Supernatural Αφιέρωμα: Το χρονικό μιας κολασμένης εξουσίας

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Enough! There will be no new King of Hell. Not today. Not ever. And if anybody wants the job, you can come through me. Understood? So, what’s it gonna be? That’s what I thought.”

(14×01 Stranger in a Strange Land, Sam)

Είπε ο Σαμ στον 14ο κύκλο. Αγανάκτησε ο άνθρωπος τόσα χρόνια με τους βασιλιάδες ή τους επίδοξους εραστές του θρόνου της Κόλασης! Και εδώ που τα λέμε δεν ήταν και λίγες οι κολασμένες ψυχές (αλλά και αγγελικές), που επιδόθηκαν σε σκληρό αγώνα μέχρι να εδραιώσουν την εξουσία τους στον Κάτω Κόσμο, άλλοι για λίγο άλλοι για πολλά χρόνια, άλλοι με επιτυχία άλλοι ματαιοπονώντας…

“Azazel… was a fanatic. A true believer in Lucifer’s “master plan”

(12×12 Stuck in the Middle with You, Ramiel)

Ας και ξεκινήσουμε από την αρχή, και μάλιστα κυριολεκτικά από τους πρώτους κύκλους του Supernatural, όταν ο Πρίγκιπας της Κόλασης, Αζάζελ, πιστός και πειθήνιος υπηρέτης του Εωσφόρου,  αναλαμβάνει καθήκοντα αρχηγού των δαιμονικών δυνάμεων με σκοπό να απελευθερώσει τον δημιουργό του για να θεμελιώσει την κυριαρχία του στον κόσμο. Ο κιτρινομάτης δαίμονας, γρήγορα ξεχώρισε ανάμεσα στα αδέρφια του, τον Ράμιελ, την Ντέιγκον και τον Ασμοδαίο: είχε πάθος για την δουλειά του (απελευθέρωση Εωσφόρου), είχε οργανωτικό πνεύμα (στρατός από χαρισματικά παιδιά με δαιμονικές δυνάμεις), μεθοδικότητα (συμφωνίες με ανθρώπους).

Ωστόσο, κάποια στιγμή μάλλον χτύπησε λάθος πόρτα, αυτή του Τζον Γουίντσεστερ. Χωρίς να το καταλάβει κι ο ίδιος ο Αζάζελ ήταν η αιτία για την γένεση μιας μοναδικής κληρονομιάς κυνηγών δαιμόνων. Η αλαζονεία της δαιμονικής του δύναμης αλλά και το πανούργο και σκοτεινό μυαλό του δεν ήταν αρκετά τελικά για να εμποδίσουν την αποφασιστικότητα ενός πατέρα και δύο αδερφών, που δεν πίστεψαν ποτέ στην μοίρα. Έτσι, στον 2ο κύκλο, η αυλαία θα πέσει για τον Αζάζελ καθώς θα σκοτωθεί από τον Ντην, αν και το όνομά του θα στοιχειώνει τον Σαμ και Ντην για πολύ καιρό ακόμα…

“Demon Sunday school story? God prefers humans to angels. Lucifer gets jealous. And then he gets creative, and he tempts and twists a human soul into the very first demon.”

(4×21 When the Levee Breaks, Ruby)

Αμέσως μετά τον θάνατο το Αζάζελ, η Λίλιθ, το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα του Εωσφόρου, που  ο αρχάγγελος μετέτρεψε σε ασπρομάτα δαίμονα, θα αναλάβει την αρχηγία των δαιμονικών δυνάμεων και στην Κόλαση αλλά και στην Γη. Υπεύθυνη για την θητεία του Ντην στην Κόλαση, δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους Γουίντσεστερς: ο θάνατός της μπήκε αμέσως πρώτο θέμα στην ατζέντα τους (3ος, 4ος κύκλος). Μόνο που το τέλος της θα σήμαινε ταυτόχρονα και την απελευθέρωση του Εωσφόρου στη Γη αφού ας μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα πιόνι στο παιχνίδι του Εωσφόρου για την απελευθέρωσή του από το Κλουβί. Ήταν η τελευταία από τις 66 σφραγίδες, που έσπασαν για να ξαναγεννηθεί ο έκπτωτος αρχάγγελος. Ο Σαμ θα την σκοτώσει αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια για αυτήν καθώς θα την αναγεννήσει ώστε να την χρησιμοποιήσει ως δούρειο ίππο για την απόκτηση του Equalizer. Πιόνι του Θεού, αυτή τη φορά.. Έτσι, ο Σαμ και ο Ντην θα την αντιμετωπίσουν ξανά στον 15ο κύκλο και τελικά θα διαγραφεί από το σκηνικό από τον Μιχαήλ. Κακό κατευόδιο…

“You’re right. It is personal. You humiliated me. I… I hate you. Deeply. Truly. I’m gonna enjoy wiping that smug, self-satisfied look off your face. Personally.”

(12×23 All along the Watchtower, Crowley)

Μετά τον εγκλεισμό του Εωσφόρου ξανά στο Κλουβί (5ος κύκλος), χήρεψε ο θρόνος του βασιλιά της Κόλασης αλλά όχι για πολύ. Ο Κράουλι, ο αρχηγός των δαιμόνων στο σταυροδρόμι, θα εκμεταλλευτεί το γεγονός και θα αναλάβει να υποτάξει τις δαιμονικές δυνάμεις στην εξουσία του. Μια εξουσία, που ήταν η μακροβιότερη από όλους όσους ανέλαβαν την βασιλεία της Κόλασης. Αδιαμφισβήτητη η ηγετική παρουσία του, καθηλωτικός ο τρόπος που επέβαλλε τις τιμωρίες του αλλά μεγαλόπνοα αρκετά τα σχέδιά του. Ο Κράουλι δε θα διστάσει να κάνει τους απαραίτητους διπλωματικούς ελιγμούς ώστε να φυλακιστεί ξανά ο αιώνιος αντίπαλός του, ο Εωσφόρος και συνεργάζεται με τους Γουίντσεστερ ώστε και η Αμάρα να εξοντωθεί αλλά και να αιχμαλωτίσει τον Εωσφόρο. Μόνο που αγνοεί ότι ο παλιός (και μάλιστα από τους πρώτους παλιούς…) είναι αλλιώς. Και οι δαίμονες φαίνεται ότι το ξέρουν καλύτερα αυτό αφού αφήνουν επίτηδες τον Κράουλι να ζει στον κόσμο του, έναν κόσμο απόλυτης κυριαρχίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι υποταγμένοι στον Εωσφόρο.

Ωστόσο, η πολύ επαφή με τους ανθρώπους οδήγησαν τον Κράουλι να μας αποκαλύψει μια πιο…ανθρώπινη πλευρά (άκουσον, άκουσον!) μέχρι που θα θυσιαστεί με σκοπό να εγκλωβιστεί ο Λούσυ στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Πώς θα χαρακτηρίζαμε τη σχέση του με τον Σαμ και Ντην; Δεν έχω καταλήξει ακόμη. Το αφήνω σε εσάς…

“You’ve been very entertaining, my dear. But I don’t need your permission. Abaddon takes what she wants. And right now, she wants everything.”

(9×17 Mother’s Little Helper, Abaddon)

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Κράουλι,  ο θρόνος απειλήθηκε να έρθει μόνιμα στα χέρια της Άμπαντον, μιας από τους Ιππότες της Κόλασης. Επιβλητική και αξέχαστη υποψήφια Βασίλισσα της Κόλασης (8ος, 9ος κύκλος), που είχε μια μανία να ξαναγεννιέται και να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους Γουίντσεστερς. Πολλά υποσχόμενη αν και υπήρξε μια ενοχλητική απειλή για τον Κράουλι Μέχρι που σε ένα δωμάτιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου θα βρει το τέλος της από την Πρώτη Λεπίδα στο χέρι του Ντην με τις ευχές, βέβαια, του μοναδικού Βασιλιά της Κόλασης.

“The grand old days of fire and brimstone are back. (…) There’s a new sheriff in town.”

(13×02 The Rising Son, Asmodeus)

Αλλά ο θρόνος της Κόλασης μετά από κάποια χρόνια, θα έρθει στα χέρια ενός Πρίγκιπα της Κόλασης, του Ασμοδαίου, που θα καταφέρει και αυτός να φυλακίσει τον Εωσφόρο (έστω για λίγο), που αποδυναμωμένος θα επανέλθει στη Γη από τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Γενικά έπαιξε αρκετά με τους αρχαγγέλους, αφού αιχμαλώτισε και τον Γαβριήλ χρησιμοποιώντας την χάρη του για να γίνει πιο ισχυρός. Υπερόπτης και με υπερβολική αυτοπεποίθηση και χωρίς ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα για τον Εωσφόρο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους Γουίντσεστερς αφού έχει βάλει στο μάτι τον Τζακ. Αλλά και πάλι το καλό θα νικήσει το κακό: ο Γαβριήλ θα τον στείλει από εκεί που ήρθε…

Για τον Εωσφόρο, τι να πει κανείς; Μία έχει την εξουσία, μία την χάνει και τελικά θα σκοτωθεί από τον Ντην με τις ευλογίες του μετα-αποκαλυπτικού Μιχαήλ.

Αλλά και άλλοι θέλησαν να γευτούν λίγο την εξουσία της Κόλασης αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν μάλλον λόγω προσωπικότητας. Ένας από αυτούς, ο Κίπλιγκ, μία που τον είδαμε, μία που τον κλάψαμε καθώς συνάντησε λίγο απρόσμενα το μαχαίρι του Σαμ (14ος κύκλος).

“I’ll be a god. Or, you know, close enough. Great timing, right? ‘Cause, uh, heard there was a vacancy. (…)”

(15×03 The Rupture, Belphegor)

Αλλά δεν μας έφτανε αυτός, στον 15ο κύκλο, ο Μπέλφεγκορ, που καταλαμβάνοντας το άψυχο σώμα του Τζακ, θα παραπλανήσει τους Γουίντσεστερς παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον σωτήρα των ανθρώπων από τις κολασμένες ψυχές, που εξαπέλυσε στη Γη ο Τσακ. Πίσω από αυτό το ψεύτικο, όμως, προσωπείο, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν ακόμη επίδοξο βασιλιά της Κόλασης. Ευτυχώς, ο Κάστιελ δεν ήταν τόσο εύπιστος (ή όχι τόσο απελπισμένος;) όσο ο Σαμ και ο Ντην και πραγματικά την τελευταία στιγμή θα τον βγάλει από τη μέση.

“Boys? Fix it. I don’t have many regrets, but the few I do still haunt me. Making Napoleon so short was just bitchy. Telling Mick Jagger he had no future when I dumped him. And, well, everything with dear Fergus. Then one day, you die, you go to hell, they make you queen, and you can’t make it right. So fix it!”

(15×08 Our Father, Who aren’t in Heaven, Rowena)

Αλλά ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Η Ροβίνα, αφού θυσιάστηκε για να επιστρέψουν οι κολασμένες ψυχές στην Κόλαση και να κλείσει η πύλη της, θα εμφανιστεί με εντυπωσιακό τρόπο στον θρόνο της Κάτω Κόσμου, αναλαμβάνοντας της ηγεσία της. Μάλλον πήρε τελικά αυτό, που της χρωστούσε ο γιος της, ο Κράουλι…Για πρώτη φορά βλέπουμε, ωστόσο, να βασιλεύει στην Κόλαση μια κολασμένη ψυχή, που δεν είναι δαίμονας. Και επιπλέον, ας μην μας διαφεύγει ότι έχει σκοτωθεί δύο φορές από τον Εωσφόρο και μία από τον Σαμ! Για να δούμε αν θα είναι περισσότερο αποτελεσματική από τον γιο της στο παρελθόν και τι θα σημάνει η εξουσία της στην ισορροπία μεταξύ Κόλασης, Παραδείσου και Γης.…

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Iro
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

Περισσότερα Άρθρα