The Winchesters vs. Supernatural: Όλες οι σεναριακές ανακολουθίες (που τελικά δικαιολογούνται)

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

To The Winchesters ανέλαβε να εμπλουτίσει την ιστορία των John και Mary Winchester και να μας γνωρίσει χαρακτήρες που μόνο ονομαστικά ξέραμε από το Supernatural, όπως η Millie κι ο Carlos. Μάλιστα, στο φινάλε την 1ης σεζόν του επιβεβαίωσε αυτό που είχε υπονοήσει εξαρχής: ότι δεν έχουμε μια απλή περίπτωση χρονοταξιδιού, αλλά ολόκληρη η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα διαφορετικό, παράλληλο σύμπαν με αυτό του Supernatural. Η εισβολή των Akrida στο πολυσύμπαν μετά την ήττα του Chuck και η μετέπειτα εμπλοκή του Dean Winchester στην υπόθεση, αποτελούν το εφαλτήριο για ένα παρακλάδι στην εδραιωμένη ιστορία. Αυτή η αποκάλυψη εξηγεί τις διάφορες ανακολουθίες με την μυθολογία της μαμάς-σειράς που παρατηρήσαμε καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι οποίες εκ πρώτης όψεως έμοιαζαν με σεναριακά λάθη ή αφηγηματικά κενά, αλλά τελικά ήταν απολύτως σχεδιασμένες. Πάμε να τις αναλύσουμε μια-μια παρακάτω:

Η πρώτη συνάντηση των John και Mary

Σύμφωνα με το Χερουβείμ στο My Bloody Valentine, οι γονείς των Sam και Dean είχαν αντιπαθήσει ο ένας τον άλλο σφόδρα όταν πρωτοσυναντήθηκαν και χρειάστηκε… αγγελική παρέμβαση για να ερωτευτούν. Στο Keep Calm and Carry On, ο Dean αναφέρει στην άρτι αναστημένη Mary όσα του είχε αφηγηθεί ο πατέρας του για την πρώτη του συνάντηση με εκείνη: ήταν 23 Μαρτίου 1972, όταν η Mary έβγαινε από την προβολή της ταινίας τρόμου Slaughterhouse-Five, την οποία λάτρεψε. Απρόσεκτη, έπεσε πάνω σε έναν μεγαλόσωμο πεζοναύτη, τον John, και τον έριξε κάτω. Εκείνος γέλασε και της ζήτησε να πάνε για καφέ επί τόπου. Το ραντεβουδάκι πήγε καλά, μίλησαν, μοιράστηκαν την αγάπη τους για τους Led Zeppelin και στο τέλος εκείνη του έδωσε μετά χαράς το τηλέφωνό της. Όπως βλέπουμε, ακόμη και στο πλαίσιο της ιστορίας του ίδιου του Supernatural υπάρχει ανακολουθία σχετικά με την πρώτη γνωριμία των γονιών Winchester, η οποία φυσικά δεν συνεπάγεται αυτόματα και σεναριακό λάθος. Ο John προφανώς θα είπε στον Dean την ιστορία της γνωριμίας του με την Mary όταν ο γιος του θα ήταν μικρός, οπότε σίγουρα θα παρέλειψε κάποιες λεπτομέρειες (όπως μια πιθανή αρχική αντιπάθεια) και θα εμπλούτισε κάποιες άλλες, για να είναι μια ρομαντική ιστορία που θα εξύψωνε ακόμη περισσότερο στα μάτια του παιδιού τη νεκρή μητέρα του.

Στο The Winchesters βλέπουμε μια ακόμη εναλλαγή της πρώτης συνάντησης της Mary με τον John. Αρχικά, η Mary όντως πέφτει πάνω στον John βγαίνοντας από το σινεμά, αλλά η φάση μένει εκεί, ούτε ανταλλαγή ονομάτων, ούτε καφές στα καπάκια. Στο πλαίσιο του spin-off, η κανονική πρώτη γνωριμία του ζευγαριού λαμβάνει χώρα έξω από το εγκαταλειμένο γραφείο των Ανθρώπων των Γραμμάτων στο Lawrence, όπου η Mary κυνηγά έναν δαίμονα κι ο John της δυσκολεύει το έργο με την απειρία του! Σε ότι αφορά τις σπίθες έλξης μεταξύ των δυο, πάντως, θα έλεγα ότι είναι αρκετά εμφανείς από την αρχή!

Η εισαγωγή του John στον κόσμο του Υπερφυσικού

Η μεγαλύτερη απόκλιση από τη μυθολογία του Supernatural, κι αυτή που εξόργισε τους περισσότερους φανς όταν ανακοινώθηκε η σειρά, ήταν το ότι ο John έμαθε για την ύπαρξη του Υπερφυσικού πολύ νωρίτερα. Στη μαμά-σειρά, ο John Winchester εισήχθη στον κρυμμένο αυτό κόσμο όταν ο Azazel σκότωσε τη Mary. Χωρίς καν να ξέρει ότι πρόκειται για δαίμονα, ο John άρχισε να ψάχνει, και σιγά-σιγά ανακάλυψε την αλήθεια. Παράλληλα, όμως, ανακάλυψε ότι υπάρχουν κι εκατοντάδες άλλα φονικά πλάσματα και αθώοι που χρειάζονται προστασία από αυτά. Έτσι, έγινε κυνηγός και μεγάλωσε και τους γιους του για να γίνουν το ίδιο — κάτι που η Mary δεν θα ήθελε, όπως την είδαμε επανειλλημένα να δηλώνει σε επεισόδια όπως το In the Beginning και το Keep Calm and Carry On.

Στο spin-off, ο Dean δημιουργεί ένα παρακλάδι στο πολυσύμπαν, δίνοντας στον νεαρό John που μόλις έχει επιστρέψει από το Βιετνάμ, ένα γράμμα από τον νεκρό πατέρα του, το οποίο τον στέλνει προς αναζήτηση της αλήθειας. Έτσι, ο John εισέρχεται στον κόσμο του Υπερφυσικού οικειοθελώς και με πολύ λιγότερο πόνο και θλίψη. Εδώ αποδεικνύεται ότι έχει φυσικό ταλέντο στο κυνήγι κι ότι θα το διάλεγε σαν “καριέρα” όπως και να έχει. Η κυριότερη διαφοροποίηση αυτού του John, όμως, είναι ότι, όχι μόνο δέχεται να συνεργαστεί με άλλους, αλλά δείχνει διατεθειμένος να καλλιεργήσει το ομαδικό πνεύμα του, και ακόμη περισσότερο, να κάνει φιλίες — κάτι στο οποίο ο John του Supernatural ήταν διαβόητα κακός!

Η στάση της Mary προς το κυνήγι

Το The Winchesters μένει πιστό σε όσα είχαμε μάθει για το χαρακτήρα της Mary από το Supernatural: είναι μια ικανότατη κυνηγός γιατί μεγάλωσε μέσα στον υπερφυσικό κόσμο. Για αυτό το λόγο, όμως, θέλει να ξεκόψει, και σίγουρα δεν θα ήθελε ποτέ τα παιδιά της να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν στον πιλότο του spin-off, η Mary δήλωσε στον John ότι σκοπεύει να παρατήσει το κυνήγι με το που θα εντοπίσει τον πατέρα της. Ύστερα έδωσε στον εαυτό της άλλη μια παράταση για να νικήσουν τους Akrida. Αποκαλύπτεται στο ενδιάμεσο ότι έχει κάνει και αιτήσεις σε κολέγια για να ξεκινήσει σπουδές, και μάλιστα η μια εγκρίθηκε! Μέχρι το τέλος της σεζόν, μετά την νίκη τους επί των Akrida η Mary αποκαλύπτει στον John ότι εγκατέλειψε προσωρινά την ιδέα των σπουδών και συμφωνεί να φύγει μαζί του προς το άγνωστο. Το πλάνο είναι εκείνος να κυνηγάει κι εκείνη να ανακαλύψει τι θέλει από τη ζωή της πέρα από το κυνήγι. Το The Winchesters υπονοεί ότι η Mary κι ο John κανουν καλή ομάδα και, έχοντας εκείνον στο πλευρό της, δεν έχει πια τόση καούρα να αφήσει το κυνήγι πίσω της.

Η εξωτερική εμφάνιση των χαρακτήρων

Οι περισσότεροι χαρακτήρες του κυρίου καστ του spin-off είναι καινούργοι, οπότε δεν είχαμε σημείο αναφοράς για να συγκρίνουμε (και να γκρινιάξουμε αν δεν μας ταιριάζουν εμφανισιακά). Όμως, υπήρξαν 3 σημαντικοί χαρακτήρες όπου το recast ήταν μονόδρομος. Οι Drake Rodger & Meg Donnelly αντικατέστησαν τους Matt Cohen & Amy Gumenick στους ρόλους των νεαρών John και Mary αντίστοιχα, γιατί οι δεύτεροι, άσχετα από το πόσο αγαπημένοι ήταν από το fandom του Supernatural, είναι πια πολύ μεγάλοι για να ερμηνεύσουν πειστικά τα 19χρονα! Σε γενικές γραμμές, το νέο ζευγάρι ηθοποιών ταίριαζε φυσιογνωμικά στην εικόνα που είχαμε για τους γονείς Winchester. Ο Rodger, μάλιστα, είναι μια περίπτωση ιδανικού casting, αφού η ομοιότητά του, τόσο με τον Jared Padalecki (που έπαιζε τον τηλεοπτικό γιο του), όσο και με τον Jeffrey Dean Morgan (που έπαιζε την γηραιότερη εκδοχή του χαρακτήρα του), είναι εκπληκτική!

Εκεί που το αναγκαίο recast υπήρξε πραγματικά πολύ… ευφάνταστο ήταν στην περίπτωση στου Samuel Campbell. Στο Supernatural, το ρόλο του πατέρα της Mary ερμήνευσε ο σωματώδης -και ολίγον τι φαλακρός- Mitch Pileggi, ο οποίος, μπορεί να μοιράζεται το ύψος και τη σωματοδομή με τον ηθοποιό Tom Welling, που ανέλαβε τον ρόλο του στο The Winchesters, αλλά όχι και την κόμη!

Τώρα πια που γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι μιλάμε για διαφορετικές εκδοχές των ίδιων χαρακτήρων από δυο διαφορετικά σύμπαντα, μπορούμε να δεχτούμε ευκολότερα τις δραστικές αλλαγές στην εμφάνισή τους — ακριβώς όπως δεχτήκαμε την ύπαρξη των τριών Peter Parker με διαφορετική φάτσα και ηλικία στο Spider-Man: No Way Home!

Η εξάλειψη των Ανθρώπων των Γραμμάτων

Η μοίρα όλων των μελών της οργάνωσης παρέμεινε ίδια και στα δύο σύμπαντα κι ας άλλαξε ο τόπος, ο χρόνος κι ο δράστης της δολοφονίας τους. Στο σύμπαν του The Winchesters, οι Άνθρωποι των Γραμμάτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Henry Winchester, σκοτώθηκαν από την Joan και τους Akrida, κι όχι από την Ιππότη της Κολάσεως Abaddon, όπως είχε συμβεί στο Supernatural. Αυτό εξηγεί και την ασυμφωνία των ημερομηνιών που αναφέρθηκαν στις δυο σειρές. Στο The Winchesters, αρκετοί χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων και η Ada, ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί Άνθρωποι των Γραμμάτων εξαλείφθηκαν 15 χρόνια πριν τα γεγονότα της 1ης σεζόν, τουτέστιν το 1957, ίδια χρονιά με την εισβολή των Akrida. Το μακελειό που είδαμε την Abaddon να διαπράττει στο As Time Goes By του Supernatural έλαβε χώρα το 1958.

Ο θάνατος του Henry Winchester

Ακριβώς επειδή ο Henry που είδαμε στο The Winchesters είναι μια εναλλακτική εκδοχή του “παππού” Winchester που μας γνώρισε το Supernatural, εξηγείται πώς ήταν εφικτό να κληθεί μέσω σεάνς το φάντασμά του στο 1972 στο επεισόδιο Reflections. Αυτός ο Henry Winchester πέθανε το 1957 μαζί με τους υπόλοιπους Ανθρώπους των Γραμμάτων, ενώ ο Henry του Supernatural είχε πεθάνει εν έτει 2013, έχοντας ταξιδέψει μπροστά στον χρόνο, άρα εκείνου το φάντασμα -θεωρητικά- θα έπρεπε να έχει παραμείνει εκεί.

Ο Samuel και η Deanna Campbell

Το Supernatural είχε εδραιώσει τον πατέρα της Mary ως έναν τραχύ και απότομο βετεράνο κυνηγό, που είχε αρρωστημένη αδυναμία στην κόρη του, σε σημείο να προδώσει τους εγγονούς του για να την φέρει πίσω στη ζωή. Ο Samuel του The Winchesters δίνει κάποια δείγματα ότι παραμένει εξίσου μακιαβελικός, αλλά η σειρά τού δίνει την ευκαιρία να εξιλεωθεί στα μάτια μας, δείχνοντας και την πιο ευαίσθητη πατρική πλευρά του.

Στη μοναδική -σύντομη- εμφάνιση της Deanna Campbell στο In The Beginning του Supernatural, είδαμε τον χαρακτήρα της να πεθαίνει από τα χέρια του δαιμονισμένου άντρα της. Οι μόνες πληροφορίες που γνωρίσαμε ποτέ για τη μητέρα της Mary ήταν ότι είναι κυνηγός κι ότι από εκείνη πήρε το όνομά του ο Dean. Μάλιστα, συμπεραίνουμε ότι ο John δεν είχε μιλήσει ποτέ στα παιδιά του για τους παππούδες τους, αφού ο Dean δεν ήξερε ότι ήταν συνωνόματος της μητέρας της μαμάς του, ούτε ότι ο Sam είχε πάρει το όνομα του παππού τους.

Στα πλαίσια εκείνου του μοναδικού επεισοδίου που είδαμε την Deanna στο Supernatural, φάνηκε να έχει καλή σχέση με τον σύζυγό της — τουλάχιστον σε σημείο να μένει έστω στο ίδιο σπίτι μαζί του. Το The Winchesters μας έδειξε μια διαφορετική πτυχή των Campbells, αφού ο Samuel και η Deanna φαίνεται να είναι στα χωρίσματα. Δυστυχώς, όμως, το spin-off συμπεριφέρθηκε στη Deanna όπως είχε συμπεριφερθεί το Supernatural στη Millie Winchester: την κράτησε παντελώς αόρατη. Κατά την πρώτη σεζόν, δεν την είδαμε ποτέ επί της οθόνης και οι αναφορές σε εκείνη παρέμειναν σκόρπιες και φευγαλέες, οπότε τα όποια προβλήματα στο γάμο της με τον Samuel δεν εξερευνήθηκαν καθόλου.

Ο τόπος κατοικίας των Winchesters

Στο As Time Goes By του Supernatural, είχε εδραιωθεί ότι ο Henry Winchester και η οικογένειά του κατοικούσαν στο Normal του Illinois την εποχή που εκείνος εξαφανίστηκε, και δεν αναφέρθηκε ποτέ ξεκάθαρα πότε και για ποιό λόγο η Millie κι ο John μετακόμισαν στο Lawrence. Στο The Winchesters, η Millie, ο Henry κι ο John φαίνεται να ζούσαν καιρό στο Lawrence, αρκετό ώστε η Millie να έχει ανοίξει δικό της συνεργείο αυτοκινήτων κι ο Henry να έχει φυτέψει ένα γιασεμί που πρόλαβε να αναρριχηθεί στον εξωτερικό τοίχο του κτίσματος.

Ο καθρέφτης του Loki

Μεταξύ των γνώριμων από το Supernatural ηθοποιών που είδαμε στο The Winchesters, ήταν κι ο Richard Speight. Στη μαμά-σειρά τον γνωρίσαμε ως Μπαγαπόντη, που κάποια στιγμή αποκάλυψε την αληθινή του ταυτότητα ως Αρχάγγελος Γαβριήλ, ενώ πολύ αργότερα έπαιξε και το ρόλο του αρχετυπικού μπαγαπόντη θεού, του Loki, ο οποίος είχε παραχωρήσει οικειοθελώς την περσόνα του στον Γαβριήλ κι ο ίδιος έκανε ζωάρα ινκογκνίτο. Το The Winchesters δεν καθιστά ποτέ σαφές μέσα στους διαλόγους ποιόν από τους δύο χαρακτήρες ερμηνεύει εδώ ο Speight, παρόλα αυτά, όποιος κι αν είναι, η συμπεριφορά του συνάδει πάνω-κάτω με τον “chaotic neutral” χαρακτήρα που πρωτογνωρίσαμε στο Tall Tales του Supernatural.

Η σεναριακή ανακολουθία του The Winchesters έγκειται στο ότι στο τέλος του Hang On to Your Life βλέπουμε τον “Loki” να παγιδεύεται μέσα στον ίδιο του τον μαγικό καθρέφτη, ο οποίος είναι, από ό,τι φαίνεται, η μοναδική του αδυναμία. Ένας τέτοιος καθρέφτης δεν είχε αναφερθεί, φυσικά, ποτέ στο Supernatural, όπου ένας μπαγαπόντης θεός μπορούσε να νικηθεί μόνο από ξύλο βουτηγμένο στο αίμα ενός θύματός του. Επίσης, σε αντίθεση με τον Loki του αρχικού σύμπαντος, ο οποίος μοίραζε “δίκαιη τιμωρία” ανάλογα με το κρίμα του καθενός, αυτός εδώ ο Loki φαίνεται να είναι πιο σκληρόκαρδος, και πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί και αλαζόνες, και στήνει θανατηφόρα “παιχνίδια” για να αποδείξει ότι η ανθρωπότητα διαλέγει πάντα την εγωιστική λύση.

Το μητρικό ένστικτο της Rowena McLeod

Το cameo της Ruth Connell στο The Tears of a Clown του The Winchesters, ως η αγαπημένη μας από το Supernatural μάγισσα Rowena, είχε μόνο μια μικρή σεναριακή ανακολουθία: για κάποιον λόγο, που δεν αποκαλύπτεται ποτέ, ψάχνει τον γιο της εν έτει 1972. Η Rowena του Supernatural μισούσε τον “Fergus” και τον συνάντησε μετά από αιώνες -ως Βασιλιά της Κόλασης Crowley πια- στο Girls, Girls, Girls το 2014, και σίγουρα δεν ήταν από επιλογή της!

Η φύση των υπερφυσικών πλασμάτων

Το The Winchesters έκανε κάποιες διακριτικές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στα υπερφυσικά πλάσματα που είχαμε δει στο Supernatural. Για παράδειγμα, η άυλη μορφή των δαιμόνων του The Winchesters έχει ελαφρώς διαφορετική όψη από τον δαιμονικό καπνό του Supernatural. Επίσης, όπως είδαμε στον πιλότο, ο εξορκισμός δεν τους στέλνει πίσω στην Κόλαση, απλά τους εκδιώκει από το εκάστωτε ανθρώπινο δοχείο που έχουν κυριεύσει και είναι ελευθεροι να βρουν κάποιο άλλο άμεσα.

Αντίστοιχα, τα βαμπίρ του The Winchesters έχουν κάποιες μορφολογικές διαφορές από αυτά του Supernatural, όπως οι προεξέχοντες κρόταφοι. Επίσης, αυτά τα βαμπίρ επηρεάζονται από τον αγιασμό, κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ να χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον τους στη μαμά-σειρά.

Στο ίδιο σκεπτικό διαφοροποίησης της μυθολογίας των δυο σειρών, εμπίπτει και το ότι είδαμε ένα φάντασμα να κυριεύει το νεκρό σώμα ενός τέρατος (Art of Dying), έναν δαίμονα να κυριεύει ένα φυτό (Masters of War) και τα Djinn να έχουν εντελώς διαφορετικές δυνάμεις (Legend of a Mind). Ξεχειλώνοντας το σκεπτικό της διαφοροποιημένης μαγείας λίγο ακόμη, θα μπορούσαμε να δεχτούμε και το πόσο εύκολα η Lata επανέφερε την ψυχή της Ada στο φινάλε.

ΥΓ Μήπως εσείς εντοπίσατε κι άλλες υποτιθέμενες ανακρίβειες στο The Winchesters που μπορούν να εξηγηθούν από την ύπαρξη του πολυσύμπαντος; Αναφέρτε τις στα σχόλια παρακάτω.

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα