Αφιέρωμα: Τα “κακά παιδιά” του Supernatural (s.11 – 13)

Οι "κακοί" που δεν θα ξεχάσουμε...

0
858

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος εκτός από τίτλος γούστερν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και η μαγιά για σχεδόν κάθε τηλεοπτική σειρά. Στο Supernatural έχουμε καλούς, δεν ξέρω για τους άσχημους αλλά κακούς όχι και λίγους. Υπήρξαν, όμως, κάποιοι villains που μας  προκάλεσαν έντονα αρνητικά συναισθήματα ή μας ανατρίχιασαν λίγο παραπάνω με την παρουσία τους ή μας κέντρισαν το ενδιαφέρον με την διαφορετικότητά τους. Εξάλλου λένε ότι “Αν δεν αντέχεις το κακό, δεν θα ζήσεις για να δεις το καλό”. Άρα, οι Winchesters θα το δουν το καλό στα σίγουρα…Εμείς προς το παρόν ας θυμηθούμε αυτούς, που επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυριαρχία του Καλού ή είχαν μια ιδιότυπη έως και διαστροφική άποψη για την έννοια του καλού.

Season 11

Amara:Η Amara και μόνο ότι είναι η αδερφή του Θεού, το κακό που συμπληρώνει το καλό, το σκοτάδι που ακολουθεί το φως προκαλεί από τρόμο μέχρι δέος. Μια αδερφή που νιώθει την απουσία του αδερφού, νιώθει αδικημένη και απομονωμένη από την εξέλιξη του σύμπαντος ήρθε για να δηλώσει ότι η κοσμική ισορροπία δεν στηρίζεται μόνο στο καλό. Σαγηνευτική, με σκοτεινό βλέμμα στο οποίο δεν μπόρεσε να αντισταθεί ο μεγάλος αδερφός Winchester. Το Σημάδι του Κάιν έκανε το θαύμα του για μια ακόμη φορά. Κι επειδή ο πόνος δεν απέχει και πολύ από το να γίνει θυμός, η Amara θα ξεσπάσει σε οποιονδήποτε βρεθεί στο δρόμο της προκειμένου να εκδικηθεί τον Chuck μέχρι που οδηγεί τον κόσμο λίγο πριν την απόλυτη καταστροφή του. Κι ενώ όλοι οργανώνουν σχέδια για να την αποδυναμώσουν, εκείνη συνειδητοποιεί το μεγαλείο και την ομορφιά της δημιουργίας του αδερφού της και λυγίζει και απλώνει το χέρι της για να ενωθούν και οι δυο μαζί μέσα στη δίνη του σύμπαντος. Η παρουσία της επιβεβαιώνει πως το κακό κρύβεται συχνά πίσω από μια τρομακτική γοητεία.

Banshee:Μια νεράιδα, που προαναγγέλλει το θάνατο, μια Άγγελος Θανάτου, που τρέφεται με τις ψυχές ευάλωτων συναισθηματικά ανθρώπων. Οι ψυχές που είναι γεμάτες ενοχές, εκδικητικότητα, πόνο, λύπη και απογοήτευση είναι για την Λευκή Κυρία του Θανάτου η πηγή της δύναμής της. Και στο Supernatural δόξα τω θεώ δεν έχουμε και λίγες, όπως ο Dean, που το κενό μέσα στην ψυχή του είναι σαν βαρίδι που το κουβαλάει 13 κύκλους τώρα! Πρώτη επιλογή για το Banshee, που με την ανατριχιαστική κραυγή του θρήνου της μας σε συνδυασμό με την σκοτεινή παρουσία της σαν μεσαιωνική μάγισσα μας τάραξε λίγο. Μια από τις unfinished business για την Eileen Leahy, μια ακόμη απόγονο των Ανδρών των Γραμμάτων. Με την βοήθεια των Winchesters θα σκοτώσει το Banshee κερδίζοντας την εσωτερική γαλήνη της. (11×11 Into The Mystic)

Soul Eater:Πλάσματα που τρέφονται με τις ανθρώπινες ψυχές, με απόκοσμη μορφή και σκοτεινά μάτια, που κινούνται μεταξύ δύο κόσμων. Χτίζοντας μια “φωλιά” σε μια παράλληλη διάσταση συγκεντρώνουν ψυχές και τρέφονται από αυτές. Μεταξύ των δύο αυτών διαστάσεων, της πραγματικής και της εξωπραγματικής αιχμαλωτίζονται και οι Winchesters αλλά και το δίδυμο Bobby-Rufus στο παρελθόν. Έτσι παρατηρούμε παράλληλα την  προσπάθεια των γερόλυκων κυνηγών στο παρελθόν και των Winchester στο παρόν να παγιδεύσουν τους ψυχοφάγους σε ένα σκοτεινό κόσμο πνευμάτων.(11×16 Safe House)

Bisaan:Από τα δάση της Μαλαισίας βρέθηκαν να …αναπαράγονται στην Αμερική και να γίνονται στόχος των αμερικανών κυνηγών. Πλάσματα που ζουν σε υπόγειες σπηλιές και έρχονται στην επιφάνεια της γης με τον ερχομό της άνοιξης για να ζευγαρώσουν. Και μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά χρησιμοποιούν ως ξενιστές τους ανθρώπους, που μεταμορφώνονται σε αγριεμένα τέρατα, με αιχμηρά δόντια και πράσινα μάτια ενώ ο ήχος που βγάζουν, κάτι σαν κροτάλισμα, προκαλεί ανατριχίλες. Ήταν η αιτία συνάντησης των Winchester με τo ζευγάρι κυνηγών Cesar και Jesse Cuevas. (11×19 The Chitters)

Season 12

Gail Peterson:Μια μάνα που έχει περάσει το κατώφλι της ψυχασθένειας οδηγώντας την οικογένειά της αλλά και τους Winchesters σε ομαδική παράκρουση. Μια γυναίκα με τάσεις μανιοκατάθλιψης, κρυμμένη πίσω από την παράνοια της θρησκοληψίας οδηγεί με τον σύζυγό της τα παιδιά της σε μια απομονωμένη ζωή μακριά από οποιαδήποτε κοινωνική επαφή. Δεν θα ξεχάσουμε το διαπεραστικό βλέμμα της, που μαρτυράει πως περπατάει σε ύποπτα και σκοτεινά μονοπάτια. Ένας σύζυγος και δυο παιδιά που ζουν κάτω από την επιβλητικά τρομακτική παρουσία της. Η τραγικότερη φιγούρα, η κόρη της Magda, που οι ιδιαίτερες πνευματικές της ικανότητες ερμηνεύονται από την παρανοική Gail ως διαβολικές. Στα χέρια της παραλίγο να γνωρίσει έναν πρόωρο θάνατο ο Sam αλλά τελικά τα σχέδιά της ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν. (12×04 American Nightmare)

Ketch:Τι να πει κανείς για τον πιο αδίστακτο στρατιώτη των Βρετανών Ανδρών των Γραμμάτων. Υπακούει στον Κώδικα της Ακαδημίας του Κέντριξ άκριτα και χωρίς δεύτερη σκέψη, αντιμετωπίζει με υπεροψία τους Winchesters όπως και κάθε αμερικανό κυνηγό. Στον 12ο κύκλο θα δείξει ένα πρόσωπο σκληρό, ανελέητο με ιδιαίτερη αδυναμία στην Mary Winchester. Δε διστάζει να σκοτώσει τον Mick, συνεργάτη του, όταν ο δεύτερος τόλμησε να εκφράσει τα συναισθήματα του και να εναντιωθεί στις προσταγές του Κώδικα. Στον 13ο κύκλο ωστόσο ο νεκραναστημένος Ketch δείχνει  να έχει απαρνηθεί την ιδιότητά του ως υποτακτικός των Βρετανών Κυνηγών και να λειτουργεί αυτόνομα με στόχο πάντα το προσωπικό του όφελος. Σταδιακά βέβαια, θα βρεθούμε να παρακολουθούμε έκπληκτοι αλλά και με έναν δισταγμό, την επιθυμία του να συμμαχήσει με τους Winchester για να εμποδίσουν τον Μιχαήλ της Αποκάλυψης. Ποιος είναι ο πραγματικός Ketch; Έχουμε ευτυχώς τουλάχιστον έναν ακόμη κύκλο για να το γνωρίσουμε.

Dr. Hess:Η αυταρχική διευθύντρια των Βρετανών Ανδρών των Γραμμάτων δείχνει το σκληρό της πρόσωπο με τον πιο ανελέητο τρόπο σε όλους όσους ελέγχει. Δεν σταματά ακόμα κι αν πρόκειται για εφηβικές ψυχές, όπως τότε που ανάγκασε τον Mick να γίνει δολοφόνος για να γίνει νικητής. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι άγνωστες σε εκείνη και η μόνη λέξη, με την οποία επικοινωνεί με τους άλλους είναι “διαταγή”. Άτεγκτη και ανάλγητη συναισθηματικά οδηγεί στο θάνατο οποιονδήποτε τολμά να αμφισβητήσει την εξουσία της. Ένα τέτοιο θύμα της ήταν και ο Mick, τον οποίο ανάγκασε τον Ketch να σκοτώσει. Επειδή, όμως, ό,τι δίνεις, παίρνεις σε αυτό τον κόσμο, γρήγορα θα βρεθεί η ίδια θύμα της σφαίρας του Sam.

Ramiel:Άλλο ένα δημιούργημα του ίδιου του Εωσφόρου, ο Ramiel από τους πιο παλιούς δαίμονες, είναι ο αντίποδας του Azazel, που τον αποκαλεί μάλιστα και “φανατικό” οπαδό του έκπτωτου άγγελου. Όσο, όμως, κι αν επιθυμεί μια “ήρεμη και φυσιολογική” ζωή, το γεγονός ότι είναι ένας Πρίγκιπας της Κόλασης θα λέγαμε ότι αυτό από μόνο του φέρνει αρκετές δυσκολίες. Για να μην μιλήσουμε για την ιδιότητά του ως συλλέκτης αρχαίων όπλων όπως η Λόγχη του Μιχαήλ και το Κολτ. Και επειδή όποιος παίζει με τέτοια επικίνδυνα “παιχνίδια” στο τέλος καίγεται και από αυτά, έτσι και ο Ramiel θα τυλιχτεί σε ένα παρανάλωμα πυρός τρυπημένος από την Λόγχη του Μιχαήλ, που βρέθηκε στα χέρια του Sam. (12×12 Stuck In The Middle With You)

Dagon:Άλλη μια υποτακτική του Εωσφόρου, άλλη μια δαιμονική οντότητα, που ήρθε και παρήλθε γρήγορα ευτυχώς γιατί εκτός από δαίμονας ήταν και η προσωποποίηση της αντιπάθειας. Γίνεται η σωματοφύλακας της μελλοντικής μητέρας του Νεφελίμ αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει και πολύ καλά αφού την Kelly μια τη βρίσκει, μια τη χάνει με τους Winchesters να γίνονται το δυσκολότερο εμπόδιο για την εκτέλεση της αποστολής της. Υποτίμησε τους Winchesters και έδειξε αλαζονεία απέναντι στο ανθρώπινο είδος γενικά. Σαν φοβισμένο στρατιωτάκι θα κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Εωσφόρου αλλά τελικά ο Castiel με τις δυνάμεις του αγέννητου ακόμη Νεφελίμ θα την κάνει στάχτη. Επιτέλους, ξεμπερδέψαμε και μ’αυτή.

Season 13

Asmodeus:Ένα όνομα, καμιά ιδιαίτερη ιστορία προς το παρόν. Ο νέος αυτοδιοριζόμενος Βασιλιάς της Κόλασης ήρθε μέσα στα λευκά με την νοτιοαμερικάνικη προφορά του να μας επιβάλει την νέα τάξη πραγμάτων. Προσπάθησε να απελευθερώσει τα Σεντίμ αλλά δεν τα κατάφερε. Προσπάθησε να ελέγξει τον Τζακ αλλά δεν τα κατάφερε. Προσπάθησε να αποδυναμώσει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ αλλά δεν τα κατάφερε. Πάντως τον Ketch κατάφερε να τον τσακίσει στο ξύλο αν ούτε και αυτό τελικά του βγήκε σε καλό αφού φαίνεται πως απέκτησε άλλον έναν εχθρό. Τελικά ο Γαβριήλ με τη βοήθεια του Ketch και των Winchester θα ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα στείλει τον Ασμοδαίο στα βάθη της Κολάσεως.

Harvester:Τι να πει κανείς για την ψυχοπάθεια του άλλου; Δεν ξέρουμε και πολλά πράγματα για την ταυτότητά του αν και δεν μας ήταν και απαραίτητο. Το γεγονός ότι διαμελίζει ανθρώπους για να πουλάει τα μέλη τους on line σε τέρατα είναι αρκετό για να μας προκαλέσει αποστροφή. Τρομακτική και η παρουσία του που θυμίζει χαρακτήρα του Mad Max, ένας υποτακτικός, παρανοϊκός δολοφόνος. Και φυσικά την αρρωστημένη του συνήθεια εκμεταλλεύεται ο πράκτορας Terrance Clegg, που το ματάκι του επίσης γυαλίζει. Ευτυχώς η ανιψιά της Donna αλλά και ο Sam δεν πουλήθηκαν σε …τεύχη στο διαδίκτυο αλλά έδωσαν τέλος σε αυτή την αρρωστημένη “επιχείρηση”. (13×11 Breakdown)

Cosmic Entity:Κοσμική οντότητα όνομα και πράμα. Αιώνια, χωρίς ταυτότητα, με πολλαπλές μορφές, σκοτεινή τόσο που προκαλεί τουλάχιστον τρόμο και δέος. Δεν είναι σίγουρο ότι είναι “κακή” αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει, όταν ένας από τους φιλοξενούμενους του Κενού ξυπνήσει από τον αιώνιο ύπνο. Τότε καταλύεται η απόλυτη ηρεμία και ισορροπία της σκοτεινής ανυπαρξίας του Κενού, που φαίνεται να διαφεντεύει αλλά τελικά χωρίς επιτυχία πάντα, αφού ο Castiel δεν δέχτηκε με μοιρολατρικό τρόπο το τέλος του. Η Κοσμική Οντότητα δεν κατάφερε να ελέγξει τον αντάρτη άγγελο κι έτσι του επέτρεψε να ξανασυναντήσει τους Winchesters. (13×04 The Big Empty)

 

Dr. Avery Meadows:Όταν η ιατρική συναντά την ψυχασθένεια τότε γεννιέται ο Dr. Avery Meadows. Λοβοτομή ασθενών σε υπόγεια δωμάτια, σαδιστικές ιατρικές “θεραπείες” συνθέτουν το σκηνικό ενός σκοτεινού ασύλου ενός παρανοϊκού Doctor. Η ιατρική μάσκα για την πανούκλα, που φοράει, σήμα κατατεθέν των σαδιστικών πειραμάτων του σε ανθρώπους. Δυστυχώς το φάντασμά του συνεχίζει να βασανίζει ανθρώπους και στο παρόν βάζοντας τους Winchesters σε νέες περιπέτειες. Τελικά θα τον εκτοπίσουν από τον μάταιο αλλά όμορφο τούτο κόσμο καίγοντας την μάσκα, που τον έδενε με το παρόν από τη δεκαετία του ’60, που έδρασε αυτό το ανθρωπόμορφο τέρας. (13×05 Advanced Thanatology)

Υ.Γ. Αν κάποιοι περιμένατε να δείτε τον Εωσφόρο και την Ροβίνα στο άρθρο μην απογοητεύεστε. Δεν συμπεριλαμβάνονται, αφού για αυτούς υπάρχουν ξεχωριστά άρθρα.

Previous articleUnboxing | Mystery Box (Μαΐου) Avengers: Infinity War
Next articleΣενάριο Supernatural | 13×04 The Big Empty
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια