Supernatural αφιέρωμα: 10 αδικημένοι χαρακτήρες (που άξιζαν μια καλύτερη μοίρα)

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Από πότε παίρνουμε αυτό που μας αξίζει; Καλή τύχη.” Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Adam στη σειρά, στο 8ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν, και δεν ξέρω αν έφταιγε η ειλικρίνεια στην ερμηνεία του Jake Abel ή η εγγενής αλήθεια που κουβαλάει η φράση, πάντως τριγύριζε για πάνω από έξι μήνες στο πίσω μέρος του μυαλού μου, μέχρι να δω το γλυκόπικρο series finale και να έρθει να κουμπώσει τέλεια. Γιατί, αν μην τι άλλο, το Supernatural πότε δεν υπήρξε επιεικές με τους ήρωές του. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατόν να περιμέναμε να το κάνει ξαφνικά στο φινάλε.

Κανείς δεν πήρε ακριβώς αυτό που του άξιζε στο τέλος, δεδομένων όλων των αδιανόητων θυσιών που είχαν κάνει όλοι τους τόσα χρόνια, αλλά κάπως τα κουτσοκατάφεραν και βρήκαν την ευτυχία. Αυτό ήταν το Supernatural πάντα: να παίρνεις μια σκατένια κατάσταση και να τη φέρνεις στα μέτρα σου για να μπορέσεις να τη βγάλεις καθαρή. Φυσικά και δεν ήταν ιδανικό που ο Dean πέθανε στα 40 του από μια ξεκάρφωτη σιδερόβεργα, δεν ήταν ιδανικό που ο Sam έζησε την υπόλοιπη ζωή του έχοντας χάσει όλους τους συγγενείς και κοντινούς φίλους του, δεν ήταν ιδανικό που ο Cas για άλλη μια φορά θυσιάστηκε για την αγάπη ενός συναισθηματικά σακατεμένου ανθρώπου. Δεν βλέπαμε ποτέ τη σειρά γιατί ήταν ρόδινα αυτά που μας έδειχναν, ίσα ίσα μπορώ έτσι πρόχειρα να σας βρω τουλάχιστον 10 memes που αναφέρονται στα ψυχικά τραύματα που έχει δημιουργήσει η σειρά στους χαρακτήρες και στο κοινό της. Προσωπικά δεν περίμενα, λοιπόν, κάτι “ιδανικό” κι όταν πήγε να μας το δώσει το προτελευταίο επεισόδιο σάστισα. Το υποτιθέμενο happy end για αυτούς τους δυο βαθιά τραυματισμένους ανθρώπους θα ήταν να συνεχίσουν να είναι γαντζωμένοι ο ένας πάνω στον άλλο και να κυνηγάνε τέρατα μέχρι να γεράσουν, γιατί δεν έχουν την ψυχική αντοχή να κάνουν οτιδήποτε άλλο, και γιατί δεν τολμούν να βάλουν κανέναν άλλο μέσα στη μίζερη ρουτίνα τους; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω, προτιμώ χίλιες φορές αυτό που έγινε τελικά, κι ας μου ράγισε την καρδιά (έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας κι ακόμα κλαίω όταν το σκέφτομαι). Ο Dean ολοκλήρωσε επιτέλους την αποστολή του (έσωσε τον μικρό του αδερφό) και βρήκε τη γαλήνη. Κι ο Sam έζησε τη ζωή που ήθελαν όλοι για εκείνον, τη ζωή που κι εκείνος ονειρευόταν, αλλά το καθήκον δεν τον άφηνε να ελπίζει ότι θα έχει ποτέ. Ο θάνατος του Dean μετουσίωσε την ευγνωμοσύνη του Sam προς εκείνον σε κάτι που έφερε ευτυχία και στα δυο αδέρφια.

Για εμένα, λοιπόν, οι Winchesters δεν αδικήθηκαν με το τέλος που τους δόθηκε. Άλλοι ήταν οι *πραγματικά* αδικημένοι, και παρακάτω ξεδιάλεξα αυτούς που θεωρώ εγώ τους δέκα πιο… ‘ριγμένους’ χαρακτήρες της σειράς.

[10] Mary Winchester

Η Mary είναι μια μοναδική περίπτωση χαρακτήρα που αδικήθηκε κυριολεκτικά από όλους: από το fandom (έλα, το ξέρω ότι αρχίσατε τα βρισίδια με του που είδατε το όνομά της), από τους σεναριογράφους, από τους χαρακτήρες, ακόμα κι από την ίδια την ηθοποιό που την έπαιξε! Ο θάνατός της ήταν ο καταλύτης της ζωής των Winchesters, αυτή ήταν ο λόγος που έγιναν κυνηγοί και για πάνω από μια δεκαετία είχε δημιουργηθεί έναν τεράστιος μύθος γύρω από το όνομά της. Όλοι την είχαν θεοποιήσει. Οι φανς εξεπλάγησαν και μπερδεύτηκαν με την βεβιασμένη επιστροφή της στο τέλος της 11ης σεζόν. Όλη της η ιστορία, που γινόταν όλο και πιο άβολη όσο προχωρούσαν οι σεζόν (δεν ήξεραν τι να την κάνουν και γινόταν όλο και πιο επίπονα προφανές), γύριζε γύρω από τον Sam και τον Dean. Δυστυχώς, οι σεναριογράφοι πήραν έναν χαρακτήρα με πολλές προοπτικές και του έδωσαν άχρωμα storylines, όσο άχρωμη ήταν και η Samantha Smith που τον ερμήνευσε.

Κάποιος (μπορεί να λέγεται Ορέστης, μπορεί κι όχι) θα μπορούσε να πει ότι κι ο John Winchester ήταν ένας αδικημένος και ανεκμετάλλευτος χαρακτήρας, και θα μπορούσα να του έχω δώσει τη θέση της Mary στη σημερινή λίστα, αλλά τουλάχιστον αυτός άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη, εξιλεώθηκε στα μάτια των γιων του, αλλά και στα μάτια του fandom. Η Mary το μόνο πράγμα που άφησε πίσω της είναι τα συντρίμμια του κάστρου της που κατέρρευσε μετά την ανάστασή της.

[9] Balthazar

H 6η σεζόν (αμφιλεγόμενη πολύ στο fandom, αλλά μια από τις προσωπικές αγαπημένες) ήταν η επανεκκίνηση που έκανε το Supernatural τότε που πάσχιζε να ξαναβρεί τον εαυτό του μετά το προδιαγεγραμμένο φινάλε που του είχε δώσει ο δημιουργός του πριν αποσυρθεί από την ενεργό παραγωγή. Η εστίαση στον χαρακτήρα του Castiel και η τελική αποκάλυψή του ως “Big Bad” της σεζόν παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου storylines στη σειρά, και οφείλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της αγάπης μου στον αυθάδη άγγελο του Sebastian Roche. Εκτός από το χιούμορ που προσέφερε ο ατακαδόρος Balthazar, βοήθησε να σκιαγραφηθεί ο Cas, και η φιλία τους φαινόταν αληθινή. Τόσο αληθινή όσο και το σοκ μου όταν ο Castiel τον σκότωσε εν ψυχρώ! Δεν γίνεται να μιλάμε για αδικοχαμένους χαρακτήρες χωρίς να αναφέρουμε τον Balthy…

[8] Gabriel

Δύσκολο να φανταστείς ότι πριν την επιστροφή του στη 13η σεζόν, ο μπαγαπόντης αρχάγγελος Γαβριήλ είχε μόνο 4 εμφανίσεις στο Supernatural, γιατί ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες ολόκληρης της σειράς. Οι φανς ενθουσιάστηκαμε που τον ξαναείδαμε και επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες χρόνων που τον ήθελε να έχει επιζήσει με πονηριά από την επίθεση του Εωσφόρου στο Hammer of the Gods της 5ης. Γι’αυτό και ο πραγματικός θάνατός του λίγα επεισόδια αργότερα, από το χέρι του μισητού (με την κακή έννοια) Μιχαήλ του Κόσμου της Αποκάλυψης, μας πόνεσε και μας εξαγρίωσε πολύ περισσότερο από το να είχαν αφήσει την επιβίωση να αιωρείται ως ένα από τα δεκάδες άλλα αναπάντητα ερωτήματα που έτσι κι αλλιώς άφησαν.

[7] Benny Lafitte

Αν με ενοχλεί κάτι είναι όταν ένας χαρακτήρας βγάζει μάτι ότι δημιουργείται για να επιτελέσει έναν σεναριακό σκοπό και μετά είναι τόσο αναλώσιμος που τον σκοτώνουν χωρίς δεύτερη σκέψη, όσο γαμάτος κι αν είναι. Τέτοιους χαρακτήρες είχαμε μπόλικους στο Supernatural, αλλά δεν νομίζω ότι μου κακοφάνηκε ο θάνατος κανενός περισσότερο από του Benny, γιατί δεν υπήρχε καν σεναριακός λόγος να συμβεί.

[6] Bela Talbot

Όχι, δεν μπερδεύτηκα και νομίζω ότι κάνω λίστα με τους πιο εκνευριστικούς χαρακτήρες. Όντως πιστεύω ότι η Bela ήταν ένας χαρακτήρας αδικημένος από τους σεναριογράφους. Δεν τη σκιαγράφησαν καθόλου. Ήταν αντικείμενο του πόθου; Ήταν αντιηρωίδα; Ήταν villain; Ούτε ξέρουν. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι εμφανίστηκε σε 5 επεισόδια και στα 5 πρόδωσε τους Winchesters. Μέχρι το Jus In Bello, το κοινό είχε δικαιολογημένα διαολιστεί με την πάρτη της κι η ζημιά που είχε γίνει στο χαρακτήρα ήταν μη αναστρέψιμη. Κι όμως, ο τρόπος που πέθανε, ολομόναχη περιμένοντας τα διαολόσκυλα να την ξεσκίσουν, ήταν θλιβερός. Κατάφεραν να μας κάνουν να τη συμπονέσουμε στο τέλος, αλλά ήταν πια αργά. Η αποκάλυψη ότι είχε κι εκείνη ένα συμβόλαιο που έληγε σαν του Dean έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα. Ο χαρακτήρας ήταν τόσο κακογραμμένος εξαρχής, αλλά θα είχε πάρα πολλά να δώσει, αν κάποιος εκμεταλλεύονταν σωστά το τραγικό backstory της. Το μόνο που μας έμεινε από τη Bela τελικά ήταν το πόσο απάνθρωπα φέρθηκε στα αγόρια, ενώ ήταν κι αυτή ένα θύμα που αναγκάστηκε να γίνει θύτης για να επιβιώσει.

[5] Eileen Leahy

Η έξυπνη, αστεία και ικανή κυνηγός Eileen έγινε γρήγορα αγαπημένη του κοινού από την πρώτη της εμφάνιση. Εκτός του ότι ήταν ένας σημαντικός χαρακτήρας, επειδή εκπροσωπούσε πανέμορφα τα άτομα με αναπηρία στη σειρά, είχε και απίστευτη χημεία με τον Sam. Η επιλογή των σεναριογράφων, λοιπόν, να τη σκοτώσουν άδοξα, σαν τον τελευταίο κομπάρσο, στο εναρκτήριο teaser ενός επεισοδίου της 12ης σεζόν ήταν το λιγότερο εξοργιστική! Κάπως πήγαν να εξιλεωθούν με την ανάστασή της στην τελευταία σεζόν, αλλά και πάλι ο χαρακτήρας μπήκε γρήγορα στον πάγκο για να δοθεί προσοχή στα αγόρια. Και, δυστυχώς, δεν μπήκε ποτέ πάλι στο παιχνίδι. Ενώ η ιστορία της στην τελευταία σεζόν έδειχνε ότι αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του Sam, η πλήρης απουσία της από τα τελευταία επεισόδια (ούτε μια ονομαστική αναφορά, μια φωτογραφία έστω, κάτι, ρε φίλε), ήταν μια ακόμη αμφιλεγόμενη επιλογή των σεναριογράφων. Δέχομαι ότι λόγω COVID19 η ηθοποιός δεν μπορούσε να επιστρέψει έστω για cameo, όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε, γι’αυτό το series finale βγήκε τόσο μινιμαλιστικό, αλλά εδώ μιλάμε για σκάνδαλο. Ο Jared Padalecki επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα του Sam ήταν η Eileen, αλλά δεν θεωρώ ότι ήταν τόσο δύσκολο πια να το δείξουν επί της οθόνης. Για να μας φύγει κι εμάς η απορία.

[4] Kevin Tran

Πριν εισαχθεί, χωρίς τη θέληση του, στον κόσμο του Υπερφυσικού, ο Kevin ήταν ένας αριστούχος μαθητής λυκείου. Μετά όμως έγινε Προφήτης Κυρίου, τον πήραν δια της βίας από τη μητέρα του, βασανίστηκε χωρίς έλεος, οι Winchesters τον έσωσαν μόνο και μόνο για να τον χώσουν στην απομόνωση να μεταφράζει νυχθημερόν το Λόγο του Θεού, κι ύστερα ο Gadreel τον σκότωσε με διαταγή του Metatron. Μακάρι να τελείωνε εδώ το μαρτύριο του μικρού προφήτη, όμως. Ο Kevin παρέμεινε στη Γη ως φάντασμα για να προστατέψει τη μητέρα του. Ο Chuck υποσχέθηκε να τον πάει στον Παράδεισο, αλλά τελικά τον έστειλε στην Κόλαση για τους δικούς του σαδιστικούς λόγους (ή γιατί οι ‘Buckleming’ δεν ήταν αρκετά ικανοί σεναριογράφοι ώστε να γράψουν μια ανατροπή της προκοπής). Ακόμα κι όταν σώθηκε από την Κόλαση του είπαν ότι δεν μπορεί να μπει στον Παράδεισο γιατί είναι “μολυσμένος”. Στο μόνο που ελπίζω είναι ο Jack, ως νέος Θεός, να φρόντισε αυτό το καημένο να βρει τη γαλήνη μετά από τόση κακουχία…

[3] Charlie Bradbury

Δεν γίνεται να μιλάμε για χαρακτήρες που αδίκησαν οι σεναριογράφοι του Supernatural και να μην αναφέρουμε την Charlie. Πανέξυπνη και αξιολάτρευτο σπασικλάκι (με την καλή έννοια), η κοκκινομάλλα εξελίχθηκε σε σκληροτράχηλη κυνηγό. Η επίτιμη αδερφή των Winchesters θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη σειρά, αλλά, δυστυχώς, ακολούθησε τη μοίρα των περισσότερων χαρακτήρων της σειράς: πέθανε για να προχωρήσουν τα storylines των αδερφών (παρατηρήστε, είναι το υποβόσκον μοτίβο στη σημερινή λίστα). Παρόλο που στην πορεία είδαμε την Charlie του Κόσμου της Αποκάλυψης, δεν ήταν το ίδιο. Εκείνη έμοιαζε με μια φθηνή απομίμηση της Charlie που είχαμε αγαπήσει, και που δεν ξαναείδαμε ποτέ…

[2] Adam Milligan

Τι να πω τώρα για αυτόν τον κατακαημένο Adam που τον δημιούργησαν για να τον έχουν καβάτζα στο stolyline της Αποκάλυψης, τον σκότωσαν πριν *καν* τον γνωρίσουμε, τον έχωσαν τελικά στο Κλουβί με δυο μαχόμενους Αρχαγγέλους, τον ξέχασαν όλοι για μια δεκαετία, τον έφεραν πίσω σχεδόν χαριστικά, ήταν κύριος και δεν ξέχεσε τα αδέρφια του (ενώ τους άξιζε), και στο τέλος πέρασε πάλι στην αφάνεια από εκεί που απλά έσκασε το κεφαλάκι του για λίγο. Αν κάποιος ενσαρκώνει πιο τραγικά το “δεν παίρνουμε αυτό που αξίζουμε“, αυτός είναι σίγουρα ο Adam. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που η ατάκα αυτή ήταν δική του. Το ξέρει από πρώτο χέρι…

[1] Jo Harvelle

Στην κορυφή των πιο αδικημένων χαρακτήρων της σειράς, για εμένα, βρίσκεται ακόμη μια γυναίκα (ο φεμινισμός σίγουρα δεν ποτέ το ατού των σεναριογράφων του Supernatural, ειδικά τα πρώτα χρόνια). Η κόρη Harvelle εισήχθη στην αρχή της 2ης σεζόν, η χημεία της με τον Dean ήταν απίστευτη, απέδειξε στο No Exit ότι μπορεί να κουβαλήσει επεισόδιο, κι όμως, οι σεναριογράφοι την χαντάκωσαν με τον πιο εξοργιστικό τρόπο μετά από εκείνο το σημείο. Μέσα στο σενάριο ο λόγος της απομάκρυνσής της ήταν το ότι έμαθε πως ο John Winchester έφταιγε για το θάνατο του πατέρα της και ξέσπασε στους γιους του, που δεν είχαν καν γνώση του συμβάντος. Καθ’ ομολογία του Eric Kripke, δημιουργού της σειράς, που ήταν τότε και showrunner, ο χαρακτήρας της Jo είχε δημιουργηθεί ως κάποια που θα τραβήξει το ερωτικό ενδιαφέρον του Dean, αλλά κάπου στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι είχε την αύρα μικρότερης αδερφής, έτσι βρήκαν αυτή την γελοία πρόφαση να την απομακρύνουν με συνοπτικές διαδικασίες. Το επιχείρημα του Kripke ήταν ότι ο Dean δεν θα ένοιωθε ρεαλιστικά έλξη για μια άπειρη κοπελίτσα σαν την Jo, αλλά για μια badass γκόμενα που θα τους πλάκωνε όλους και δεν θα την ένοιαζε. Αυτό που παράβλεψε ο -αγαπητός κατά τα άλλα- Kripke είναι ότι οι γυναίκες, ακόμη και οι φανταστικές, μπορούν να υπάρχουν και χωρίς να προσδιορίζονται από την ερωτική ανταπόκριση ενός άνδρα. Η εμμονή των σεναριογράφων να ζευγαρώσουν τα αγόρια τότε στην αρχή (στην πορεία παράτησαν οποιαδήποτε προσπάθεια), μας στέρησε έναν πολύ ενδιαφέροντα γυναικείο χαρακτήρα, που θα μπορούσε να σταθεί μόνος του (χωρίς να είναι το αντικείμενο του πόθου κανενός), να εξελιχθεί διαφορετικά και να προσφέρει πολλά περισσότερα στη σειρά. Αντ’ αυτού, πέθανε χωρίς ιδιαίτερο σεναριακό λόγο, ίσα ίσα για να προσθέσει άλλη μια τύψη στο κεφάλι των Winchesters…

[Ειδική μνεία] Castiel

Το ξέρω ότι πολλοί περιμένατε τον άγγελό μας στο Νο1, αφού δεν τον ανέφερα στην αρχή μαζί με τα αδέρφια, αλλά, εκτός του ότι δεν ήθελα να στερήσω ούτε από τη Jo, ούτε, φυσικά, από τον Adam, τις δυο πρώτες θέσεις, που τους αξίζουν δικαιωματικά (να πάρουν και μια φορά αυτό που τους αξίζει οι καημένοι), δεν μου πήγε καρδιά να βάλω τον Cas σε κάποια λίστα μαζί με τους ‘κοινούς θνητούς’, γιατί είναι μια κατηγορία από μόνος του. “Because he’s Cas“.

Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, δεν τον θεωρώ και *τόσο* αδικημένο τελικά. Ναι, σίγουρα πολλές φορές ήταν ο παραγκωνισμένος της Team Free Will, και ‘κρατούσε το φανάρι’ στην επική αδερφική αγάπη των Winchesters, αλλά το έκανε εν γνώση του. Στον τελευταίο μονόλογό του πριν θυσιαστεί για να σώσει τον Dean αυτό είπε ουσιαστικά. Ήξερε ότι δεν θα λάβει από τον Dean ποτέ την ίδια αγάπη που εκείνος δίνει στον Sam, και δεν τον πείραζε, ποτέ δεν τον πείραξε, ποτέ δεν έδωσε λιγότερα επειδή δεν του το ανταπέδιδαν. Και ακριβώς σε αυτή τη συνειδητοποίηση βρήκε την ευτυχία. “Ευτυχία δεν είναι να έχεις, ευτυχία είναι να είσαι,” είπε. Ευτυχία είναι να νιώθεις την αγάπη. Κι ο Cas την ένοιωσε. Και αυτό τον άλλαξε. Δεν θα το έπαιρνε πίσω με τίποτα. Αυτή η αγάπη έσωσε τον κόσμο, ρε φίλε. Οπότε, όχι, δεν μπορώ να θεωρήσω τον Castiel αδικημένο χαρακτήρα. Αγάπησε, αγαπήθηκε, και στο τέλος βρήκε κι αυτός τη γαλήνη. Μπορεί να μην είδαμε ποτέ τη σκηνή της επανένωσης του με τον Dean στον Παράδεισο (εμείς είμαστε οι αδικημένοι εν προκειμένω, όχι εκείνος), αλλά δεν πειράζει, ξέρουμε ακριβώς πώς εκτυλίχθηκε

Εσείς ποιούς χαρακτήρες θεωρείτε τους πιο αδικημένους στο Supernatural; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω…

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Angel of the Lord
Angel of the Lord
4 months ago

Θα πρόσθετα και τον Κράουλη στη λίστα. Μετά την 8η σεζόν τον χαντάκωσαν. Παρόλο που μπηκε στο μειν καστ δεν τον εκμεταλλευτηκαν καθόλου, τον έβαζαν να κανει συνέχεια μαλακίες, έχασε την αίγλη του σαν χαρακτηρας. Και η εισαγωγή της Ροβινας δεν τον βοηθησε καθόλου. Περίμενα έστω να μαθουμε ποιος είναι ο πατέρας του, για να αποκτήσει ενδιαφέρον η φάση, αλλά αντι αυτου πηγαν και τον πέθαναν στο ξεκάρφωτο. Είμαι μάλλον από τους λίγους που δεν μου άρεσε ο θάνατος του στη σειρά. Πολύ βιαστικός.

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x