσφορών και θυσιών μειώνει δραματικά τη συνολική δύναμή τους.

Ημίθεοι

File:Oliver.jpg

Στο Remember the Titans της 8ης σεζόν, ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που είδαμε στο Supernatural τον απόγονο ενός θεού με μια θνητή, όμως, ο μικρός Oliver δεν χαρακτηρίζεται ποτέ μέσα στο επεισόδιο ως “ημίθεος”. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν έχασε εντελώς την αθανασία του μετά την άρση της κατάρας του Δία.

Στο Unfinished Business της 13ης σεζόν, ο Γαβριήλ χαρακτηρίζει τους Σλάιπνιρ, Φένριρ και Νάρφι ως “ημίθεους” για να το πάρει πίσω λίγο αργότερα, εξηγώντας πως είναι μεν απόγονοι του Loki, αλλά όχι ακριβώς ημίθεοι. Τους κατατάσσει στην κατηγορία των τεράτων προερχόμενα από θεούς. (Μας φώτισε…)


Trivia

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural atropos Κάποιοι Παλιοί Θεοί έχουν ενσωματωθεί στη νέα τάξη πραγμάτων και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν και πριν, αλλά στην υπηρεσία του Θεού πια. Για παράδειγμα, στην Άτροπο και στις αδερφές της, τις Μοίρες, δόθηκαν αρμοδιότητες, και έλεγχος πάνω στους θνητούς, από τον ίδιο το Θεό.

Όπως επιβεβαιώθηκε στο συνέδριο Salute to Supernatural για την 6η σεζόν, οι θεότητες δεν πάνε στο Καθαρτήριο όταν πεθαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τέρατα που δημιουργήθηκαν από την Εύα, και οι ρίζες τους είναι καθόλα μυστηριώδεις. Δεν γνωρίζουμε που καταλήγουν οι ψυχές/ουσίες τους μετά θάνατον.

 Ο Δίας ήταν ο μοναδικός παλιός θεός μέχρι στιγμής, που δεν έριχνε την ευθύνη της παρακμής του πανθέου του στην εξάπλωση των αβρααμικών θρησκειών. Αντιθέτως, κατηγορούσε τον Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά για να τη δώσει τους ανθρώπους.

 Ο Προμηθέας είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής καλός θεός που έχει περάσει από τη σειρά. Προσπάθησε να βοηθήσει τους ανθρώπους και δεν έδειξε σημάδια ότι ήθελε να τους εξουσιάσει, να τους σκοτώσει, ή να τους φάει.

Οι παγανιστικοί θεοί είναι το μοναδικό είδος υπερφυσικών πλασμάτων, μαζί με τις νεράιδες, του οποίου τα μεμονωμένα μέλη δεν κάνουν εμφάνιση σε παραπάνω από ένα επεισόδια. Με άλλα λόγια, ΚΑΘΕ θεότητα που έχουμε δει στη σειρά, σκοτώνεται, νικιέται ή εξαφανίζεται στο επεισόδιο που κάνει την πρώτη (και μοναδική) της εμφάνιση.Δείτε επίσης:

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα