Fun facts & Trivia | 14×13 Lebanon (300ό επεισόδιο)

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις μικρολεπτομέρειες που (πιθανότατα) δεν γνωρίζατε για το 300ό επεισόδιο του Supernatural:

 Lebanon 

Σενάριο: Andrew Dabb & Meredith Glynn ◊ Σκηνοθεσία: Robert Singer


ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου (πλην την τελευταίας σκηνής) διαδραματίζεται στις 7 Φλεβάρη 2019. Αυτή ήταν και η ημερομηνία πρώτης προβολής του επεισοδίου.

 Το επεισόδιο λαμβάνει χώρα σχεδόν αποκλειστικά στο Lebanon του Kansas. Για πρώτη φορά, μάλιστα, εκτός από το Καταφύγιο, βλέπουμε και την ίδια την πόλη.

 Η τελευταία σκηνή του επεισοδίου τοποθετείται σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή του 2003 και λαμβάνει χώρα σε κάποια άγνωστη τοποθεσία.

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 Ο Jeffrey Dean Morgan επιστρέφει στη σειρά ως John Winchester μετά από 12 χρόνια! Τελευταία φορά που τον είδαμε ήταν ως φάντασμα να βοηθά τον Dean να σκοτώσει τον Azazel στο φινάλε της 2ης σεζόν. Βέβαια, από τότε είδαμε κι άλλες ενσαρκώσεις του χαρακτήρα σε flashbacks. Η τελευταία ήταν ο John ως νήπιο στο As Time Goes By της 8ης σεζόν (ερμηνευμένο από τον μικρό Nels Gulofen). Το όραμα του John που είχε ο Sam στο Baby της 11ης σεζόν (στο ρόλο ο Matt Cohen αυτή τη φορά) αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν ο Εωσφόρος, οπότε δεν πιάνεται ως κανονική εμφάνιση του χαρακτήρα.

 Η Samantha Smith (Mary) είχε να εμφανιστεί στο ίδιο επεισόδιο με τον Jeffrey Dean Morgan (John) από την πρώτη σκηνή του πιλοτικού επεισοδίου, όπου είδαμε για πρώτη (και μοναδική μέχρι τώρα) φορά όλους τους Winchesters μαζεμένους. Τους γονείς του Sam και του Dean τους ξαναείδαμε μαζί ξανά μόνο στα In the Beginning και The Song Remains the Same, ερμηνευμένους, όμως, από διαφορετικούς ηθοποιούς: την Amy Gumenick και τον Matt Cohen.

 Ο άγγελος Ζαχαρίας αυτού του κόσμου έκανε την τελευταία του εμφάνιση στο Point of No Return της 5ης σεζόν, που ήταν και το πρώτο ορόσημο της σειράς, το 100ό επεισόδιο. Και πάλι βλέπουμε τον θάνατο του Ζαχαρία με παρόμοιο τρόπο: εμπαίζει έναν Winchester κι εκείνος τον σκοτώνει με μια αγγελική λεπίδα. Την πρώτη φορά τον σκότωσε ο Dean και τώρα τον σκότωσε ο Sam. Τον Ζαχαρία του Κόσμου της Αποκάλυψης τον είχε σκοτώσει ο Jack (Good Intentions).

 Ο Dean αναφέρει πως ένας κλόουν serial killer είναι το “καλύτερο χειρότερο πράγμα” που συνέβη ποτέ στον Sam, γιατί λατρεύει τους serial killers, αλλά μισεί τους κλόουν. Η φοβία του Sam για τους κλόουν έγινε για πρώτη φορά γνωστή στο Everybody Loves A Clown της 2ης σεζόν, ενώ το τεράστιο ενδιαφέρον του για την ιστορία των κατά συρροή δολοφόνων της Αμερικής το αποκάλυψε πρώτη φορά στο The Executioner’s Song της 10ης σεζόν.

 John: And you’ve done this whole time-travel thing before?
Dean: A few times. Actually, uh, our grandfather, your dad — he’s the one that helped us find this place. I think he’d be real happy to know you’re finally here.

Οι Winchesters έχουν ταξιδέψει στο παρελθόν στα επεισόδια 4×03 In the Beginning (μόνο ο Dean), 5×13 The Song Remains the Same6×18 Frontierland7×12 Time After Time (μόνο ο Dean) και 11×14 The Vessel (μόνο ο Dean).

Επίσης, στο 8×12 As Time Goes By, ο Henry Winchester φεύγει από το 1958 και ταξιδεύει στο 2013, για να το σκάσει από την Abaddon που τον κυνηγάει. Η Ιππότης της Κόλασης τον ακολουθεί, όμως, και τον σκοτώνει, αλλά όχι πριν εκείνος ενημερώσει τους εγγονούς του για την κληρονομιά τους και για το Καταφύγιο των Ανθρώπων των Γραμμάτων. Ο John ήταν να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του ως Άνθρωπος των Γραμμάτων, αλλά ο Henry χάθηκε πριν τον μυήσει στη μυστική οργάνωση.

 Dean: Dad, none of this would have happened without you.
John: It’s good. It’s fine. I-I went out takin’ out Yellow Eyes. I mean, that was the point, right? I mean, get the thing that killed Mom.

Στις πρώτες σεζόν, οι Winchesters αναφερόταν πάντα στον Azazel ως “Ο Δαίμονας” ή “Ο Κιτρινομάτης”. Το όνομά του το αποκάλυψε στον Dean η δαιμόνισσα Casey στο Sin City της 3ης σεζόν, πάνω από ένα χρόνο μετά το θάνατο του John. Παρόλα αυτά, ο John ήξερε τη Σφραγίδα του Azazel για να καλέσει τον δαίμονα, και μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ίσως ήξερε και το αληθινό του όνομα πριν πεθάνει. Επίσης, ξέρουμε από το ημερολόγιό του ότι ο John γνώριζε την ύπαρξη του Πριγκίπων της Κολάσεως, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν γνώριζε ότι είχαν όλοι κίτρινα μάτια ή ότι ο Azazel ήταν ένας από αυτούς.

 Η μάχη μεταξύ του John, του Dean και του Sam στα σκοτάδια, θύμισε τη μάχη μεταξύ του Sam και του Dean στο διαμέρισμα του Sam στον πιλότο της σειράς.

 Στην εναλλακτική πραγματικότητα που άρχισε να δημιουργείται από την επιστροφή του John στο 2019, υπήρξαν κάποιες ριζικές αλλαγές:

  • Ο Dean είναι καταζητούμενος για επίθεση, φόνο και απάτη, και ανακαλύπτει ότι έχει πολλούς αποκεφαλισμούς στο ποινικό μητρώο του. Η φωτογραφία της σύλληψης του Dean είναι η ίδια που είχε τραβηχθεί κατά τη σύλληψή του στο Folsom Prison Blues.
  • Ο Sam έχει το δικό του δικηγορικό γραφείο, αγαπάει τη λαχανίδα και είναι διάσημος στο ίντερνετ.
  • Ο Castiel είναι ακόμα πιστός στρατιώτης του Παραδείσου. Επίσης, τον βλέπουμε να έχει καταλάβει το σώμα του Jimmy Novak ξανά, παρόλο που δεν χρειάστηκε σε αυτή την πραγματικότητα να επικοινωνήσει με τον Dean επί της Γης που ήταν και ο λόγος της κυρίευσης του Jimmy. Castiel is wearing his original trench coat which his current self discarded in 9.01 I Think I’m Gonna Like It Here.
  • Η Πτώση των Αγγέλων δεν συνέβη ποτέ, άρα ο Ζαχαρίας και ο Castiel έχουν τα φτερά τους ακόμα.
  • Καθώς ο πόλεμος με το Σκοτάδι δεν συνέβη ποτέ, η Mary Winchester δεν αναστήθηκε και παραμένει νεκρή. Αν ο John παρέμενε στο παρόν, η Mary θα χανόταν κάποια στιγμή.

 Ο “TED Talk Sam” αναφέρεται ως επιτυχημένος δικηγόρος. Σε αυτήν την εναλλακτική πραγματικότητα, ο Sam, προφανώς, τελείωσε τη Νομική. Στον πιλότο της σειράς τον είχαμε δει να παρατάει τις σπουδές του, παρόλο που μόλις είχε αριστεύσει στις εξετάσεις για να μπει στη Νομική. Στην ομιλία του αναφέρει, όμως, πως μια επιτυχημένη καριέρα δεν αφήνει χρόνο για οικογένεια, κάτι που υπονοεί πως ποτέ δεν παντρεύτηκε την Jessica Moore, παρόλο που δεν ήρθε ποτέ ο Dean να τον τραβήξει πίσω στη ζωή του κυνηγού.

 Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς που ο John λέει στους γιους του ότι τους αγαπά. Είναι, επίσης, η τρίτη φορά που ακούμε το “σ’αγαπώ” από το στόμα του Dean προς κάποιο μέλος της οικογένειάς του. [Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.]

 Στην τελευταία σκηνή, βλέπουμε ότι το 2003 η Impala είναι ακόμα στην κατοχή του John Winchester. Αυτό είναι 2 χρόνια πριν ανακαλύψει τον Azazel και φύγει για να τον κυνηγήσει μόνος, αφήνοντας το αμάξι στον Dean. Η Impala του 2003 ξεχωρίζει για τις πινακίδες κυκλοφορίας KAZ 2Y5 και για τα πλαϊνά προβολάκια, τα οποία αφαιρέθηκαν στο Dream a Little Dream of Me από τον σκηνοθέτη Steve Boyum και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.

 Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της σειράς που βλέπουμε κάποιον να κλέβει την Impala για να κάνει βόλτα. Το ίδιο είχε συμβεί στο Baby, αλλά τότε ο Sam και ο Dean δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα.

Η εισαγωγή του εναλλακτικού Castiel στο εστιατόριο είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την πρώτη εισαγωγή του χαρακτήρα στην πρεμιέρα της 4ης σεζόν, όπου οι λάμπες γύρω του εκρήγνυνται και δείχνει τα φτερά του. Η μοναδική διαφορά είναι ότι εδώ ο Castiel είναι πολύ πιο απειλητικός.

ΣΕΝΑΡΙΑΚΕΣ ΜΙΚΡΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ/TRIVIA

 Βλέπουμε τον Sam να δυσκολεύεται να ανάψει τον Zippo αναπτήρα του όταν προσπαθεί να βάλει φωτιά στο κουτί πούρων που κρατά το φάντασμα John Wayne Gacy στον κόσμο μας. Ο Dean είχε αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στο The Mentalists όταν προσπαθούσε να ξεφορτωθεί το φάντασμα της Kate Fox. Στο The Real Ghostbusters, ο Demian είχε σχολιάσει πως οι Winchesters συνήθως δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς ο ίδιος πάσχιζε να ανάψει τον Zippo του για να ξεφορτωθεί τα φαντάσματα των ορφανών παιδιών εκείνου του επεισοδίου.

 Το αγαλματάκι της μαϊμούς που βλέπουμε στον πάγκο του ενεχυροδανειστηρίου είναι prop που έχουμε ξαναδεί στο Harvelle’s Roadhouse, αλλά και πιο πρόσφατα στο Rocky’s Bar μέσα στο υποσυνείδητο του Dean (Nihilism).

 Οι Winchesters είναι γνωστοί στο Lebanon ως Sam και Dean Campbell. ‘Campbell‘ είναι το πατρικό της μητέρας τους. Επίσης, βλέπουμε τα αδέρφια να έχουν γίνει κάτι σαν αστικός μύθος στους νέους της πόλης. Αυτοί που ξεκίνησαν νέοι να κυνηγούν αστικούς μύθους, τώρα έχουν γίνει οι ίδιοι μύθοι…

 Οι Winchesters έρχονται αντιμέτωποι με το φάντασμα του serial killer John Wayne Gacy. Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της σειράς που τα αδέρφια αντιμετωπίζουν το φάντασμα ενός διάσημου δολοφόνου, μετά το No Exit της 2ης σεζόν όπου συνάντησαν τον H.H. Holmes. Το φάντασμα του Gacy είναι ντυμένο κλόουν και δεμένο στο κουτί των πούρων που είχε εν ζωή. Ο Gacy εκτελέστηκε και στη συνέχεια αποτεφρώθηκε, κάτι που εξηγεί το κουτί των πούρων. Όμως, την ώρα του θανάτου του, δεν φορούσε ρούχα κλόουν. Στο παρελθόν, αν και σπάνια, έχουμε δει κι άλλα φαντάσματα στο Supernatural να αλλάζουν την εξωτερική τους εμφάνιση, όπως η μητέρα του Timmy στο Bad Boys της 9ης σεζόν.

 Το μπαρ στο Lebanon πουλάει μπύρα Family Business, την οποία είδαμε και στο Rocky’s Bar.

 Όταν η Max κλέβει την Impala, βλέπουμε τον Sam και τον Dean να οδηγούν ένα μαύρο GMC 100 του 1956 — το οποίο πολύ πιθανότατα ανήκει στην συλλογή κλασικών αμαξιών του Καταφυγίου των Ανθρώπων των Γραμμάτων. Στις πρώτες σεζόν, ο John οδηγούσε ένα μαύρο GMC Sierra Grande του 1986, έχοντας δώσει την Impala στον Dean.

 Βλέπουμε ότι τώρα πια οι Winchesters κουβαλούν αγγελικές λεπίδες πάντα πάνω τους σε ένα θηκάρι στη ζώνη τους.

 Λίγο πριν εξαφανιστεί ο John, ανταλλάσσει μια δακρυσμένη ματιά κι ένα νεύμα με τον Sam, ακριβώς όπως είχε κάνει και στο φινάλε της 2ης σεζόν.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ FUN FACTS:

¤ Ο Jared Padalecki και ο Jensen Ackles είναι οι μοναδικοί ηθοποιοί που εμφανίζονται και στα 300 επεισόδια του Supernatural. Βέβαια, ο Jensen ερμηνεύει τον Dean Winchester μόνο στα 299 από αυτά, αφού στην πρεμιέρα της 14ης σεζόν εμφανίζεται μόνο ως Αρχάγγελος Μιχαήλ.

¤ Στις 16 Νοεμβρίου 2018 οι συντελεστές του Supernatural διοργάνωσαν ένα πάρτι για να γιορτάσουν τα 300 επεισόδια της σειράς η οποία αυτή τη στιγμή κρατά τα σκήπτρα της μακροβιότερης sci-fi σειράς στην αμερικανική τηλεόραση.

¤ Στα πλαίσια της προώθησης του 300ού επεισοδίου, το καστ έκανε φωτογράφηση στο περιοδικό Entertainment Weekly. Στη φωτογράφηση συμμετείχαν οι 3 κύριοι πρωταγωνιστές Jensen Ackles, Jared Padalecki και Misha Collins, πλαισιωμένοι από την Samantha Smith και τον Jeffrey Dean Mοrgan. [Δείτε το αφιέρωμα του EW εδώ και εδώ.]

¤ Η ηθοποιός Zenia Marshall (Stacy) έδωσε όνομα στο ζευγάρωμα (ship) του χαρακτήρα της με την Max. Και το όνομα αυτού…

¤ Η ημερομηνία προβολής του επεισοδίου (7 Φλεβάρη) ενσωματώθηκε μέσα στην ιστορία. Στο Lebanon η μέρα αυτή είναι γνωστή ως “Skip Day”, δηλαδή μέρα κοπάνας, όπου τα παιδιά κάνουν κοπάνα από το σχολείο. Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι αυτό πέρασε και στην αληθινή ζωή των φανς της σειράς, αφού πολλοί έκαναν κοπάνα από το σχολείο ή τη δουλειά τους, για να παρακολουθήσουν ζωντανά το 300ό επεισόδιο!

¤ Η ηλικία του John Winchester τη στιγμή του θανάτου του στο 2×01 In My Time of Dying θα ήταν 52 ετών. Ο Jeffrey Dean Morgan τότε ήταν μόλις 40. Με την επιστροφή του στο Supernatural στο Lebanon, έχει την ηλικία που θα έπρεπε να έχει τότε. Βέβαια, αφού ο John ήρθε από το 2003 (3 χρόνια πριν τον θάνατό του δηλαδή), ο Morgan είναι αυτή τη φορά 3 χρόνια μεγαλύτερος από την ηλικία που υποτίθεται ότι είναι ο John.

¤ Μια από τις αρχικές ιδέες για το 300ό επεισόδιο που ανακοινώθηκε μάλιστα στο Comic-Con 2018 ήθελε το επεισόδιο να γίνει από την πλευρά των κατοίκων του Lebanon, και να δούμε τις απόψεις τους για τον Sam και τον Dean. Στοιχεία αυτής της πρώιμης ιδέας βλέπουμε στον έφηβο Eliot, που μιλά για τα μυστηριώδη αδέρφια, στον μπάρμαν Jackson, και στην ταχυδρόμο Martha.

¤ Και μερικές παρασκηνιακές φωτογραφίες από τα social media των ηθοποιών:

πηγές: 1/2


Δείτε επίσης: Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα Τηλεθέαση

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα