Αφιέρωμα: Ο Τζακ και οι Winchesters – Part 1

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Ο Τζακ, ως Νεφελίμ, είχε πάντα να δώσει μια εσωτερική μάχη ανάμεσα στην εωσφορική και ανθρώπινη φύση του. Ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Βρέθηκε χαμένος σε έναν κόσμο που δεν τον διάλεξε, αποξενωμένος, ένας άνθρωπος άγγελος που εκ γενετής αμφισβητήθηκαν όλες οι πράξεις τους, κρίθηκαν ύποπτες όλες οι συμπεριφορές του. Υπήρξε, όμως, τυχερός γιατί η πρώτη του επαφή με τους ανθρώπους έγινε μέσω του Σαμ και Ντην, που η σχέση μαζί τους πέρασε από χίλια κύματα αφού δεν είχαν και οι δύο την ίδια στάση απέναντι στο νεογέννητο Νεφελίμ.

Jack: Maybe I’m not worth all this.
Sam: Your mom thought you were. So did Cas. So do I.
13×02 The Rising Son

Τζακ και Σαμ

Ο Σαμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πλησίασε τον Τζακ μόλις αυτός πάτησε το πόδι του στη γη, που αν και τρομοκρατήθηκε από τα δυο χρυσά μάτια στο σκοτάδι, έδειξε ψυχραιμία προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτήν την υπερφυσική κατάσταση με ρεαλιστική ματιά. Γνήσιος σκεπτικιστής, όπως πάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζακ φάνηκε να εμπιστεύεται τον Σαμ ιδιαίτερα όταν ο δεύτερος εναντιώθηκε στους αγγέλους, που απειλούσαν τη ζωή του γιου του Εωσφόρου. Ο Σαμ τον είχε πάρει υπό την προστασία του προσπαθώντας να κατανοήσει την δύναμη και το σκοπό ύπαρξής του.

Από την αρχή, ο Σαμ άρχισε να καθοδηγεί τον Τζακ βοηθώντας τον να προσαρμοστεί στην ζωή των ανθρώπων με βασική αναφορά στην μητέρα του, που θυσιάστηκε για να έρθει εκείνος στη ζωή. Χαρακτηριστική η σκηνή που μπροστά στην νεκρική πυρά της μητέρας του, ο Σαμ προτρέπει τον Τζακ να της πει «συγγνώμη».

Sam: You wanna say anything?
Jack: I… What do you say?
Sam: Right. Thank you. You say thank you. And you say you’re sorry. You hope they’re somewhere without, uh, sadness or pain. You hope they’re somewhere better. You say goodbye.
13×01 Lost and Found

Αναγνωρίζει στον Τζακ τον ίδιο του τον εαυτό όταν κάποτε όλοι τον αντιμετώπιζαν με ενδοιασμό και φόβο, τότε που είχε αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον δαιμονικό κόσμο και τον Εωσφόρο. Και ο Τζακ αναγνωρίζει την προσπάθεια του Σαμ να τον εντάξει στην οικογένειά του και να βγάλει στην επιφάνεια τον καλό του εαυτό. Άλλωστε στο DNA του Τζακ έχουν αποτυπωθεί τα αποτυπώματα ανθρωπιάς της μητέρας του. Μια μητέρα που χάθηκε για να τον προστατέψει και ένας πατέρας απών: μήπως ο Σαμ ζει ένα déjà vu;

Από την άλλη μεριά, ο Σαμ παρατηρεί με υπομονή τις αντιδράσεις του Τζακ, ο οποίος βλέπει την αγωνία του μικρού γιου του Τζον να δει την πραγματικότητα με μια θετική ματιά. Αλλά και ο Τζακ ανταποδίδει στον Σαμ σώζοντας όχι μόνο την δική του ζωή αλλά και του αδερφού του ουκ ολίγες φορές κάνοντας τον υιοθετημένο πατέρα του να πιστεύει ακόμη περισσότερο σε μια αισιόδοξη εξέλιξη των πραγμάτων. Ο Τζακ βλέπει στον Σαμ αυτόν που πιστεύει πως δεν έχει έρθει στη γη ως μετεωρίτης που θα σπείρει την καταστροφή και τον όλεθρο, ιδιαίτερα όταν ο δεύτερος επιμένει να τον βοηθά να αναγνωρίσει το μέγεθος των δυνάμεών του αλλά και να τις διαχειριστεί σωστά. Κάθε φορά που παίρνει μια πρωτοβουλία, το βλέμμα του στρέφεται στον Σαμ για επιβεβαίωση. Αλλά δεν είναι εύκολο ένα νεογέννητο Νεφελίμ να ελέγξει τέτοιες υπερφυσικές δυνάμεις χωρίς απώλειες. Όμως, ακόμη και όταν ο Τζακ θα γίνει η αιτία να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, ο Σαμ θα τον παρηγορήσει αν και δεν θα μπορέσει να προβλέψει τις αντιδράσεις του Νεφελίμ, που θα εξαφανιστεί σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαχειριστεί τον θυμό και την απογοήτευσή του για την φύση και την καταγωγή του.

Αλλά ο Τζακ δεν το βάζει κάτω. Είναι αποφασισμένος να γίνει πραγματικό μέλος της οικογένειας των Γουίντσεστερ και θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν την μητέρα τους στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο κάνοντας τον Σαμ να νιώθει ικανοποίηση για τις αρχικές του προσδοκίες για τον Τζακ. Έτσι σιγά σιγά προσπαθεί να χρησιμοποιεί τις υπερφυσικές δυνάμεις του για να προστατεύσει αυτούς που θεωρεί οικογένειά του, όπως όταν πάλεψε για τους ανθρώπους στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο και προστάτεψε την Μαίρη από το ξόρκι του Κέβιν.  Ο Σαμ γρήγορα θα απονείμει στον Τζακ τον τίτλο του κυνηγού επιβραβεύοντας τις προσπάθειες του Νεφελίμ να σκοτώσει τον κοινό εχθρό τους, τον μετα-αποκαλυπτικό Μιχαήλ.

SAM: I’ll tell you what. You got some special skills, Jack. That’s for sure. We just need to make sure we get a grip on ‘em, so… so you don’t hurt anybody.
13×02 The Rising Son

Και η αληθινή αγάπη του για αυτόν θα του προκαλέσει μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη του Τζακ όταν ο δεύτερος θα γνωρίσει τον βιολογικό πατέρα του, τον Εωσφόρο. Τελικά, όμως, πατέρας σου δεν είναι αυτός που σε γεννά αλλά αυτός που σε μεγαλώνει και έτσι Σαμ – Εωσφόρος: 1 – 0. Έτσι, εκτός από τον Κάστιελ, ο Σαμ για τον Τζακ είναι μια ακόμη πατρική φιγούρα.

Στον 14ο κύκλο, ο Τζακ θα αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει πως είναι ένας Γουίντσεστερ  θα σκοτώσει τον Μιχαήλ με τίμημα την ψυχή του. Κι ο Σαμ είναι ο μόνος, που γνωρίζει τι σημαίνει να έχεις χάσει την ψυχή σου γιαυτό και συμπάσχε μαζί του περισσότερο από κάθε άλλον. Την τραγικότητα του προσώπου του Τζακ την κατανοεί περισσότερο αυτός και ο Τζακ δέχεται ως σανίδα σωτηρίας την τις συμβουλές του Σαμ. Η σχέση τους πιο δυνατή από ποτέ θα δοκιμαστεί όταν ο Σαμ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός του επικείμενου θανάτου του Νεφελίμ. Καθώς ο Σαμ βλέπει τον Τζακ όσο περισσότερο ανεξαρτητοποιείται τόσο περισσότερο να έρχεται αντιμέτωπος με τις αδέξιες κοινωνικές του δεξιότητες αρχίζει να ανησυχεί, όπως κάθε γονιός για το μέλλον του παιδιού σε εκατονταπλάσιο βαθμό βέβαια. Όταν ο Τζακ ξεφεύγει από την επιτήρηση του Σαμ, ξεφεύγει και ο ίδιος και παρόλο που οι προθέσεις του είναι καλές, τα αποτελέσματα δυσκολεύουν τον Σαμ να του έχει πια εμπιστοσύνη. Καταλαβαίνει πως ο Τζακ δεν είναι παρά ένας έφηβος που προσπαθεί να προσδιορίσει τον ρόλο του στον κόσμο. Ακόμη κι όταν ο Τζακ θα γίνει η αιτία να χάσει την ζωή η Μαίρη, ο Σαμ φαίνεται να νιώθει περισσότερη θλίψη για τον Τζακ αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πορεία του.

Η σχέση τους θα δοκιμαστεί όταν ο Τζακ θα αντιληφθεί την «παγίδα» του Σαμ ώστε να κλειστεί στο κουτί του Μάλακ. Αλλά και τότε ο Σαμ πήρε αυτή την απόφαση περισσότερο για να προστατέψει τον Τζακ από το να κάνει περισσότερο κακό. Και η αγάπη του για το Νεφελίμ θα επιβεβαιωθεί όταν στο τελευταίο επεισόδιο του 14ου κύκλου, θα επιτεθεί στον Τσακ για να σώσει τον Τζακ από το μαρτύριό του…

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Iro
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

Περισσότερα Άρθρα