Τα επεισόδια του Supernatural που πρέπει απαραίτητα να (ξανα)δεις πριν το The Winchesters

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Από το 2005 μέχρι το 2020 το Supernatural μας αφηγούνταν την ιστορία των Dean και Sam Winchester. Ξέρουμε πια τους δυο ήρωες απέξω κι ανακατωτά. Αλλά τους γονείς τους; Πόσο καλά (νόμιζουμε ότι) ξέρουμε τον John Winchester και τη Mary Campbell; Το Supernatural είχε εδραιώσει κάμποσα πράγματα για αυτούς, αλλά πολλές λεπτομέρειες ήταν κρυμμένες πίσω από τόνους οικογενειακού τραύματος. Η μοιραία συμφωνία της Mary με τον Azazel, ο φριχτός θάνατός της λίγα χρόνια αργότερα, η εμμονή του John για να ανακαλύψει την αλήθεια, η ενασχόλησή του με το Υπερφυσικό, ο αλκοολισμός του, τα κρυμμένα μυστικά, η τραχιά πατρική στοργή του, η ηρωική θυσία του, η εξιδανίκευση της Mary στα μάτια των γιων της, η ανάστασή της μετά από σχεδόν 40 χρόνια, η δυσκολία της να ενσωματωθεί στον 21ο αιώνα, ο άδοξος δεύτερος θάνατός της, είναι τα σημαντικότερα κομβικά σημεία της ιστορίας του. Οι δημιουργοί του prequel υπόσχονται ότι θα μας δώσουν όλες τις λεπτομέρειες για το παρελθόν του ζευγαριού, για το πώς γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν, και πώς έφτασαν να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Μας επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι δεν θα πειράξουν την εδραιωμένη ιστορία του ζευγαριού, απλά θα την εμπλουτίσουν.

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της σειράς, πάμε να φρεσκάρουμε όλα εκείνα τα επεισόδια του Supernatural τα οποία ρίχνουν φως στην προσωπικότητα, τόσο του John, όσο και της Mary, και πρέπει κάποιος να έχει δει οπωσδήποτε πριν ξεκινήσει να δει το The Winchesters:

1×01 Pilot

Φυσικά και το πιλοτικό επεισόδιο ανήκει στα “απολύτως απαραίτητα” που πρέπει να δει κάποιος για να θυμηθεί την ιστορία των John και Mary — έστω μόνο για την flashback εναρκτήρια σκηνή του, η οποία είναι ο σπόρος από όπου καρποφόρησε η ιστορία του Supernatural. Ο John και οι μικροί γιοί του γίνονται μάρτυρες του φριχτού θανάτου της Mary. Τα χρόνια που ακολουθούν, ο John κυριεύεται από την εμμονή να ανακαλύψει τι συνέβη στην αγαπημένη του εκείνη τη φθινοπωρινή νύχτα, και μαθαίνουμε ότι μεγαλώνει τα παιδιά του με αυστηρή πειθαρχεία για να τους κάνει ικανούς κυνηγούς, στερώντας τους, όμως, από νωρίς την παιδική αθωότητα.

1×09 Home

Ο Sam κι ο Dean επιστρέφουν στο Lawrence, όπου το φάντασμα της μητέρας τους στοιχειώνει το παλιό τους σπίτι. Η λακωνική “συγνώμη” που τους λέει πριν εξαϋλωθεί, προοικονομεί την μεγάλη αποκάλυψη που θα έρθει 3 σεζόν αργότερα, για το ρόλο που έπαιξε η ίδια σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην οικογένειά τους. Η Mary δεν είναι, όμως, ο μόνος γονιός που κρατά μυστικά από τα παιδιά του. Στο ίδιο επεισόδιο βλέπουμε τον John να κρύβεται από εκείνους, γιατί δεν έχει τα κότσια να τους αντικρύσει χωρίς να έχει ανακαλύψει τίποτα καινούργιο για τον δαίμονα που σκότωσε τη μάνα τους. Η επικοινωνία δεν ήταν ποτέ το φόρτε κανενός Winchester, κι επεισόδια σαν κι αυτό το κάνουν επίπονα εμφανές…

1×18 Something Wicked

Ο John στέλνει τον Dean και τον Sam στο Wisconsin για να κυνηγήσουν τη Shtriga που δεν είχε καταφέρει να σκοτώσει την προηγούμενη φορά που ήταν εκεί. Το 1989, ο John είχε αφήσει μόνα τους τα αγόρια σε ένα ξενοδοχείο για να πάει να κυνηγήσει αυτό το τέρας που τρέφεται με τη ζωτική ενέργεια παιδιών. Από απροσεξία του Dean, ο Sam γίνεται παραλίγο βορά του τέρατος. Ο John εμφανίζεται τελευταία στιγμή στο ξενοδοχείο και σώζει τον μικρό Sam. Έχει τεράστια σημασία αυτό το flashback γιατί βλέπουμε την ευαίσθητη πλευρά του John. Μπορεί να ήταν τραχύς και αυστηρός, και να παρατούσε τους γιους του για μέρες μόνους τους, αλλά μόλις κινδύνευσε ο Sam, τους πήρε κι έφυγε από εκεί, αφήνοντας το τέρας για άλλη φορά.

1×20 Dead Man’s Blood

Τι έλεγα πριν λίγο για την επικοινωνία των Winchesters; Και σε αυτό το επεισόδιο γινόμαστε μάρτυρες της εκνευριστικής δυσλειτουργίας των σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και της βαθιάς αγάπης που τρέφουν ο ένας για τον άλλο — άσχετα αν δυσκολεύονται να την εκφράσουν σωστά. Εδώ είδαμε τον John Winchester σε όλο του το μεγαλείο, ουσιαστικά για πρώτη φορά, και τους γιους του, οι οποίοι σε όλη τη σεζόν ακολουθούσαν στη μεγαλοπρεπή σκιά του, ξαφνικά να του πατάνε πόδι. Στο τέλος, ο John βάζει τον εγωισμό του στην άκρη, παραδέχεται ότι τα αγόρια του έχουν δίκιο, και δέχεται να συνεργαστούν για να πάρουν μαζί την εκδίκησή τους. Όσα ειπώθηκαν σε αυτό το επεισόδιο μεταξύ πατέρα και γιών αποτελούν τεράστια προοικονομία, γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι ο John πεθαίνει λίγο αργότερα…

2×01 In My Time of Dying

Μετά από έναν σύντομο δαιμονισμό από τον Azazel και κανα-δυο… φλερτάκια με το θάνατο στο τέλος της 1ης σεζόν, ο John φαινόταν πολύ σκληρός για να πεθάνει. Έτσι, η ειλικρινής συμφωνία που κάνει με τον Κιτρινομάτη για να σώσει τους γιους του, χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο διαφυγής, μας πιάνει εντελώς απροετοίμαστους! Ο John θυσιάζει την ψυχή του για να αναστήσει τον Dean, ξεκινώντας το μοτίβο που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της σειράς με τους Winchesters να θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον συνεχώς!

2×22 All Hell Breaks Loose Part 2

Μετά από έναν αιώνα παγιδευμένη στην Κόλαση, η ψυχή του John Winchester είναι και πάλι ελεύθερη. Πριν ανέβει στον Ουρανό, ο John βοηθά τον Dean να σκοτώσει τον Azazel και να πάρει επιτέλους την εκδίκηση που κυνηγούσε επί σχεδόν 25 χρόνια. Ο Jeffrey Dean Morgan ήταν ήδη στο δρόμο για να γίνει μεγάλος σταρ, οπότε η εμφάνισή του στο επεισόδιο ήταν ένα cameo λίγων δευτερολέπτων χωρίς καν διαλόγους, αλλά ακόμη κι έτσι, χαίρομαι που το είδαμε, γιατί η νίκη επί του Κιτρινομάτη θα ήταν μισή αν δεν είχαν βοηθήσει και οι 3 Winchesters…

4×03 In the Beginning

Αυτό το επεισόδιο ήταν η πρώτη μας αληθινή ματιά στις ζωές του John και της Mary στην αρχή της σχέσης τους, ενώ ταυτόχρονα γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της ακριβούς στιγμής που όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά για την οικογένεια Winchester. Η Mary είναι κυνηγός από κούνια, ενώ ο John δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη του υπερφυσικού. Όταν το ζευγάρι μπαίνει τυχαία στο στόχαστρο του Azazel, το παιχνίδι της ζωής τους είναι αυτόματα χαμένο. Η Mary κάνει συμφωνία με τον Azazel για να σώσει τον αγαπημένο της (αλλά όχι τον πατέρα της), χωρίς να συνειδητοποιεί ότι καταδικάζει και τον John και τα παιδιά της σε μια ζωή γεμάτη πόνο και θάνατο.

4×16 On the Head of A Pin

Υπάρχουν κάμποσα επεισόδια του Supernatural όπου δεν κάνουν εμφάνιση οι γονείς των Sam και Dean, αλλά παρόλα αυτά παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για αυτούς. Προσπάθησα να τα αποφύγω όσο γίνεται στη σημερινή λίστα για λόγους οικονομίας, αλλά δεν γινόταν να παραλείψω αυτό το συγκλονιστικό επεισόδιο της 4ης σεζόν, όπου μαθαίνουμε ότι ο John ήταν παγιδευμένος στην Κόλαση και βασανιζόταν επί 100 ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν λύγισε ποτέ, σε αντίθεση με τον Dean που λύγισε στα 30. Ο Dean ένοιωθε πάντα στη σκιά του πατέρα του, και με κάτι τέτοιες αποκαλύψεις τον δικαιολογούμε απόλυτα. Αν ήταν στο χέρι του John η Αποκάλυψη μπορεί να μην είχε ξεκινήσει ποτέ!

4×19 Jump the Shark

Άλλο ένα επεισόδιο της 4ης σεζόν όπου δεν κάνουν εμφάνιση οι γονείς Winchester, αλλά αυτό παρέχει μια σημαντική αποκάλυψη για το παρελθόν τους, είναι το διαβόητο Jump the Shark που εισάγει έναν τρίτο γιο του John! Χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα τους, ο Sam κι ο Dean σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι ήταν άνθρωπος με ανάγκες και μια από αυτές οι ανάγκες είναι η συντροφικότητα. Το μεγαλύτερο σοκ είναι, όμως, ότι η συντροφικότητα αυτή γέννησε ένα παιδί, το οποίο ο John το φρόντιζε όσο μεγάλωνε. Η εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του Adam, ο οποίος δεν έμαθε ποτέ για το Υπερφυσικό και έζησε μια φυσιολογική παιδική ηλικία, μας δείχνει μια εντελώς κρυμμένη πλευρά του John, του πατέρα που θα ήταν ο καλύτερος αν δεν είχε πεθάνει η Mary.

Το γεγονός, βέβαια, ότι ο Adam δολοφονήθηκε στα 19 του από δυο τέρατα που έψαχναν τον John, μας λέει ότι τελικά καλό θα του είχε κάνει αν ο πατέρας του τον είχε προετοιμάσει για το τι τον περίμενε εκεί έξω, όπως είχε κάνει με τον Dean και τον Sam…

5×13 The Song Remains the Same

Η Anna ταξιδεύει πίσω στο 1975 για να σκοτώσει τη Mary ή/και τον John, ώστε να μην γεννηθούν ποτέ ο Dean κι ο Sam, και άρα να μην υπάρχουν ανθρώπινα δοχεία για τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Εωσφόρο, κάτι που θα ανέβαλλε την Αποκάλυψη επ’ αόριστον. Πριν προλάβει να αναλογιστεί τη σαθρή λογική του ίδιου της του σχεδίου, τη βγάζει από τη μέση ο Μιχαήλ του παρελθόντος και θέτει επι τάπητος το θέσφατο του πεπρωμένου, διαγράφοντας τις μνήμες του ζευγαριού από τη συνάντησή τους με τα μελλοντικά παιδιά του. Η Mary κι ο John είναι “γραφτό” να ζήσουν τη φρίκη της μοιραίας νύχτας της 2ης Νοέμβρη του 1983 και κανείς δεν μπορεί να κάνει το οτιδήποτε για να το αλλάξει αυτό…

5×16 Dark Side of the Moon

Όταν ο Dean κι ο Sam καταλήγουν δια της βίας στον Παράδεισο, οι δρόμοι τους χωρίζουν, αφού στον Παράδεισο ξαναβιώνουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις τους, και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες στην κοινή ζωή τους. Ο Dean βρίσκει τον εαυτό του μέσα σε μια ανάμνηση από τότε που ήταν μικρός και η στοργική μαμά που τον τάιζε τάρτες, που τόσο του άρεσαν. Ακόμη και σε μια ευτυχισμένη ανάμνηση, όμως, ο Dean βρίσκει κάτι στενάχωρο: θυμάται ότι ο γάμος των γονιών του δεν ήταν τόσο ανέφελος όσο τους εξιστορούσε ο John όταν ήταν μικρά.

Παρόλο που -επιβεβαιωμένα- η Mary αυτού του επεισοδίου δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση δημιουργημένη από τον Ζαχαρία για να χειραγωγήσει ψυχολογικά τους Winchesters (και το κοινό), θεωρώ ότι αυτή της η εμφάνιση κρατά και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την “αγιοποιημένη”, και ουσιαστικά στρεβλή, εικόνα που είχαμε για την μαμά-Winchester επί χρόνια, πριν την γνωρίσουμε αληθινά στην 12η σεζόν.

8×12 As Time Goes By

Μέχρι αυτό το κομβικό επεισόδιο, νομίζαμε ότι ο John είχε καταγωγή από το Lawrence και προερχόταν από οικογένεια μηχανικών αυτοκινήτων. Εδώ, όμως, μαθαίνουμε ότι το οικογενειακό τραύμα πάει πίσω ακόμη μια γενιά, αφού ο Henry Winchester ήταν Άνθρωπος των Γραμμάτων και εξαφανίστηκε από τη ζωή του 4χρονου γιου του το 1958. Ήταν η νύχτα που η Abaddon μακέλεψε τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης. Ο Henry, για να σωθεί, ταξίδεψε στο μέλλον, και πέθανε εκεί, σώζοντας τους εγγονούς του από τη δαιμόνισσα.

Στο Supernatural υποννοήθηκε ότι ο John δεν έμαθε ποτέ ότι ο πατέρας του ήταν Άνθρωπος των Γραμμάτων κι ότι δεν τον είχε εγκαταλείψει, αλλά το The Winchesters θα μας αποκαλύψει ότι αυτό που συνέβη μετά την εξαφάνιση του Henry ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο νομίζαμε…

12×03 The Foundry

Πριν εγκαταλείψει τη Γη μαζί με τον αδερφό της στο φινάλε της 11ης σεζόν, η Amara έκανε στον Dean ένα ιδιόρρυθμο δώρο: ανάστησε τη μητέρα του! Ο συλλογισμός της ήταν πως, γνωρίζοντας τη μητέρα που στερήθηκε, ο Dean θα απαλλαγόταν από το θυμό του. Και, για 2 ολόκληρα επεισόδια, ο συλλογισμός αυτός φάνηκε να είναι σωστός. Η Mary ήταν όπως την ονειρευόταν ο Dean: ολόιδια με αυτόν! Όμως, στο τρίτο ήρθε σαν χαστούκι στη μούρη η συνειδητοποίση ότι η μαμά τους είναι αληθινός άνθρωπος που έφαγε φρίκη ξυπνώντας στον 21ο αιώνα, έχοντας χάσει όλους όσους αγαπούσε και είναι τωρα “αναγκασμένη” να αγαπήσει και να φροντίσει δυο παιδιά που είναι μεγαλύτερα από εκείνη στην ηλικία! Η φυγή της Mary από το Καταφύγιο εξόργισε τόσο τον Dean όσο και το fandom, αλλά ρεαλιστικά, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι διαφορετικό.

12×06 Celebrating the Life of Asa Fox

Με αφορμή την κηδεία ενός κυνηγού, το επεισόδιο κάνει flashback πίσω στο 1980, όπου βλέπουμε τη Mary να συνεχίζει το κυνήγι, χωρίς να το γνωρίζει ο John. Ακόμη και με ένα μωρό στο σπίτι (ο Dean ήταν δεν ήταν ενός έτους σε εκείνη τη φάση), η Mary δεν μπορούσε να καθίσει στα αυγά της, κάτι που συνάδει γενικότερα με την αδυναμία όλης της οικογένειας Winchester να ηρεμήσει και να αφήσει τη ζωή του κυνηγιού στο παρελθόν.

12×22 Who We Are

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν μακρυά από τους γιους της, η Mary αποκαλύπτει στον Dean ότι το έκανε επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τις ενοχές της. Ποτέ δεν ήθελε να μεγαλώσουν ως κυνηγοί, και το ότι αυτή φταίει για όλα τους τα τραύματα ήταν ένα βάρος αβάσταχτο. Ο Dean αρπάζει την ευκαιρία να της πει όλα αυτά που δεν μπορούσε τόσα χρόνια και τελικά την συγχωρεί, λέγοντάς της ότι χάρη σε όσα συνέβησαν έγιναν οι άνδρες που είναι τώρα και “σώζουν τον κόσμο”. Μέσα από τα λόγια του Dean, η Mary λαμβάνει την εξιλέωση που είχε ανάγκη…

13×21 Exodus

Η 13η σεζόν προσέφερε ένα ακόμη μικρό κομμάτι εξιλέωσης στη Mary, αποκαλύπτοντας ότι ακόμη κι αν δεν είχε διαλέξει να σώσει τον John κάνοντας συμφωνία με τον Azazel, η Αποκάλυψη θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς. Και αυτή τη φορά δεν θα υπήρχε ούτε Dean ούτε Sam για να τη σταματήσουν. Η Mary πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν παγιδευμένη στον Κόσμο της Αποκάλυψης κι όταν ήρθε η ώρα να ξεφύγει, αρνήθηκε να φύγει μόνη της. Αν είχαμε κάποια αμφιβολία από ποιόν γονιό πήραν την ξεροκεφαλιά ο Sam κι ο Dean, τώρα σιγουρευτήκαμε ότι ήταν η Mary, η οποία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους επιζώντες της Αποκάλυψης στην τύχη τους. Χάρη στη Mary, τα αγόρια σχεδιάζουν την ριψοκίνδυνη, αλλά ηρωική “έξοδο” του τίτλου, και γίνονται οι σωτήρες μιας τεράστιας ομάδας ανθρώπων που δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα αλλιώς.

14×13 Lebanon

Στο επετειακό 300ό επεισόδιο του Supernatural, χάρη σε ένα μαγικό μαργαριτάρι και μια κρυφή ευχή, ο John ταξίδεψε στο χρόνο από το 2003 στο 2019. Οι σκηνές που μοιράζεται με τους γιους του είναι ένα χάδι στην καρδιά κάθε φαν, αλλά καμία δεν συγκρίνεται με την στιγμή που συναντά ξανά τη Mary. Αυτή η αγκαλιά σου θυμίζει πώς ξεκίνησαν όλα και δεν θα μου φαινόταν παράξενο αν ήταν αυτή που γέννησε στο υποσυνείδητο των Ackles την ιδέα για το prequel! Το επεισόδιο μπορεί να μην αφιερώνει στον John και τη Mary όσο χρόνο θα θέλαμε, αλλά το να βλέπεις όλους τους Winchesters μαζί είναι μια γλυκόπικρη υπενθύμιση του τι θα μπορούσε να έχει συμβεί…

14×17 Game Night

Ήδη από την 13η σεζόν οι σεναριογράφοι είχαν δείξει ότι δεν ξέρουν πώς ακριβως μπορούν να εκμεταλλευτούν την αναστημένη Mary, οπότε δεν αποτέλεσε και μεγάλη έκπληξη το ότι αποφάσισαν να ακολουθήσουν την εύκολη λύση και να τη σκοτώσουν για δεύτερη φορά! Για την κλιμάκωση της ιστορίας της 14ης σεζόν, λοιπόν, η Mary βρήκε πάλι τραγικό θάνατο. Αυτή τη φορά ήταν ατύχημα, βέβαια, όταν την εξαϋλωσε ο θετός της γιος, ο Jack, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπου δεν μπόρεσε να ελέγξει τις δυνάμεις του. Σε αντίθεση με τον John, το Supernatural δεν δικαίωσε τη Mary δίνοντάς της έναν ηρωικό θάνατο και για αυτό θα την συγκαταλέγω πάντα στους πιο ‘ριγμένους’ χαρακτήρες της σειράς — και περιμένω το prequel να αναδείξει επιτέλους την δυναμική προσωπικότητά της, όπως της αξίζει!

Δυστυχώς, η πανδημία COVID-19 έθεσε τεράστια εμπόδια στην παραγωγή του Supernatural και τελικά πήραμε ένα μινιμαλιστικό series finale, όπου δεν καταφέραμε να δούμε ούτε τον John, ούτε τη Mary, παρόλο που ήταν στα αρχικά σχέδια των ιθυνόντων. Όταν έφτασε η ψυχή του Dean στον νέο και βελτιωμένο Παράδεισο, τον υποδέχθηκε ο Bobby και του είπε ότι οι γονείς του είναι κι αυτοί εκεί και τον περιμένουν. Τα κενά που δημιούργησε η ανωτέρα βία, βέβαια, μπορούμε να τα γεμίσουμε με τη φαντασία μας. Στο headcanon όλων μας, νομίζω, κάθε ένας Winchester πήρε το ευτυχισμένο τέλος που του άξιζε.

Το The Winchesters υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει την ιστορία του John και της Mary, να γεμίσει τα κενά του παρελθόντος τους, να μας επανασυστήσει τους γονείς τους (ήδη ξέρουμε ότι τη Millie Winchester θα ερμηνεύει η Bianca Kajlich, ενώ το ρόλο του Samuel Campbell θα αναλάβει ο Tom Welling), ίσως να απομυθοποιήσει κάποιες καταστάσεις, και -γιατί όχι- να τους δώσει ένα καινούργιο τέλος με κάποιο τρόπο. Στις 11 Οκτωβρίου ο John και η Mary θα μας συστηθούν ξανά, με τα φρέσκα πρόσωπα των Drake Rodger και Meg Donnelly

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

More Articles Like This