Review – Supernatural – 2×01 In My Time Of Dying

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

[Disclaimer: Η κριτική που ακολουθεί γράφτηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς από την αρχή και περιέχει spoilers για τη συνέχεια.]

SupernaturalSunday – Season 2, Episode 1 IN MY TIME OF DYING | New ...

Η πρεμιέρα της 2ης σεζόν ξεκινά ακριβώς εκεί που μας είχε αφήσει το Devil’s Trap, οι Winchesters κείτονται αιμόφυρτοι μέσα στα συντρίμμια της Impala. Ο κυριευμένος φορτηγατζής τους πλησιάζει και ο Sam, ο μόνος που έχει τις αισθήσεις του, απειλεί τον δαίμονα με το Colt. Ο Sam φαίνεται να είναι διατεθειμένος να σπαταλήσει την τελευταία σφαίρα τους αν είναι να προστατέψει την οικογένειά του κι ο δαίμονας την κάνει. Ο φορτηγατζής προφανώς καλεί τις πρώτες βοήθειες (να είναι καλά ο άνθρωπος) και οι τρεις Winchesters μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο ο Dean, καθώς προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τον πατέρα και τον αδερφό του, συνειδητοποιεί ότι είναι πνεύμα, και το σώμα του κείτεται σε κώμα. Ακούει τον γιατρό να εξηγεί στον Sam ότι η πρόγνωση δεν είναι αισιόδοξη, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιζήσει…

Late to the Party: Supernatural

Ο John στέλνει τον Sam να φέρει το Colt και κάποια ακόμη πράγματα που υποτίθεται θα χρησιμοποιήσει για ένα ξόρκι προστασίας. Ο Bobby βοηθά τον Sam να πάρουν την Impala από τη μάντρα αυτοκινήτων, παρά το ότι πιστεύει πως δεν αξίζει τον κόπο. Ο Sam αρνείται να πιστέψει ότι το αμάξι δεν μπορεί να σωθεί, και το ίδιο αρνείται να πιστέψει για τον αδερφό του. Ο Bobby, επίσης, τον ενημερώνει ότι τα συστατικά που ζήτησε ο John είναι για να καλέσει έναν δαίμονα. Ο Sam γυρίζει έξαλλος στο νοσοκομείο και τσακώνεται με τον John, μπροστά στο πνεύμα του Dean που στέκεται ανήμπορος ανάμεσά τους, χωρίς να μπορεί να το παίξει διαιτητής, όπως κάνει συνήθως. Καταφέρνει, όμως, να σπάσει ένα ποτήρι, λίγο πριν εξαφανιστεί, όταν ξαφνικά το σώμα του παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Ο Sam τρέχει στο πλευρό του Dean καθώς οι γιατροί προσπαθούν να του κάνουν ανάνηψη. Ο Dean βλέπει ένα άυλο ον να στέκεται πάνω από το ετοιμοθάνατο σώμα του, και του επιτίθεται, εκδιώκοντάς το. Τότε, η καρδιά του αρχίζει να χτυπάει πάλι κανονικά.

Ο Dean συναντά άλλο ένα πνεύμα να περιφέρεται στο νοσοκομείο. Του συστήνεται ως Tessa και φαίνεται να είναι ακριβώς στην ίδια κατάσταση με εκείνον. Ξαφνικά, βλέπει γιατρούς και νοσοκόμους να τρέχουν σε ένα άλλο δωμάτιο του νοσοκομείου και τρέχει κι εκείνος να δει τι συμβαίνει. Ένα μικρό κορίτσι πεθαίνει και το ον που είχε δει πριν είναι από πάνω της. Τότε ο Dean συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για έναν Θεριστή, που παίρνει τα πνεύματα όσων αποβιώνουν – μια φυσική διαδικασία.

Ο John πηγαίνει στο υπόγειο του νοσοκομείου, όπου καλεί τον Κιτρινομάτη Δαίμονα, παρόλο που είχε υποσχεθεί στον Sam ότι δεν θα έκανε κάτι μέχρι να συνέλθει ο Dean. Ο δαίμονας εκπλήσσεται που ο John δεν έχει σκοπό να τον σκοτώσει, αλλά να κάνει συμφωνία μαζί του, και αποφασίζει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτή τη μοναδική ευκαιρία που του δόθηκε για να βγάλει από τη μέση τον μεγαλύτερο αντίπαλό του και να στρώσει με ροδοπέταλα το δρόμο για την επιτυχία του σχεδίου του. Προς μεγάλη μας έκπληξη μαθαίνουμε ότι ο John ήδη γνωρίζει, αν όχι όλο, μεγάλο μέρος του σχεδίου του δαίμονα, αλλά και πάλι δέχεται να κάνει συμφωνία μαζί του. Η συμφωνία είναι απλή: το Colt και η ψυχή του John σε αντάλλαγμα για τη ζωή του Dean!

Azazel [In My Time of Dying] - Demons of Supernatural Image ...

Εν τω μεταξύ, ο Sam προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Dean χρησιμοποιώντας έναν πνευματιστικό πίνακα. Ο Dean τον ενημερώνει για την ύπαρξη του Θεριστή κι ότι πρέπει να τον κυνηγήσουν. Αφού δεν βρίσκει τον John, ο Sam συμβουλεύεται το Ημερολόγιό του, όπου ανακαλύπτει ότι οι Θεριστές έχουν την ικανότητα να πάρουν ανθρώπινη μορφή. Ο Dean αμέσως συνειδητοποιεί ότι η Tessa είναι ο Θεριστής που ήρθε να τον πάρει. Η Tessa παραδέχεται στον Dean την αλήθεια και του εξηγεί πως αν διαλέξει να μην φύγει μαζί της για τη μεταθανάτια ζωή, θα μείνει για πάντα ένα πνεύμα χωρίς σώμα και θα εξελιχτεί σε εκδικητικό φάντασμα, ακριβώς σαν αυτά που κυνηγάει τόσα χρόνια.

Καθώς ο Dean είναι έτοιμος να ανακοινώσει την απόφασή του στην Tessa, εκείνη κυριεύεται από τον δαιμονικό καπνό του Κιτρινομάτη, ο οποίος την χρησιμοποιεί για να επαναφέρει τον Dean στη ζωή. Ο Dean δεν έχει καμία ανάμνηση από την εξωσωματική εμπειρία του. Ο John κι ο Sam είναι στο προσκεφάλι του, και τσακώνονται ως συνήθως. Ο John είναι, όμως, ασυνήθιστα ήρεμος. Λέει στον Sam ότι βαρέθηκε τους τσακωμούς και του ζητά να πάει να φέρει έναν καφέ. (Αυτά θα είναι και τα τελευταία του λόγια προς τον μικρό του γιο.) Ενόσω λείπει ο Sam, ο John λέει στον Dean πόσο υπερήφανος είναι για εκείνος και πως μετανιώνει που τον έβαλε να κουβαλά όλο αυτό το φορτίο της φροντίδας της οικογένειας τους τόσα χρόνια. Του ζητά να προσέχει τον Sam και σκύβει να του ψιθυρίσει στο αυτί ένα μυστικό που οι τηλεθεατές δεν πρέπει να ακούσουμε ακόμη, ένα μυστικό που σοκάρει τον Dean. Ο John του χαμογελά και φεύγει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της συμφωνίας τους με τον Κιτρινομάτη. Ο Sam γυρνάει στο δωμάτιο του και τον βρίσκει να κείτεται στο πάτωμα. Τα δυο αδέρφια κοιτούν συντετριμμένα τις άκαρπες προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν στη ζωή τον πατέρα τους. Ο John Winchester είναι νεκρός…


Στην ψηφοφορία που κάναμε πριν λίγο καιρό στο Supernatural Greece για την αγαπημένη πρεμιέρα του Supernatural, ήμουν ανάμεσα σε αυτό εδώ το επεισόδιο και στο Lazarus Rising. Διάλεξα να ρίξω την ψήφο μου εδώ τελικά, όχι επειδή η πρεμιέρα της 4ης υστερεί σε κάτι, αλλά γιατί το συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει το In My Time of Dying είναι ασύγκριτο. Περνάς ένα ολόκληρο επεισόδιο με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι του Dean. Επειδή ξέρεις όμως ότι ως πρωταγωνιστής δεν πρόκειται να πεθάνει (τουλάχιστον όχι μόνιμα), η αγωνία σου είναι για κάποιον άλλο. Επειδή, όμως, είσαι άμαθος φαν της σειράς ακόμη, δεν έχεις ζήσει κανέναν μεγάλο θάνατο, δεν πιστεύεις ότι θα τολμούσαν οι σεναριογράφοι να κάνουν κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Οπότε επαναπαύεσαι στο ότι ο John είναι γάτα (τα τρία προηγούμενα επεισόδια φρόντισαν να το τονίσουν αυτό με τον καλύτερο και πιο ξεκάθαρο τρόπο) και θα βρει τρόπο να τη φέρει στο δαίμονα. Οι πιο αισιόδοξοι από εμάς ίσως πίστεψαν ότι μπορεί και να τον σκοτώσει με το Colt. Ο John, όμως, δεν έχει κανένα σχέδιο στο μυαλό του, καμία πονηριά, κανένα τρόπο διαφυγής για τον εαυτό του. Το μόνο που θέλει είναι να μείνουν ζωντανά τα παιδιά του – και τα δυο. Θυσιάζει, λοιπόν, την ψυχή του για να σώσει τον Dean, ξεκινώντας το μοτίβο που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της σειράς με τους Winchesters να θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον μέρα παρά μέρα!

Αν το season finale της προηγούμενης σεζόν ήταν το επεισόδιο που σήκωσε ψηλά τον πήχη της σειράς σε ότι αφορά το ευρύτερο storyline της οικογένειας Winchester, η πρεμιέρα αυτής της σεζόν δεν άφησε χώρο για αμφιβολίες ότι η σειρά θέλει να πει πολλά περισσότερα από απλές ιστορίες με τέρατα-της-εβδομάδας. Όχι ότι έχουν κάτι κακό τα τέρατα-της-εβδομάδας. Αντίθετα, είναι το αλατοπίπερο της σειράς, και αν δεν υπήρχαν, θα σταματούσε να είναι τόσο διασκεδαστική. Αλλά, το Supernatural είναι πολλά παραπάνω: κρύβει έναν δραματικό πυρήνα που βασίζεται στα δυο αδέρφια, και στη δυσβάσταχτη κληρονομιά που τους άφησαν ο πατέρας και η μητέρα τους.

SPN - "In My Time of Dying" - Сверхъестественное & Зачарованные ...

Η πρεμιέρα αυτή, λοιπόν, πιάνει τα πράγματα ακριβώς εκεί που τα είχαμε αφήσει στην προηγούμενη σεζόν, στην άσφαλτο, μέσα στα συντρίμμια της Impala, και γρήγορα μας μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπου η ζωή του Dean κρέμεται από μια κλωστή. Αφού πρόκειται για μια σειρά που εστιάζει στο υπερφυσικό, προφανώς κι ο Dean αρπάζει την ευκαιρία να εξερευνήσει την «άλλη πλευρά» ως ασώματο πνεύμα. Η κατάσταση του Dean δίνει στο σκηνοθέτη (τον αείμνηστο Kim Manners) την ευκαιρία να παίξει όμορφα με την κάμερα. Ο Dean εμφανίζεται κι εξαφανίζεται ανάλογα με το αν βλέπουμε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία ή όχι. Μου άρεσε πολύ η σκηνή που τσακώνονται ο Sam με τον John, όπου η κάμερα ακολουθεί τον Sam καθώς φεύγει κι αποκαλύπτεται ότι ο Dean ήταν παρών. Μια ακόμη ωραία σεκάνς είναι όταν ο Sam προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Dean χρησιμοποιώντας τον πνευματιστικό πίνακα. Η κάμερα περιστρέφεται αργά γύρω από τον Sam και τον πίνακα, άλλες φορές δείχνοντας τον Dean κι άλλες μόνο τον Sam. Δεν είναι μόνο ωραία κινηματογράφηση, αλλά μας κάνει να αισθανθούμε την απόσταση μεταξύ των αδερφών εξαιτίας της κατάστασης του Dean, χωρίς να υπάρχει exposition μέσω των διαλόγων, το οποίο είναι πάντα κουραστικό. Η ανακούφιση του Sam όταν καταφέρνει να «μιλήσει» με τον Dean είναι φανερή.

Η ανατροπή με την Tessa δόθηκε πολύ όμορφα επίσης. Όταν ο Dean συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για Θεριστή, σου ραγίζει την καρδιά η εσωτερική πάλη του, γιατί αρνείται να φύγει. Και ο λόγος του δεν είναι εγωιστικός, αρνείται να ακολουθήσει την Tessa γιατι η έγνοια τους είναι ότι η οικογένειά του βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι πολύ συγκινητική σκηνή και η Lindsey MacKeon πείθει ως Θεριστής που νοιάζεται για το καλό του Dean, το οποίο για εκείνη είναι να αποδεχτεί τον θάνατό του. Το ατράνταχτο επιχείρημα της, ότι ο Dean θα μετατραπεί σε εκδικητικό φάντασμα, τον βάζει σε σκέψεις. Ο Jensen Ackles έκανε εξαιρετική δουλειά σε ολόκληρο επεισόδιο (νομίζω είναι η αγαπημένη μου ερμηνεία του μέχρι αυτό το σημείο), κι εδώ επικοινωνεί άψογα την ψυχική κούραση του Dean. Βλέπουμε στο πρόσωπό του ότι ο Dean έχει σχεδόν πειστεί από τα λόγια της Tessa. (Κατόπιν εορτής συνειδητοποιήσαμε κι ότι όλο το λογίδριο της Tessa για την αποδοχή του θανάτου και λοιπά, δεν απευθυνόταν τελικά στον Dean, αλλά σε εμάς, για να αποδεχτούμε την προσεχή θυσία του John.)

Η εισαγωγή του Fredric Lehne ως Κιτρινομάτη Δαίμονα, η νέμεσις των Winchesters, είναι πολύ καλοστημένη. Είναι ένας ηθοποιός με δυνατή παρουσία και ταιριάζει απόλυτα στον χαρισματικό και σαδιστικό δαίμονα, χωρίς να φαίνεται υπερβολικός. Η συμφωνία που κλείνει ο John μαζί του γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν αναλογιστούμε τι ακολουθεί στο μέλλον, και πως οι Winchesters έχουν αυτήν την αυτοκαταστροφική συνήθεια να θυσιάζονται ο ένας για τον άλλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτή τη φάση, όμως, είναι απλά μια αναπάντεχη κίνηση που φέρνει ανείπωτη στενοχώρια στους γιους του — και στο fandom που δεν περίμενε ποτέ τέτοια εξέλιξη (ειδικά αφού ο χαρακτήρας είχε καταφέρει να τη σκαπουλάρει τουλάχιστον 3 φορές στην προηγούμενη σεζόν).

SupernaturalSunday – Season 2, Episode 1 IN MY TIME OF DYING | New ...

Ο αληθινός… πρωταγωνιστής του επεισοδίου είναι όλες οι σκηνές μεταξύ των Jeffrey Dean Morgan, Jensen Ackles και Jared Padalecki. Η τελευταία, όπου ο John μιλάει στους δυο γιους του, είναι το τέλειο παράδειγμα του πόση χημεία έχουν οι 3 ηθοποιοί. Η ίδια η σκηνή είναι συγκινητική, γιατί ξέρουμε τι έπεται, αλλά ο Dean κι ο Sam δεν έχουν ιδέα. Όταν ο John ζητά από τον Sam να του φέρει έναν καφέ, είναι μια τόσο πεζή και αδιάφορη στιγμή για τον Sam, που την κάνει ακόμα πιο οδυνηρή για εμάς. Ο αληθινός λόγος που ο John έδιωξε τον Sam ήταν βέβαια γιατί ήθελε να ψιθυρίσει ένα μυστικό μόνο στον Dean. Μαθαίνουμε αυτό το συνταρακτικό μυστικό αργότερα στη σεζόν και τότε καταλαβαίνουμε γιατί ο Dean έδειξε τόσο σοκαρισμένος όταν το άκουσε. Το σημαντικό αυτής της σκηνής είναι, όμως, το ότι ο John λέει αντίο στα παιδιά του και είναι τόσο αληθινό και συγκινητικό που ειλικρινά ξέχασα πόσο θυμωμένη ήμουν μαζί του σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της 1ης σεζόν! Είχε τα μειονεκτήματα του, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο John Winchester δεν αγαπούσε τα παιδιά του!

Εδώ θα ρουφήξω λίγο τη μύτη και θα διώξω το δάκρυ που έχει σχηματιστεί στο ένα μάτι, γιατί θα ήθελα να το συζητήσουμε λίγο αντικειμενικά το θέμα. Γιατί ρε Γιαννάκη αγόρι μου δεν έλεγες στα παιδιά σου την αλήθεια; Έστω και τα μισά να ήξεραν για το τι μέλλει γενέσθαι, θα είχαν προετοιμαστεί κάπως. Δεν έμαθες στο Dead Man’s Blood υποτίθεται ότι με το να τα κρατάς στο σκοτάδι τα βάζεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο; Χωρίς να θέλω να μειώσω την αυτοθυσία του, αν είχε μετριάσει το πατρονάρισμα και δεν τους συμπεριφερόταν σαν να είναι ακόμη μωρά, δεν θα είχε γίνει τίποτα από ό,τι έγινε στη συνέχεια. Βέβαια, δεν θα υπήρχε και Supernatural, οπότε συγχωρεμένος…

Αναφορές στην πoπ-κουλτούρα

Fun facts & Trivia

Αναδρομή στις πρεμιέρες του Supernatural

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Villain
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Μια από τις δυνατότερες πρεμιέρες κι ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς γενικότερα, το In My Time Of Dying μας ανεβάζει στα ύψη την αγωνία για το μέλλον του Dean και τελικά κάνει την ανατροπή σκοτώνοντας τον John!
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Μια από τις δυνατότερες πρεμιέρες κι ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς γενικότερα, το In My Time Of Dying μας ανεβάζει στα ύψη την αγωνία για το μέλλον του Dean και τελικά κάνει την ανατροπή σκοτώνοντας τον John!Review - Supernatural - 2x01 In My Time Of Dying