Supernatural αφιέρωμα | Οι LGBT+ χαρακτήρες της σειράς {UPDATED}

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Με το LGBT+ κίνημα να αποκτά τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη ορατότητα και αποδοχή στα τηλεοπτικά -κι όχι μόνο- δεδομένα, και με αφορμή τον Ιούνιο που είναι Μήνας Υπερηφάνειας, έφτιαξα αυτό το αφιέρωμα για τους μη-ετεροφυλόφιλους* χαρακτήρες που έχουμε δει στο Supernatural.

[*ΣτΣ: Χάριν συντομίας, στη συνέχεια του αφιερώματος θα χρησιμοποιείται συχνά ο περιγραφικός όρος “queer”, που περιλαμβάνει όσους δεν ανήκουν στα ετεροκανονικά πρότυπα σεξουαλικότητας.]

Αποτέλεσμα εικόνας για lgbt flag supernatural

Πρώτη και καλύτερη, η Charlie Bradbury, μια ομοφυλόφιλη χάκερ και κυνηγό που λατρεύει την ποπ-κουλτούρα. Η Charlie είναι ο μόνος queer χαρακτήρας που εμφανίζεται σε πολλά επεισόδια, μαζί με τον Crowley, του οποίου η σεξουαλικότητα θα μπορούσε να περιγραφεί μόνο ως ‘περίπλοκη’. Πιο πρόσφατα, ο ίδιος ο Θεός (έτσι όπως τον φαντάζονται οι σεναριογράφοι του Supernatural) αποκαλύφθηκε ότι είναι αμφισεξουαλικός — μια δυνατή επιβεβαίωση ότι η σειρά είναι υπέρμαχος της σεξουαλικής ποικιλομορφίας.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει trans ή genderqueer χαρακτήρες, αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι άγγελοι και οι δαίμονες, που δεν έχουν δικό τους φύλο, είναι ότι κοντινότερο σε ‘επαναπροσδιορισμό φύλου’ έχουμε δει στη σειρά, αφού τους βλέπουμε να κυριεύουν και γυναικεία και ανδρικά σώματα. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν ξέρουμε αν και με ποιο από τα δύο φύλα ταυτίζεται το εκάστοτε άυλο πλάσμα — ή/και αν έχει ετεροκανονικές σεξουαλικές ορμές σύμφωνα με το φύλο του δοχείου που κυριεύει, ή αν επηρεάζεται από το σώμα/την σεξουαλικότητα του ξενιστή, ή, στην περίπτωση των δαιμόνων που είχαν κάποτε δικό τους σώμα, αν παίζει ρόλο η παρελθοντική τους σεξουαλικότητα. Ο σκοπός των σεναριογράφων φαίνεται να είναι, πάντως, ότι θέλουν να δείξουν πως οι άγγελοι και οι δαίμονες δεν περιορίζονται από το φύλο ή/και την σεξουαλικότητα, όπως οι άνθρωποι:

Ο προαναφερθείς Crowley έχει κυριεύσει γυναικεία σώματα, και μάλιστα συμμετείχε σε σεξουαλικό όργιο όντας στο σώμα μιας γυναίκας. Όταν η Meg είχε κυριεύσει τον Sam επιτέθηκε σεξουαλικά στην Jo, ενώ αργότερα σε άλλο -γυναικείο- δοχείο είχε δείξει έλξη προς τον Castiel. Έχουμε δει δυο Αρχάγγελους, τον Ραφαήλ και τον Μιχαήλ, τόσο σε ανδρικό όσο και σε γυναικείο δοχείο. Η άγγελος Hannah είχε αρχικά γυναικείο και στη συνέχεια ανδρικό δοχείο. Και ο ίδιος ο Castiel κυρίευσε προσωρινά το σώμα της Claire Novak, κόρης του αληθινού του δοχείου, αλλά και το σώμα μιας άγνωστης γυναίκας στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Αποτέλεσμα εικόνας για charlie lesbian supernatural

Η σειρά έχει προταθεί αρκετές φορές για Βραβεία GLAAD τα οποία απονέμονται από τον οργανισμό Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) για να “αναγνωριστούν και να τιμηθούν τα media για την δίκαιη και ακριβή εκπροσώπηση, που δεν αποκλείει κανένα άτομο της LGBT κοινότητας, ούτε τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή των μελών της”.

Η queer ταυτότητα έχει αποτυπωθεί με θετικό τρόπο στη σειρά και οι queer χαρακτήρες δεν είναι κοινότυπες καρικατούρες, αλλά άνθρωποι με ποικιλόμορφα παρελθόντα και ρόλους, κι έχουν ιστορίες στις οποίες η σεξουαλικότητά τους δεν αντιμετωπίζεται ως φετίχ, σαν να είναι κάποιο είδος γκέι μονόκερου του οποίου η συμπερίληψη αποτελεί ριζοσπαστική τηλεόραση.

Η αποκάλυψη της σεξουαλικότητας ενός χαρακτήρα δέχεται πάντα θετικής ανταπόκρισης από τους Winchesters. Ο Castiel ως πανίσχυρος ‘θεός’ στο 7×01 δήλωσε “παντελώς αδιάφορος ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου”, κάτι το οποίο ισχύει -κατά δήλωσή του- και για τον πραγματικό Θεό του Supernatural, τον Chuck. Επίσης, στο 8×23, αποκαλύπτεται ότι ο Παράδεισος στέλνει Έρωτες (Χερουβείμ) να φέρουν κοντά ανθρώπους του ίδιου φύλου.

Στην πορεία της σειράς, οι Sam και Dean έχουν πολλές φορές περαστεί για γκέι ζευγάρι, στο οποίο συνήθως αντιδρούν ήρεμα, με τον Dean να εκφράζει συχνά την απορία του γιατί συμβαίνει αυτό. Πολλοί χαρακτήρες έχουν αστειευτεί/ειρωνευτεί τους Sam και Dean, αποκαλώντας τους “boyfriends” του Castiel. Τα αδέρφια ανακάλυψαν ότι οι φανς των βιβλίων Supernaturalmeta εκδοχή της τηλεοπτικής σειράς μέσα στη σειρά) γράφουν slash fanfics με αυτούς, ενώ αργότερα ο Dean μαθαίνει ότι οι φανς γράφουν ιστορίες με αυτόν και τον Castiel ως ζευγάρι. Και στις δυο περιπτώσεις, η αντίδρασή του ήταν καυστική, αλλά απολύτως κόσμια. [Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την πλευρά του fandom, θα βρείτε στο σχετικό αφιέρωμα.]

Αποτέλεσμα εικόνας για destiel fan art

Το fandom αρέσκεται στο να κάνει λίγο πιο ‘queer’ τις καταστάσεις της σειράς, όπως είδαμε και πιο πάνω με το παράδειγμα των αδερφών, και παίζει με το φύλο και τη σεξουαλικότητα των χαρακτήρων σε πικάντικα slash fics, και ‘σιπάρει’ ανελέητα ό,τι γουστάρει! Επίσης, κάποιοι φανς θεωρούν ότι έτσι όπως είναι γραμμένος ο χαρακτήρας του Dean είναι κρυφά αμφισεξουαλικός, ενώ πολλοί Destiel fans υποστηρίζουν ότι η άρνηση της σειράς στο να υλοποιήσει σε ρομαντικό/σαρκικό επίπεδο την εμφανώς δυνατή σχέση μεταξύ του Dean και του Castiel, υποδεικνύει την έλλειψη εκπροσώπησης μη-ετεροφυλόφιλων σχέσεων στην τηλεόραση, και κατηγορούν τους παραγωγούς για queer-baiting. Ο όρος αναφέρεται στην ιδέα πως μια τηλεοπτική σειρά εσκεμμένα απεικονίζει ομοερωτική ένταση μεταξύ δυο χαρακτήρων, χωρίς όμως να έχει σκοπό να την πάει παραπέρα, μόνο και μόνο για να προσελκύσει ή να ικανοποιήσει τους θεατές, ειδικά το queer κοινό της. Πάντως, τόσο ο Jensen Ackles όσο και ο Misha Collins (που γενικά φαίνεται θετικά προσκείμενος στους φανς που σιπάρουν Destiel) έχουν δηλώσει πως δεν παίζουν τις σκηνές τους με κάποιο υπονοούμενο (subtext).

Τα “gay jokes” εις βάρος του Sam, του Dean και του Castiel στην πορεία της σειράς γίνονται για fan service και για να βάλουν τους πρωταγωνιστές σε άβολες καταστάσεις που θα προκαλέσουν την αμήχανη αντίδρασή τους και το γέλιο των θεατών. Κάποιοι, όμως, υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η απεικόνιση της αυθεντικής queer ταυτότητας. Βρίσκω αυτήν την άποψη υπερβολική, για όλους τους λόγους που ανέφερα στην αρχή του άρθρου, και ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η σειρά δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ προσβλητική γλώσσα που να σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα ή το trans φύλο κάποιου ατόμου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων:

Αποτέλεσμα εικόνας για dude could you be more gay supernatural
 • Στο 3×05 Bedtime Stories, μόλις ο Sam αποκαλύπτει τις εκτενείς του γνώσεις πάνω στα παραμύθια, ο Dean του αποκρίνεται: “Dude, could you be any more gay?”. Αμφιλεγόμενη ατάκα, σίγουρα, αλλά γενικά δεν τη λες και ασυγχώρητη ομοφοβία.
 • Στο 8×23 Sacrifice, ο Castiel κι ο Metatron προσπαθούν να εντοπίσουν την γυναίκα που πρόκειται να ερωτευτεί ένας άνδρας έτσι ώστε να μπορέσουν να κλέψουν το βέλος του Έρωτα που να τους ενώσει. Ο Castiel επιστρέφει άκαρπος λέγοντας: “there was one female, but… I don’t think she was female.” Θα μπορούσε, βέβαια, ο Castiel να συνάντησε κάποιον παρενδυτικό άνδρα (κι όχι μια trans γυναίκα), οπότε η απόκριση, του έτσι κι αλλιώς κοινωνικά αδέξιου αγγέλου, εκεί θα ήταν απολύτως αθώα και λογική.
 • Άλλη μια αμφιλεγόμενη ατάκα είχαμε στο 11×15 Beyond the Mat, όπου ο δαίμονας του Σταυροδρομιού Duke λέει, “Well it’s kinda every demon for him/her/zhimself.” Το ‘Zhim’ είναι μια ουδέτερη αντωνυμία. Στο επεισόδιο ακούγεται σαν ‘shim’, όμως, κι έτσι εμφανίστηκε και στους επίσημους αγγλικούς υπότιτλους που συνόδεψαν το επεισόδιο, παραπέμποντας  σε μια υποτιμητική λέξη που απευθύνεται στα trans/genderqueer άτομα. Ένας εκ των σεναριογράφων, ο John Bring, ξεκαθάρισε μέσω Twitter, πως ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθεί μια ουδέτερη αντωνυμία, την οποία πρόφερε λάθος ο ηθοποιός που ερμήνευσε το δαίμονα. Κι εδώ θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω πάλι κάτι: ρε παιδιά, σοβαρά τώρα, υπάρχουν φανς που τσατίζονται γιατί ένας δαίμονας (!) δεν χρησιμοποιεί πολιτικά ορθούς όρους;

Οι σημαντικότεροι LGBT+ χαρακτήρες της σειράς:

Η Lily Baker ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι χαρακτήρας της σειράς κι εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος του διπλού φινάλε της 2ης σεζόν. Ήταν ένα από τα Ξεχωριστά Παιδιά που είχε δημιουργήσει με το αίμα του ο Azazel ένα από τα οποία προοριζόταν για να ξεκινήσει την Αποκάλυψη. Το άγγιγμα της μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρα καρδιακή προσβολή σε όποιον άγγιζε. Με αυτόν το τρόπο σκότωσε κατά λάθος την κοπέλα της πριν μεταφερθεί στο Cold Oak, για να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα ψυχοκινητικά παιδιά.

Ο Alan J. Corbett (3×13), μέλος της ομάδας των Ghostfacers, ήταν κρυφά ερωτευμένος με τον Ed Zeddmore και την “αρρενωπή γενειάδα του”. Όταν ο Corbett δολοφονείται από το φάντασμα του κατά συρροή δολοφόνου Freeman Daggett, μετατρέπεται σε ‘νεκρική ηχώ’, μια κατάσταση όπου το φάντασμά του ζει το θάνατο του ξανά και ξανά, από την οποία τον σώζει ο Ed όταν του λέει ότι τον αγαπάει.

Το επεισόδιο αυτό ήταν υποψήφιο το 2009 για Βραβείο GLAAD καλύτερου μεμονωμένου επεισοδίου σε σειρά χωρίς βασικό LGBT χαρακτήρα.

Στο 5×09, οι Winchesters πηγαίνουν σε ένα Supernatural Convention, όπου γνωρίζουν και δέχονται την πολύτιμη βοήθεια του Demian και του Barnes, δυο fanboys που κάνουν cosplay/roleplay ως Sam και Dean, και στην πραγματικότητα είναι ζευγάρι.

Το επεισόδιο αυτό ήταν υποψήφιο το 2010 για Βραβείο GLAAD καλύτερου μεμονωμένου επεισοδίου σε σειρά χωρίς βασικό LGBT χαρακτήρα.

charlie 2

Η Charlie Bradbury (αληθινό όνομα Celeste Middleton) είναι μια λεσβία προγραμματίστρια, με γούστα που εκτείνονται από την electro pop μουσική έως την αριστερή πολιτική, που αυτοπροσδιορίζεται ως φανατική gamer και fangirl. Είναι ανοιχτή με τη σεξουαλικότητά της, και φαίνεται να έχει επιτυχία στις γυναίκες. Την έχουμε δει να ‘σκοράρει’ ακόμη και με μια νεράιδα, τη Gilda (στο 8×11). Το επεισόδιο αυτό, με την Charlie σε κεντρικό ρόλο, ήταν υποψήφιο για Βραβείο GLAAD το 2014.

Ενώ τη γνωρίσαμε ως υπάλληλο της πολυεθνικής του Dick Roman, η Charlie εξελίχθηκε σε ικανή κυνηγό, κάτι το οποίο την έβαλε στο στόχαστρο των Stynes οι οποίοι τη σκότωσαν για να πάρουν στα χέρια τους το Βιβλίο των ΚαταραμένωνΟ θάνατος της Charlie το 2015 προκάλεσε εκτεταμένη αναστάτωση στο fandom ως ένα ακόμη παράδειγμα του γενικευμένου τηλεοπτικού φαινομένου ‘Bury Your Gays’ (όπου οι γκέι χαρακτήρες πεθαίνουν με δυσανάλογα μεγαλύτερη συχνότητα), αλλά και του φαινομένου ‘Women in Refrigerators’ (όπου οι γυναικείοι χαρακτήρες πεθαίνουν μονάχα για να προχωρήσει η ιστορία των ανδρικών χαρακτήρων). Ειδικά για το δεύτερο φαινόμενο το Supernatural είναι απολύτως ένοχο (διαβάστε εδώ ένα σχετικό αφιέρωμα), αν και, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, όλοι πεθαίνουν στο Supernatural, άσχετα με την ηλικία τους, το φύλο τους, ή το… είδος τους!

11x10 - The Devil In The Details crowley

Η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Crowley είναι όταν σφραγίζει μια δαιμονική συμφωνία με έναν άνδρα τραπεζίτη και τον πειράζει για την ομοφοβία του. Συμφωνία σφραγίζει και με τον Bobby, κρατώντας το φιλί τους ως φωτογραφία στο κινητό του. 

Έχουμε δει τον Crowley επί της οθόνης να κάνει σεξ μόνο μια φορά στο ανδρικό του σώμα, με τη δαιμόνισσα Lola που τον πρόδωσε στην Abaddon, αν και υπονοήθηκε κάποιου είδους σεξουαλικής σχέση, με την Lilith (θεωρία της Becky), με την άγγελο Naomi αλλά και με τη Θεριστή Billie. Στο 11×01, o Crowley συμμετέχει σε ένα σεξουαλικό όργιο, ενόσω βρίσκεται στο σώμα μιας γυναίκας ονόματι Marnie. 

Τα υπονοούμενα προς τους άντρες χαρακτήρες είναι ουκ ολίγα, επίσης.  Έχει πετάξει υπονοούμενα σεξουαλικής φύσεως για τον Dean και τον Sam, τον Cas (ειδικά όσο ήταν σύμμαχοι στην 6η σεζόν), για τον Samuel Campbell, για τον Brady, τον δαίμονα που είχε σταλεί να κατασκοπεύσει τον Sam στο πανεπιστήμιο, και για πολλούς άλλους. Ο ηθοποιός Mark Sheppard, που ενσαρκώνει τον Βασιλιά της Κόλασης, έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο Crowley είναι “περισσότερο πανσεξουαλικός παρά οτιδήποτε άλλο.” Στο συνέδριο Salute to Supernatural στο Dallas το 2012 όταν ρωτήθηκε αν ο Crowley είναι γκέι, απάντησε: “Δεν νομίζω ότι τον νοιάζει. Απλά του αρέσει να κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν άβολα.”

Ο Crowley φαίνεται να απολαμβάνει τον σεξουαλικό σαδισμό και τον βλέπουμε να εκτιμά την “ερωτική αξία” της πρόκλησης πόνου. 

Οι δυο νεαρές κοπέλες, η Siobhan και η Kristen, που ερμηνεύουν τον Dean και τον Castiel αντίστοιχα στη σχολική παράσταση Supernatural: The Musical!, είναι ζευγάρι, κάνοντας μια έξυπνη meta-παραπομπή στο Destiel.

H Naoki Himura (11×16) είναι από τους ελάχιστους παντρεμένους ομοφυλόφιλους χαρακτήρες της σειράς. Ενόσω η σύζυγός της, Maya, βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι, η Naoki και η κόρη τους δέχονται επίθεση από έναν Ψυχοφάγο στο νέο τους σπίτι. 

11x19-hunters-funeral-pyre2

Το δεύτερο παντρεμένο γκέι ζευγάρι ήρθε λίγα επεισόδια αργότερα, στο 11×19, όπου γνωρίσαμε τους #HunterHusbands όπως είναι γνωστοί στο fandom οι Jesse και Cesar Cuevas, οι δυο κυνηγοί που ανέλαβαν μαζί με τους Winchesters την υπόθεση ενός bisaan. Μετά από την εξόντωση του τέρατος, οι δυο τους αποσύρθηκαν στο Νέο Μεξικό όπου σχεδίαζαν να στήσουν μια φάρμα. Όταν ο Dean ρωτάει τον Cesar πως  είναι να κάνεις σπίτι με έναν κυνηγό, αυτός του απαντά αποστομωτικά: “Μυρίζει άσχημα και είναι βρωμερό. Και η ανησυχία είναι διπλή μήπως κάποιος πεθάνει.”

O ηθοποιός Hugo Ateo που έπαιξε τον Cesar είναι κι ο ίδιος ανοιχτά γκέι.

11x20-shurley-chuck Don’t Call me Shurley

Ο Θεός Chuck αποκαλύπτει στον Metatron -με πάσα φυσικότητα- ότι έχει υπάρξει ζευγάρι τόσο με κορίτσια όσο και με αγόρια (11×20). 

O μάγος-κυνηγός Max Banes λέει ότι ένα από τα πράγματα που τον δίδαξε η μάγισσα μητέρα του ήταν πως να ξελογιάζει άντρες (12×06).

Με το που συναντιούνται στο 13×10 η Kaia Nieves με την Claire Novak, σπίθες διακρίνονται στον αέρα. Συγκρίνουν τις ουλές τους, φλερτάρουν διακριτικά, και η Kaia φαίνεται να είναι ο άνθρωπος στον οποίο η στωική Claire νοιώθει άνετα να δείξει την ευάλωτη πλευρά της. Για χάρη της Claire, η Kaia αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους δαίμονές της, και θυσιάζεται για να τη σώσει.

Το άδικο κόψιμο του Waywards Sisters πριν καν ξεκινήσει, σημαίνει ότι δεν είδαμε ποτέ την Claire να εξερευνά τη σεξουαλική της ταυτότητα, πάντως σύμφωνα με τα λεγόμενα της Jody σε μετέπειτα επεισόδιο, η Kaia ήταν ο πρώτος έρωτας της μικρής Novak κι ο θάνατός της της στοίχισε πολύ. Στο fandom πάντως ευημερεί το ship, έχοντας αποκτήσει το παρατσούκλι “Dreamhunter” κι έχοντας γεννήσει δεκάδες fanarts και ιστορίες. 

Η Charlie Bradbury του Κόσμου της Αποκάλυψης είναι επίσης λεσβία. Όταν ρωτάει τον Dean λεπτομέρειες για τη σωσία της, με χαρά μαθαίνει ότι ήταν κι εκείνη ομοφυλόφιλη. Στο 14×06 ανοίγεται στον Sam και του λέει για το πώς είχε βρει τον έρωτα της ζωής της, την Kara, η οποία, δυστυχώς, πέθανε τις πρώτες μέρες της Αποκάλυψης.

Ο Σκανδιναβός θεός Narfi φαίνεται να είναι ομοφυλόφιλος ή αμφισεξουαλικός, αφού είναι ο μόνος που απολαμβάνει την συντροφιά ενός άνδρα ζιγκολό κατά τη διάρκεια των γλεντιών με τα αδέρφια του και τον Γαβριήλ (13×20).

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural max and stacy
Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural max and stacy

Η Max και η Stacy είναι δυο έφηβες μαθήτριες που ζουν στο Lebanon. H Max μόλις μετακόμισε στην πόλη και δεν έχει ακόμα φίλους. Για να εντυπωσιάσει την παρέα, και ιδιαίτερα τη Stacy, κλέβει την Impala των Winchesters. Τα δυο κορίτσια έρχονται πιο κοντά, μετά την επίθεση του φαντάσματος του John Wayne Gacy (14×13). Λίγες εβδομάδες αργότερα τις βλέπουμε να είναι πια ζευγάρι (14×16).

Στο 14×14 βλέπουμε την αρσενική Γοργόνα να ξελογιάζει αποκλειστικά άνδρες και τους σκοτώνει με το δηλητηριώδες φιλί της για να τραφεί. Λέει ότι κάποτε κυνηγούσε και γυναίκες αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο προσεκτικές, ενώ οι άνδρες είναι εύκολα θύματα.


Άλλοι queer χαρακτήρες της σειράς:

 • Ο Chief (4×12), με τα δερμάτινα και το μαστίγιο που λέει στον Dean “You are really gonna get it tonight, big boy… You ain’t been had till you been had by the Chief… Oh, and before we get started, what’s your safeword?” Η σεξουαλικότητά του δεν προσδιορίζεται μέσα στο επεισόδιο, αλλά είναι σίγουρα queer.
 • Ο Marshall Hall, ο γκέι (σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα) δάσκαλος που πεθαίνει όταν ο Dean γιατρεύεται στο 1×12 Faith.
 • Η γυμνάστρια την οποία αντικαθιστά ο Dean στο 4×13 After School Special, ενδέχεται να είναι γκέι από τη στιγμή που σύμφωνα με το σενάριο “έχει πάει στη Μασαχουσέτη για να παντρευτεί”. Η Μασαχουσέτη είναι γνωστή ως η πρώτη αμερικανική πολιτεία που νομιμοποίησε τους γάμους των ομοφυλοφίλων. 
 • H Sue είναι ερωτευμένη με την Maggie Stark στο 7×05 Shut Up, Dr. Phil.
 • O δαίμονας του σταυροδρομιού Guy από το 7×08 Season Seven, Time for a Wedding!.
 • O Dwight Charles κι ο Rod που τους χτυπάει το βέλος του έρωτα στο 8×23 Sacrifice.
 • Το μικρόσωμο τεριέ (που προτιμά να το χαϊδεύει ο Sam) στο 9×05 Dog Dean Afternoon, στο οποίο έδωσε τη φωνή του ο ανοιχτά γκέι ηθοποιός Leslie Jordan.
 • Η βοηθός σερίφη Jenna Nickerson θυμάται το πρώτο της φιλί που ήταν με ένα κορίτσι (11×02).
 • H queer σεξουαλικότητα της Wendy Hanscum υπονοείται στο 13×11 μέσα από το μπλουζάκι της με τη στάμπα “Love is Love”, που εκφράζει το lesbian pride κίνημα (την περηφάνια μιας λεσβίας γυναίκας). 
 • Καθώς ο Jack περπατά στην πλατεία της πόλης και ακούει τις συζητήσεις των ανθρώπων, φτάνουν στα αυτιά του τα λόγια ενός άνδρα που χωρίζει από τον σύντροφό του (14×20).

Και θα κλείσω το σημερινό αφιέρωμα με ένα χαριτωμένο ιντερνετικό ευτράπελο:

Το 2010, το βράδυ της πρώτης προβολής του 6×09 Clap Your Hands If You Believe…, το hashtag #FightTheFairies έκανε trend στο Twitter, και κάποιοι χρήστες που δεν παρακολουθούσαν Supernatural το εξέλαβαν ως ομοφοβική επίθεση! [Διαβάστε περισσότερα για το συμβάν εδώ]

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

12 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
FuckingKingOfFuckingHell
FuckingKingOfFuckingHell
11 June 2016 21:34

Συμφωνω σε ολα αλλα πιστευω οτι δεν πρεπει να διακρινουμε τους αγγελους ή δαιμοενς σε gay ή straight ή bisexual επειδη ουσιαστικα δεν εχουν ανθρωπινη ψυχη για να εχουν συναισθηματα κτλ
Επισης μην μου θυμιζετε την Charlie, γιατι θα καλιω ολο το βραδυ : P

Amalia
Amalia
11 June 2016 21:54

Νομίζω πως κατέστησα σαφές ότι οι άγγελοι και οι δαίμονες ΔΕΝ διακρίνονται από το φύλο ή την σεξουαλικότητά τους, και αυτός είναι ο σκοπός των σεναριογράφων.

FuckingKingOfFuckingHell
FuckingKingOfFuckingHell
11 June 2016 22:00
Reply to  Amalia

Προσπερναω παραγραφους : P

Maxi
Maxi
12 June 2016 03:31

Μπραβο ρε παιδια πολυ καλο και ψαγμενο αρθρο. Δεν μπορω να φανταστω ποσες φορες εχετε δει την σειρα ή τι αναζητησεις κανετε και συγκεντρωνετε με ακριβεια καθε φορα τοσες πληροφοριες. Τελος παντων θα συμφωνησω οτι εχουν δωσει με μετρο και σεβασμο δειγματα ομοφυλοφιλιας. Και ως ατομο που δεν μαρεσουν οι ταμπελες το σεβομαι αυτο. Αλλα. Τι πιστευετε γιαυτο το λεγομενο κουιρ μπειτινκ σε σχεση με την σειρα? Αυτο που εχω παρατηρησει αυτα τα τεσσερα χρονια που βλεπω την σειρα ειναι οτι παρα την προκληση που αποτελει η σειρα (διαβολος-αγγελλοι-θεος και τα λοιπα) θεωρω οτι εχουν ταμπου. Λεγοντας ταμπου παλι εννοω οτι δεν θα παιρναν σιγκεκριμενα ρισκα που εχω δει να παιρνουν αλλες σειρες πανω στον τομεα σεξ- σχεσεων. Αλλα και παλι εχουν χειριστει πολυ καλα το θεμα σεξουαλικοτητας γενικοτερα.
1. Πιο ειναι το επιχειρημα για το οτι ο ντιν παιζει και για τις δυο ομαδες?
2. Παιζει να ναι απο τις μοναδικες σειρες που δεν βλεπουμε τους πρωταγωνιστες να κανουν σεξ ή σχεσεις

Amalia
Amalia
12 June 2016 13:02
Reply to  Maxi

Θεωρω οτι δεν είναι θέμα ταμπου με τη στενή έννοια του όρου οτι δεν βλέπουμε συχνότερα LGBT χαρακτηρες στη σειρά ή οτι δεν είναι τόσο “επιδεικτικά” τα storylines τους. (Ελπίζω να καταλαβα καλά αυτο που εννοούσες) Ετσι όπως το βλέπω εγώ είναι επιλογή των παραγωγών να είναι διακριτικοί στο θέμα, γιατί δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάποιο επιδειξιομανές κοινωνικό σχόλιο μόνο και μόνο για να το κάνουν. Το περνουν όμορφα και αβίαστα το όλο θέμα, χωρίς φωτάκια νέον τυπου “κοιτάξτε εδώ έναν γκει χαρακτηρα, είμαι πολύ προχώ που έχω γκει χαρακτηρα στη σειρά μου”. Αναγνωρίζουν την LGBT κοινότητα και την αποτυπώνουν πολύ όμορφα στο γυαλί. Δεν είμαι σίγουρη ποια είναι τα “ρισκα” που αναφέρεις. Το ότι δεν είναι πιο πολλοί οι LGBT χαρακτήρες; Ναι, ίσως θα μπορούσαν να είναι. Αλλά από την άλλη, το ΣΠΝ είναι μια σειρά που δεν δίνει καμία βαρύτητα στο θέμα σεξ-σεξουαλικότητα-έρωτας-σχέσεις. (Εννοώ από τους χιλιάδες χαρακτηρες που έχουμε δει στη σειρά οι μισοί θα μπορούσαν να ειναι queer αλλα να μην ειχε αναφερθει, γιατι δεν ειχε να κανει με την ιστορία) Το κεντρικό θέμα της σειράς είναι η οικογένεια, εξαρχής αυτό ήταν. Γι’αυτό και βλέπουμε σπάνια τους πρωταγωνιστές να κανουν σεξ, και ακόμα πιο σπάνια να κανουν σχέσεις. Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, οι Winchesters ειναι πραγματικά κατεστραμμένοι ψυχολογικά, δεν θα μπορούσαν πιστεύω να κανουν οποιαδήποτε σχέση. Οι τελευταίες σχέσεις που έκαναν και οι δυο ήταν σχέσεις-καταφύγια, απλά για να ξεφύγουν από τη ζωή του κυνηγού. Σε κανέναν από τους δυο δεν βγήκε σε καλο, και νομίζω το ξέρουν. Θα ήθελαν να το πετύχουν, αλλά ξέρουν ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Η ερώτηση του Ντιν στον Σέζαρ αυτό μου έδειξε εμένα πάντως.

Πάμε τώρα στο queerbaiting. Τεράστια κουβέντα. Αν ζητάς την προσωπική μου άποψη, θα σου πω, ναι, μέχρι ένα βαθμό υπάρχει queerbaiting στη σειρά, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι φανς “διαβάζουν” καποιες καταστάσεις όπως θέλουν αυτοί να τις διαβάσουν, επειδή οι παραγωγοί τις έχουν κάνει επίτηδες αμφιλεγόμενες. Μιλάω προφανώς για το Destiel, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι του fandom. Η δικιά μου θεωρία γιατι έχει γιγαντώσει το Destiel τόσο πολύ, είναι απλή: λόγω της προαναφερθείσας έλλειψης ερωτικού στοιχείου στη σειρά. Ως θεατές πάντα θέλουμε το ρομάντζο σε μια σειρά, ετσι για να το ζησουμε δια αντιπροσώπου. Στο ΣΠΝ λοιπόν, που ο έρωτας έχει περάσει σε 15η μοιρα, οι θεατές δημιουργουν ερωτική ένταση από μόνοι τους για να αναπληρώσουν το κενό της σειράς. Κι επειδή υπάρχουν κυρίως ανδρες χαρακτηρες, αναγκαστικά το fandom έχει δημιουργήσει τόσα slash ships (Έχω γραψει σχετικό άρθρο αν ενδιαφερεσαι 🙂 http://supernaturalgreece.gr/afieroma-destiel-wincest-kai-ola-ta-ships-tou-fandom/ )

Παρόλα αυτά, προσωπικά μου αρέσει που το ΣΠΝ δεν ασχολείται στο canon με ερωτικά τρίγωνα και αδιεξοδα ρομαντζα όπως όλες οι υπολοιπες teen drama σειρές που έχουμε φάει με το κουτάλι, και οι πρωταγωνιστές του -με μια καρδιά αγκινάρα- δεν αλλάζουν τις γκόμενες σαν τα πουκάμισα. (Αν η παραπανω παραγραφος σας θυμησε Vampire Diaries δεν ήταν τυχαιο! 😛 )

ΥΓ Εχουν γραφτεί άπειρα άρθρα από φανς που υποστηρίζουν την αμφισεξουαλικότητα του Ντιν. Σου παραθέτω ενδεικτικά ένα: http://sobrans.livejournal.com/736.html

Maxi
Maxi
12 June 2016 16:32
Reply to  Amalia

χαχαχαχαχ καλα σαυτο με το περιττο δραμα τυπου τρεχω απο την φουστα της μιας ή ερωτευομαι και αγαπω και λουλουδια μεχρι να εμφανιστει ο επομενος΄. ΟΧΙ. ενας λογος που βαρεθηκα τα βαμπιρια ηταν αυτος. δεν ειμαι φαν του ροματζο ,κυριως σε σειρες σαν το σουπερνατουραλ. Αλλα πλεον ουτε σεξ ουτε τιποτα. Ειναι σαν να μην σκεφτονται πλεον με το κατω κεφαλι και ειναι περιεργο για μια σειρα με ανδρες. Ναι οπως σωστα ανελυσες υπαρχουν “λογοι” που δεν κανουν σχεσεις απλα ειναι ασυνηθιστο γιαυτο το επισημανα. Μαρεσει αυτη η φορμουλα. Οσο για αυτο με τους αγριους φαν ντιν-κας και τα λοιπα το εθεσες πολυ ωραια. Το γεγονος οτι η σειρα δεν δινει στο κοινο σεξ ή ροματζο οδηγει τους φαν σε περιεργα δρομακια. Οχι οτι δεν βαζουν το χερακι τους οπως λες με αμφιλεγομενα μνμτα. Και οπως ειπα και εχω ξανα πει ,ναι το σαχλο ροματζο ή το να ερωτευονται καθε μερα και να παρατανε τα παντα ,με χαλαει ΑΛΛΑ …. ρε φιλοι σεναριογραφοι μας εδωσαν επιτελους μια αξιολογη γυναικια παρουσια (αμαρα) μετα απο την μπελα και αντι να παιχτει τπτ με τον ντιν που μας τα πριζαν απο την αρχη του 11ου δεν εγινε τιποτα. Τεσπα ξεφυγα γιατι αρχικα το αρθρο ειναι για την LGBT κοινοτητα.

Amalia
Amalia
12 June 2016 16:44
Reply to  Maxi

Ευτυχώς που δεν παίχτηκε κάτι με την Αμαρα και τον Ντιν, θα μου φαινόταν πολύ παράξενο. Η σύνδεσή τους δεν φαινόταν ερωτική/σεξουαλική, αλλά κάτι παραπάνω, δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς.

Πάντως έχεις δίκιο, λείπει λίγο ρομάντζο από τη σειρά. Αλλά εγώ δεν το βρίσκω παράλογο το ότι τα αδέρφια δεν το κυνηγάνε να βρουν καποια. Όπως σου είπα είναι κατεστραμμενοι ψυχολογικά και το ξέρουν. Ο Σαμ μπορεί και να κάνει κάτι σταθερό γιατι ακόμα το ψιλοπαλεύει. Ο Ντιν όμως πιστεύω ότι έκλεισε με τη Λίσα. Εκείνη ήταν η μια και μοναδική σχέση που έκανε. Δεν πιστεύω οτι θα το ξαναπροσπαθήσει.

ΥΓ Θεωρία δική μου: θα παιχτεί κατι με Σαμ και Τονι! 😉

Maxi
Maxi
12 June 2016 16:55
Reply to  Amalia

Μολις διαβασα πανω κατω το λινκ για τον ντιν και την σεξουαλικοτητα. Ζαλιστηκα. Το εχουν ψαξει -αναλυσει- τραβηξει απο τα μαλλια. Και το λεω αυτο γιατι πιστευω οτι ποτε οι σεναριογραφοι δεν εδωσαν τοσο βαθος ή νοημα σε κινησεις και λογια των αδερφων. Τουλαχιστον οχι τοσο οσο μερικοι φαν. Δεν ξερω αλλα οσες φορες ετυχε να διαβασω αρθρο για την προσωπικοτητα των αδερφων και τετοιες πιπες ,καθε φορα τελειωνω την αναγνωση με ενα περιεργο συναισθημα. Γιατι δεν ξερω αισθανομαι οτι υποβιβαζουν καποιον απο τους δυο παντα ή ξεψειριζουν τα επεισοδια αντι να τα ευχαριστιουνται.

Amalia
Amalia
12 June 2016 17:17
Reply to  Maxi

Όχι, δεν νομίζω οτι υποβιβάζουν κανέναν, ίσα ίσα ασχολούνται μαζί τους και τους δίνουν περισσότερη αξία. Μια σειρά δεν είναι μονο 5 ατάκες και 2 βλέμματα, είναι και όλα τα “κρυμμένα” που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, αυτά που “θέλει να πει ο ποιητης” και πρέπει να βρει ο σωστός φαν για να μπει μέσα στην ιστορία και να δεθεί με τους ήρωες. Αλλά, ναι, σίγουρα ξεψειρίζουν καταστάσεις και χάνουν την ουσία κάποιες φορές. Προσπαθούν να δουν πράγματα (ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν) και θεωρω ότι ίσως έτσι χάνουν από την εμπειρία της θέασης. Εκτός βέβαια αν για αυτους αυτη ειναι η ευχαρίστηση της θέασης: να διαβαζουν πισω απο τις γραμμες! 😉 Εμένα μου αρέσει να διαβαζω τέτοια άρθρα, γιατι μου αρέσει να διαβάζω μια διαφορετική άποψη από τη δική μου, και να μαθαίνω πως μπορεί να βλέπει και να αντιλαμβάνεται κάποιος άλλος αυτο που εγώ βλέπω εντελως διαφορετικα… Γιατι σίγουρα δεν εκλαμβάνουμε όλοι οι θεατές το ίδιο βλέποντας κάτι, αυτο ειναι το μόνο σίγουρο. Ο καθένας μας παίρνει διαφορετικά πράγματα από την κάθε ιστορία!

Maxi
Maxi
12 June 2016 17:32
Reply to  Amalia

Το υποβιβαζουν δεν ξερω αν ηταν η σωστη λεξη αλλα μερικοι ναι το κανουν. Αλλοι παλι κανουν εποικοδομητικη αναλυση. Εντυπωσιαζομαι πολλες φορες γιατι οπως και εσενα σαρεσει να βλεπεις την διαφορετικη αποψη ετσι κι εμενα. Γιαυτο κιολας μπαινω στον κοπο να κανω την αναζητηση μου. Αλλα το εθεσες πολυ ωραια “ξεψειρίζουν καταστάσεις και χάνουν την ουσία κάποιες φορές. Προσπαθούν να δουν πράγματα (ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν) και θεωρω ότι ίσως έτσι χάνουν από την εμπειρία της θέασης.” ,αυτο εννοουσα. Το περιεργο συναισθημα το εχω οταν βλεπω σιγκρισεις αναμεσα στα αδερφια σε επιπεδο ανωτεροτητας πνευματος και χαρακτηρα. Οκ γουσταρω προσωπικα περισσοτερο ντιν και γιαυτο ωρες ωρες επειδη πλεον εχω συνδεθει συναισθηματικα με τον χαρακτηρα δεν αντεχω να διαβαζω συνεχεια “ο τζον δεν τον αγαπησε. οχι οπως τον σαμ. δεν ειναι εξυπνος οχι οπως ο σαμ. υποκρινοταν κατι που δεν ηταν ,ηθελε να γινει καποιος αλλα στην ουσια δεν ειναι, ειναι ενας συναισθηματικα κομπλεξικος μπλα μπλα μπλα” . Τον παρουσιαζουν παραπληγικο και κομπλεξικο και δεν ξερω η γενικη αισθηση που παιρνω ειναι περιεργη. Θα μου πεις για σου τα αναλυω εδω; Γιατι ειστε ελληνες και ασχοληστε με τη σειρα.

Amalia
Amalia
12 June 2016 18:21
Reply to  Maxi

Χαχα! Μόλις επιβεβαίωσες αυτο που είπα πριν! Ο καθένας αντιλαμβάνεται την ιστορια διαφορετικά. Μην τσαντίζεσαι με όσους εκλαμβάνουν τους χαρακτήρες και τη σχέση των αδερφιών διαφορετικά. Όταν ο άλλος δεν είναι κολλημένος και ειναι διατεθειμένος να κανει συζητηση, ακόμη κι αν διαφωνει, εγώ γουστάρω! 😉

ΥΓ Πάντως αυτο που λες οτι νοιώθεις σαν οικογένεια τους χαρακτηρες, νομιζω μπολλοί το νοιώθουμε. Έχουμε περάσει τώρα χρόνια μαζί τους, λογικό μου φαίνεται! Πιο πολλά χρόνια με τους Winchesters, παρά με γκόμενο! 😛

Giannis
Giannis
11 October 2018 20:55

1) Η Λιζα δεν ηταν ο μοναδικος ερωτας Του Ντιν δεν ξερω αν θυμαστε και μια αλλη κοπελα που το ονομα της δεν το θυμαμε τωρα αλλα ηταν στο επεισοδιο με το φορτηγο-ρατσιστης που ειχε ξεκληρηση ολους τους μαυρους της περιοχης μαζι με τον μπαμπα της κοπελας. Επεισης υπηρχε και μια αλλη κοπελα που την ειχε γνωρισει στο House of boys που εμεινε για λιγο ο Ντιν αφου τον ειχαν πιασει να κλεβει. 2) Ενας αλλος χαρακτηρας που μπορει να χαρακτηρηστη LBGT χαρακτηρας ειναι η σειρηνα που εβαλε στο τελος τα αδερφια να σκοτωθουν!!!

Latest

More Articles Like This