Fun facts & Trivia | 15×14 Last Holiday

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες που (πιθανότατα) δεν παρατηρήσατε στο 14o επεισόδιο της τελευταίας σεζόν του Supernatural με τίτλο Last Holiday, το οποίο υπογράφουν o Jeremy Adams στο σενάριο κι ο Eduardo Sanchez στη σκηνοθεσία.

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (CONTINUITY)


Dean: Dude, we fought the Devil, okay? I’ve killed Hitler. I think we can handle a few old pipes.

Ο Dean αναφέρεται στα γεγονότα του The One You’ve Been Waiting For της 12ης σεζόν, όπου πυροβόλησε τον Αδόλφο Χίτλερ μόλις τον ειχαν αναστήσει οι νεκρομάντες ναζί της Θούλης.


Dean: Now… burger time. Meat man! Comin’ to town!

Ο Dean είχε αυτοχαρακτηριστεί “meat man” και στο Atomic Monsters στην αρχή της φετινής σεζόν, και ακόμα φαίνεται να μην ξέρει τι ακριβώς σημαίνει ο όρος στην αργκό…


Στο flashback στην αρχή του επεισοδίου βλέπουμε την Κυρία Butters να καθαρίζει τα πάντα πριν μπει “σε αναμονή” μαζί με το Καταφύγιο. Όμως, όταν το πρωτοβρήκαν οι Winchesters στο Everybody Hates Hitler, υπήρχε σχετική ακαταστασία, όπως για παράδειγμα μια χρησιμοποιημένη κουπα καφέ με ξεραμένα κατάλειπα στο τραπέζι.

Όλοι οι Άνθρωποι των Γραμμάτων που θεωρούσε “οικογένειά της” η Κυρία Butters έχουν εμφανιστεί ή αναφερθεί ξανά στη σειρά. Ο Cuthbert Sinclair είναι ο πιο αναγνωρίσιμος, αφού ηταν αυτός που είχε στην κατοχή του την Πρώτη Λεπίδα πριν του την πάρει (με τη βία φυσικά) ο Dean στο Blade Runners. Ο Larry Ganem, ο οποίος της έδωσε το όνομα Butters, ήταν ένα από τους τελευταίους επιζώντες της οργάνωσης που γνώρισαν ο Sam κι ο Dean, και δολοφονήθηκε από την Abaddon το 2013 (As Time Goes By). Η νύμφη αναφερει, επίσης, κάποιον “Markham” και κάποιον “Ackers“, οι οποιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής μύησης στην οργάνωση του Henry Winchester και της Josie Sands το 1958, που εξελίχθηκε σε λουτρό αίματος εξαιτίας της επίθεσης της Abaddon. Ο Markham ήταν, επίσης, ο υπεύθυνος για την εκδίωξη του Sinclair από΄την οργάνωση, όπως είδαμε στο The Werther Project της 10ης σεζόν.

Στο flashback ακούμε, επίσης, τον Sinclair να αναφέρει κάποιον “Henshaw”, που κατάφερε να κλέψει τη νύμφη των δασών από τα εργαστήρια πειραμάτων της Θούλης. Ο Clifford Henshaw ήταν Άνδρας των Γραμμάτων κι αυτός, και μέντορας της Delphine Seydoux (The Vessel).


Dean: Oh. Dude, you gotta see this thing. It’s like I’m wrapped in hugs.

Ο Dean είχε εκφράσει την αγάπη του για τις ανδρικές νυχτικιές (και τα ασορτί καπελάκια) στο Scoobynatural, όπου είχε πει στον Sam ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι “νοιώθει σαν να είναι τυλιγμένος σε αγκαλιές”.


To επεισόδιο σηματοδοτεί την τρίτη φορά που βλεπουμε την αντίδραση του Sam στη θέα του πέους του Dean. Οι άλλες δυο ήταν στο 3×01 The Magnificent Seven και στο 5×11 Sam, Interrupted.


Mrs. Butters: Samuel, the radar says it’s a lamia. I put blessed knives in the trunk.

Στο Weekend at Bobby’s της 6ης σεζόν, οι Winchesters είχαν έρθει αντιμέτωποι με μια Λάμια, την οποία είχαν σκοπό να σκοτώσουν με ένα μαχαίρι ευλογημένο από έναν ιερέα. Όμως, όταν ο ιερέας που θα έκανε το ευχέλαιο σκοτώθηκε, αυτοσχεδίασαν και τη σκότωσαν με άλλον τρόπο.


Οι εορτασμοί που ετοιμάζει η Κυρία Butters για τον Sam, τον Dean, και τον Jack είναι για τα Χριστούγεννα, την 4η Ιουλίου, τη Μέρα των Ευχαριστιών και το Halloween. Γίνεται και λόγος για ένα πρωινό με αφορμή την “Boxing Day” (που είναι η μέρα μετά τα Χριστούγεννα), αλλά δεν το βλέπουμε ποτέ. Γιορτάζονται, επίσης, τα γενέθλια του Sam, όπως και του Jack, αλλά το τελευταίο φαίνεται να είναι πρωτοβουλία του Dean.

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που βλέπουμε τον Sam να γιορτάζει τα γενέθλιά του επί της οθόνης, μετά το γενέθλιο πικ-νικ που είχαν με την Amelia και τον Riot στο Heartache της 8ης σεζόν. Χριστουγεννιάτικο εορτασμό είχαμε δει ξανά μόνο στο A Very Supernatural Christmas της 3ης σεζόν, ενώ για την 4η Ιουλίου υπήρξε μια αναμνηση στο Dark Side of the Moon στην 5η. Το Halloween βλέπουμε να το γιορτάζουν στο πιλοτικό επεισόδιο, με τον Sam να συμμετέχει χωρίς να πολυθέλει, ενώ και το επεισόδιο It’s the Great Pumpkin, Sam Winchester στην 4η σεζόν λαμβάνει χώρα εν μέσω Halloween, αλλά οι Winchesters δεν έχουν και πολύ χρόνο (ούτε όρεξη) για εορτασμούς. Στο Mint Condition της 14ης, ο Sam αποκαλύπτει ότι ο λόγος που μισούσε πάντα το Halloween ήταν επειδή ξέρασε πάνω σε ένα κορίτσι που του άρεσε όταν ήταν μικρός κατά τη διάρκεια ενός αποκριάτικου πάρτι.

Αυτή ηταν η πρώτη φορά που είδαμε τον Dean και τον Jack να γιορτάζουν τις Ευχαριστίες, αλλά τον Sam τον έχουμε δει άλλη μια φορά, σε μια ανάμνησή του από το Dark Side of the Moon.


Επιβεβαιώνεται σε αυτό το επεισόδιο ότι ο Jack πρέπει να σκοτώσει και το Θεό και το Σκοτάδι. Στο φινάλε της 11ης σεζόν μάθαμε ότι ο θάνατος του ενός θα φέρει ανισορροπία στο σύμπαν και θα καταστραφούν όλα, κάτι για το οποίο οι Winchesters είχαν εκφράσει ανησυχία στο 15×12 Galaxy Brain, αλλά δεν είχε ξεκαθαριστεί σεναριακά τι θα γίνει με την Amara.


Ο Dean χρησιμοποιεί τον αγαπημένο του εκτοξευτήρα χειροβομβίδων για πρώτη φορά μετά το 12×22 Who We Are. Είχε επιχειρησει να τον χρησιμοποιήσει ξανά στο 15×10 The Heroes’ Journey, αλλά τότε δεν τον είχε αφήσει ο Sam.

Αποκαλύπτεται ότι το Mjölnir (το θρυλικό όπλο του Σκανδιναβού θεού Θωρ) είναι στην κατοχή του Sam και του Dean από τότε που το βρήκαν σε μια δημοπρασία What’s Up, Tiger Mommy? της 8ης σεζόν. Εδώ βλέπουμε τον Sam να το κραδαίνει σε ένα κυνήγι.


Η Κυρία Butters επισκευάζει την τηλεόραση στη Σπηλιά του Dean που είχε αναγκαστεί να καταστρέψει με πόνο ψυχής στο τέλος του Scoobynatural.

ΣΕΝΑΡΙΑΚΕΣ ΜΙΚΡΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ (TRIVIA)

Αυτό είναι το δεύτερο “εορταστικό” επεισόδιο του Supernatural όπου βλέπουμε κάποιο πλάσμα να ξεριζώνει τα νύχια του Sam. Η πρώτη φορά ήταν στο A Very Supernatural Christmas.


Το επεισόδιο ξεκινάει με το Καταφύγιο να αντιμετωπίζει διαφορα προβλήματα δυσλειτουργίας, από το χαλασμένο air-condition μέχρι τα υδραυλικά. Ο Dean υποθέτει ότι αυτα τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τη συνεχόμενη λειτουργία του συστήματος (όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής θα αρχίσει να κολλάει όταν παραμένει ενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα) και προτείνει να του κανουν μια επανεκκίνηση. Κάτι που όντως πιάνει και μάλιστα αποδεικνύεται ότι τόσο καιρό το σύστημα του Καταφυγίου δεν λειτουργούσε σε πλήρη ισχύ.

Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε ότι το Καταφύγιο έχει ραντάρ για τον εντοπισμό υπερφυσικών πλασμάτων κι ότι το τεράστιο τηλεσκόπιο που καθόταν κι έπιανε σκόνη είναι στην πραγματικότητα ένα “υπερδιαστασιακό γεωσκόπιο“, το οποίο δεν λειτουργούσε τόσα χρόνια με το Καταφύγιο σε κατάσταση αναμονής. Αυτό εξηγεί και το γιατί όταν είχε κοιτάξει ο Ketch στο The Memory Remains της 12ης δεν είχε δει τίποτα. Όταν ο Dean αναφέρει στην Κυρία Butters ότι κοιταξε τώρα και πάλι δεν είδε κάτι, εκείνη του απαντά ότι “αυτό δεν είναι καλό”. Όπως είδαμε στο Galaxy Brain, ο Chuck έχει αρχίσει να καταστρέφει το πολυσύμπαν και το ότι ο Dean δεν είδε κάτι στο γεωσκόπιο σημαίνει ότι δεν υπήρχε κάτι για να δει.


Το επεισόδιο σηματοδοτεί μια από τις ελάχιστες φορές που οι Winchesters έρχονται αντιμέτωποι με ένα υπερφυσικό πλάσμα, αλλά δεν το σκοτώνουν στο τέλος.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ FUN FACTS

Το βράδυ της πρώτης προβολής του επεισοδιου, ο Misha Collins οργάνωσε ένα livestream για να γιορτάσει τη μεγάλη επιστροφή του Supernatural μετά από διάλειμμα μισού χρόνου λόγω πανδημίας και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της ψήφου στις αμερικανικές εκλογές. Για να τον βοηθήσουν σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, έσπευσαν πολιτικοί, καθώς και πολλοί ηθοποιοί της σειράς. Το αρχικό σχέδιο ήταν να σχολιάσουν και το 14o επεισόδιο κατά τη διάρκεια της προβολής του, αλλά το livestream κατέληξε να γίνει ένα ομαδικό τσατ. [Δείτε εδώ το βιντεο.]


Τον Αύγουστο 2020, η WarnerMedia μετονόμασε το τηλεοπτικό παρακλάδι της από Warner Bros. Television σε Warner Bros. Television Studios. Αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο που δείχνει το νέο λογότυπο της εταιρίας.


Στο επίσημο press release του καναλιού με την περίληψη του επεισοδιου, το επώνυμο της ηθοποιού Meagen Fay, που έπαιξε την Κυρία Butters, αναγράφεται λάθος ως “Fey”.

πηγές: 1/2

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Τηλεθέαση

Ατάκες

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα