Supernatural πλάσματα: Ο Θεός

2
12

Ο Θεός είναι μια ύπαρξη που υπάρχει παράλληλα με άλλες θεότητες που αντιπροσωπεύουν Θεούς σε άλλες θρησκείες. Ο Θεός είναι η θεότητα των Αμπραχαμιάν θρησκειών, που είναι το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός. Άλλα ονόματα του Θεού που είναι γνωστά είναι: Αλλάχ, Γιαχβέ και Ιεχωβάς.

Ιστορία

chuck god

Ο Θάνατος, ισχυριζόταν ότι ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο Θεός μπορούν να θυμηθούν πόσο αρχαίοι είναι – ο Θάνατος πίστευε ότι μπορεί είναι όσο αρχαίος ή μπορεί και μεγαλύτερος από τον Θεό. Από ότι φαίνεται όμως έκανε λάθος μιας και στην 11η σεζόν μαθαίνουμε ότι στην αρχή του κόσμου ήταν μόνο ο Θεός με την αδερφή Του, το Σκοτάδι.

Εξαιτίας της μοναξιάς που ένιωθε, ο Θεός άρχισε να δημιουργεί, πιστεύοντας ότι μπορούσε να δείξει στην αδερφή Του ένα νέο τρόπο. Αλλά κάθε κόσμο που δημιουργούσε, εκείνη τον κατέστρεφε. Τελικά ο Θεός δημιουργεί τους αρχάγγελους και μαζί τους ξεγελά το Σκοτάδι και την φυλακίζει, και εμπιστεύεται την κλειδαριά και το κλειδί, ένα Σημάδι, στον πιο αγαπημένο του γιο, τον Εωσφόρο.

Με την αδερφή Του φυλακισμένη, ο Θεός ξεκινά ανεμπόδιστος, την πρώτη του προσπάθεια για δημιουργία, και δημιουργεί τα πρώτα τέρατα, τους Λεβιάθαν, όμως ανησυχεί για την καταστρεπτικότητα τους και τους φυλακίζει στο Καθαρτήριο. Αφού έδιωξε τους Λεβιάθαν, ο Θεός έφτιαξε κι άλλους αγγέλους, δημιουργώντας τον Στρατό του Παραδείσου. Σύντομα δημιούργησε την ψυχή και είπε στους αγγέλους Του να υποκλιθούν μπροστά στην ανθρωπότητα και να τους αγαπούν περισσότερο από εκείνον, αλλά ο Εωσφόρος, ο πιο όμορφος άγγελος, αρνήθηκε. Το Σημάδι που του έδωσε ο Θεός τον είχε διαφθείρει, κάνοντας τον να ζηλεύει την ανθρωπότητα. Ο Εωσφόρος στη συνέχεια ζήτησε υποστήριξη από τον μεγαλύτερο αδελφό του, Μιχαήλ, αλλά αυτός αρνήθηκε. Με εντολή του Θεού ο  Μιχαήλ εξόρισε τον Εωσφόρο από τον Παράδεισο. Ο Εωσφόρος στη συνέχεια, διαστρέβλωσε μια ανθρώπινη ψυχή – Λίλιθ – και έφτιαξε τον πρώτο δαίμονα αψηφώντας τον Θεό. Ο Θεός φυλακίζει τον Εωσφόρο με 600 σφραγίδες, από τις οποίες 66 πρέπει να σπάσουν για την απελευθέρωσή του.

Μόνο οι Αρχάγγελοι και ο Metaron είχαν δει τον Θεό, ενώ ο άγγελος Joshua ήταν ο μόνος γνωστός άγγελος που είχε συνομιλήσει μαζί του. Κάποια στιγμή, ο Θεός έφυγε από τον Παράδεισο και ο Μιχαήλ ανέλαβε τη διοίκηση των αγγέλων και διοίκησε τον Παράδεισο και τη Γη για χιλιετίες.Ο Uriel και ο Raphael έχασαν την πίστη τους στον δημιουργό τους, λέγοντας ότι ο Θεός πρέπει να είναι νεκρός, αν και οι περισσότεροι άγγελοι πίστευαν ότι υπάρχει ακόμα.

 

Αναφορές σε επεισόδια

supernatural-we happy few-11x22-chuck-god-hell

Ο Θεός πρώτη φορά αναφέρεται στο 1×12 Faith, όταν ο Dean έχει γιατρευτεί από τον Roy Le Grange, ο οποίος πιστεύει ότι ο Θεός δίνει την γιατρειά μέσω αυτού, αν και τελικά οι δυνάμεις του ήταν ενός Θεριστή, που η σύζυγός του χειρίζονταν. Όταν ο Dean ρωτά γιατί σώθηκε, ο Roy λέει ότι ήταν επιλογή του Κυρίου επειδή είδε στην καρδιά του Dean ότι ήταν «ένας νεαρός άνδρας με ένα σημαντικό σκοπό. Μια δουλειά να κάνει. Και δεν έχει τελειώσει.»

Στο  2×13 Houses of the Holy, όταν οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ένας άγγελος τους είπε να σκοτώσουν, ο San αποκαλύπτει ότι πιστεύει στον Θεό και ότι προσεύχεται. Ο Dean λέει: «δεν υπάρχει καμία ανώτερη δύναμη, δεν υπάρχει Θεός. Υπάρχει μόνο χάος και βία, τυχαίο και απρόβλεπτο κακό, που έρχεται από το πουθενά και σε σκίζει σε κομματάκια». Όταν ο Dean γίνεται μάρτυρας στο θάνατο ενός ανθρώπου που επιτέθηκε σε μια γυναίκα, αναρωτιέται αν είδε «το χέρι του Θεού» στη σκηνή.

Στο 4×01 Lazarus Rising, ο Castiel αποκαλύπτει ότι έσωσε τον Dean από την κόλαση, επειδή «Ο Θεός το διέταξε». Αυτό δεν ισχύει γιατί ο Θεός άφησε τον Παράδεισο κάποια στιγμή και φαίνεται πιθανότερο ότι ο Παράδεισος, διέταξε τον Castiel και άλλους αγγέλους να σώσουν τον Dean. Όταν σπάνε οι 66 σφραγίδες, ο Zachariah αποκαλύπτει ότι οι άγγελοι σχεδίαζαν να επιτρέψουν την αποκάλυψη. Όταν ο Dean ρωτάει που είναι ο Θεός, ο Zachariah απαντά «Ο Θεός έχει εγκαταλείψει το κτίριο». Ωστόσο αργότερα ο Joshua αποκαλύπτει ότι ήταν ο Θεός που έσωσε τον Dean και τον Sam όταν ο Εωσφόρος ελευθερώθηκε, με τη μεταφορά τους στο αεροπλάνο και ανάστησε τον Castiel.

Στο 5×02 Good God, Y’All, αφού ο Εωσφόρος ελευθερώνεται, ο Castiel δηλώνει ότι εκτός από τον Μιχαήλ, ο Θεός είναι ο μοναδικός που είναι αρκετά ισχυρός για να νικήσει τον Εωσφόρο και την αποκάλυψη και έτσι αρχίζει μια αναζήτηση για να τον βρει. Σκέφτεται ότι αν και ο Θεός ήταν απών, ήταν αυτός που τον ανάστησε και έσωσε τα αγόρια από τον Εωσφόρο. Αποκαλύπτει ότι το φυλαχτό του Dean είναι πολύ ισχυρό και ότι «καίει στην παρουσία του Θεού» και έτσι το δανείζεται ώστε να τον βοηθήσει στην αναζήτηση του.

Ο Ραφαήλ ισχυρίζεται ότι ο Θεός είναι νεκρός, καθώς αυτή είναι η μόνη εξήγηση για τα φρικτά πράγματα έχουν συμβεί στη γη τα τελευταία χρόνια και τη συνεχιζόμενη σιωπή του Θεού. Ο Dean ενθαρρύνει τον Castiel, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Θεός δεν είναι νεκρός, να συνεχίσει την αναζήτηση.

Στο 5×16 Dark Side of the Moon o Sam και ο Dean, πάνε στον Παράδεισο να αναζητούν έναν άγγελο στο κήπο της Εδέμ για πληροφορίες. Ο Joshua επιβεβαιώνει ότι ο Θεός είναι στη γη, αλλά επίσης τους λέει ότι  δεν θέλει να βοηθήσει να σταματήσουν την αποκάλυψη, γιατί δεν είναι δικό του πρόβλημα, και λέει ότι πιστεύει ότι ο Θεός του μιλάει, επειδή υπάρχει «κατανόηση από τον κηπουρό στον κηπουρό». Επίσης επιβεβαιώνει ότι ο Θεός έχει παρέμβει στη διάσωση του Sam και του Dean (τους έβαλε στο αεροπλάνο και έφερε πίσω τον Castiel), λέγοντας ότι «είναι περισσότερο από ό,τι έχει παρέμβει εδώ και πολύ καιρό».

Στο 5×22 Swan Song o Chuck Shurley αρχίζει να συγγράφει το τελικό βιβλίο, με τίτλο «Swan Song», με την ιστορία της Impala και τη σημασία της. Αργότερα τον παίρνει ο Dean για να του πει την τοποθεσία της τελικής μάχης μεταξύ του Εωσφόρου και του Μιχαήλ, την οποία δίνει εύκολα. Ο Chuck εμφανίζεται στο τέλος ντυμένος στα λευκά, τονίζοντας τη δυσκολία να δώσει κάποιος τέλος. Στη συνέχεια εξαφανίζεται, πράγμα που οδηγεί τους θεατές να πιστεύουν ότι είναι στην πραγματικότητα ο Θεός. Ο Θεός ανασταίνει τον Castiel για δεύτερη φορά και του δίνει πίσω τις δυνάμεις του. Αργότερα όταν ο Castiel μιλάει με τον Dean, αναρωτιέται αν ο Θεός πράγματι τους βοήθησε περισσότερο από ότι πιστεύουν.

Στο 6×17 My Heart Will Go On, η Άτροπος κάνει μια υπόθεση, ότι ο ίδιος ο Θεός αποφασίζει το θάνατο ενός ατόμου και τότε περνά τις λεπτομέρειες στις Μοίρες.

Στο 6×20 The Man Who Would Be King, ο Castiel προσεύχεται στο Θεό αποκαλύπτοντας τι έχει κάνει προκειμένου να νικήσει τον Ραφαήλ και ζητά ένα σημάδι ότι είναι στο σωστό δρόμο.

Στο 6×22 The Man Who Knew Too Much, ο Castiel μετά από την εκτέλεση ενός τελετουργικού και αφού απορρόφησε όλες τις ψυχές από το καθαρτήριο στο δοχείο του, δηλώνει ότι είναι τώρα ένας νέος Θεός.

Στο 7×17 The Born-Again Identity, ο Θεός έχει προφανώς αναστήσει τον Castiel για τρίτη φορά, με όλες του τις δυνάμεις, αλλά χωρίς τις αναμνήσεις του.

Στο 8×21 The Great Escapist, ο Metatron αποκαλύπτει ότι πριν ο Θεός φύγει από τον Παράδεισο, τον έκανε γραμματέα ώστε να του δώσει οδηγίες για τις διάφορες δημιουργίες του. Όταν ο Θεός έφυγε, οι Αρχάγγελοι απελπίστηκαν και στη συνέχεια αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι το σύμπαν, ένα σχέδιο που η Naomi φαίνεται να ακολούθησε ακόμα και μετά το θάνατό τους. Ο Θεός επίσης έδωσε στον Metatron ειδικές δυνάμεις ως Γραφέας.

Στο 11×20 Don’t Call Me Shurley αφού μεταφέρεται σε ένα μπαρ, ο Metatron αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα κατασκεύασμα που φτιάχτηκε από τον Θεό, και όταν βλέπει τον Chuck Shurley υποθέτει ότι τιμωρείται με το να πρέπει να περάσει την αιωνιότητα σε «ένα μίζερο μπαράκι με έναν χαζοσυγγραφέα» και αρχίζει να κατακρίνει το γράψιμο του Chuck. Όταν ο Chuck του αποκαλύπτει ότι είναι ο Θεός, ο Metatron πέφτει στα γόνατα και ξεκινάει να Τον προσκυνά. Ο Chuck του λέει να μην γονατίζει και να μη Τον αποκαλεί «Θεό» γιατί Τον κάνει να νιώθει άβολα, και του ζητάει να Τον φωνάζει Chuck.

 

Ο Chuck είναι ο Θεός!

metatron god chuck 11x20 Don’t Call me Shurley light glasses worlds gratest dad cup

Μετά το φινάλε της 5ης σεζόν, υπήρξε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των fans για το αν ο Chuck ήταν στην πραγματικότητα ο Θεός. Ενώ συζητιόταν αυτό – πολλοί fans άρχισαν να αντικαθιστούν το όνομα του Θεού με του Chuck σε εκφράσεις όπως  «Oh my Chuck – OMC» και «Ευχαριστώ Chuck» αλλά δεν συμφωνούσαν όλες οι πλευρές. Η σεναριογράφος και παραγωγός Sera Gamble, αρνήθηκε είτε να το επιβεβαιώσει είτε να το διαψεύσει: «μην μου ζητάτε να μιλήσω για το θέμα με τον Θεό! Πόσες σειρές μπορούν να πουν ότι οι fans τους μιλάνε για αυτό το πράγμα;»

Ο Chuck σαν συγγραφέας, είναι ο δημιουργός της ιστορίας του Sam και Dean Winchester με τα Supernatural βιβλία. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους πραγματικούς Sam και Dean λέει ότι «είναι ο Θεός», γιατί όλα αυτά που τους βάζει να περνάνε στα βιβλία, συμβαίνουν και στην πραγματική τους ζωή. Αυτό εξηγείται από τον Castiel που λέει ότι ο Chuck είναι ένας προφήτης του Θεού. Ο Castiel μάλιστα λέει ότι τα Supernatural βιβλία θα γίνουν γνωστά κάποια μέρα, ως τα Ευαγγέλια των Winchesters.

Το ψευδώνυμο του Chuck είναι Carver Edlund, μια αναφορά στους συγγραφείς του Supernatural, Jeremy Carver και Ben Edlund. Ο χαρακτήρας είναι μια προσομοίωση για τον Eric Kripke και χρησιμοποιήθηκε για να σχολιάσει το κείμενο και να βοηθήσει στη συνέχεια της ιστορίας με αναφορές στο παρελθόν της σειράς. Αυτή η μεταφορά θα μπορούσε να πει ότι ο Θεός είναι ο δημιουργός και επίσης ο συγγραφέας. Έχουμε μια τριάδα εδώ – τον Chuck Shurley, τον Eric Kripke και τον Θεό.

Ο Sam και ο Dean μαθαίνουν από τον άγγελο Joshua ότι ο Θεός είναι στη γη.

Στο 5×01 Sympathy for the Devil, ο Chuck λέει ότι μπορεί να νιώθει την παρουσία των αγγέλων στο σπίτι του, μια δύναμη που οι προφήτες δεν διαθέτουν.

Στο φινάλε της 5ης σεζόν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη ταυτότητα του Chuck: όταν ο Dean τον παίρνει τηλέφωνο, ο Chuck απαντά το τηλέφωνο λέγοντας «Ερωμένη Μάγδα», και βλέπουμε εν συντομία στο γραφείο του, μια διαφήμιση μιας εφημερίδας για μια ξανθιά γυναίκα με μπικίνι που ονομάζεται «Μις Μάγδα», πριν βάλει το ποτήρι του πάνω. Αυτό μπορεί να είναι μια αναφορά στην Μαρία τη Μαγδαληνή, που ο Ιησούς τη γιάτρεψε από τους δαίμονες. Αυτή στη συνέχεια γίνεται οπαδός του, και μια από τους πρώτους Χριστιανικούς ηγέτες. Στο τέλος του επεισοδίου, ο Chuck εμφανίζεται ντυμένος στα λευκά και σκέφτεται τη δυσκολία του να δώσει ένα σωστό τέλος. Στη συνέχεια εξαφανίζεται (και φαίνεται να είναι ο Θεός).

up20k

Οι fans διαφωνούσαν για το αν είναι ο Θεός κυρίως για το φυλαχτό του Dean, το οποίο ο Castiel λέει ότι «θα καίει στην παρουσία του Θεού» και δεν αντιδρά όταν ο Dean και ο Chuck συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο 4×18 The Monster at the End of  This Book, στο 4×22 Lucifer Rising και στο 5×01 Sympathy for the Devil. Ο Joshua λέει στον Sam και στον Dean στον Παράδεισο ότι «με μαγικό φυλαχτό ή όχι, δεν θα μπορέσετε να τον βρείτε».

Άλλες διαφωνίες περιλάμβαναν την αποτυχία των άλλων να αναγνωρίσουν τον αληθινό Θεό, συμπεριλαμβανομένου του Raphael, τον Αρχάγγελο που προστάτευε τον Chuck. Στο 5×03 Free to Be You and Me, λέει στον Dean και στον Castiel ότι ο Θεός είναι «νεκρός» και ότι ζουν σε ένα «άθεο σύμπαν».

Ο Castiel είχε επίσης άγνοια της πραγματική ταυτότητας του Chuck. Πάλεψε με τον Raphael στο σπίτι του Chuck, όταν έφυγε ο Dean και πήγε να βρει τον Sam στο 4×22 Lucifer Rising, και συναντήθηκε με τον Chuck αρκετές φορές.

Στο 10×05 Fan Fiction ο Chuck εμφανίζεται στο τέλος του επεισοδίου, ώστε να συγχαρεί τα κορίτσια που ανέβασαν θεατρικό από τα βιβλία του, και ξεσηκώνει τους fans για μια ακόμα φορά για το αν είναι ο Θεός,

Στο 11×20 Don’t Call Me Shurley, ο Chuck επιστρέφει και αποκαλύπτει στον Metatron ότι είναι πράγματι ο Θεός και λύνει την απορία των fans σχετικά με το φυλαχτό του Dean, λέγοντας ότι δεν έκαιγε με την παρουσία του γιατί απλώς το είχε απενεργοποιήσει.

 

Ο Θεός σε λαϊκές παραδόσεις

God

Θεός είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στη μονοθεϊστική θεότητα του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ (όπου αναφέρεται ως Αλλάχ). Αυτός (συνήθως αναφέρετε ως αρσενικός) ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών και αιρέσεων, από καλός σε οργισμένος. Είναι ο δημιουργός των πάντων, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, και είναι πανίσχυρος.

Προηγούμενο άρθροΣενάριο Supernatural | 4×19 Jump the Shark
Επόμενο άρθροSupernatural Ιστορία: Το φυλαχτό του Dean
Χάζευα πολλά χρόνια το Supernatural στην τηλεόραση χωρίς να ξέρω ακριβώς τι είναι, αλλά δεν είχα κάτσει ποτέ να τη δω ολόκληρη. Όταν το έκανα ήταν λίγο ανάποδο αφού είδα την 8η σεζόν πρώτα και μετά την έπιασα απ'την αρχή. Την λάτρεψα αμέσως και ήταν αυτή που με εισήγαγε στον μαγικό κόσμο των ξένων σειρών. Ανακάλυψα το Supernatural Greece λίγους μήνες αργότερα και μπήκα στην ομάδα σχεδόν αμέσως. Όσες σειρές και να δω, καλύτερες ή χειρότερες, το Supernatural θα είναι πάντα το NO.1 στην καρδιά μου. Επίσης δεν θα καταφέρω ποτέ να διαλέξω ανάμεσα στο τρίο Ντιν/ Σαμ/ Καστιέλ.