Review – Supernatural – 15×14 Last Holiday

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Iro
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

Επιτέλους επιστρέψαμε σε …γιορτινό περιβάλλον! Και αν και τα αδέρφια δεν είναι και πολύ holiday people, όπως παραδέχεται ο Σαμ σε αυτό το επεισόδιο έζησαν τουλάχιστον τέσσερις γιορτές μαζεμένες! Τέτοια πάρτυ αμφιβάλλω αν είχε ξαναζήσει το Καταφύγιο τουλάχιστον από την εποχή, που δρούσαν εκεί οι Άνδρες των Γραμμάτων, οι οποίοι ξαναζωντάνεψαν στη μνήμη μας μέσα από την οικιακή και όχι μόνο βοηθό τους, την κυρία Μπάτερς. Πώς όλα αυτά ενώνονται σε ένα επεισόδιο; Δείτε και μόνοι σας…

Οι τρεις συγκάτοικοι στο Καταφύγιο, ο Σαμ, ο Ντην και ο Τζακ προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από τις τελευταίες εξελίξεις και να σχεδιάσουν το μελλοντικό πλάνο τους. Ο Σαμ αφοσιωμένος στην αναζήτηση στοιχείων, ο Ντην αφοσιωμένος στην αναζήτηση του καλύτερου μπέργκερ (I’m a picture of health!) και ο Τζακ αφοσιωμένος στην «σύνδεση» με την χαμένη ψυχή του. Με λίγα λόγια, ο Σαμ πατάει στην πραγματικότητα, ο Ντην προσπαθεί για λίγο να την αποδιώξει μακριά, ενώ ο Τζακ δεν μπορεί να την διαχειριστεί ακόμη.

Μέχρι που μαθαίνουμε ότι το Καταφύγιο έχει προβλήματα κατασκευαστικά καθώς δεν λειτουργεί full power. Όλες αυτές τις πληροφορίες θα τις μάθουν από μια νεράιδα – νύμφη των ξύλων, την κυρία Μπάτερς, που είχε αυτο-φυλακιστεί στο Καταφύγιο μέχρι που ο Ντην πάτησε το μαγικό κουμπί στον πίνακα ελέγχου και την απελευθέρωσε. Και μαζί με αυτή ξεθάφτηκαν και ένα σωρό ιστορίες για την μάχη των Αδρών των Γραμμάτων ενάντια στην Εταιρεία της Θούλης και όχι μόνο…

Κι αφού περνάει λίγο χρονικό διάστημα από το jet lag της κυρίας Μπάτερς,  που από το 1958 ξαφνικά ταξιδεύει στο 2020, οι Γουίντσεστερς θα φορτωθούν μια οικιακή βοηθό, που ως μάνα του λόχου θα τους αλλάξει θέλοντας και μη για λίγο την καθημερινότητά τους. Και φυσικά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο γλυκό, σχεδόν μητρικό χαμόγελο της κυρίας Μπάτερς, που τους πρόσφερε ανιδιοτελώς περιποιήσεις χωρίς ανταπόδοση, με μοναδική απαίτηση να συνεχίζουν να καθαρίζουν τον κόσμο από τα τέρατα, όπως παλιότερα οι πρόγονοί τους.

Και το Καταφύγιο γεμίζει με γιορτινές μυρωδιές, Χριστουγιεννάτικα δέντρα, αμερικάνικες σημαιούλες, αποκριάτικες κολοκύθες και δε συμμαζεύεται…Σαν να έπρεπε για κάποιο λόγο να απολαύσουν όλες τις καθιερωμένες γιορτές όλες μαζί! Μήπως είναι οι τελευταίες γιορτινές μέρες, που θα απολαύσουν λίγη χαρά; Το επεισόδιο είχε αστείες στιγμές, χαλαρές, χαρούμενες αλλά μια θλίψη στο παρασκήνιο δεν σε άφηνε να το χαρείς σε όλο του το μεγαλείο…

Αλλά η κυρία Μπάτερς, έχει το χαρακτηριστικό της ελληνίδας μάνας: είναι υπερ προστατευτική με την οικογένειά της και στην προκειμένη περίπτωση με τους απογόνους των Ανδρών των Γραμμάτων, τον Σαμ και τον Ντην. Γιατί όταν ανακαλύπτει ότι ο Τζακ είναι το αγγελούδι του Εωσφόρου, μεταμορφώνεται σε evil Mary Poppins, που ύπουλα προσπαθεί να του σκάψει το λάκκο μέχρι να τον εξοντώσει αφού για αυτήν είναι ένα ακόμη τέρας. Το ίδιο έκανε και με τους 200 Ναζί στο παρελθόν, που εκείνοι ήταν όντως τέρατα…

Το σχέδιο της απλό: δημιουργεί μια ιδανική ατμόσφαιρα για τον Σαμ και Ντην. Μέχρι και την τηλεόραση επιδιόρθωσε στο «δωμάτιο δραστηριοτήτων», γνωστό ως Dean Cave! Από την άλλη, μοιράζεται μαζί τους και κρυφά μυστικά «όπλα» που βρίσκονται ανεκμετάλλευτα στο Καταφύγιο μιας και δεν λειτουργούσε full power μέχρι τώρα. Αρχικά, ότι ο μεγάλος χάρτης στο τραπέζι τους έχει ενσωματωμένο ραντάρ ανίχνευσης τεράτων, γεγονός που κάνει για λίγο τη ζωή των Γουίντσεστερ πιο εύκολη στο κυνήγι του υπερφυσικού. Από την άλλη, το τηλεσκόπιο στο Καταφύγιο είναι τελικά ένα πολυδιάστατο στερεοσκόπιο, που μπορεί να «πιάνει» ηλεκτρομαγνητικά πεδία, παλμούς και γενικά οτιδήποτε ανησυχητικό συμβαίνει όχι μόνο στη γη…Μα θα μου πείτε γιατί δεν το χρησιμοποιούσαν οι Γουίντσεστερς πιο πριν; Γιατί δεν λειτουργούσε, αφού το Καταφύγιο δεν λειτουργούσε και αυτό full power. Οπότε για τον Σαμ και τον Ντην ήταν μόνο ένα ακόμη διακοσμητικό στοιχείο ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ένα αληθινά χρήσιμο όπλο.

Και έτσι ο Σαμ δέχεται με ευχαρίστηση αυτά τα καινούργια δώρα ενώ ο Ντην δείχνει να έχει ενθουσιαστεί λίγο παραπάνω με την μωβ ρόμπα ύπνου του, δώρο της Μαίρης Πόπινς! Ο Τζακ πείθεται κι εκείνος να γύρει στοργικά στον ώμο της κυρίας Μπάτερς μέχρι που θα αποκαλυφθεί η πλεκτάνη που σχεδιάζει σε βάρος του.

Και σύντομα θα δει την σκοτεινή πλευρά της, όταν τον φυλακίσει στο υπόγειο με σκοπό να τον βγάλει μια και καλή έξω από τη ζωή των προστατευόμενων της. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι φυσικά τόσο απλά για τον Σαμ και τον Ντην, που από καιρό έχουν καταλάβει πως δεν είναι όλα άσπρο και μαύρο στον κόσμο. Ειδικά, στην περίπτωση του Τζακ, μετά την υπέρβαση που έκαναν να σταματήσουν να τον βλέπουν σαν τον δολοφόνο της μητέρας τους, γνωρίζουν για την πάλη του να προσφέρει το καλό διώχνοντας μακριά το μίασμα του γιου του Εωσφόρου. Εξάλλου, είναι ο μόνος, που μπορεί να σώσει τον κόσμο από τον ίδιο τον δημιουργό του!

Η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευτούν να πείσουν την κυρία Μπάτερς να αλλάξει γνώμη αλλά τελικά εκείνη θα καταλάβει ότι δεν τους προστατεύει από το κακό αλλά από αυτόν που θα φέρει το καλό στον κόσμο. Κι έτσι αποφασίζει να γίνει καπνός, και μάλιστα πράσινος και να τους αφήσει να προχωρήσουν στο δρόμο προς το τέλος μόνοι τους με κάποιες τελευταίες συμβουλές για τον καθένα: «Dean. Eat your vegetables. And, Sam… cut your hair. And, Jack… go save the world.», κάτι σαν τη ζακέτα, που δίνει η ελληνίδα μάνα στο γιόκα της…

Στο επεισόδιο υπήρξαν πολλές πληροφορίες επανάληψης από τα προηγούμενα, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, όπως ότι για να αποφευχθεί το τέλος του κόσμου είναι απαραίτητο να νικηθούν όχι μόνο ο Τσακ αλλά και η Αμάρα. Για να μην μιλήσω και στις πολλές αναφορές στους Άνδρες των Γραμμάτων, στο έργο τους αλλά και στο τραγικό τέλος τους από την Abaddon.

Βέβαια, είχαμε και άλλες πιο πικάντικες πληροφορίες όπως ότι η Eileen είναι ακόμη στη ζωή του Σαμ αλλά η πιο καυτή αποκάλυψη ήταν ότι ο Ντην είναι τόσο φανατικός του Σκούπυ Ντου αφού τον έχει πριντ και στα εσώρουχά του!

Ερμηνευτικά, ήταν οι γνωστοί άγνωστοι χωρίς κάτι εντυπωσιακό αλλά δε θεωρώ ότι το απαιτούσε και το επεισόδιο. Χάρηκα τόσο που τους ξαναείδα που δεν θα αναλωθώ σε λεπτομέρειες. Τις αφήνω σε εσάς. Μένει να δούμε τι θα κάνει ή τι είναι ικανός να κάνει τελικά ο millennial!

9 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

9 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Marianna Winchester
Marianna Winchester
16 October 2020 08:32

Το ειδα λοιπον και εγω το επεισοδιο σημερα. Πλεον δεν θυμαμαι καθολου την πλοκη, ποιος ζει, ποιος εχει πεθανει και αγνοω τις λεπτομερειες για το περιφημο σχεδιο δολοφονιας του…Τσακ.
Απλα παρακολουθω την αγαπημενη μου σειρα και δεν το χωνευω οτι σε ενα μηνα θα εχουν τελειωσει ολα. Ολα!…
Το επεισοδιο δεν ηταν κατι ιδιαιτερο, προφανως και θα μας φαινοταν διαφορετικο αν το ειχαμε παρακοληθησει ως αμεση συνεχεια των προηγουμενων αλλά…μας εκατσε ενας κορωνοιος…Τελος παντων, συμφωνω στο οτι ειναι η ηρεμια πριν την καταιγιδα και…στο εξης ερχονται καταιγιστικες εξελιξεις!
Ας απολαυσουμε λοιπον τα τελευταια αυτα επεισοδια γιατι…συντομα το supernatural θα αποτελει ιστορια…The end is here.

ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ_39
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ_39
9 October 2020 00:56

Το Supernatural κάνει επιστροφή, ύστερα απο ένα αναγκαστικό διάλειμμα αρκετών μηνών, εξαιτίας του κορωνοιου. πάλι καλα που το main Cast & Crew είναι υγιεις και Θεου(Chuck) θέλοντος θα τελειωσει η σειρα αξιοπρεπεως, με τους δικους μας ορους!!!
Τα λέμε και αυριο οταν θα βγει και το Review!

Sawyer Orestis
10 October 2020 21:17

Ωραίο επεισόδιο αλλά σίγουρα δεν χωράει υπεραναλύσεων. Κωμικό, ευχάριστο διάλειμμα θα ήταν αν είχαμε συνεχόμενα επεισόδια τον Μάρτιο. Φυσικά τώρα το κρίνουμε σαν αυτοτελές – συνέχεια της σεζόν και όχι σαν πρεμιέρα μετά από Cliffhanger.

Λογικά είναι το επεισόδιο – ηρεμία πριν την καταιγίδα. Λίγο χαλάρωμα, λίγο γέλιο και από το επόμενο νομίζω μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θεωρώ ότι κάθε επεισόδιο από εδώ και πέρα θα μας “μείνει.” Θα δούμε θυσίες, κλάματα και το μεγάλο τέλος της σειράς. Σχεδόν σε ένα μήνα θα βάλουμε τελεία! Prepare yourselves και απολαύστε το τέλος της διαδρομής!

ΥΓ: ΣΑΜ-ΘΟΡ!!! ΝΑΙ!!!!!

BadNews
BadNews
12 October 2020 10:02

Είδα μαζικά την 15η σεζόν το ΣΚ για να θυμηθώ και τι γίνεται και μπορώ να πω, πως έτσι είναι μια πολύ καλή σεζόν, ειδικά προς τα πιο πρόσφατα επεισόδια, υπάρχει αρκετό γέλιο και το τελευταίο ειδικά. Νομίζω ότι έχει αποκτήσει ενδιαφέρον για το φινάλε και θα είναι πολύ καλό το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα θα βλέπουμε επεισόδιο. Κατάθλιψη ήδη που γνωρίζω ότι θα τελειώσει οριστικά.

Amalia
10 October 2020 18:10

Δεν θα κρίνω το επεισόδιο ως ένα για το οποίο περιμέναμε 6 μήνες — δεν φτιάχτηκε ως τέτοιο και δεν ήταν τέτοιο σε καμία περιπτωση — ήταν πάντως αρκετά διασκεδαστικό. Χαριτωμένη ιδέα και καθαρόαιμο κωμικό αυτοτελές.

Ο λόγος ύπαρξής του στην τελευταία σεζόν ηταν για να αποχαιρετήσουν το storyline των Men Of Letters, ένα σημαντικό κομμάτι της μυθολογίας στο 2ο μισό της σειράς. Μου άρεσε που αποδειχτηκε ότι το Καταφυγιο υπολειτουργούσε τοσα χρόνια, αν και ηταν λίγο τραβηγμένο το ότι δεν είχαν παει ποτέ στο κέντρο ελέγχου, έστω από περιέργεια.

Εκτίμησα και τη λεπτομέρεια με το ραντεβού του Sam με την Eileen, έστω κι αν έγινε off screen. Το ρομάντζο καλά κρατεί κι αυτό υπονοεί πολλά για το φινάλε θεωρώ. Αποκλείεται να το καλλιεργούν όλο αυτό για να μην οδηγήσει κάπου.

Το μόνο που δεν μου άρεσε ηταν πόσο εύκολα πείστηκε η νύμφη να αφήσει τον Jack. Περάστε σκουπίστε τελειώσατε η φάση. Και οι ερμηνείες ηταν κάτω του μετρίου από όλους. Δεν θυμάμαι αν το είχα σχολιάσει σε άλλο ριβιου, αλλά τους βλέπω φέτος πολύ βαριους, ειδικά τον Τζένσεν που έτσι κι αλλιώς αυτος σήκωνε στους ώμους του τις περισσότερες φορές το ερμηνευτικό κομμάτι της σειράς.

CB Punk
CB Punk
11 October 2020 10:07
Reply to  Amalia

Προσωπικά σαυτο το επεισόδιο μόνο ο Τζενσεν έπαιξε καλαυ, εξου και το διασκεδαστικο μέρος στο μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου σαυτον οφείλεται..

Amalia
12 October 2020 17:25
Reply to  CB Punk

Εμένα ούτε ο Τζένσεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Δεν του έβγαινε αυθόρμητα η κωμωδια ως συνήθως, μου φαινόταν στημενος. Για τον Τζάρεντ δεν μιλάω, ήταν άθλιος. Σπάνια τόσο χάλια, δεν ξέρω τι έπαθε.

CB Punk
CB Punk
9 October 2020 21:30

Επιστρεψαμε για τελευταία φορά!! Το επεισόδιο ήταν αρκετά καλό, το είδα δύο φορές για να σχηματισω άποψη και μου άρεσε αρκετά. Η μπατλερ Μαιρη Ποπινς στο προσκήνιο των Ανδρών των γραμμάτων δε μου δωσε κάτι πέρα από ελάχιστα νέα πράγματα που μαθαμε για το καταφύγιο, ούτε η Μαιρη τόση φροντίδα και προστασία! Το επεισόδιο ήταν όμως διασκεδαστικο, πολύ καλός Τζενσεν με παλιές ατάκες από παλιες σεζόν Σαμ και Αλεξαντερ αδιάφοροι μεν αλλά πολλά υποσχόμενοι δε. Είχαμε και κάτι Βαμπιρια γκεστ σταρ και μια ευχή του Τζακ κλείνει το επεισόδιο! Πάμε για κλάματα στο επόμενο όπως φαίνεται!!

ΤΡΥΠΑ επεισοδίου : ΠΩΣ θα σκοτώσει τον Τζακ η αρχαγγελικη λεπιδα ρε σεις αφού μόνο ένας αρχαγγελος πρέπει να την αγγίξει, το πε ο Ασμοδαιος στην 13η.. Ο Ντιν πλέον δεν έχει το Μιχαήλ μέσα του οπότε… Σεναριογραφικα λαθη.. 7/10

FuckingKingOfFuckingHell
FuckingKingOfFuckingHell
10 October 2020 09:32

Πολυ ωραιο επεισοδιο. Επιτελους supernatural μετα απο πολυ καιρο! Πολυ διασκεδαστικο επεισοδιο με ωραιες ατακες, οπως το “we got one” που ειπε ο Ντην οταν χτυπησε ο συναγερμος και αρχισαν να τρεχουν που μου θυμισε παρα πολυ ghostbusters!
Eπισης ΠΟΣΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΜ ΚΑΙ ΑΙΛΙΝ

Latest

More Articles Like This

Η σειρά κάνει come back με ένα επεισόδιο, χωρίς ιδιαίτερες ερμηνευτικές επιδόσεις, σχετικά ανάλαφρο αλλά με πολλές αναφορές στο παρελθόν και στο μέλλον.Review - Supernatural - 15×14 Last Holiday