Supernatural Ιστορία | Σωσίες (Doppelgängers)

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Doppelgänger είναι ο φασματικός σωσίας ενός ζωντανού όντος, από τη γερμανική λέξη που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘διπλός περιπατητής’. Ο όρος αναφέρεται σε οποιονδήποτε σωσία ενός ατόμου, αλλά συνήθως περιγράφει το λεγόμενο ‘σατανικό δίδυμο’. Η λέξη επίσης χρησιμοποιείται για το φαινόμενο κατά το οποίο πιάνεις την ίδια σου την εικόνα με την άκρη του ματιού του. Σε κάποιες μυθολογίες, το να δεις τον σωσία του είναι οιωνός θανάτου. Το να δουν οι φίλοι και οι συγγενείς σου τον σωσία σου είναι επίσης σημάδι κακοτυχίας ή επερχόμενης αρρώστιας.

– Pad of Definitions (1×06 Skin), Official Website

Ο όρος ‘Doppelgänger‘ χρησιμοποιείται συχνά στο Supernatural για να περιγράψει τον σωσία κάποιου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για συγκεκριμένο ον, αλλά γενικά για οποιοδήποτε πλάσμα μπορεί να πάρει τη μορφή κάποιου άλλου, όπως, για παράδειγμα, ένας πολυμορφικός ή ένας Λεβιάθαν. Για πρώτη φορά ακούσαμε τον όρο στο 1×06 Skin, όπου ο Dean χαρακτήρισε ως “doppelgänger” το πλάσμα που παρίστανε τον φίλο του Sam, τον Zach, το οποίο αποδείχθηκε στην πορεία ότι ήταν πολυμορφικός. Αλλά αυτή, φυσικά, δεν ήταν η τελευταία φορά που είδαμε κάποιον σωσία χαρακτήρα στη σειρά. Στην 7η σεζόν είδαμε δυο Λεβιάθαν να έχουν μεταμορφωθεί και να παριστάνουν τους Winchesters. Άλλο σχετικό περιστατικό είχε συμβεί στο 6×19 Mommy Dearest, όπου η Εύα παίρνει τη μορφή της Mary Winchester και εμπαίζει τα αγόρια. Η Charlie ήρθε αντιμέτωπη με την σατανική σωσία της στο There’s No Place Like Home της 10ης σεζόν, ενώ πιο πρόσφατα, είδαμε τον δαίμονα Ασμοδαίο να παριστάνει τον Προφήτη Donatello στο 13×02 The Rising Son, αλλά και μια Κοσμική Οντότητα να παίρνει τη μορφή του Castiel στο Κενό (13×04 The Big Empty).

Αποτέλεσμα εικόνας για the man who knew too much sam

Ο σωσίας μπορεί να μην είναι καν κάποιο ενυπόστατο ον, όπως τα παραπάνω που έχουν την εγγενή ικανότητα να αλλάζουν μορφές, αλλά αποκύημα της φαντασίας ή των ονείρων κάποιου, όπως συνέβη στον Dean που πάλεψε τον δαιμονικό σωσία του στον ονειρόκοσμο στο Dream A Little Dream Of Me ή στον Sam που αντιμετώπισε τα δυο αποσχισμένα κομμάτια του μυαλού του (από τα οποία, το ένα του επιτίθεται) στο The Man Who Knew Too Much.

Οι Doppelgängers στην Παράδοση

Σύμφωνα με το ghosts.monstrous.com, οι doppelgängers δεν είναι απλά σατανικοί δίδυμοι, αλλά “φασματικοί σωσίες των ζωντανών ανθρώπων που μοιάζουν με φαντάσματα νεκρών. Σε μερικές περιπτώσεις κάποιο άτομο μπορεί να συναντήσει τον σωσία του που θα κάνει κάποια μελλοντική δραστηριότητα.” Με άλλα λόγια ο doppelgänger θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πνευματικό απομεινάρι του μέλλοντος, σε αντίθεση με τα φαντάσματα που είναι απομεινάρια του παρελθόντος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Doppelgänger lore

Η Wikipedia λέει πως σε κάποιες μυθολογίες το να δεις τον σωσία (doppelgänger) του εαυτού σου είναι οιωνός θανάτου. Το να δουν οι φίλοι ή οι συγγενείς σου τον σωσία σου είναι επίσης σημάδι κακοτυχίας ή μπορεί να σημαίνει μια επικείμενη αρρώστια ή πρόβλημα υγείας. Οι doppelgängers των θρύλων δεν έχουν σκιά, ούτε αντανάκλαση στον καθρέφτη ή το νερό. Υποτίθεται ότι προσφέρουν συμβουλές στο άτομο το οποίο ακολουθούν, αλλά αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι κακοπροαίρετες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να βάλουν ιδέες στο μυαλό του θύματός τους ή να εμφανιστούν σε φίλους και συγγενείς και να προκαλέσουν σύγχυση και παρεξηγήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις όταν κάποιος έχει δει τον σωσία του είναι καταραμένος να τον καταδιώκουν οράματα του φασματικού διδύμου του. (πηγή)

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα